30.3.2020
ID: 4757upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Parlament schválil zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii - Poslanci parlamentu schválili v skrátenom legislatívnom konaní vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii, ktorý predložila ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková.

Vláda

Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky prevzal Andrej Doležal

23. 03. 2020 - Novým ministrom dopravy a výstavby SR je Andrej Doležal. Nominant hnutia Sme rodina doteraz pôsobil v oblasti médií a telekomunikačných služieb.  Má bohaté skúsenosti z manažmentu, riadenia ľudí a strategického rozvoja spoločnosti. Jeho prvé rozhodnutia sa budú týkať riešenia súčasnej krízovej situácie.
  „Určite sa najprv sústredím na riešenie problémov, ktoré súvisia s aktuálnou krízovou situáciou. Samozrejme, musím sa rýchlo oboznámiť s agendou a rovnako začneme pracovať na cieľoch nášho rezortu pre programové vyhlásenie vlády,“ uviedol minister dopravy Andrej Doležal.

Európsky súd pre ľudské práva vyhlásil rozsudok v prípade Asady a ďalší proti SR

24. 03. 2020 - Európsky súd pre ľudské práva vyhlásil rozsudok, ktorým rozhodol, že Slovenská republika neporušila článok 4 Protokolu č. 4 k Dohovoru na ochranu ľudských práv a základných slobôd, zakotvujúci zákaz hromadného vyhostenia cudzincov.

Štátny tajomník Martin Klus rokoval prostredníctvom videokonferencie s českým ministrom zahraničných vecí Tomášom Petříčkom


24. 03.2020 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus uskutočnil 24. marca videorozhovor s ministrom zahraničných vecí Českej republiky Tomášom Petříčkom. Predmetom rozhovoru boli najmä opatrenia prijímané oboma krajinami v súvislosti so snahou zastaviť šírenie pandémie nového koronavírusu. Obe strany podčiarkli dôležitosť vzájomnej i regionálnej koordinácie pri riešení repatriácií svojich občanov.

Minister hospodárstva rokoval so zástupcami zamestnávateľov a priemyselných komôr

24. 03.2020 - Minister hospodárstva Richard Sulík rokoval so zástupcami najväčších zamestnávateľských zväzov a priemyselných komôr o aktuálnej situácii spôsobenej šírením koronavírusu a pripravovaných opatreniach na zmiernenie dopadov na podnikateľský sektor. Minister ubezpečil zástupcov zväzov a komôr, že rezort si uvedomuje zložitosť situácie, v ktorej sa pre koronakrízu ocitli. „Prvý balík približne 50-tich opatrení bude predstavený v čo najkratšom čase. Následne o nich rozhodne vláda a časť bude musieť schvaľovať parlament," priblížil Richard Sulík. Rokovania sa zúčastnil aj minister financií Eduard Heger. 

Prvá sociálna pomoc v čase pandémie


25.03.2020 - MPSVR SR reaguje na mimoriadnu situáciu radom opatrení, ktoré dnes schválila vláda SR. Ide o zmeny v ošetrovnom, nemocenskom v karanténe, o príspevok na mzdy zamestnancov, ako aj príspevok na minimálne odvody a ušlý príjem pre živnostníkov. Zmeny začnú platiť okamžite po schválení parlamentom a podpise prezidentkou SR.

Aktualizované usmernenie k nakladaniu s odpadom v kontexte šírenia koronavírusu COVID-19

25.03.2020 - Nový minister životného prostredia Ján Budaj apeluje na zodpovedné správanie sa aj v oblasti nakladania s komunálnym odpadom. Envirorezort je v úzkom kontakte s hlavným hygienikom, Úradom verejného zdravotníctva SR a v prípade potreby bude operatívne hľadať najlepšie možnosti s cieľom zabezpečiť bezproblémové nakladanie s odpadom.

Štátnymi tajomníkmi na ministerstve dopravy sú Katarína Bruncková a Ján Marosz


25.03.2020 - Funkciu štátnych tajomníkov na ministerstve dopravy a výstavby SR obsadia advokátka Katarína Bruncková a bývalý poslanec za OĽaNO Ján Marosz. Dnes ich do funkcie vymenovala vláda.

Vedenie MV SR sa stretlo s so zástupcami bratislavskej samosprávy

25. 03. 2020 - Minister vnútra SR Roman Mikulec spolu so štátnym tajomníkom MV SR Lukášom Kyselicom sa v stredu 25. marca 2020 stretli s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom. Hlavnou témou ich stretnutia bolo čo najlepšie zvládnutie situácie v súvislosti so zastavením šírenia koronavírusu.

Nákladné vozidlá majú cez nedele 29. marca a 5. apríla povolenú výnimku na prejazd

25. 03. 2020 - Prezídium Policajného zboru povolilo  všeobecnú výnimku z § 39 ods. 1 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke  na nedele 29. marca 2020 a 5. apríla 2020 s cieľom znížiť koncentráciu vodičov nákladných motorových vozidiel na odpočívadlách, resp. odstavných plochách a zabezpečenia plynulého tranzitu cez územie Slovenskej republiky.

Poradne MV SR pre obete trestných činov v týchto dňoch fungujú najmä online

25. 03. 2020 - Odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR apeluje na občanov, obete a potenciálne obete trestných činov, aby sa v prípade, že ich situácia nevyžaduje osobnú konzultáciu, obracali so svojimi problémami na online poradňu na http://www.prevenciakriminality.sk/.

Minister obrany Jaroslav Naď nedovolí predaj budovy Vojenských lesov a majetkov SR, š. p. v Malackách

26.03.2020 - Nové vedenie rezortu obrany nedovolí predaj budovy Vojenských lesov a majetkov SR, š. p. v Malackách. Štátny podnik plánoval predať súčasnú administratívnu budovu, ktorú si chcel neskôr od nového majiteľa prenajať. Tento krok dlhodobo a verejne kriticky komunikoval súčasný šéf rezortu obrany Jaroslav Naď.

Minister obrany Jaroslav Naď sa cez videohovor spojil s profesionálnymi vojakmi, ktorí plnia úlohy v zahraničí

26.03.2020 - Minister obrany SR Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko sa dnes prostredníctvom videohovoru spojili s profesionálnymi vojakmi, ktorí aktuálne pôsobia v zahraničných operáciách medzinárodného krízového manažmentu, a to v NATO misii RESOLUTE SUPPORT v Afganistane, v Lotyšsku, na Cypre v UNFICYP a EUROFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine.

Rozhodnutie ministra školstva o prerušení vyučovania od 30. marca 2020 a určení termínov v rámci organizácie školského roka

26.03.2020 - Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling rozhodol podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) o mimoriadnom prerušení vyučovania v školách a prevádzky školských zariadení od 30. marca 2020 do odvolania. Rovnako tak určil nové termíny podávania žiadostí o prijatie dieťaťa do materskej školy, zápisov zo základnej školy, podávania prihlášok na stredné školy, prijímacích skúšok na stredné školy, ústnych maturít a záverečných skúšok, ako aj prijímacích skúšok na základné umelecké školy.

Bolo spustené poradenské call centrum rezortu školstva

26.03.2020 - Učitelia  a rodičia sa môžu obracať so svojimi otázkami k aktuálnej situácii šíriacej sa epidémie koronavírusu na odborníkov call centra rezortu školstva. K dispozícii im bude v pracovných dňoch od 8:00 h do 16:00 h na bezplatnom telefónnom čísle 0800 138 033 alebo e-mailovej adrese helpdesk@iedu.sk.

Novým štátnym tajomníkom ministerstva obrany je Marian Majer

26.03.2020 - Novým štátnym tajomníkom Ministerstva obrany SR je Mgr. Marian Majer, PhD. Návrh ministra obrany Jaroslava Naďa na jeho vymenovanie do funkcie schválila vláda SR. V rezorte obrany pôsobil už predtým ako riaditeľ kancelárie štátneho tajomníka, generálny riaditeľ Sekcie obrannej politiky, medzinárodných vzťahov a legislatívy, a tiež vo funkcii generálneho riaditeľa Sekcie kontroly – inšpekcie ministra obrany.

NR SR schválila zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením COVID-19 a v justícii

26. 03. 2020 - Parlament schválil zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii - Poslanci parlamentu schválili v skrátenom legislatívnom konaní vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii, ktorý predložila ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková.

NRSR


Vláda odvolala K. Kičuru, podľa ministra hospodárstva ohrozil verejný záujem


24. 03. 2020 - Vládny kabinet odvolal Kajetána Kičuru z funkcie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv. Vedením úradu bola dočasne poverená podpredsedníčku úradu Lucia Gocníková.  Návrh na rokovanie vlády predložil minister hospodárstva Richard Sulík. Dôvodom sú podozrenia z netransparentnosti a nehospodárnosti pri nákupoch materiálov potrebných na boj s koronavírusom.

Podpredsedami parlamentu sa stali M. Laurenčík a P. Pellegrini


24. 03. 2020 - Podpredsedami Národnej rady (NR) SR sa stali Milan Laurenčík (SaS) a Peter Pellegrini (Smer-SD). Poslanci ich zvolili na utorkovej schôdzi parlamentu tajným hlasovaním. Laurenčík získal v tajnej voľbe 85 hlasov, proti jeho zvoleniu bolo 41 poslancov, 12 sa zdržali. Za Pellegriniho zahlasovalo 95 zákonodarcov, proti bolo 28 a 15 sa zdržali. Na post podpredsedu kandidoval aj Štefan Kuffa (ĽSNS), nezískal však dostatok hlasov. Podporilo ho 31 poslancov, 89 boli proti a 18 sa zdržali. Na piatkovej (20. 3.) ustanovujúcej schôdzi poslanci zvolili za podpredsedov parlamentu Gábora Grendela (OĽaNO) a Juraja Šeligu (Za ľudí). Snemovňa má zvolených všetkých štyroch podpredsedov.

Minister školstva by pre mimoriadnu situáciu mohol meniť termíny testovaní

24. 03. 2020 - V jednoznačne vymedzených situáciách má byť po novom umožnené ministrovi školstva rozhodnúť o termínoch rozhodujúcich pre organizáciu školského roka mimo limitov ustanovených zákonom o výchove a vzdelávaní. Vyplýva to z vládnej novely zákona, ktorú v utorok večer schválili poslanci Národnej rady (NR) SR, a tým aj ukončili prvý deň tretej schôdze parlamentu. O novele rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Návrh je súčasťou vládnych opatrení v snahe zamedziť nákaze novým koronavírusom.

Ešte dnes odošleme listy predsedom poslaneckých klubov, aby nominovali kandidátov na posty stálych delegácií NR SR do medzinárodných parlamentných organizácií

24. 03. 2020 - Zahraničný výbor NR SR mal v utorok 24. marca 2020 ustanovujúcu schôdzu. Na nej boli zvolení podpredsedovia výboru. Stali sa nimi poslankyňa Adriana Pčolinská (Sme rodina) a poslanec Peter Osuský (SaS). Overovateľmi v tomto volebnom období budú poslanci Marián Kéry (Smer-SD) a Richard Nemec (OĽaNO). Zároveň predseda výboru Juraj Blanár (Smer-SD) privítal v úvode členov výboru a predstavil zamestnankyne sekretariátu výboru. Následne ich informoval o programe ďalšej schôdze, na ktorej bude prerokovaný zoznam Skupín priateľstva v rámci Slovenskej skupiny Medziparlamentnej únie, ale aj materiál „Pravidlá rokovania výboru“.

Boris Kollár: Ďakujem poslancom za jednomyseľné schválenie prvých sociálno-ekonomických opatrení proti koronavírusu

25. 03. 2020 -  Jednomyseľné schválenie sociálno-ekonomických opatrení. To je výsledok druhého rokovacieho dňa tretej parlamentnej schôdze, ktorá skončila schválením novely zákona o sociálnom poistení. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár ocenil rozhodnutie všetkých zákonodarcov, ktorí prostredníctvom svojich hlasovacích kariet plošne pomohli tak zamestnancom, ako aj zamestnávateľom. Šéf parlamentu Boris Kollár po ukončení tretej parlamentnej schôdze poďakoval koaličným a opozičným poslancom za postoj k prerokovanej novele zákona. Tá upravuje čerpanie nemocenskej dávky aj ošetrovného, ktoré bude môcť byť rodičom poskytnuté za všetky dni počas uzatvorenia školských a predškolských zariadení, nie iba za 10 dní.

Boris Kollár: Opakované voľby do samospráv sa posúvajú na október

25. 03. 2020 - Predseda parlamentu Boris Kollár dnes oznámil rozhodnutie predsedu Národnej rady SR o vyhlásení volieb do orgánov samosprávy obcí. Ich termín sa pre pandémiu koronavírusu COVID-19 presúva z plánovaného aprílového termínu na október. Šéf národnej rady Boris Kollár informoval verejnosť o zmene termínu volieb do samospráv vo vybraných obciach, ktoré sa mali pôvodne konať 4. apríla 2020. „Na základe odporúčania ústredného krízového štábu v súvislosti s hrozbou ochorenia nového koronavírusu som z epidemiologického hľadiska a rizík spojených so šírením COVID-19, zrušil aprílový termín volieb a určil nový termín volieb na sobotu, 3. októbra 2020,“priblížil počas tlačového brífingu.

ÚVZ bude môcť pri mimoriadnej situácii využiť údaje od operátorov

25. 03. 2020 – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ a získavania prevádzkových údajov. Národná rada (NR) SR v stredu schválila vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii. Zo súdnych pojednávaní bude možné vylúčiť verejnosť aj pre ohrozenie zdravia, z takéhoto pojednávania bude povinné vyhotoviť a zverejniť zvukový záznam. Upraví sa aj odvolávanie členov Súdnej rady SR.

ÚVZ bude môcť pri mimoriadnej situácii využiť údaje od operátorov

25. 03. 2020 – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ a získavania prevádzkových údajov. Národná rada (NR) SR v stredu schválila vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii. Zo súdnych pojednávaní bude možné vylúčiť verejnosť aj pre ohrozenie zdravia, z takéhoto pojednávania bude povinné vyhotoviť a zverejniť zvukový záznam. Upraví sa aj odvolávanie členov Súdnej rady SR.

Prezident

Informácie v súvislosti so šírením koronavírusu

23.03.2020 - Aktuálne informácie v súvislosti s koronavírusom sú dostupné na webovej stránke korona.gov.sk Občanom je k dispozícii aj infolinka 0800 221 234 a email: novykoronavirus@uvzsr.sk

Prezidentka hovorila s hlavami štátov


25.03.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v týchto dňoch telefonicky spojila s viacerými hlavami štátov, s ktorými diskutovala o aktuálnej kríze spôsobenej šírením koronavírusu. V utorok 24. marca 2020 telefonovala s českým a nemeckým prezidentom. S Milošom Zemanom si vymenili informácie o situácii na Slovensku a v Česku a zhodli sa, že pre našich obyvateľov je dôležité vidieť, že aj v týchto ťažkých časoch sa krajiny spájajú, aby jedna pomohla druhej.

Prezidentka podpísala školský zákon

25.03.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 25. marca 2020 podľa čl. 102 ods. 1 písm. f) Ústavy Slovenskej republiky podpísala zákon z 24. marca 2020, ktorým sa dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.    

Prezidentka sa stretla s ministrami školstva a vnútra


25.03.2020 - Minister školstva Branislav Gröhling v stredu 25. marca 2020 informoval prezidentku Zuzanu Čaputovú na pracovnom stretnutí v Prezidentskom paláci o opatreniach jeho rezortu, ktoré v utorok 24. marca 2020 prijal parlament. Školský zákon prezidentka už podpísala. Prezidentka ocenila, že ministerstvo dnes spustilo webstránku www.ucimenadialku.sk, na ktorej sú všetky dôležité informácie pre rodičov, žiakov aj učiteľov o tom, ako postupovať pri výučbe v čase prerušenia vyučovania. S ministrom hovorili aj o zabezpečení domáceho vyučovanie pre žiakov zo znevýhodneného prostredia, ktorí nemajú prístup na internet.

Prezidentka podpísala dva zákony, ktoré súvisia s aktuálnou krízou


26.03.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 26. marca 2020 podpísala dva zákony, ktoré NR SR prijala v súvislosti s aktuálnou krízou. Zákon z 25. marca 2020 o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby Covid-19 a v justícii a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony a zákon z 25. marca 2020, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.     


Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk