9.3.2020
ID: 4740upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovensko je pripravené pomôcť Grécku s riešením migračnej krízy. A to finančne, formou humanitárnej pomoci alebo vyslaním členov pohraničnej a cudzineckej polície. Uviedla to v stredu 4. marca 2020 ministerka vnútra Denisa Saková po skončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci v Bruseli, ktoré bolo zamerané na riešenie nového migračného tlaku na grécko-tureckých hraniciach.

Vláda

Mladí poľnohospodári dostanú od agrorezortu finančnú pomoc

02.03.2020 - MPRV SR vyhlásilo výzvu na podporu mladých poľnohospodárov. Chce tak pomôcť mladým poľnohospodárom pri začiatku ich podnikateľskej činnosti v oblasti rastlinnej aj živočíšnej výroby v krajine. Jeden mladý poľnohospodár môže od štátu získať až 50 000 EUR.

Volebné právo vo voľbách do NR SR využilo 2,9 milióna Slovákov


02. 03. 2020 - Oficiálne výsledky volieb  na tlačovej konferencii v nedeľu 1. marca 2020 potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán oficiálne potvrdila výsledky parlamentných volieb 2020 . Volebná účasť dosiahla 65,8 percenta oprávnených voličov. Do parlamentu sa dostalo šesť strán a hnutí. Víťazom parlamentných volieb 2020  sa stalo hnutie OĽaNO, ktoré získalo 25,02 percenta hlasov, čo hnutiu prinieslo 53 kresiel v parlamente. Na druhom mieste skončil Smer-SD so ziskom 18,29 percenta hlasov a 38 kresiel.

V Bruseli zasadala Rada pre konkurencieschopnosť (výskum)

02.03.2020 - Dňa 28. februára 2020 sa v Bruseli uskutočnilo zasadnutie Rady ministrov zodpovedných za konkurencieschopnosť (časť výskum) za účasti európskej komisárky pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Mariye Gabriel, chorvátskej ministerky vedy a vzdelávania Blaženky Divjak a ministrov členských štátov EÚ.

Medziročne rastú príjmy aj výdavky

02.03.2020 - Príjmy štátneho rozpočtu boli oproti rovnakému obdobiu minulého roka vyššie o 275,4 mil. eur. Výdavky sa medziročne zvýšili o 390,5 mil. eur. Štátny rozpočet tak dosiahol ku koncu februára 2020 schodok vo výške 721 mil. eur.
Medziročný nárast daňových príjmov predstavoval 168,5 mil. eur (+9,5 %). Pozitívny vývoj bol zaznamenaný pri dani z pridanej hodnoty vo výške 128,5 mil. eur, pri spotrebných daniach vo výške 33,5 mil. eur, pri iných daniach na tovary a služby vo výške 15,3 mil. eur, pri dani vyberanej zrážkou vo výške 4,6 mil. eur a pri dani z príjmov právnických osôb vo výške 0,2 mil. eur. Negatívny vývoj bol pri dani z príjmov fyzických osôb vo výške 11,5 mil. eur a pri daniach z používania tovarov a z povolenia na výkon činnosti vo výške 2,8 mil. eur.

Verejná výzva na výber zástupcu alebo zástupkyne mimovládnej organizácie do Expertnej skupiny pre oblasť boja proti obchodovaniu s ľuďmi

03. 03. 2020 - Odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR vyhlasuje výzvu na výber zástupcu alebo zástupkyne z mimovládnej neziskovej organizácie do Expertnej skupiny pre oblasť boja proti obchodovaniu s ľuďmi.
Termín na prihlásenie a doručenie prihlášok je do 13. marca 2020.

Matečná rokovala s reťazcami kvôli koronavírusu

03.03.2020 - Kvôli zhoršujúcej sa situácii s koronavírusom v Európskej únii a miznúcim potravinám na pultoch si Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, zavolala na rokovanie predstaviteľov najväčších potravinových obchodných reťazcov na Slovensku. Témou rokovania bol možný vývoj situácie a dostatok potravín pre slovenských spotrebiteľov.

Pri ochrane vôd a ovzdušia každá druhá kontrola odhalila porušenie zákona

04.03.2020 - Inšpektori životného prostredia vykonali v roku 2019 prelomový počet kontrol. Najväčšie sumy putovali do Rohožníka a do Strážskeho
V roku 2019 inšpektori životného prostredia vykonali prelomový počet kontrol na Slovensku. Slovenská inšpekcia životného prostredia si celkovo posvietila na viac ako 3200 prípadov. To je o 450 kontrol viac, ako v roku 2018. Porušenie zákona inšpektori odhalili pri každej tretej kontrole. Najvyššie pokuty putovali do Rohožníka a do firmy pôsobiacej na odkalisku Poša.

Ministerka školstva odovzdala menovacie dekréty novej Vedeckej rade SHÚ v Ríme


04.03.2020 - Dňa 3. marca 2020 odovzdala ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová vymenovacie dekréty novej Vedeckej rade Slovenského historického ústavu. Predsedníčkou novej Vedeckej rady bola na ustanovujúcom zasadnutí hlasovaním zvolená doc. PhDr. Zuzana Lopatková, PhD., prodekanka pre vedu, výskum a edičnú činnosť Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Doterajšia Vedecká rada ukončila svoju činnosť minulý týždeň.

Vyhlásenie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky k 50. výročiu nadobudnutia platnosti Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT)

05.03.2020 - Pred 50-timi rokmi, 5. marca 1970, nadobudla platnosť Zmluva o nešírení jadrových zbraní (NPT), jedna z najdôležitejších medzinárodných zmlúv, ktorá zásadne prispieva k bezpečnosti a prosperite ľudí na celom svete. NPT predstavuje základný kameň globálnej architektúry pre nešírenie jadrových zbraní jadrové odzbrojenie, zároveň umožňuje zmluvným stranám slobodný prístup k využívaniu jadrovej energie na mierové účely. Jej význam podčiarkuje fakt, že so 191 zmluvnými stranami má NPT takmer univerzálnu platnosť.

COVID-19: Všetky vyšetrené vzorky boli zatiaľ negatívne

05.03.2020 - Na Slovensku zatiaľ nebol potvrdený výskyt COVID-19 (koronavírus). Všetkých 306 doteraz preverených vzoriek bolo negatívnych. Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR situáciu monitorujú a operatívne pristupujú k potrebným riešeniam. Nemocnice boli informované prostredníctvom usmernenia od hlavného hygienika SR, rovnako boli informovaní aj lekári v ambulanciách prostredníctvom usmernenia hlavného hygienika. Úrad verejného zdravotníctva zároveň distribuoval letáky s konkrétnymi informáciami pre zdravotníckych pracovníkov.

Vláda schválila nízkouhlíkovú stratégiu

05.03.2020 - Náklady na rapídne znižovanie emisií skleníkových plynov si vyžiadajú 1,8 % HDP ročne do roku 2040. Slovensko by malo v roku 2050 vypustiť do ovzdušia len toľko emisií skleníkových plynov, koľko dokáže zachytiť. Dosiahnutie uhlíkovej neutrality sa nezaobíde bez modernizácie priemyslu, ekologizácie dopravy, podpory biohospodárstva či ďalšieho zalesňovania. Opatrenia, ako zabezpečiť prechod na nízkouhlíkové hospodárstva prináša Nízkouhlíková stratégia rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Tento dôležitý dokument z dielne envirorezortu schválila vláda SR.

Slovensko zintenzívni práce v boji za čistejšie ovzdušie

05.03.2020 - Výmena kotlov na tuhé palivo za ekologickejšie, zatepľovanie domov či podpora nákupu vozidiel na alternatívny pohon. Opatrenia z Národného programu znižovania emisií majú Slovensko spraviť zelenším a čistejším. Zlepšiť kvalitu ovzdušia na Slovensku nebude možné bez radikálneho zníženia emisií znečisťujúcich látok v ovzduší. Vláda SR schválila Národný program znižovania emisií, ktorý obsahuje súbor konkrétnych opatrení ako znížiť emisie v ovzduší a dosiahnuť národné redukčné záväzky vyplývajúce z európskej legislatívy. Dokument je súčasťou Stratégie ochrany ovzdušia, na príprave ktorej envirorezort spolupracoval so Svetovou bankou.

Autodopravcovia budú platiť menej

05.03.2020 - Ministerstvo financií splnilo sľub, ktorý dalo autodopravcom a na rokovanie vlády predložilo novelu zákona o dani z motorových vozidiel. Novela prinesie do sektoru autodopravy výrazné zníženie sadzieb cestnej dane, ktoré by sa malo dotknúť už tohtoročnej daňovej povinnosti. Návrh, ktorý vláda schválila tak bude pravdepodobne jedným z prvých bodov, ktoré bude prerokovávať Národná rada SR v novom zložení.

Slovensko je pripravené pomôcť Grécku s riešením migračnej krízy

05. 03. 2020 - A to finančne, formou humanitárnej pomoci alebo vyslaním členov pohraničnej a cudzineckej polície. Uviedla to v stredu 4. marca 2020  ministerka vnútra Denisa Saková  po skončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci v Bruseli, ktoré bolo zamerané na riešenie nového migračného tlaku na grécko-tureckých hraniciach. Ministerka uviedla, že všetky národné delegácie mali konsenzuálny názor na dianie v grécko-tureckom pohraničí a ocenili Grékov za ich doterajšiu prácu a za to, že grécka hranica, či už pozemná alebo námorná, je veľmi efektívne chránená. "Všetci sme vyjadrili gréckym kolegom solidaritu. Či už prostredníctvom agentúry Frontex alebo formou humanitárnej pomoci určite budeme Grécko podporovať," opísala situáciu ministerka Saková.

Kvôli koronavírusu kontroly na letiskách a hraničných priechodoch

05. 03. 2020 - V súvislosti s hrozbou koronavírusu od piatka 28. februára 2020 sa na medzinárodných letiskách SR vykonáva zdravotná kontrola každého pasažiera. Informovali o tom zástupcovia štátu po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR vo štvrtok 27. februára 2020.

Odborný seminár pre koordinátorov finančnej gramotnosti

06.03.2020 - Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Krajňák vo štvrtok 5. marca 2020 otvoril v Centre vedecko-technických informácií SR v Bratislave odborný seminár „Dôsledky finančnej (ne)gramotnosti“. Organizátorom podujatia bol Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci s Metodicko-pedagogickým centrom.


Prezident

Voľby podľa prezidentky potvrdili túžbu po zmene

02.03.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v pondelok 2. marca 2020 s vyhlásením k výsledkom volieb do Národnej rady Slovenskej republiky. Poďakovala sa všetkým, ktorí sa zúčastnili na voľbách, a ktorí sa svojim hlasom spolupodieľali na rozhodnutí, kto bude spravovať Slovensko v najbližších rokoch. Zároveň ešte raz pogratulovala víťazovi volieb, Igorovi Matovičovi a jeho hnutiu, a rovnako aj všetkým stranám a poslancom, ktorých občania svojim hlasom zvolili do Národnej rady Slovenskej republiky.

Prezidentka prijala predsedov strán možnej novej koalície

03.03.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 3. marca 2020 rokovala s predstaviteľmi strán, ktoré dostali ponuku od Igora Matoviča, aby sa stali súčasťou budúcej vládnej koalície. „Boris Kollár, Richard Sulík aj Andrej Kiska mi tlmočili svoju pripravenosť ďalej rokovať spolu s predsedom hnutia OĽaNO o vytvorení novej vlády. Na základe výsledkov dnešných rozhovorov môžem oznámiť, že sa zajtra znovu stretnem s Igorom Matovičom a poverím ho zostavením vlády.“


Prezidentka poverila Igora Matoviča zostavením vlády

04.03.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 4. marca 2020 poverila predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča zostavením novej vlády Slovenskej republiky. Ako povedala jeho hnutie je víťazom parlamentných volieb a zároveň traja predstavitelia politických strán, s ktorými sa včera stretla, deklarovali jednoznačnú vôľu podieľať sa na rokovaniach smerujúcich k tvorbe novej vlády, ktorá môže mať väčšinovú podporu v parlamente."Vznikajúca koalícia získala v týchto voľbách veľkú dôveru zo strany občanov a tomu zodpovedajúcu zodpovednosť. Plne verím, že si všetci predstavitelia týchto strán uvedomujú tiahu svojej zodpovednosti, pretože Slovensko potrebuje v krátkom čase silnú, legitímnu a novú vládu."

Prezidentka v súvislosti s Istanbulským dohovorom odoslala list Rade Európy

05.03.2020 - Prezidentka rešpektuje, že NR SR 25. februára 2020 nevyslovila súhlas s tzv. Istanbulským dohovorom. Dohovor tak nebude prezidentkou ratifikovaný. V nadväznosti na hlasovanie poslancov dnes prezidentka Radu Európy listom informovala, že SR sa nemôže stať zmluvnou stranou dohovoru.

O 13. dôchodkoch prezidentka rozhodne v priebehu budúceho týždňa

05.03.2020 - V súvislosti so zákonom, ktorý zavádza 13. dôchodky, prezidentka zvažuje všetky aspekty - právne, ekonomické aj sociálne. Aj preto rozhodnutie konzultuje s expertami a na pracovné stretnutie pozvala do Prezidentského paláca aj predstaviteľov organizácií, ktoré zastupujú seniorov.


Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk