2.11.2020
ID: 4930upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Vláda schválila ďalšie významné opatrenie ministerstva spravodlivosti pre zlepšenie prístupu k spravodlivosti. Potvrdzovanie tzv. vydržania sa má presunúť z notárov na súdy. Návrh reaguje aj na mnohé prípady, keď prostredníctvom inštitútu vydržania prichádzalo k špekulatívnym prevodom pozemkov, pričom skutoční majitelia týchto pozemkov o tom ani len netušili.

Vláda

Boj s envirokriminalitou pokračuje: Ďalšia havária v areáli Chemko Strážske

26.10.2020 - Inšpektori zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia v spolupráci s políciou od soboty večera prešetrujú únik odpadových vôd z areálu Chemko Strážske. Po zásahu na mieste inšpektori kvalifikovali únik z odpadovej rúry do okolitej prírody ako mimoriadne zhoršenie vôd, ktoré bolo spôsobené koróziou nadzemného potrubia. Prevádzkovateľom kanalizácie je spoločnosť TP 2.

Štátna tajomníčka Ingrid Brocková po rozhovore s francúzskym veľvyslancom: Našim spoločným záujmom je stavať na pevných základoch politickej a hospodárskej spolupráce

26.10.2020 - Predmetom rozhovoru štátnej tajomníčky Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brockovej s veľvyslancom Francúzskej republiky na Slovensku Christophom Léonzim boli predovšetkým aktuálne témy európskej politiky a hospodárskej spolupráce v súvislosti s prípravou plánovanej návštevy predsedu vlády SR Igora Matoviča v Paríži.

Minister Ivan Korčok rokoval s novým poľským rezortným partnerom Zbigniewom Rauom

26.10.2020 - Bilaterálna agenda, regionálna spolupráca, prekonávanie následkov pandémie koronavírusu, ako aj vzťahy EÚ s jej východnými susedmi boli predmetom videokonferencie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivana Korčoka s ministrom zahraničných vecí Poľskej republiky Zbigniewom Rauom v pondelok 26. októbra 2020. „Poľsko je po Česku a Nemecku našim tretím najdôležitejším obchodným partnerom. Medzi aktuálne priority vzájomnej spolupráce patrí cezhraničná spolupráca, rozvoj infraštruktúrnych prepojení a sektorová hospodárska spolupráca," konštatoval minister I. Korčok.     

Dištančné vzdelávanie v oblasti prípravkov na ochranu rastlín

26.10.2020 - MPRV SR má za sebou pilotnú dištančnú formu odborného vzdelávania v oblasti prípravkov na ochranu rastlín, uskutočnenú prostredníctvom e-learningu. Na online vzdelávaní sa zúčastnilo 65 osôb. Z dôvodu opatrení, súvisiacich so šírením ochorenia COVID – 19, štátny podnik Agroinštitút Nitra realizoval v dňoch 19. a 20. októbra 2020 pilotnú dištančnú formu vzdelávania prostredníctvom e-learningu. Odborné vzdelávanie bolo smerované na moduly MOD 01 – predajcovia, MOD 02 – vedúci pracovníci a MOD 03 – aplikátori prípravkov.

Finančná správa vychádza v ústrety daňovníkom

27.10.2020 - Daňové priznanie pre daň z príjmu za rok 2019 je potrebné podať a daň zaplatiť najneskôr do 2. novembra. Finančná správa však vníma súčasnú epidemiologickú situáciu. Prijala preto opatrenia, aby vyšla svojim klientom v ústrety a zabezpečila čo najhladší priebeh podávania daňových priznaní pri zachovaní celospoločenskej zodpovednosti. Finančná správa je pripravená na zvýšený nápor počas posledných dní na podávanie daňových priznaní. Svojim klientom odporúča, aby pre podávanie daňových priznaní uprednostnili elektronickú komunikáciu.

PPA spustila vyplácanie preddavkov pre chovateľov hospodárskych zvierat

27.10.2020 - PPA začala vyplácať preddavky na priame podpory pre poľnohospodárov. Chovatelia hospodárskych zvierat, ktorí splnili podmienky, môžu získať až polovicu priamych platieb vo forme preddavkov už koncom tohto roka. Agrerozort tak do konca roka vyplatí 6 354 úspešným žiadateľom takmer 20 mil. eur.

Celoplošné testovanie bude definitívne iba cez víkend, má však byť nastavené pružnejšie

27.10.2020 - Prvé kolo celoplošného testovania obyvateľov na prítomnosť ochorenia COVID-19 na území Slovenskej republiky sa uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu (31. októbra a 1. novembra 2020), pričom odberné miesta budú pracovať od 07.00 h do 22.00 h s tým, že posledné stery budú realizovať do 21.30 h. O podrobnostiach, výnimkách a tiež priebehu celoplošného testovania dnes počas tlačovej konferencie informoval minister obrany SR Jaroslav Naď.
¨
Európska komisia oficiálne zahájila proces výberu registra pre doménu najvyššej úrovne (TLD) .eu

27. 10. 2020 - Európska komisia zahájila proces výberu ďalšieho registra pre doménu .eu. Výberové konanie uzavrie v októbri 2021 podpisom zmluvy o koncesii na služby so subjektom, ktorý bude poverený organizáciou, správou a riadením TLD .eu. Zmluva nadobudne platnosť 13. októbra 2022, po skončení platnosti súčasnej zmluvy.

SIEA predlžuje platnosť vydávaných poukážok na päť mesiacov

27. 10. 2020 - Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) predlžuje platnosť tento rok vydávaných poukážok z projektu Zelená domácnostiam II z troch na päť mesiacov. Zmena sa týka aj poukážok, ktoré budú vydané v najbližších týždňoch. Od začiatku roka 2020 Slovenská inovačná a energetická agentúra z projektu Zelená domácnostiam II preplatila 4 521 poukážok na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v hodnote 9,4 milióna €. „Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu predlžujeme platnosť poukážok z troch na päť mesiacov, aby mali domácnosti a zhotovitelia dostatok času na zabezpečenie inštalácie zariadení a doručenie žiadostí o preplatenie. Zmenou platnosti chceme vyjsť v ústrety tým, ktorí nemajú možnosť inštalácie dokončiť v pôvodnej lehote z dôvodu karanténnych opatrení,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Peter Blaškovitš.

Na vydržanie pozemku už nemá stačiť len osvedčenie s notárskou pečiatkou

28. 10. 2020 - Vláda schválila ďalšie významné opatrenie ministerstva spravodlivosti pre zlepšenie prístupu k spravodlivosti. Potvrdzovanie tzv. vydržania sa má presunúť z notárov na súdy. Návrh reaguje aj na mnohé prípady, keď prostredníctvom inštitútu vydržania prichádzalo k špekulatívnym prevodom pozemkov, pričom skutoční majitelia týchto pozemkov o tom ani len netušili.

Ministri Mičovský, Naď a Mikulec bojujú spoločne proti AMO

28.10.2020 - Vláda SR schválila na svojom 47. rokovaní návrh uznesenia na spoluprácu Policajného zboru a príslušníkov ozbrojených síl SR s orgánmi štátnej správy vo veterinárnej oblasti a na použitie ozbrojených síl SR pri zabránení šíreniu afrického moru ošípaných (AMO). Pred dvoma týždňami informoval minister Ján Mičovský spolu s prof. Jozefom Bírešom, ústredným riaditeľom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) a Martinom Nevolným, generálnym riaditeľom Sekcie poľnohospodárstva MPRV SR o prasacej amnestii. Chovatelia ošípaných mali dva týždne na to, aby bezplatne zaregistrovali svoje domáce chovy ošípaných.

ESC upozorňuje spotrebiteľov na internetové podvody v čase pandémie

28. 10. 2020 - Európske spotrebiteľské centrum radí, ako sa chrániť pred internetovými podvodmi v čase pandémie. Viacerí obchodníci zneužívajú situáciu a v posledných mesiacoch ponúkajú množstvo výrobkov, ktoré by nás údajne mali rôznymi spôsobmi chrániť pred koronavírusom. Niektoré stránky napríklad predávali respirátory, ktoré reálne nikdy nedoručili, iné zase ponúkali predražené pochybné produkty ako lampa proti covidu. Čo robiť a ako sa nenechať oklamať? Všetky informácie nájdete aj na stránke ESC www.esc-sr.sk.

Slovensko potrebuje zdravotníkov pre celoplošné testovanie, pomáhať môžu priamo vo svojom regióne

28.10.2020 - Rezort obrany stále hľadá zdravotnícky personál, ktorý má záujem pomôcť s celoplošným testovaním obyvateľov SR na ochorenie COVID-19. Zdravotníci môžu pomáhať priamo vo svojom regióne. Stačí kontaktovať príslušné regionálne veliteľstvo telefonicky alebo e-mailom a to aj v prípade, že sa už registrovali prostredníctvom formulára. Zoznam kontaktov je uverejnený aj na www.somzodpovedny.sk/zdravotnici.

Rokovali o riešeniach v oceliarskom priemysle

28. 10. 2020 - Súčasná oceliarska kríza a potreba riešenia celosvetového problému nadmerných kapacít boli hlavnými témami videokonferencie Globálneho fóra pre nadmerné kapacity v oceliarskom sektore (GFSEC). Online rokovania sa zúčastnili ministri a  zástupcovia priemyslu členských krajín fóra. Slovensko, ktoré patrí k zakladajúcim členom Globálneho fóra, zastupoval štátny tajomník MH SR Ján Oravec, priemysel bol zastúpený viceprezidentom U. S. Steel Košice Miroslavom Kiraľvargom.

Z „Prvej pomoci +“ rezort vyplatí viac peňazí väčšiemu počtu žiadateľov

28.10.2020 - V „Prvej pomoci +“ nielen zvyšujeme a predlžujeme finančnú pomoc na ochranu pracovných miest do marca, ale tiež rozširujeme okruh oprávnených žiadateľov. O pomoc budú môcť navyše požiadať aj SZČO, ktoré majú príjem z iného zamestnania. Túto pomoc dopĺňa aj poskytovanie tzv. covid príplatku pre zamestnancov, ktorí ochorejú napr. pri starostlivosti o ľudí. Rovnako aj opatrenie z rezortu dopravy zamerané na podporu domácemu cestovnému ruchu.

Dnešný zásah NAKA proti sudcom a právnikom sa konal aj vďaka podnetu od envirorezortu

28.10.2020 - Minister životného prostredia Ján Budaj v júli oznámil, že rezort kontroluje zmluvy o poskytovaní právnych služieb, v ktorých bola dojednaná podielová odmena vyše 1,6 milióna eur. Tú mal vyplatiť štátny podnik podriadený MŽP - Slovenský vodohospodársky podnik.

Oznámenie - Poskytnutie dotácií v roku 2020

28.10.2020 - Ministerstvo financií Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo financií) oznamuje, že v roku 2020 nebude poskytovať dotácie na individuálne potreby obcí a na všeobecne prospešné služby podľa Výnosu Ministerstva financií SR z 9. decembra 2005 č. 26825/2005-441 o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MF SR. V  roku 2020 Slovenskú republiku zasiahla pandémia ochorenia COVID-19, ktorá zásadným spôsobom negatívne ovplyvnila plnenie príjmov a čerpanie výdavkov rozpočtu verejnej správy.

Štátna tajomníčka Ingrid Brocková na ministerskom zasadnutí Rady OECD: Vyrovnanie sa s ekonomickými a sociálnymi dôsledkami COVID-19 si vyžaduje medzinárodnú spoluprácu a solidaritu

29.10.2020 - Pod taktovkou Španielska ako predsedníckej krajiny sa včera a dnes (28. a 29. októbra 2020) konalo virtuálne ministerské zasadnutie Rady Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Delegáciu SR viedla štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková. Členské štáty OECD spolu s medzinárodnými organizáciami a partnerskými krajinami OECD rokovali na tému Cesta k obnove: silná, odolná, ekologická a inkluzívna. Silnejúca pandémia v Európe a v celom svete zvyšuje nevyhnutnosť prediskutovať predstavy o post-pandemickom oživení globálneho hospodárstva a možnostiach medzinárodnej spolupráce pri obnove.

Štát dočasne odkladá povinnú aktiváciu elektronických schránok pre spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov

29. 10. 2020 - Štát odkladá povinnú aktiváciu približne 11 000 elektronických schránok spoločenstiev vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Dôvodom je potreba upraviť súčasnú legislatívu. „Spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov sa riadia zákonom o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorý na zápis predsedu, teda štatutárneho orgánu, daného spoločenstva do registra spoločenstiev vyžaduje iba minimum údajov. A to meno, priezvisko predsedu a jeho trvalý pobyt. Štát tak nemá k dispozícii presný identifikačný údaj potrebný na sprístupnenie elektronickej schránky konkrétnemu štatutárovi“, vysvetľuje Peter Kucer, poverený generálny riaditeľ sekcie ITVS MIRRI.

Reakcia MS SR na nepresné a nepravdivé vyjadrenia týkajúce sa opatrení vydávaných v rámci potláčania ochorenia COVID-19

29. 10. 2020 - Do kompetencie Ministerstva spravodlivosti SR síce nepatrí vykladať akty iných orgánov. Jeho úlohou ale je, ako to vyplýva aj z jeho názvu, stráženie spravodlivosti.  Práve preto považuje ministerstvo za dôležité reagovať na nepresné a nepravdivé vyjadrenia týkajúce sa opatrení vydávaných orgánmi verejnej moci v rámci potláčania ochorenia COVID-19. Predovšetkým je potrebné pripomenúť, že sloboda nie je len možnosť robiť čokoľvek, čo chceme, ale najmä priestor, ktorý je vytvorený vďaka pravidlám. Sloboda bez pravidiel nie je skutočnou bezpečnou slobodou, lebo v nej vyhráva silnejší. Sloboda v štáte, ktorá sa vytvorila vďaka pravidlám, nás chráni pred inými ľuďmi aj pred štátom a zároveň vytvára bezpečnejší priestor na život.

Minister Ján Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR

29.10.2020 - Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR. Cieľom je transformovať štátnu ochranu prírody na účinnejšiu a životaschopnú organizáciu po vzore okolitých krajín, kde národné parky a chránené krajinné oblasti spravujú svoje územia a rozhodujú o nich. Predsedom expertnej komisie na prípravu reformy štátnej ochrany prírody je štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana. Medzi členmi sú napr. expert na vysokohorskú biológiu Marián Janiga alebo dlhoročný odborník na ochranu prírody Tomáš Vančura. Na transformácii sa majú podieľať aj predstavitelia tretieho sektora a samozrejme, súčasný riaditeľ ŠOP SR, Dušan Karaska.

Do celoplošného testovania sa zapojí takmer 350 zamestnancov ministerstva vnútra

29. 10. 2020 - Prežívame náročné obdobie, ktoré môžeme zvládnuť len spoločnou zodpovednosťou. Uvedomujú si to aj zamestnanci ministerstva vnútra, ktorí sa rozhodli pomôcť aj osobne. Do celoplošného testovania sa zapojí aj takmer 350 dobrovoľníkov z radov zamestnancov rezortu.

Agrorezort vyhlásil tri výberové konania

29.10.2020 - MPRV SR vyhlásilo tri výberové konania. Agrorezort hľadá riaditeľa štátneho podniku Hydromeliorácie a predsedov dozorných rád štátnych podnikov Hydromeliorácie a Závodisko. Všetky tri výberové konania sa uskutočnia samostatne. Záujemcovia o post riaditeľa štátneho podniku Hydromeliorácie budú musieť absolvovať dve kolá výberu, ktoré sa budú realizovať písomnou a ústnou formou. Úspešní uchádzači z prvého kola postúpia do druhého kola výberového konania. Výber predsedov dozorných rád je naplánovaný na jedno kolo a uskutoční sa ústnou formou.

Usmernenie Ministerstva dopravy a výstavby SR pre vodičov nákladnej dopravy

29.10. 2020 - Vodiči dopravcov, ktorí boli v čase od 30. 10. do 1. 11. 2020 mimo územia Slovenskej republiky z dôvodu výkonu ich povolania a vracajú sa od 2. 11. 2020 späť na územie Slovenskej republiky, pre účely dokončenia dopravných operácií alebo pri návrate do svojho zvyčajného bydliska na území Slovenskej republiky, nebudú pri týchto činnostiach povinní preukazovať sa potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19.

Ministerstvo dopravy opraví zničené cesty po zosuvoch pôdy

29. 10. 2020 - Štyri nebezpečné zosuvy na cestách I. triedy sa začnú opravovať už na jar budúceho roku. Ministerstvo dopravy a výstavby SR už má zabezpečené financovanie stavebných prác z eurofondov. Zmluvu o finančnom príspevku na viac ako 18 miliónov eur podpísal minister dopravy Andrej Doležal. „Okrem budovania obchvatov miest je pre nás nesmierne dôležité, že eurofondy dokážeme investovať aj do zlepšenia stavu existujúcich ciest I. triedy. Zosuvy a trhliny na štyroch úsekoch, ktoré ideme opravovať, komplikujú premávku na dôležitých regionálnych cestách. Tento stav musíme zmeniť a spomínaný projekt je dôkazom, že na naše regióny nezabúdame,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.  

Opatrenie pre rodiny pred finančnou tiesňou v období pandémie

29.10.2020 - Vláda SR 28.10.2020 na návrh ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka schválila opätovné zavedenie pandemického rodičovského príspevku od 1. novembra 2020. Cieľom tohto opatrenia je podporiť v čase zhoršenej epidemiologickej situácie tých rodičov, ktorí by si po ukončení vyplácania rodičovského príspevku nemohli zabezpečiť príjem vlastným úsilím.

J. Naď vyzval zdravotníkov na pomoc Slovensku: "Spoločne všetkým v tejto krajine ide v podstate o všetko"

29.10.2020 - Minister obrany SR Jaroslav Naď sa dnes prihovoril zdravotníkom, aby ich povzbudil v prihlasovaní sa do odberných tímov v rámci celoplošného testovania. Zdôraznil, že situácia so šírením ochorenia COVID-19 na Slovensku je vážna a že „to nie je nejaký rozmar, spoločne všetkým nám v tejto krajine ide v podstate o všetko.“
Aktuálne je na celoplošné testovanie zabezpečený personál z radov ozbrojených síl, policajného a hasičského zboru, finančnej správy a vo väčšine prípadov aj v rámci samosprávy. Väčšou výzvou je však zabezpečenie adekvátneho počtu zdravotníckeho personálu, najmä zdravotníkov, ktorí môžu robiť samotné stery, tzn. kvalifikovanejších ale aj tých, ktorí vzorky vyhodnocujú.

Opatrenia pre poskytovateľov a klientov zariadení sociálnych služieb

30.10.2020 - Vláda schválila 28. 10. 2020 ďalšie opatrenia, ktorými Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pomôže v tejto ťažkej situácii poskytovateľom sociálnych služieb, ich zamestnancov a klientom. Pri dotácii na podporu humanitárnej pomoci pre právnické osoby sa nebude uplatňovať maximálny limit vo výške 15 000 eur v jednom rozpočtovom roku u žiadateľov, ktorými sú poskytovatelia sociálnych služieb. Prostriedky z dotácie môžu byť použité nielen na nákup dezinfekcie či hygienických pomôcok, ale aj na vyplatenie odmeny pre zamestnancov, ktorí pracujú v infekčnom prostredí. Dotáciu dostanú poskytovatelia aj na nákup výživových doplnkov pre klientov.

Spoločná zodpovednosť: Zbor väzenskej a justičnej stráže sa podieľa na celoštátnom testovaní

30. 10. 2020 - Zbor väzenskej a justičnej stráže sa podieľa na celoštátnom testovaní. Vo vlastnej réžii otestuje príslušníkov a zamestnancov zboru, personál ministerstva spravodlivosti, zamestnancov Súdnej rady, Centra právnej pomoci, personál Ústavného súdu SR, Najvyššieho súdu SR, ostatných všeobecných súdov a členov ich domácností. V nadväznosti na rozhodnutie vlády Slovenskej republiky je Zbor väzenskej a justičnej stráže pripravený na celoplošné testovanie osôb na ochorenie Covid-19 antigénovými testami.

Plošné testovanie: Nemocnica Sv. Michala otestuje zamestnancov ministerstiev vnútra a obrany

30. 10. 2020 - Aby mohli naďalej zdraví pomáhať a chrániť, participovať na testovaní ostatného obyvateľstva Slovenska a zabezpečovať chod verejnej a štátnej správy, sú  zamestnanci Ministerstva vnútra SR a Ministerstva obrany SR tiež testovaní.

NRSR

Prínos ČSR pre Slovensko je nespochybniteľný

28. 10. 2020 - Napriek mnohým problémom, ktorým republika čelila, je prínos prvej Československej republiky (ČSR) pre Slovensko nespochybniteľný. Pri príležitosti 102. výročia vzniku ČSR to povedal podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO). Pripomenul, že vznik Československa umožnil rozkvet vzdelania, kultúry i hospodárstva aj na území dnešného Slovenska. Hnutie OĽANO pripomína, že vďaka vzniku ČSR bol slovenský národ prvý raz v dejinách štátotvorným národom, prvýkrát bolo vymedzené jeho územie a bol položený základ moderného, demokratického, ekonomického, vzdelanostného a kultúrneho rozvoja.

Od narodenia Ľudovíta Štúra uplynulo 205 rokov

28. 10. 2020 - Dnes by mal sviatok jeden z najväčších Slovákov v našej novodobej histórii. Krátka životná púť Ľudovíta Štúra sa začala v obci Uhrovec zhodou náhod v tom istom dome, kde sa o storočie neskôr narodil aj Alexander Dubček.
V budove parlamentu má Ľudovít Štúr dôstojné miesto. Jeho myšlienkový odkaz pripomínajú pútavé maľby, krásne sochárske diela a ďalšie vzácne exponáty a listiny z obdobia formovania Slovákov ako moderného politického národa.Vo foyer budovy sa nachádza cenná litografia Ľudovíta Štúra od F. Kolářa z roku 1861 či busta tohto kľúčového predstaviteľa slovenského národného obrodenia.

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí vyhlásili na 15. mája 2021

29. 10. 2020 - Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa majú konať 15. mája 2021. Termín určil podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO), ktorý momentálne zastupuje predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina). Rozhodnutie o vyhlásení volieb zverejnili na portáli Slov-lex. Voľby sa majú konať v 19 obciach.

Prezident

75 rokov OSN: Prezidentský palác sa rozsvietil na modro

24.10.2020 - Prezidentský palác sa v sobotu 24. októbra 2020 rozsvietil na modro, vo farbách OSN, pri príležitosti 75. výročia vzniku Organizácie spojených národov.  
Práve medzinárodná spolupráca je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej najlepšou odpoveďou na globálne výzvy, akými sú súčasná pandémia Covid-19 alebo klimatická kríza.

Prezidentka podpísala zákony o minimálnej mzde a 13. dôchodku

27.10.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o minimálnej mzde. Ešte predtým rokovala so zástupcami Konfederácie odborových zväzov, aby si vypočula ich výhrady k novele zákona. Prezidentka vníma nespokojnosť odborov s procesom prerokovania výšky minimálnej mzdy v tripartite.  „Nemám radosť z toho, že sociálny dialóg neprebehol konsenzuálnym spôsobom. Taktiež považujem za nesprávne, že medzirezortným pripomienkovým konaním prechádzal v tomto prípade iný návrh, ako sa nakoniec vláda rozhodla predložiť do parlamentu.

Prezidentka telefonovala s Milošom Zemanom, vyjadrila solidaritu s Českom

28.10.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa pri príležitosti 102. výročia vzniku Československa telefonicky spojila s českým prezidentom Milošom Zemanom.
Zagratulovala mu k štátnemu sviatku a vyjadrila účasť a solidaritu s občanmi ČR v neľahkých časoch, ktoré obe krajiny zažívajú v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Prezidentka v súvislosti s výročím vzniku ČSR pripomína, že Slovensko a Česko majú k sebe blízko ako máloktoré krajiny na svete.

Prezidentka podpísala zákony, ktoré majú zmierniť dopady krízy na kultúru

28.10.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 28. októbra 2020 podpísala dva zákony, ktoré súvisia s riešením dopadov krízy na oblasť kultúry a kreatívneho priemyslu a ktoré NR SR schválila v skrátenom legislatívnom konaní.

Prezidentka pre CNN Prima News: Zo situácie v ČR sa musíme poučiť

28.10.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová poskytla pri príležitosti 102. výročia vzniku Československa rozhovor českej spravodajskej stanici CNN Prima News. Prezidentka uviedla, že sleduje vývoj v Českej republike v súvislosti s pandémiou koronavírusu a situáciu označila za vážnu. Slovensko by sa z nej malo poučiť. Za veľkú tému, ktorá je spojená s krízou, prezidentka znova označila spôsob komunikácie prijímaných opatrení a s tým spojenú dôveru občanov. Prezidentka zaslala sústrastný telegram Emmanuelovi Macronovi

Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi v súvislosti s teroristickým útokom v Nice.  

29.10.2020 - Rodinám obetí a celému francúzskemu ľudu vyjadrila úprimnú sústrasť vo svojom mene ako aj v mene občanov SR. Prezidentka v tejto súvislosti ubezpečila, že Slovenská republika ostro odsudzuje každý prejav extrémizmu a terorizmu. "Útok v Nice vnímame nielen ako akt teroru, ale aj ako útok proti európskym hodnotám a slobodám, ktoré spoločne zdieľame."

Prezidentka po stretnutí s velením armády: Testovanie nie je pripravené

30.10.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v piatok 30. októbra 2020 v Prezidentkom paláci náčelníka Generálneho štábu OS SR Daniela Zmeka a veliteľa operácie Spoločná zodpovednosť Ivana Pacha. Informovala sa o pripravenosť plošného testovania. Vo vyhlásení po stretnutí prezidentka uviedla, že z celkového množstva potrebných odberných tímov je pripravených zhruba 60% na oba víkendové dni. Uvedený stav je platný menej ako 24 hodín pred spustením operácie. Dôvodom je najmä chýbajúci zdravotnícky personál. Cieľ operácie pretestovať celé obyvateľstvo Slovenska je teda podľa ich slov nenaplniteľný.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk