27.4.2020
ID: 4781upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti SR pod vedením Márie Kolíkovej prichádza s druhým balíkom legislatívnych zmien. Kľúčovými zmenami sú dočasná ochrana podnikateľov (tzv. moratórium), ochrana nájmov, predĺženie lehôt pre zákaz speňažovania majetku a možnosť žiadať o mimoriadny odklad exekúcie.

Vláda

Dôchodcovia nad 65 rokov nesmú nakupovať mimo vyhradeného času

21.04.2020 - Vyčlenenie predajného času od 9.00 do 11.00 h pre seniorov nad 65 rokov znamená pre týchto ľudí zároveň zákaz nakupovania v inom čase. Povedal to v utorok po zasadnutí ústredného krízového štábu hlavný hygienik SR Ján Mikas. Seniori by podľa neho mali toto opatrenie dodržiavať vo vlastnom záujme.

Pendleri by sa do pondelka nemali dať testovať na nový koronavírus


21.04.2020 - Pendleri by sa do pondelka (27. 4.) nemali dať testovať na nový koronavírus. Uviedol to premiér Igor Matovič (OĽaNO) s tým, že ak sa pandemická situácia v okolitých krajinách do budúceho týždňa výrazne zhorší, povinné mesačné testovanie pre pendlerov vstúpi do platnosti. "Ak bude Úrad verejného zdravotníctva SR do pondelka vidieť, že epidemiologická situácia sa vyrovnala medzi okolitými krajinami a Slovenskom, tak nebude mať žiaden zmysel, aby sa akékoľvek obmedzenia v prípade pendlerov uplatňovali," uviedol Matovič.

Začína 1. fáza uvoľňovania opatrení, otvárajú viaceré prevádzky či športoviská

21.04.2020 – Od dnešného dňa môžu pri dodržaní stanovených podmienok fungovať obchody a prevádzky služieb s rozlohou do 300 m2, verejné stravovanie s výdajom cez okienko, vonkajšie športoviská pre bezkontaktný šport bez šatní a sociálnych zariadení, dlhodobé ubytovanie bez stravy, vonkajšie trhoviská a predajne automobilov vrátane autobazárov.

Dočasná ochrana podnikateľov a ochrana nájmov schválená

23. 4. 2020 - Ministerstvo spravodlivosti SR pod vedením Márie Kolíkovej prichádza s druhým balíkom legislatívnych zmien. Kľúčovými zmenami sú dočasná ochrana podnikateľov (tzv. moratórium), ochrana nájmov, predĺženie lehôt pre zákaz speňažovania majetku a možnosť žiadať o mimoriadny odklad exekúcie.

I. Matovič: Treba mať odvahu robiť kroky vpred a prijímať rozhodnutia rýchlo, aby sme ukázali ľuďom, že európsky projekt vie v časoch krízy pomáhať

23.4.2020 - Videokonferencia lídrov sa uskutočnila v období, kedy prvé členské štáty začínajú s uvoľňovaním opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19. Svojim obsahom nadviazala na predchádzajúcu z 26. marca 2020 o dopadoch koronakrízy na rôzne aspekty života občanov Európskej únie a európske hospodárstvo. Dobrou správou je, že tá dnešná mohla konštatovať pokrok v troch núdzových návrhoch a to pre vlády (vytvorenie úverovej linky Európskeho stabilizačného mechanizmu), firmy (garančný fond Európskej investičnej banky) aj zamestnancov (takzvaný SURE alebo ľudovo európsky kurzarbeit). Napriek postupnému zlepšovaniu epidemiologickej situácie v niektorých krajinách EÚ, hlavnou prioritou pre všetkých zostáva ochrana zdravia občanov. „Od Európskej komisie očakávame, že viac pomôže s verejným obstarávaním zdravotníckeho materiálu. Teraz potrebujeme rýchle dodávky,“ vyzval predseda vlády Igor Matovič.

Premiér: Vývoj pandémie a otváranie ekonomiky by sa mohlo sledovať


24.04.2020 - Pri prijímaní opatrení na pomoc slovenskej ekonomike je potrebné priebežne kontrolovať a vyhodnocovať aj ich uvádzanie do praxe. Vývoj pandémie nového koronavírusu a nadväzujúce otváranie ekonomiky by sa zase mohlo sledovať nielen celoslovensky, ale aj čiastkovo na úrovni regiónov a diferencovať tak jednotlivé fázy. Aj o týchto témach diskutoval v piatok ekonomický krízový štáb na Úrade vlády (ÚV) SR.

Stretnutie predsedu vlády SR s členmi ekonomického krízového štábu

24.04.2020 - V piatok 24. apríla 2020 o 10.00 h sa predseda vlády SR Igor Matovič a minister financií SR Eduard Heger stretnú na Úrade vlády SR s poprednými slovenskými ekonómami - členmi ekonomického krízového štábu.
Na úvod stretnutia fototermín. Vstup zástupcov médií na Úrad vlády SR je cez hlavný vchod z Námestia slobody.
 
Premiér: Pri opatreniach, týkajúcich sa seniorov, rešpektujem hlas odborníkov

24.04.2020 - V prípade opatrení, ktoré sa týkajú vymedzeného času nákupu pre seniorov, je najdôležitejší hlas a rozhodnutie konzília odborníkov. Pred piatkovým rokovaním vlády SR to zdôraznil premiér Igor Matovič (OĽaNO). V prípade „zjemnenia“ aktuálneho nariadenia, ktoré určuje pre ľudí nad 65 rokov možnosť nakupovať len v čase medzi 9.00 až 11.00 h, je podľa premiéra opäť rozhodujúci hlas odborníkov. "Čokoľvek, čo rozhodne konzílium odborníkov, to ja budem rešpektovať.

NRSR

B. Kollár: Napriek enormnému tlaku sa podarilo PVV urobiť veľmi dobre

19. 04. 2020 - Kým predchádzajúca vláda robila Programové vyhlásenie vlády (PVV) "za slnečného počasia“, tá súčasná čelila enormnému tlaku v dôsledku pandémie nového koronavírusu, no i tak si svoje povinnosti v prípade PVV splnila načas a veľmi dobre. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Za stranu Sme rodina uviedol, že v PVV je všetko, na čom hnutie nástojilo a považuje to za piliere svojho programu. "Teším sa z toho, že to, čo sme napríklad v prípade exekučnej amnestie roky navrhovali, sa bude môcť uskutočňovať. Rovnako sme do PVV dostali zrušenie doplatkov za lieky pre slobodné matky či dôchodcov, a samozrejme aj výstavbu nájomných bytov,“ povedal v televíznej diskusii.

NRSR: Štátnice a ďalšie akademické skúšky by mohli mať aj formu videokonferencie

20. 04. 2020 – Štátnice či rigoróznu skúšku, ale aj obhajobu rigoróznej či habilitačnej práce by mohli vysoké školy uskutočniť aj bez fyzickej prítomnosti kandidátov, prostredníctvom videokonferencie alebo inými prostriedkami informačnej a komunikačnej technológie. Predpokladá to návrh novely zákona o vysokých školách, ktorý v pondelok poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Plénum o ňom rokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Novela tiež predpokladá, že by bolo možné považovať za verejnú časť štátnych a iných akademických skúšok či obhajoby kandidátskych prác aj prípady, pri ktorých vysoká škola zabezpečí ich verejný prenos. Rovnako by to mohlo byť aj pri zasadnutiach akademických senátov či školských samospráv.

Parlamentný výbor pre európske záležitosti na svojej dnešnej schôdzi prerokoval Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky

21. 04. 2020 - Dňa 21. apríla 2020 o 10:00 sa v priestoroch Národnej rady SR uskutočnila 3. schôdza Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti, na ktorej členovia výboru prerokovali Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky.
Schôdzu výboru otvoril jeho predseda p. Tomáš Valášek (Za ľudí). Európsku časť programového vyhlásenie vlády Slovenskej republiky členom výboru na jeho schôdzi predložil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR p. Ivan Korčok (nominant SaS).

Ústavnoprávny výbor dnes vypočul kandidátov do Súdnej rady

22. 04. 2020 - Niektorým členom Súdnej rady Slovenskej republiky uplynulo funkčné obdobie, preto je potrebné, aby Národná rada Slovenskej republiky zvolila troch nových členov. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky požiadal poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby predkladali návrhy na členov Súdnej rady Slovenskej republiky Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky.  

Poslanci zvolili za predsedu štátnej volebnej komisie L. Orosza

23. 04. 2020 - Poslanci Národnej rady (NR) SR zvolili vo štvrtok za predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislava Orosza. Podporilo ho 85 zákonodarcov. Orosza delegoval do štátnej komisie predseda Ústavného súdu (ÚS) SR. Vyhlásili to v pléne po voľbe. Štátna volebná komisia má 14 členov. Funkčné obdobie komisie sa začalo v stredu (22. 4.) zložením sľubu členov do rúk predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina).

Poslanci zvolili do Súdnej rady A. Majerníka,J. Mazáka a A. Svetlovskú

23. 04. 2020 - Poslanci parlamentu zvolili vo štvrtok za členov Súdnej rady SR advokáta Andreja Majerníka, bývalého predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka a sudkyňu Alenu Svetlovskú. Svetlovskú podporilo 83 zákonodarcov, Majerníka 93 poslancov a Mazáka 92 poslancov. Svetlovskú do funkcie nominoval predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), Majerníka podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) a Mazáka predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Poslanci pokračujú v diskusii o PVV, v úvode sa venovali školství

24. 04. 2020 - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v diskusii o programovom vyhlásení vlády (PVV). Štvrtý deň šiestej schôdze otvoril podpredseda snemovne Gábor Grendel (OĽaNO). Poslanci sa v diskusii venovali oblasti školstva. Reagovali na vystúpenie predsedu školského výboru Richarda Vašečku (OĽaNO), ktorý zdôraznil školstvo ako prioritu. Vašečka ešte vo štvrtok (23. 4.) vyhlásil, že školstvo musí byť prioritou, upozornil na to, že je zároveň výzvou. Pripomenul potrebu zabezpečenia miesta v škôlke pre zladenie pracovného a rodinného života, ako aj na formáciu, prípravu i odmeňovanie učiteľov. Poukázal aj na tému ochrany života v PVV, ocenil záujem vlády o podporu paliatívnej starostlivosti a prevencie interrupcií.

Poslanci ukončili rokovací deň, v diskusii k PVV budú pokračovať v utorok

24. 04. 2020 - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili štvrtý rokovací deň šiestej schôdze parlamentu. Počas dňa diskutovali o programovom vyhlásení vlády (PVV). V pléne vystúpilo viacero zákonodarcov. Do diskusie je prihlásených ešte 50 rečníkov. Pokračovať budú v utorok (28. 4.) o 9.00 h. PVV predložil do parlamentu premiér Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok (20. 4.). Následne sa ním zaoberali parlamentné výbory, ktoré ho odporučili schváliť. Diskusiu k vládnemu programu začali poslanci v stredu (22. 4.) popoludní. Vystúpilo viacero rečníkov, hneď v úvode požiadali o slovo predseda snemovne Boris Kollár (Sme rodina) a podpredsedovia Gábor Grendel (OĽaNO), Juraj Šeliga (Za ľudí), Milan Laurenčík (SaS) a Peter Pellegrini (Smer-SD).
 
Prezident

Prezidentka diskutovala s členmi Súdnej rady o vývoji situácie v súdnictve

22.04.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu 22. apríla 2020 pracovne stretla v Prezidentskom paláci s členmi Súdnej rady, ktorých nominovala. S Elenou Berthotyovou, Lajosom Mészárosom a Pavlom Žilinčíkom diskutovali o vývoji situácie v súdnictve a o možnostiach, ako môže Súdna rada aktívnejšie viesť súdnictvo k jeho očiste.

Zem nám dáva naliehavo najavo, že sme k nej stratili pokoru a cit pre mieru

22.04.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Dňa Zeme pripomenula dôležitosť ochrany životného prostredia. Podľa prezidentky si máme práve dnes opätovne uvedomiť, že sme prvou generáciou, ktorá následky svojich činov cíti na zmene klímy a zrejme poslednou generáciou, ktorá s tým ešte môže niečo urobiť. „Naša planéta nám dáva naliehavo najavo, že sme k nej stratili pokoru a cit pre mieru. Správame sa k nej ako k spotrebnému tovaru. Ale každé závažné poškodenie kvality životného prostredia pocítime na vlastnom zdraví. Znečistené ovzdušie vedie napríklad k vyše 5000 predčasným úmrtiam na Slovensku ročne, ale aj k zvýšenému nárastu úmrtnosti na COVID-19.“

Prezidentka poďakovala listom zamestnancom zariadení sociálnych služieb


24.04.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa tento týždeň intenzívne zaujímala o aktuálnu situáciu v zariadeniach sociálnych služieb. Hoci víta, že sa problematikou zaoberal aj Výbor NR SR pre sociálne veci a vníma prísľuby ministrov, stále podľa nej zostáva množstvo otvorených otázok. Preto sa rozhodla, že v pondelok popoludní sa v Prezidentskom paláci stretne s ministrom práve, sociálnych vecí a rodiny SR Milanom Krajniakom a ministrom zdravotníctva SR Marekom Krajčím. V tejto zložitej situácii predovšetkým oceňuje úsilie a nasadenie opatrovateliek, ošetrovateliek, sociálnych pracovníčok a zdravotníckeho personálu a do všetkých zariadení sociálnych služieb, ktoré sa starajú o seniorov, poslala osobný ďakovný list.

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk