15.6.2020
ID: 4823upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Okrem ústavného zákona v oblasti justície, vrátane zriadenia Najvyššieho správneho súdu SR a reformy Ústavného súdu SR, ministerka predstavila aj pripravovanú reorganizáciu súdnej mapy a s ňou súvisiacu špecializáciu súdov, ktoré chce ministerstvo spravodlivosti v dohľadnej dobe uviesť do praxe. Informovala tiež o prácach na zákone o zaisťovaní majetku a plánoch v oblasti vzdelávania sudcov.

Vláda


Slovensko svojou aktívnou účasťou v Team Europe pomáha tretím krajinám v boji proti novému koronavírusu

08.06.2020 - Ministri členských štátov Európskej únie pre rozvojovú spoluprácu diskutovali o pomoci partnerským krajinám v boji proti COVID-19 a implementácii opatrení na zlepšenie sociálno-ekonomických podmienok v tretích krajinách. Na neformálnom zasadnutí rozvojového segmentu Rady pre zahraničné veci sa formou videokonferencie zúčastnila po prvýkrát aj štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková.

Ministrovi záleží na skvalitnení starostlivosti o deti v Centrách pre deti a rodiny

09.06.2020 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny umožní poslancom parlamentného výboru pre sociálne veci zapojiť sa do procesu kontroly dodržiavania kvality starostlivosti o deti v Centrách pre deti a rodinu. Tento výnimočný projekt poslaneckých prieskumov predstavil minister Milan Krajniak spolu s predsedníčkou Výboru NR SR pre sociálne veci Janou Žitňanskou a jeho členmi Katarínou Hatrákovou a Jánom Herákom.

Ministerka spravodlivosti predstavila justičnú reformu rakúskej veľvyslankyni

09. 06. 2020 - Okrem ústavného zákona v oblasti justície, vrátane zriadenia Najvyššieho správneho súdu SR a reformy Ústavného súdu SR, ministerka predstavila aj pripravovanú reorganizáciu súdnej mapy a s ňou súvisiacu špecializáciu súdov, ktoré chce ministerstvo spravodlivosti v dohľadnej dobe uviesť do praxe. Informovala tiež o prácach na zákone o zaisťovaní majetku a plánoch v oblasti vzdelávania sudcov.

Na Slovensku pribudne 5 nových chránených areálov


10.06.2020 - Vládny kabinet schválil nariadenia, vďaka ktorým na Slovensku pribudne päť nových chránených areálov. Ide o chránené areály Vinište, Mostová, Bradlo, Nesvadské piesky a Jurský chlm. Všetko sú to územia európskeho významu (ÚEV), ktoréboli zaradené do národného zoznamu ÚEV schváleného vládou SR a Európskou komisiou. Nariadenia vlády predložil na rokovanie vlády šéf envirorezortu Ján Budaj. Účinnosť nadobudnú 1. júla 2020.

Zbor väzenskej a justičnej stráže od 1. júla uvoľňuje protiepidemické opatrenia


10. 6. 2020 - ZVJS opätovne spúšťa bezkontaktné nárokové návštevy, naďalej sa však budú realizovať aj videonávštevy. Od 1. júla 2020 Zbor väzenskej a justičnej stráže pristupuje k uvoľňovaniu opatrení zavedených na boj s koronavírusom. Vzhľadom na zlepšujúcu sa situáciu zbor opätovne realizuje nárokové návštevy v obmedzenom režime za dodržania protiepidemických opatrení. Úprava podmienok nastala aj v prípade videonávštev.

Minister obrany J. Naď odcestoval na prvú zahraničnú cestu do Prahy

10.06.2020 - Minister obrany SR Jaroslav Naď odcestoval na svoju prvú oficiálnu zahraničnú cestu, už tradične do Českej republiky. Počas prvého dňa rokoval s ministrom zahraničných vecí Českej republiky Tomášom Petříčkom a vystúpi tiež v diskusii bezpečnostného centra Evropské hodnoty.

Ivan Korčok: máme záujem budovať ambiciózne a atraktívne Východné partnerstvo

11.6.2020 - Zdôraznenie solidarity a pomoci Európskej únie v čase pandémie, zhodnotenie doterajších výsledkov Východného partnerstva a implementácie reforiem a prijatých záväzkov s cieľom posilniť vzájomné vzťahy EÚ so šiestimi východnými partnermi, ale aj nastavenie nových dlhodobých priorít a cieľov Východného partnerstva po roku 2020 boli hlavnými témami dnešnej (11. júna 2020) videokonferencie ministrov zahraničných vecí krajín členských štátov Únie a východných partnerov. Slovensko na nej zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.

Prvú pomoc požiadali ľudia najmä v Prešovskom a Bratislavskom kraji

11.06.2020 - O príspevky prvej pomoci na podporu udržania pracovných miest žiadali najmä zamestnávatelia v Bratislavskom kraji, kde sídli najväčší počet zamestnávateľov v porovnaní s ostatnými krajmi. Živnostníci čerpali pomoc najviac v Prešovskom kraji. Naopak, najmenej príspevkov si zamestnávatelia žiadali v trnavskom regióne.

Webinár EU - China Dialogue aj za účasti štátnej tajomníčky rezortu diplomacie Ingrid Brockovej

11.06.2020 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková sa vo štvrtok 11. júna 2020 prostredníctvom videokonferencie zúčastnila na seminári organizovanom Globsec na tému dialógu medzi EÚ a Čínou.

Slovensko uspelo na Súdnom dvore v Luxemburgu v spore týkajúcom sa zdravotných poisťovní


11. 06. 2020 - Týmto sa potvrdilo rozhodnutie Európskej komisie z roku 2014, ktoré nekonštatovalo porušenie pravidiel štátnej pomoci zo strany SR. Súdny dvor vyniesol rozsudok v spojených veciach  C-262/18 P a C-271/18 P Európska komisia v. Dôvera zdravotná poisťovňa, a. s. a Slovenská republika v. Dôvera zdravotná poisťovňa, a. s. Celý text rozsudku bude zverejnený na stránke Súdneho dvora.  

Minister obrany Jaroslav Naď rokoval s ministrom obrany ČR Lubomírom Metnarom o podpore projektov v rámci domáceho obranného priemyslu

11.06.2020 - „Hodnotovo príbuzná zahranično-politická orientácia Slovenskej a Českej republiky je viditeľná aj v postojoch pri riešení aktuálnych otázok a výziev v oblasti obrany a bezpečnosti, čo predurčuje obe krajiny k ešte intenzívnejšej a hlbšej spolupráci,“ uviedol dnes minister obrany Jaroslav Naď v Prahe počas osobného stretnutia s ministrom obrany ČR Lubomírom Metnarom, ktoré sa uskutočnilo pri príležitosti jeho prvej oficiálnej návštevy Českej republiky. Počas stretnutia diskutovali aj o projektoch a možnostiach spolupráce v rámci podpory domáceho obranného priemyslu.   

Štartujeme novú éru v boji proti daňovým podvodom


11.06.2020 - Ľahšie odhaľovanie podvodov, efektívnejšie daňové kontroly či prísnejší trestný zákon pre oblasť krátenia daní. To je časť z nových opatrení, s ktorými prichádza návrh novely daňového poriadku. Pripravilo ho Ministerstvo financií SR v spoluprácu s finančnou správou. Cieľom je do konca volebného obdobia znížiť daňovú medzeru zo súčasných 17,5 % na európsky priemer, ktorý je na úrovni 10 % - 12 %.

Verejná diskusia s kandidátmi na post šéfa ÚRSO bude 24. júna

12. 06. 2020 - Verejná diskusia s kandidátmi na post predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bude 24. júna a zastreší ju Komisia pre energetiku pri Výbore NR SR pre hospodárske záležitosti. Pôjde o verejnú prezentáciu kandidátov nad rámec zákona. „Ministerstvo hospodárstva má záujem, aby bol celý proces výberu nového šéfa ÚRSO maximálne  transparentný a objektívny,“ zdôraznil štátny tajomník MH SR Karol Galek. Verí, že v spolupráci s energetickou komisiou sa podarí vytvoriť priestor, ktorý „využijú záujemcovia o post predsedu ÚRSO a odprezentujú odbornej a laickej verejnosti svoju predstavu o fungovaní regulačného úradu ako nezávislého regulátora.“

Na letiskách platia upravené epidemiologické opatrenia

12. 06. 2020 - Útvar vedúceho hygienika rezortu po otvorení hraníc s vybranými štátmi aktualizoval epidemiologické opatrenia pre oblasť civilného letectva. Platia na letiskách, pre cestujúcich, letecký personál aj pre dopravcov.
Základným pravidlom zostáva povinnosť mať prekryté ústa a nos (šatkou, rúškom)  v priestoroch letiska, ako aj na palube lietadla. Rovnako musí byť zabezpečená dezinfekcia rúk. Uprednostňuje sa bezkontaktné odbavovanie cestujúcich  a batožiny, rovnako aj bezhotovostný predaj na palube.

Súd zablokoval Bašternákov majetok, okresný úrad podal návrh na odvolanie správkyne konkurznej podstaty

12. 06. 2020 - Okresný súd Bratislava I. zablokoval majetok odsúdeného Ladislava Bašternáka, ktorý bol sporne prevedený na jeho príbuzenstvo a ďalšie osoby. Ide o pozemky a nehnuteľnosti na Donovaloch, byty a spoluvlastnícke podiely v Bratislave, obchodné podiely, či štvorkolky. Súd takisto zakázal jeho manželke a ďalším žalovaným prevádzať, prenajímať, dávať do užívania alebo zaťažovať vecnými bremenami majetok, ktoré na nich  odsúdený Bašternák previedol.

Aj počas týchto prázdnin budú v Chorvátsku našim turistom k dispozícii slovenskí policajti


12. 06. 2020 - Slovenskí policajti sa aj v roku 2020 zúčastnia v Chorvátsku na projekte Bezpečná turistická sezóna. Na slovenských turistov budú dozerať štyria policajti v najčastejšie navštevovaných turistických miestach: v Splitsko-dalmatínskej oblasti a Prímorsko-goranskej.
 
Ministerstvo vnútra registruje 160 politických strán a hnutí


12. 06. 2020 - Po parlamentných voľbách vo februári 2020 nevznikla a nezanikla ani jedna strana.  V  uplynulom roku vzniklo deväť nových politických subjektov a jeden zanikol.

K reforme Policajného zboru ministerstvo vnútra pristúpi po otvorenej debate s policajtmi z celého Slovenska


12. 06. 2020 - Minister vnútra SR Roman Mikulec so svojím pracovným tímom  vo štvrtok 11. júna 2020 diskutoval s policajtmi Trenčianskeho kraja. Na pôde Okresného úradu v Trenčíne, kde vedenie rezortu privítali prednosta úradu Jozef Stopka a riaditeľ KR PZ v Trenčíne Slavomír Kučera, otvorene hovorili o situácii v zbore, o problémoch a návrhoch riešení.
 
Rezort obrany podporil 14 projektov mimovládnych organizácií celkovou sumou takmer 100 000 eur

12.06.2020 - Ministerstvo obrany SR aj tento rok podporilo sumou v celkovej výške takmer 100 000 eur zaujímavé projekty mimovládnych organizácií. Finančnú podporu získalo 14 projektov. Informácie o týchto projektoch sú zverejnené na webovom sídle rezortu obrany v časti dotácie - žiadosti o dotácie.

NRSR

Štát pomôže s nájomným podnikateľom,ktorých prevádzky museli byť zatvorené

09. 06. 2020 – Štát pomôže s nájomným podnikateľom, ktorých prevádzky museli byť zatvorené pre situáciu okolo nového koronavírusu. Táto pomoc má dosiahnuť približne 200 miliónov eur. Plénum Národnej rady (NR) SR v utorok schválilo návrh zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva (MH) SR 129 hlasmi zo 133 prítomných poslancov. O právnej norme rokovali v zrýchlenom režime.

Poslanci odobrili správu o činnosti ÚPN

10. 06. 2020 - Medzi priority Ústavu pamäti národa (ÚPN) v roku 2019 patrili aktivity súvisiace s 30. výročím Nežnej revolúcie, ako aj s predsedníctvom ÚPN v rámci Európskej siete úradov spravujúcich písomnosti tajnej polície. Ústav sa tiež venoval rozvoju medzinárodnej spolupráce i nakrúcaniu osobných svedectiev pamätníkov obdobia neslobody. Vyplýva to z výročnej správy ÚPN za rok 2019, ktorú v stredu odobrili poslanci Národnej rady (NR) SR.V súvislosti s 30. výročím Nežnej revolúcie a pádu totalitného režimu zorganizoval ústav 92 prednášok pre študentov a verejnosť, pripravil desať diskusných večerov a participoval na ďalších 19 diskusiách. Medzi priority ÚPN patrilo aj nakrúcanie osobných svedectiev pamätníkov obdobia neslobody, v minulom roku ich ÚPN natočil 56. Ústav tiež natočil a na sociálnych sieťach uverejnil 35 vzdelávacích videí.

Predseda NR SR Boris Kollár dnes dopoludnia prijal na pôde parlamentu veľvyslanca Štátu Izrael

11. 06. 2020 - Predseda Národnej rady SR Boris Kollár vo štvrtok prijal v priestoroch parlamentu mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Štátu Izrael J. E. Boaza Modaia. Témami spoločného rozhovoru boli najmä možnosti prehlbovania spolupráce a vzájomných parlamentných vzťahov medzi Knessetom a Národnou radou SR.
Išlo o tradičné úvodné stretnutie, ktoré býva zvykom pre nového predsedu NR SR po nástupe do funkcie. Obaja predstavitelia sa na stretnutí zhodli na tom, že vzťahy medzi Knessetom a Národnou radou SR sú veľmi dôležité, a to nie len samotné kontakty na najvyššej parlamentnej úrovni.

Prezident


Prezidentka podpísala zákony o športe a mimoriadnych štátnych zárukách

08.06.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dva zákony. Zákon zo 4. júna 2020 o mimoriadnych štátnych zárukách a o doplnení niektorých zákonov a zákon zo 4. júna 2020, ktorým sa dopĺňa zákon č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.  

Prezidentka podmienečne zmiernila trest mužovi, ktorého rodina je v ťažkej situácii

11.06.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová zmiernila 11. júna 2020 trest odňatia slobody 41-ročnému mužovi M. D., ktorý bol odsúdený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu krádeže na trest odňatia slobody vo výmere 8 rokov. Od spáchania skutku uplynulo 14 rokov a odsúdený si medzičasom založil rodinu. Je otcom troch maloletých detí, pričom jeho 10-ročná dcéra sa lieči na onkologické ochorenie.

Deň otvorených dverí v Prezidentskom paláci sa tento rok neuskutoční


12.06.2020 - Tradičný deň otvorených dverí v Prezidentskom paláci, ktorý sa v minulosti každoročne konal pri príležitosti výročia inaugurácie prezidentov, sa tento rok neuskutoční. Dôvodom sú platné epidemiologické obmedzenia týkajúce sa organizácie verejných podujatí.


Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk