18.5.2020
ID: 4800upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Od pondelka 18. mája platia výnimky z karantény pre ďalšie kategórie osôb. Zdravotnícki pracovníci, opatrovatelia, obhospodarovatelia pozemkov, osoby, ktoré sa musia postarať o príbuzných, ako aj sezónni zamestnanci v poľnohospodárstve a potravinárstve nebudú musieť absolvovať povinnú karanténu, pokiaľ prichádzajú na Slovensko z celého územia Rakúska a Česka.

Vláda

Minister Ján Budaj odvolal šéfa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP)

11.05.2020 - Minister životného prostredia Ján Budaj dnes odvolal generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) – Stanislava Gáboríka.

MŽP SR sa vracia do štandardného režimu práce. Skúsenosti z obdobia COVID 19 využije na zefektívnenie činnosti

11.05.2020 - Ministerstvo životného prostredia dnešným dňom začína pracovať v štandardnom režime a skúsenosti z obdobia COVID 19 chce využiť na nové prvky v práci ministerstva. Porady s vedúcimi pracovníkmi, najmä z pracovísk mimo Bratislavy, budú prebiehať cez videokonferencie

Od dnes môžu podnikatelia žiadať o dočasnú ochranu

12. 5. 2020 - Žiadosť o poskytnutie dočasnej ochrany môžu podnikatelia podať príslušnému súdu prednostne prostredníctvom elektronických formulárov, ktoré sú od dnes dostupné na webovom sídle Ministerstva spravodlivosti SR. Ministerstvo spravodlivosti SR pripravilo a sprístupnilo formuláre pre podnikateľov, ktorými môžu požiadať príslušné súdy o poskytnutie dočasnej ochrany. Vytvorenie právneho rámca pre dočasnú ochranu podnikateľov bolo jedným z prvých krokov súčasného vedenia Ministerstva spravodlivosti SR v súvislosti s aktuálnou koronakrízou. Ide o formu pomoci pre podnikateľov, ktorí sa dostali do problémov pre nepriaznivé ekonomické vplyvy epidémie.

Získanie štátom zvýhodnených antikorona úverov by sa malo podľa Sulíka zjednodušiť

13.05. 2020 - Proces vybavovania úveru v rámci antikorona programu by sa mal zjednodušiť. Na tlačovej besede po rokovaní so zástupcami bánk to uviedol vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. Reagoval tak na informácie, že proces získania prostriedkov z tohto programu je stále pomalý a podnikatelia sa nedostávajú k pomoci. Slovak Investment Holding (SIH) spolu s bankami budú hľadať konkrétne možnosti, ako proces urýchliť a zjednodušiť. „Expertné stretnutie, kde budú hľadať konkrétne možnosti, bude čoskoro," dodal minister.

Vojenské zdravotníctvo posilnia nové profesionálne vojačky

14.05.2020 - Tri profesionálne vojačky, ktoré ukončili 7-týždňovú prípravu a zložili vojenskú prísahu, sa zo Základne výcviku a mobilizačného doplňovania presunuli do Liptovského Mikuláša. Počas mesiaca máj tam absolvovali odborný kurz jednotlivca pre potreby vojenského zdravotníctva. Príslušníčky Ozbrojených síl SR tak už koncom mesiaca posilnia vojenské zdravotníctvo a začnú plniť úlohy v prápore RCHBO v Rožňave a v Taktickom krídle Sliač.

Ministerka spravodlivosti a generálny riaditeľ ZVJS reagujú na nepravdivé správy v rámci zákona o sociálnom zabezpečení

14. 5. 2020 - Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková spoločne s generálnym riaditeľom Zboru väzenskej justičnej stráže gen. Milanom Ivanom reagujú otvoreným listom na šíriace sa poplašné správy súvisiace s novelizáciou zákona o sociálnom zabezpečení. Príslušníkov ZVJS vedenie rezortu spravodlivosti ubezpečuje, že robí všetko pre to, aby boli aj v aktuálnom čase výskytu celosvetovej pandémie COVID-19 zachované všetky ich súčasné nároky, ktoré im prislúchajú za nasadenie a náročnú službu.

SŠHR s novým vedením - predsedom J. Rudolf, podpredsedníčkou sa stane Z. Šubová


14.05.2020 - Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) bude mať nové vedenie. Predsedom úradu sa od piatku stane Ján Rudolf. Na návrh vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka o tom rozhodla vláda. Tá zároveň zrušila dočasné poverenie pre Luciu Gocníkovú, ktorá úrad riadila po odvolaní dnes už trestne stíhaného Kajetána Kičuru. Novou podpredsedníčkou úradu sa v blízkej budúcnosti stane Zuzana Šubová.

Informácia k predloženiu prihlášok do výberu na predsedu RRZ

15.05.2020 - Ministerstvo financií Slovenskej republiky si dovoľuje touto cestou osloviť kvalifikované uchádzačky a uchádzačov k prihláseniu sa do výberu na funkciu predsedu/predsedníčky Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Predseda zabezpečuje činnosť Rady, zvoláva a vedie jej zasadnutia, prináša vízie a podieľa sa na strategických rozhodovaniach o činnosti RRZ a kancelárie RRZ. Radu a jej názory reprezentuje navonok pred medzinárodnými organizáciami, aj domácim obecenstvom.

Minister obrany J. Naď: Slovenský obranný priemysel má moju plnú podporu, potrebujeme však dlhodobé riešenia


15.05.2020 - Minister obrany SR Jaroslav Naď sa dnes spolu so štátnym tajomníkom rezortu obrany Marianom Majerom a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Danielom Zmekom stretli s predstaviteľmi štátnych zbrojárskych podnikov skupiny DMD group na Považí. V Dubnici nad Váhom navštívili akciové spoločnosti ZTS Špeciál, ZVS Holding a Konštrukta-Defence. Zaujímali sa o aktuálnu situáciu spoločností, vývoj v rámci technológií a modernizácie vojenskej techniky a munície, ako aj o plány do budúcnosti a vplyv aktuálnej pandémie na spoločnosti.

Od pondelka 18. mája platia výnimky z karantény pre ďalšie kategórie osôb

15. 05. 2020 - Zdravotnícki pracovníci, opatrovatelia, obhospodarovatelia pozemkov, osoby, ktoré sa musia postarať o príbuzných, ako aj sezónni zamestnanci v poľnohospodárstve a potravinárstve nebudú musieť absolvovať povinnú karanténu, pokiaľ prichádzajú na Slovensko z celého územia Rakúska a Česka.

Cez víkend treba rátať s nedostupnosťou e-služieb

15. 05. 2020 - S cieľom skvalitnenia služieb v dňoch od 16. mája 2020, 8.00 h do 17. mája 2020, 23.59 h  je naplánovaná technická odstávka Ústredného portálu verejnej správy www.slovensko.sk, počas ktorej nebude možné prihlasovať sa na portál a využívať jeho služby. 

Ivan Korčok: pomáhame západnému Balkánu v boji proti pandémií, pričom nezabúdame na svojich krajanov


15.5.2020 - Slovenská republika prostredníctvom programu rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci SlovakAid efektívne, adresne a rýchlo reaguje na žiadosti iných štátov o pomoc pri  zvládaní pandémie COVID – 19. „Viaceré krajiny západného Balkánu, ktorý patrí k prioritným regiónom zahraničnej politiky SR, požiadali Slovensko o pomoc bilaterálne alebo prostredníctvom krízových koordinačných centier Európskej únie a NATO a som rád, že sa nám podarilo rýchlo zareagovať,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Ingrid Brocková na mimoriadnom virtuálnom samite členských krajín Stredoeurópskej iniciatívy

15.5.2020 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková dňa 15. mája 2020 zastupovala SR na mimoriadnom virtuálnom samite predsedov vlád členských štátov Stredoeurópskej iniciatívy (SEI). „Vďaka posilneniu prevencie, vzájomnej informovanosti a koordinácie na regionálnej úrovni, máme šancu preklenúť súčasnú krízu rýchlejšie a vyjsť z nej do budúcna silnejší,“ bol jej odkaz partnerom z členských krajín tejto najstaršej európskej regionálnej platformy.

Generálnym riaditeľom Slovenskej inšpekcie životného prostredia sa stal Ján Jenčo

15.05.2020 - Minister životného prostredia SR Ján Budaj dnes predstavil nové vedenie Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP). Generálnym riaditeľom SIŽP sa stal Ján Jenčo.

Vedenie úradu ochrany ústavných činiteľov a diplomatických misií uvoľnilo funkcie

15. 05. 2020 - Minister vnútra SR Roman Mikulec po nástupe do funkcie požiadal vedenie Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR, aby predložilo návrh na optimalizáciu svojej služby a procesov.

Koronavírus - ďalšie otvorené prevádzky, výnimky z karantény, núdzový stav v zdravotníctve a sociálnej sfére, kontroly a obmedzenia na hraniciach

15. 05. 2020 - Od  štvrtka 12.  marca 2020 od 6. hodiny je na Slovensku vyhlásená mimoriadna situácia.   Počet pacientov nakazených novým koronavírusom na Slovensku stúpol na 1480.  Údaje do mapy ministerstvu vnútra poskytuje  Národné centrum zdravotníckych informácií.

Vnútroštátne výletné a vyhliadkové lode už môžu plávať

15. 5. 2020 - Prevádzkovatelia výletných lodí sa môžu plaviť na našich vodných tokoch a plochách už od dnešného dňa. Ústredný krízový štáb povolil ich plavbu aj s pasažiermi za dodržania hygienických opatrení. Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal očakáva, že to pomôže ťažko skúšanému cestovnému ruchu u nás. „Som veľmi rád, že vďaka zlepšujúcej sa epidemiologickej situácii sme na Ústrednom krízovom štábe vyrokovali povolenie pre naše výletné lode. Dúfam, že to ocenia prevádzkovatelia lodí aj návštevníci, ktorí po mesiacoch obmedzení môžu vyraziť na výlet loďou. Verím, že aj toto opatrenie pomôže oživiť domáci cestovný ruch “, reagoval minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.

Novým šéfom Pôdohospodárskej platobnej agentúry bude Tibor Guniš

15.05.2020 – Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský odvolal z funkcie generálnu riaditeľku Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Beatrix Galandovú a za nového generálneho riaditeľa agentúry vymenoval Tibora Guniša.

NRSR

Výberové konanie na profesionálneho vojaka sa má zefektívniť

13. 5. 2020 - Výberové konanie do funkcie profesionálneho vojaka sa má zefektívniť. Vojakom sa má upraviť aj možnosť vykonávať služobné povinnosti v inom mieste, ako je jeho miesto výkonu štátnej služby. Vyplýva to z návrhu zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Rokovali o ňom v zrýchlenom režime. Novela tiež umožňuje výmenu generálnych riaditeľov úradov práce, ako aj riaditeľov daňových či colných úradov.

Na Slovensku by mali vzniknúť ambulancie pre pacientov s COVID-19

13. 5. 2020 - Počas krízovej situácie v súvislosti s novým koronavírusom by mali na Slovensku vzniknúť epidemiologické ambulancie pre pacientov s ochorením COVID-19. Ich fungovanie umožňuje novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Právna úprava reguluje aj zriaďovanie mobilných odberových miest. Cieľom je, aby nevznikali živelne.

Poslanci ocenili v závere rokovacieho dňa správu komisárky Z. Stavrovskej

15. 5. 2020 - Nedostatok personálu na počet klientov, využívanie vreckového na znižovanie nedoplatkov či nelegálne zamestnávanie. Na tieto nedostatky v zariadeniach sociálnych služieb poukázala v závere štvrtého rokovacieho dňa 7. schôdze komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská, ktorá predložila správu o činnosti jej úradu za minulý rok. Jednotlivé monitoringy úradu ukázali, že zariadenia sociálnych služieb často majú nedostatočnú ochranu pred požiarmi, čo ohrozuje bezpečnosť klientov. Zákon určuje tiež maximálny počet prijímateľov sociálnej služby na jedného zamestnanca a minimálny percentuálny podiel odborných zamestnancov v zariadení. "Uvedený počet zamestnancov je absolútne nepostačujúci," uviedla Stavrovská.

Ľudia by mali namiesto štátnej karantény využiť mobilnú aplikáciu

15. 5. 2020 - Ľudia budú môcť namiesto štátnej karantény využívať mobilnú aplikáciu, ktorou sa má zaviesť tzv. inteligentná karanténa. Vyplýva to z vládnej novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o elektronických komunikáciách, ktorú v piatok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Parlament o legislatíve rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Prezident

Prezidentka víta, že Súdna rada zvolila kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu SR

12.05.2020 - Prezidenta Zuzana Čaputová víta, že Súdna rada včera po viacerých neúspešných voľbách zvolila kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu SR. Jána Šikutu vníma ako výrazného sudcu s domácimi, ale aj zahraničnými skúsenosťami, keďže pôsobil ako sudca na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Prezidentka definitívne počká na návrh od Súdnej rady, ktorý posúdi a následne rozhodne o vymenovaní predsedu Najvyšieho súdu SR.

Prezidentka diskutovala so Š. Holým o kvalite legislatívneho procesu


12.05.2020- Prezidentka Zuzana Čaputová sa v utorok 12. mája 2020 pracovne stretla s podpredsedom vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefanom Holým. Diskutovali spolu o kvalite legislatívneho procesu, ktorú prezidentka považuje za mimoriadne dôležitú pre politickú kultúru a spoločenskú stabilitu.

Prezidentka telefonovala s gruzínskou prezidentkou

13.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová telefonovala s gruzínskou prezidentkou Salome Zurabišviliovou. Diskutovali o súčasnej kríze. Zhodli sa, že obe krajiny ju nateraz prekonávajú pomerne úspešne a tiež na tom, že táto kríza je nielen výzvou, ale aj príležitosťou ukázať viac solidarity, spolupráce a spolupatričnosti. Slovensko nedávno prispelo na pomoc Gruzínsku v boji proti COVID-19 a podporilo päť konkrétnych projektov.

Prezidentka víta rozhodnutie Mojmíra Mamojku vzdať sa funkcie ústavného sudcu

13.05.2020 - Vzhľadom na závažnosť podozrení týkajúci sa Mojmíra Mamojku prezidentka Zuzana Čaputová víta jeho rozhodnutie vzdať sa funkcie ústavného sudcu. Prezidentka si myslí, že je to v prospech dôveryhodnosti justície. Podľa prezidentky je dobré, aby Ústavný súd SR fungoval v plnom zložení. Podľa prezidentky je dobré, ak Ústavný súd SR funguje v plnom zložení, a preto je v záujme všetkých, aby bol nový ústavný sudca zvolený čo najskôr.

Prezidentka si osobne vypočula správu ombudsmanky v NR SR

13.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu 13. mája 2020 zúčastnila na rokovaní NR SR a vypočula si správu verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej o činnosti jej úradu za rok 2019. Podľa prezidentky sa výročným správam ombudsmanky nedostávalo v minulosti dostatok pozornosti od predstaviteľov verejnej moci, jej zistenia si však pozornosť zaslúžia. Prezidentka ešte vlani ombudsmanke sľúbila, že ak jej to dovolia pracovné povinnosti, rada si príde jej správu do parlamentu vypočuť osobne.

Prezidentka poďakovala ľuďom, ktorí pomáhali bojovať s koronakrízou

15.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok 15. mája 2020 v rámci regionálneho výjazdu "Ďakujeme vám!" navštívila vojakov a príslušníkov policajného zboru na hraničnom priechode Rusovce-Rajka a zamestnancov rôznych prevádzok, dobrovoľníkov, zdravotný personál, učiteľov, predavačky a terénnych sociálnych pracovníkov v Trnave, Banke, Slepčanoch a Žiari nad Hronom.

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk