24.8.2020
ID: 4877upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti navrhuje zaviesť nové donucovacie opatrenia ako motiváciu pre tých, ktorí ignorujú rozhodnutie súdu a neplnia si uloženú povinnosť týkajúcu sa nepeňažných plnení. Opatrenie by do budúcnosti mohlo pomôcť aj v takých prípadoch, ako bol napríklad známy spievajúci dom v Štúrove, či v prípadoch stavieb, ktoré mali byť na základe súdneho rozhodnutia odstránené a napriek tomu naďalej stoja.

Vláda

Pri návšteve prírody nezabúdajme na ohľaduplnosť

17.08.2020 - Tohtoročné dovolenkovanie Slovákov poznačila pandémia nového Koronavírusu. Aj napriek nedávnemu uvoľneniu opatrení a možnosti vycestovať do zahraničia však mnoho našincov vyhľadáva relax v domovine, často v prostredí jedinečnej slovenskej prírody. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) pri tejto príležitosti nabáda všetkých návštevníkov ku zvýšenej disciplinovanosti a ohľaduplnosti k nášmu prírodnému bohatstvu. V prírode by sa návštevníci mali správať ako v chráme, s pokorou, úctou a v tichosti.

Firmám s digitalizáciou môžu pomôcť nové centrá, na ich budovanie získame prostriedky z EÚ

17. 08. 2020 - Na Slovensku by mohli vzniknúť centrá digitálnych inovácií, ktorých hlavnou úlohou bude pomoc s digitálnou transformáciou malých a stredných firiem, spoločností so strednou kapitalizáciou, ale aj verejného sektora. Budú súčasťou európskych centier digitálnych inovácií a ich vznik podporí Európska komisia. Ministerstvo hospodárstva v spoluprácu s ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vyhlásilo národnú súťaž, do ktorej je možné prihlásiť sa do konca septembra. Víťazi budú nominovaní do výzvy, ktorú ešte tento rok vyhlási Európska komisia a budú mať možnosť získať finančné prostriedky na prevádzku a realizáciu aktivít centra. Podrobnosti k národnej súťaži sú zverejnené na https://www.mhsr.sk/inovacie/podujatia/europske-centra-digitalnych-inovacii-na-slovensku. Prihlásiť sa do nej je možné na www.challenge.gov.sk.

Audit odhalil nehospodárne nakladanie s majetkom v SVP

18.08.2020 - Ministerstvo životného prostredia v rámci auditu v Slovenskom vodohospodárskom podniku, š. p. (SVP) a v odštepnom závode Bratislave, zistilo nehospodárne nakladanie s majetkom v šokujúcom rozsahu skoro 5 mil. € a s hrozbou vzniku ďalších škôd.

Sekciu sociálnej politiky povedie Ján Kmeť

18.08.2020 - Sekcia sociálnej politiky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) má nového generálneho riaditeľa. Je ním Mgr. Ján Kmeť, PhD., ktorý od 15. augusta vo funkcii vystriedal poverenú riaditeľku sekcie JUDr. Katarínu Fedorovú. Tá naďalej zostáva pracovať na ministerstve ako riaditeľka odboru integrácií osôb so zdravotným postihnutím.
 
Novým štátnym tajomníkom ministerstva vnútra bude od 24. augusta Vendelín Leitner

19. 08. 2020 - Návrh na jeho vymenovanie predložil na rokovanie kabinetu minister vnútra Roman Mikulec v stredu 19. augusta 2020. Vendelín Leitner od 24. augusta 2020 vystrieda na poste štátneho tajomníka rezortu vnútra   Lukáša Kyselicu, ktorý 28. júla 2020 odstúpil z funkcie.

Vihorlatský prales a Rydošová sa dočkali adekvátnej právnej ochrany

19.08.2020 - Minister životného prostredia Ján Budaj získal podporu vlády pre vyhlásenie dvoch nových prírodných rezervácií. Ide o prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales.

Nové opatrenia na lepšiu vymáhateľnosť práva

19. 08. 2020 - Ministerstvo spravodlivosti navrhuje zaviesť nové donucovacie opatrenia ako motiváciu pre tých, ktorí ignorujú rozhodnutie súdu a neplnia si uloženú povinnosť týkajúcu sa nepeňažných plnení. Opatrenie by do budúcnosti mohlo pomôcť aj v takých prípadoch, ako bol napríklad známy spievajúci dom v Štúrove, či v prípadoch stavieb, ktoré mali byť na základe súdneho rozhodnutia odstránené a napriek tomu naďalej stoja.

Štátny tajomník M. Klus: Austrália vyzýva na spoluprácu a varuje, že svet po pandémii COVID-19 bude menej predvídateľný a viac nebezpečný

19.08.2020 - „Slovensko aj Austrália sú krajiny závislé od fungujúceho multilateralizmu. Vplyvom pandémie koronavírusu sa medzinárodné prostredie mení. Čelíme novým hrozbám aj asertívnym formám diplomacie. Na tieto zmeny sa musí Slovensko pripraviť utužovaním spolupráce a výmenou skúseností so spojencami, medzi ktorých patrí aj Austrália.“

Viditeľnejšie výsledky slovenskej vedy a transparentnejšie procesy. Otvorenú vedu bude reprezentovať národná stratégia

19.08.2020 - Spoločnosť hľadajúca riešenia pre rôzne oblasti potrebuje aktuálne a relevantné informácie. Význam zohráva aj zainteresovanie a spolupráca rôznych subjektov. Platí to i pre vedu a výskum. Otvorený prístup k vedeckým dátam, lepšia infraštruktúra, aj to sú ciele pripravovanej Národnej stratégie pre otvorenú vedu.

Neznevažujte kultúru, vyzýva ministerka Milanová

19.08.2020 - Ministerka kultúry Natália Milanová dôrazne odmieta, aby sa diskusia o neľahkej situácii v kultúrnom sektore zvrhla na dehonestujúce výroky o význame kultúry a „posielanie umelcov k lopate“. „Práve umenie a kultúra nám pomáha ostať v ťažkých časoch pri zdravom rozume a prináša nám optimizmus a najmä nádej,“vyjadrila sa Natália Milanová.

Minister Budaj: Príbeh boja za slobodu a vzdoru proti okupácii si musíme navždy pripomínať

20.08.2020 - Minister životného prostredia Ján Budaj si spoločne s poslankyňou Národnej rady SR Annou Remiášovou uctili obete okupácie Česko-Slovenska vojskami Varšavskej zmluvy. Zároveň predstavili návrh, aby sa pamätným dňom stal 21. august – Deň obetí okupácie Česko-Slovenska v roku 1968 a 21. Jún.

Mičovský vyzval poľnohospodárov k vážnej zmene agrárnej krajiny

20.08.2020 - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský zavítal na Salaš Pružina, kde sa miestna farmárka Oľga Apoleníková zameriava na chov oviec, rastlinnú výrobu, finalizáciu maku a ovčích produktov. Z miesta, ktoré predstavuje pomyselnú ideu slovenského poľnohospodárstva a spojitosti prvovýroby s finalizáciou produktov, vyzval šéf agrorezortu všetkých farmárov k vážnej zmene agrárnej krajiny, ktorá by mala byť prínosom pre celú spoločnosť.

M. Filipová: Ministerstvo školstva vyčlenilo finančné prostriedky na podporu inkluzívneho vzdelávania na základných školách

20.08.2020 - Väčšia podpora a intenzívna práca na zlepšovaní inkluzívneho vzdelávania. To sú ciele, ktoré od začiatku vo funkcii presadzuje štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Monika Filipová. O to viac oceňuje, že rezort školstva vyčlenil zo svojej rozpočtovej kapitoly 35-tisíc eur na financovanie rozvojového projektu pod názvom Podpora inkluzívneho vzdelávania na základných školách so žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia 2020.

Ján Mičovský podporil vyhlásenie prírodnej rezervácie Vihorlatský prales

20.08.2020 - Na 33. rokovaní vlády Slovenskej republiky bol jedným z bodov programu aj Návrh nariadenia vlády SR, ktorým sa vyhlasuje prírodná rezervácia Vihorlatský prales. Jeho účelom je zabezpečiť primeranú ochranu územiu, ktorá sa má stať súčasťou lokality UNESCO, zapísanej prvýkrát do zoznamu svetového dedičstva UNESCO v roku 2007. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský tento návrh podporil. Samotnému hlasovaniu predchádzala plodná a konštruktívna diskusia.

NASES má nového generálneho riaditeľa

20.08.2020 - Vicepremiérka Remišová do funkcie vymenovala Pavla Karela.
Kľúčová štátna agentúra v oblasti IT má nového šéfa. Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová dnes vymenovala nového generálneho riaditeľa Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES). Na základe výsledkov výberového konania sa ním od 1. septembra stane Pavel Karel, ktorý doteraz pracoval v súkromnom sektore.

Zaujíma nás váš názor na proces registrácie a testovania

20. 08. 2020 - Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie spúšťajú elektronický dotazník pre cestovateľov, aby zistili ich skúsenosti s procesom eHranica. Teda s povinnou registráciou pri návrate z rizikových krajín a následným testovaním na ochorenie COVID-19. Všetci zaregistrovaní prostredníctvom formulára na stránke www.korona.gov.sk/ehranica v týchto dňoch dostanú emailom dotazník. Cieľom je zistiť, akú mali s procesom registrácie a následného testovania občania skúsenosť a ako ho hodnotia. Každá spätná väzba pomôže pri ďalšom zlepšovaní postupov do budúcna.

Držitelia zbrojných preukazov budú na polícii dostávať príručku o bezpečnej manipulácii so zbraňou

20. 08. 2020 - Prvých dvetisíc kusov bezplatne odovzdalo Prezídiu PZ občianske združenie vlastníkov strelných zbraní Legis Telum. Podľa predsedu jeho predstavenstva Ing. Ľudovíta Miklánka, publikáciu pripravili so zámerom prevencie predchádzania nedbalostným priestupkom a trestným činom na úseku střelných zbraní.

B. Gröhling: Školský rok by sa mal 2. septembra začať na každej škole

21.08.2020 - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR diskutuje s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva o situácii, ktorá môže nastať so začiatkom školského roka. Druhý septembrový deň nastúpi 800-tisíc žiakov a študentov do škôl.

B. Gröhling: Na letné školy máme pozitívnu spätnú väzbu, chceme ich viac finančne podporovať

21.08.2020 - Mnisterstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR má veľmi pozitívnu spätnú väzbu na letné školy. Rezort školstva chce aj preto pod vedením Branislava Gröhlinga prispievať na tento projekt oveľa viac financií.

Európska komisia poskytne v rámci revízie pracovného programu Erasmus+ na rok 2020 dodatočných 200 miliónov eur

21.08.2020 - SAAIC - Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu by rada informovala potenciálnych žiadateľov finančných prostriedkov z programu Erasmus+ o revízii ročného pracovného programu Erasmus+ na rok 2020. V rámci tejto revízie, prijatej 14.8.2020 Európskou komisiou, bude poskytnutých dodatočných 200 miliónov eur na podporu digitálneho vzdelávania a odbornej prípravy a podporu rozvoja zručností a začlenenia prostredníctvom tvorivosti a umenia.

Rezidentské štúdium prináša lekárom a sestrám zaujímavé výhody

21.08.2020 - Rezidentské štúdium doteraz úspešne ukončilo 172 absolventov, pokračuje aj tomto roku. Aktuálne je v rezidentskom štúdiu zaradených 483 rezidentov. Z toho v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo 311, v špecializačnom odbore pediatria 139, v iných špecializačných odboroch v povolaní lekár 27 a v povolaní sestra 6 rezidentov. Rezidentské štúdium je zamerané na podporu špecializačného štúdia zdravotníckych pracovníkov na doplnenie a stabilizáciu stavov kvalifikovaných zdravotníckych pracovníkov v systéme zdravotníctva.
 
Reformu starostlivosti o duševné zdravie riešia pracovné skupiny

21.08.2020 - Zriadenie nadrezortnej komory psychológov a nový zákon o psychologickej činnosti a psychoterapii. To sú témy, o ktorých na ministerstve zdravotníctva vo štvrtok 20. augusta 2020 rokovala medzirezortná pracovná skupina.
 Skupina je zložená zo zástupcov rezortu zdravotníctva, práce, sociálnych vecí a rodiny, školstva, spravodlivosti, vnútra, obrany, dopravy a tiež profesijných združení, ako je Slovenská komora psychológov, Asociácia školských psychológov, Asociácie psychológov práce a organizácie Slovenska, Slovenskej asociácie športovej psychológie a akademickej obce.

Vládne opatrenia pomáhajú

21.08.2020 - Vláda od začiatku šírenia pandémie koronavírusu prijala množstvo opatrení, ktorými pomohla a naďalej pomáha zamestnancom, zamestnáteľom, SZČO, rodinám a občanom zvládať novovzniknutú situáciu. Spoločnosť Trexima, ktorá pre Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spravuje informačný systém o cene práce, zrealizovala v spolupráci so sektorovými radamiprieskum o vplyve pandémie koronavírusu COVID-19 na ekonomiku a zamestnanosť.

Rezort práce pomohol Národnej transfúznej službe SR doplniť zásoby krvných prípravkov

21.08.2020 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) zorganizovalo vo štvrtok 20. augusta 2020 Rezortnú kvapku krvi 2020. Zareagovalo tak na výzvu Národnej transfúznej služby a podalo pomocnú ruku pri dopĺňaní zásob krvných prípravkov pre zásobovanie nemocníc na Slovensku. Darovať krv v priestoroch rezortu sa rozhodlo 43 zamestnancov ministerstva práce, ústredia práce a Implementačnej agentúry MPSVR SR. Pracovníci mobilnej odberovej jednotky nakoniec odobrali krv 30-tke darcov, z toho bolo až 25 prvodarcov.

Ministerstvo vnútra uzatvorí kontrakty na nákup vyvolávacích systémov a na dodávku stravných lístkov pre zamestnancov rezortu

21. 08. 2020 - Predmetom prvej rámcovej dohody je dodávka, inštalácia, servis, podpora a ďalšie služby spojené s vyvolávacími a vyhodnocovacími systémami na klientskych centrách a ostatných kontaktných pracoviskách štátu.

COVID-19: cudzinecká polícia v Dunajskej Strede od 24. do 28. augusta vybavuje len objednaných klientov

21. 08. 2020 - Na oddelení cudzineckej polície PZ v Dunajskej Strede boli zistené pozitívne prípady na COVID-19: ide o piatich policajtov a dve civilné zamestnankyne, ktorí budú v karanténe do konca budúceho týždňa. Po ich opätovnom testovaní sa rozhodne o ďalšom postupe na oddelení.  

Rezort obrany chce do prípravy novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov zapojiť aj samotných vojakov

21.08.2020 - Ministerstvo obrany SR pripravuje opatrenia na zlepšenie podmienok výkonu štátnej služby profesionálnych vojakov, ktorých súčasťou bude aj novela zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov. Do jej prípravy chce rezort obrany zapojiť aj samotných príslušníkov Ozbrojených síl SR. Vojaci môžu svoje nápady na zmeny, úpravy alebo doplnenie zákona posielať do 31. októbra 2020 na e-mailovú adresu novela281@mod.gov.sk.

NRSR

B. Kollár: Štátne nájomné byty by mal mať na starosti splnomocnenec vlády

19. 08. 2020 - Koordináciu výstavby štátnych nájomných bytov by mal mať na starosti samostatný úrad alebo splnomocnenec vlády. Avizoval to v stredu na pracovnom výjazde v Sihelnom na Orave predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). O zriadení úradu, respektíve postu splnomocnenca podľa jeho slov už rokuje s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO), ako i ďalšími koaličnými partnermi. Post by mal zastávať bývalý bankár, jeho meno Kollár nepovedal.

Prezident

Spoločné vyhlásenie prezidentov V4 k situácii v Bielorusku

19.08.2020 - Prezidenti štátov V4 vydali v stredu 19. augusta 2020 spoločné vyhlásenie k situácii v Bielorusku. Vyjadrili v ňom vážne pochybnosti o priebehu prezidentských volieb v Bielorusku, ktorých výsledok nebol uznaný bieloruskou verejnosťou. Uvedomujúc si oprávnené požiadavky občanov Bieloruska, prezidenti volajú po mierovom a legitímnom riešení súčasnej krízy, ktorá v Bielorusku nastala.

Prezidentka prevzala poverovacie listiny od troch veľvyslancov

20.08.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 20. augusta 2020 prijala troch nových veľvyslancov, ktorí jej počas ceremoniálu odovzdali poverovacie listiny. Prezidentka prijala veľvyslanca Japonska pána Makota Nakagawu, veľvyslanca Gruzínska pána Revaza Beshidzeho a veľvyslankyňu Nemeckej spolkovej republiky pani Barbaru Wolf.

Prezidentka rokovala s nemeckým ministrom zahraničných vecí Heikom Maasom

21.08.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v piatok 21. augusta 2020 stretla s ministrom zahraničných vecí Nemeckej spolkovej republiky Heikom Maasom, ktorý pricestoval na návštevu SR. Rokovali spolu najmä o ekonomickej obnove krajín po pandémii COVID-19. Nemecko predsedá Európskej únii a práve počas jeho predsedníctva bol schválený historicky najväčší balík pomoci členským štátom. Podľa prezidentky sú tieto prostriedky pre Slovensko obrovskou príležitosťou na transformáciu našej ekonomiky na modernú, efektívnejšiu a šetrnejšiu k životnému prostrediu. "Je pre nás kľúčové a musí byť našou prioritou, aby sme pripravili a zrealizovali dobrý plán, ako tieto prostriedky využiť."
 

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk