9.11.2020
ID: 4939upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Pri obetiach domáceho násilia je, žiaľ, stále nezriedkavým javom, že obeť nie je pochopená políciou ani prokuratúrou, a teda nemá možnosť, ako sa efektívne brániť. Ministerstvo spravodlivosti preto pripravilo právnu úpravu zameranú na posilnenie práv obetí trestných činov a ich ochranu. Návrh je momentálne už po medzirezortnom pripomienkovaní a v krátkej dobe by mohol byť predložený na rokovanie vlády.

Vláda

Štátna tajomníčka Ingrid Brocková v telefonickom rozhovore s austrálskym veľvyslancom o voľbe nového generálneho tajomníka OECD

03.11.2020 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková v pondelok (2. novembra 2020) telefonovala s veľvyslancom Austrálskeho zväzu so sídlom vo Viedni Richardom Traversom Sadleirom. Hlavnou témou rozhovoru bola kandidatúra bývalého ministra financií Austrálie Mathiasa Cormanna na pozíciu nového generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Slovensko-talianske partnerstvo témou rozhovoru štátnej tajomníčky Ingrid Brockovej a veľvyslanca Talianskej republiky Gabriele Meucciho

03.11.2020 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková dnes (3. novembra 2020) uskutočnila videotelekonferenčný rozhovor s mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Talianskej republiky Gabrielem Meuccim. Stretnutiu dominovala otázka hospodárskej spolupráce, európska agenda, ako aj opatrenia prijímané v boji proti pandémii COVID-19.

O dotáciu na nájomné je možné požiadať aj za september

03.11.2020 - Rezort hospodárstva rozširuje obdobie, za ktoré je možné získať dotáciu na nájomné v rámci prvej vlny. Žiadosť je možné podať aj za nájomcov, ktorých sa dotkli primárne septembrové opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR. Príspevok na nájomné za september tak môžu po novom získať tí, ktorých sa týkalo zrušenie hromadných podujatí nad 1 000 ľudí, hromadných podujatí nad 500 ľudí v interiéri, obmedzenia pre kúpaliská, aquaparky, diskotéky, tanečné zábavy a akcie v reštauráciách či baroch. Presné podmienky a obdobie, za ktoré je možné požiadať o dotáciu, sú zverejnené na webovej stránke najmy.mhsr.sk. Prehľadnú tabuľku nájdete pod tlačovou správou nižšie.

Minister I. Korčok zaslal sústrastný telegram rakúskemu rezortnému partnerovi

03.11.2020 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok zaslal svojmu rakúskemu partnerovi Alexandrovi Schallenbergovi v súvislosti s teroristickými útokmi vo Viedni sústrastný telegram. ,,Sme šokovaní, kedykoľvek a kdekoľvek vo svete dôjde k teroristickým útokom. O to viac, ak dôjde k útoku na nášho suseda a nám tak blízke mesto, akým je Viedeň,“ uvádza sa v liste šéfa slovenskej diplomacie, ktorý zároveň vyjadril našu solidaritu a sústrasť obetiam a ich rodinám.

Zelená architektúra Slovenska je bez lesov nemožná

03.11.2020 - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský spolu s významnými zástupcami lesníctva na Slovensku predstavil návrh v Pláne obnovy SR s názvom Transformácia hospodárenia v lesoch bližšie k prírode a spoločnosti. Pred historickou budovou Generálneho riaditeľstva Lesov SR a pomníkom Jozefa Dekreta Matejovie v Banskej Bystrici informovali o reformnom dokumente okrem ministra Jána Mičovského aj Michal Tomčík, generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR, generálny riaditeľ štátneho podniku LESY SR Matej Vigoda a prof. Viliam Pichler, expert na lesníctvo a emeritný dekan Lesníckej fakulty na Technickej univerzite vo Zvolene.

Remišová rozdelila mimovládnym organizáciám na boj s covidom 1,1 milióna eur

04. 11. 2020  - Mimovládne organizácie, ktoré sa zapojili do boja proti covidu, dostanú pomoc 1,1 milióna eur. Výzva, ktorú ministerstvo investícií a regionálneho rozvoja vyhlásilo v auguste, podporí projekty 49 mimovládnych organizácií širokého spektra – od práce so starými a chorými, cez pomoc v online vzdelávaní, pri prevencii bezdomovectva, až po prácu s Rómami. Peniaze dostanú mimovládne organizácie počas novembra a mohli si ich nárokovať na projekty, ktoré robili počas celého roka.

Cudzinecká polícia začne vybavovať klientov od 9. novembra

04. 11. 2020 - Od pondelka 9. novembra 2020  za dodržiavania stanovených hygienických opatrení obnovujeme režim na stránkových pracoviskách jednotlivých oddelení cudzineckej polície Policajného zboru.

Komisárka Elisa Ferreira podporuje zjednodušovanie čerpania eurofondov na Slovensku

04. 11. 2020 Komisárka Európskej komisie Elisa Ferreira zodpovedná za kohéziu a reformy podporuje návrhy na zjednodušovanie čerpania eurofondov, ktoré jej predstavila podpredsedníčka vlády Veronika Remišová. „S Európskou komisiou sme sa zhodli, že eurofondy musia byť čerpané transparentne a slúžiť ľuďom tak, aby všetky regióny napredovali rovnomerne. Pre Slovensko je to priorita,“ zdôraznila ministerka Remišová. Diskusia s eurokomisárkou sa konala z dôvodu pandemických opatrení online formou.

Vláda schválila dva návrhy ministra životného prostredia. Vznikla Rada vlády pre Európsku zelenú dohodu

04.11.2020 - Prvým schváleným návrhom je návrhom novelizácie zákona, ktorým sa mení zákon o poplatkoch za uloženie odpadov. Nepríde ale ku žiadnemu navýšeniu poplatkov. MŽP SR chce touto cestou zabezpečiť, aby sa od budúceho roku mohli prerozdeľovať príjmy z poplatkov za uloženie odpadu aj v prospech obcí, ktoré budú separovať kuchynský bioodpad. Pôjde o príspevok z Environmentálneho fondu.

Európsky dohovor o ľudských právach oslavuje 70. výročie

4. 11. 2020 - Dnes si pripomíname 70 rokov, odkedy bol otvorený na podpis jeden z najdôležitejších ľudsko-právnych dokumentov v dejinách – Európsky dohovor o ľudských právach. Dohovor je výnimočný v tom, že nielen zaväzuje jednotlivé štáty ochraňovať ľudské práva a slobody, ale zároveň poskytuje jednotlivcom procesné nástroje na priame uplatnenie takto zaručených práv a slobôd voči štátu prostredníctvom Európskeho súdu pre ľudské práva.
 
Útok vo Viedni - Slovenská republika prijala bezpečnostné opatrenia

04. 11. 2020 - „Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým obetí a verím, že hrozivá bilancia útoku sa už nebude zhoršovať. Bezprostredne po útoku sme prijali opatrenia na zaistenie bezpečnosti našich občanov, situáciu monitorujeme a komunikujeme aj s rakúskou stranou.

Francúzsky minister školstva poďakoval Gröhlingovi za podporu boja proti šikanovaniu na školách

05.11.2020 - Svet si dnes pripomína dôležitosť boja proti šikanovaniu na školách. Práve školská šikana bola hlavnou témou medzinárodnej online konferencie pod taktovkou francúzskeho ministerstva školstva, mládeže a športu. Pri tejto príležitosti francúzsky šéf školstva Jean-Michel Blanquer poďakoval svojmu slovenskému rezortnému kolegovi Branislavovi Gröhlingovi. Obaja sa totiž rozhodli proti tomuto naďalej aktuálnemu problému bojovať.

Opakované testovanie je kľúčové pre bezpečnosť zariadení sociálnych služieb

05.11.2020 - Testovanie v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS), ktoré prebehlo uplynulý víkend paralelne s celoslovenskou akciou „Spoločná zodpovednosť“, odhalilo 2 % covid-pozitívnych (2,05 %). Najviac pozitívnych testov v ZSS bolo v Trenčianskom kraji (5,12 %), najmenej v Bratislavskom kraji (0,22%).
Zároveň potvrdilo dôležitosť a zmysel opakovaného pretestovania.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vyhlasuje nové výberové konania

05.11.2020 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) vyhlásilo ďalšie výberové konania na obsadenie pracovných pozícií. Obidve sa týkajú štátneho podniku Lesopoľnohospodársky majetok Ulič (LPM Ulič), kde agrorezort hľadá predsedu dozornej rady a dvoch členov dozornej rady.
Uvedené výberové konania sa uskutočnia samostatne. Záujemcovia o post predsedu dozornej rady a členov dozornej rady štátneho podniku Lesopoľnohospodársky majetok Ulič budú musieť absolvovať ústny pohovor s výberovou komisiou.

Zákaz vychádzania s výnimkami vláda predĺžila do 14. novembra, certifikáty o negatívnom teste noste všade so sebou

05. 11. 2020 - Zákaz nebude platiť v čase od 5. do 1. hodiny nasledujúceho dňa. Obmedzenie pohybu sa nevzťahuje na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom na ochorenie COVID-19. Vláda o tom rozhodla na rokovaní v stredu 4. novembra 2020. V 45 okresoch, kde sa uskutoční cez víkend (7. - 8. 11.) druhé kolo testovania, sa v rámci výnimiek od 9. novembra  bude akceptovať antigénový test vykonaný v čase od 6. do 8. novembra.  Preukázať sa možno aj RT-PCR testom.

Výsledky policajných kontrol na hraničných priechodoch využije Ústredný krízový štáb pri prijímaní opatrení proti epidémii COVID-19

05. 11. 2020 - Vo štvrtok 5. novembra 2020 začali policajti náhodne kontrolovať vozidlá na vstupe a výstupe do a zo Slovenskej republiky na 40 hraničných priechodoch naprieč celým Slovenskom. Cieľom je kontrola dodržiavania vydaných opatrení.

Relax v prírode vojenských obvodov v čase zákazu vstupu je nebezpečný, verejnosť tu ohrozuje svoj život aj zdravie

05.11.2020 - Vojenské obvody už dlhodobo a v súčasnosti čoraz častejšie navštevuje verejnosť za účelom relaxu v prírode. Vojenská polícia preto upozorňuje, že vstupom do vojenského obvodu v čase zákazu sa verejnosť vystavuje vážnemu ohrozeniu života a zdravia. Nielen, že ľudia navštevujú tieto obvody v čase zákazu vstupu, vyskytli sa aj incidenty, kedy bolo pre prítomnosť ľudí v dopadových plochách nutné prerušiť aj ostré streľby.

Zlepšujeme pomoc pre obete trestných činov

05. 11. 2020 - Obete trestných činov majú v trestnej politike štátu osobitné miesto. Musia „prekonať“ celé trestné konanie a následne sú často „nútené“ sa osobitne domáhať náhrady ujmy, ktorá im bola trestnou činnosťou spôsobená. Pri obetiach domáceho násilia je, žiaľ, stále nezriedkavým javom, že obeť nie je pochopená políciou ani prokuratúrou, a teda nemá možnosť, ako sa efektívne brániť. Ministerstvo spravodlivosti preto pripravilo právnu úpravu zameranú na posilnenie práv obetí trestných činov a ich ochranu. Návrh je momentálne už po medzirezortnom pripomienkovaní a v krátkej dobe by mohol byť predložený na rokovanie vlády.

Vicepremiérka Remišová vyzýva odbornú i laickú verejnosť na Národnú konzultáciu k eurofondom

05. 11. 2020 - Jedinečná príležitosť ovplyvniť budúcnosť Slovenska je tu. Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová spúšťa historicky prvú Národnú konzultáciu k eurofondom na budúce programové obdobie. Vicepremiérka vyzýva odbornú aj laickú verejnosť, aby sa do Národnej konzultácie zapojila a pripomienkovala návrh priorít Partnerskej dohody, na základe ktorej bude SR čerpať eurofondy v rokoch 2021 – 2027.

Obyvatelia v 45 určených okresoch sa budú môcť počas víkendu prísť testovať od 8. do 20. hodiny, trvalý pobyt nerozhoduje

05.11.2020 - Počas víkendu 7. a 8. novembra 2020 sa uskutoční plošné testovanie obyvateľov v rámci 45 okresov. Je určené pre osoby (okrem výnimiek stanovených uznesením vlády SR) nad 10 rokov, ktoré sa zdržujú v územných obvodoch okresov, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v rámci celoplošného testovania obyvateľov hranicu 0,7% a viac a tiež pre osoby, ktoré potrebujú navštíviť tieto okresy v termíne od 9. do 14. novembra 2020.

Extra podpora príde menšinovej kultúre do konca roka

06.11.2020 - Štipendiá z mimoriadnej výzvy Fondu na podporu kultúry národnostných menšín (KULTMINOR) môžu úspešní žiadatelia očakávať do konca tohto roka. Fond vyhlásil výzvu v celkovej výške 475 tisíc eur 15. októbra. Extra prostriedky na podporu menšinovej kultúry dostal z takmer 11-miliónovej pomoci Ministerstva kultúry SR pre nezávislú kultúru.

Hlboká online odštartovala témou inovácií v ekonomickej diplomacii

06.11.2020  - Na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky sa včera (5. novembra 2020) uskutočnilo prvé zo série podujatí HlbokáOnline, ktorými chce ministerstvo priblížiť jednotlivé oblasti zahraničnej politiky a práce ministerstva. Verejná diskusia venovaná téme inovácií v ekonomickej diplomacii bola vysielaná naživo z Palugyayovho palaca na Hlbokej ceste. Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Ingrid Brocková v diskusii s hosťami, štátnym tajomníkom Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky Jánom Oravcom, predsedom Slovenskej akadémie vied Pavlom Šajgalíkom, viceprezidentom IT Asociácie Slovenska Máriom Lelovským a generálnym riaditeľom Matador Martinom Kelem, a moderátorkou večera, Marcelou Šimkovou, šéfredaktorkou Hospodárskych novín, zhodnotili aktuálne výzvy a trendy v oblasti ekonomickej diplomacie.

Spoločná zodpovednosť: Aj v druhom kole sa Zbor väzenskej a justičnej stráže bude podieľať na testovaní

06. 11. 2020 - Zbor väzenskej a justičnej stráže vo vlastnej réžii opätovne pretestuje príslušníkov a zamestnancov zboru, personál súdov, Justičnej akadémie, Inštitútu vzdelávania Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky, prokurátorov, notárov, exekútorov, Centra právnej pomoci a členov ich domácností v oblastiach s dosiahnutým podielom výsledkov pozitívnych testov vyšším ako 0,7% v rámci prvého kola celoplošného testovania.

Cez víkend sa v červených okresoch budú môcť bez sankcie prísť testovať aj ľudia, ktorí sa nezúčastnili na prvom kole celoplošného testovania

06.11.2020 - Ministerstvo obrany SR informuje občanov, že v rámci druhého kola plošného testovania v rámci operácie Spoločná zodpovednosť sa cez víkend 7. a 8. novembra 2020 v tzv. „červených“ okresoch budú môcť dať testovať aj osoby, ktoré sa nezúčastnili na prvom kole testovania. Za cestu na antigénový test, ako porušenie zákazu vychádzania v tomto prípade sankcionovaní nebudú. Cesta na antigénový test v rámci plošného testovania totiž spadá pod neodkladné vyšetrenie, na ktorú sa výnimka vzťahuje.

NRSR

Poslanci minútou ticha vyjadrili solidaritu Rakúsku i Francúzsku

03. 11. 2020 - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok minútou ticha vyjadrili solidaritu s Rakúskom a Francúzskom, kde sa odohrali odsúdeniahodné teroristické útoky voči obyvateľstvu. Poslanci zároveň zaradili do programu 16. schôdze NR SR dva vládne návrhy, ktoré vláda navrhuje prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o návrh novely zákona o odplatách a poskytovaní príspevku v civilnom letectve a návrh novely zákona o podpore cestovného ruchu.

G. Grendel otvoril rokovanie, poslancov čaká ešte viacero noviel

03. 11. 2020 - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v rokovaní. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO), ktorý je dočasne poverený vedením snemovne, v utorok otvoril šiesty rokovací deň 16. schôdze. Na programe majú poslanci ešte niekoľko najmä vládnych noviel z dielne rezortu financií, hospodárstva, zdravotníctva či školstva, ale aj poslanecké návrhy.V rokovaní poslanci pokračujú po dvoch prerušeniach v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Najskôr to bolo pre organizované testovanie zákonodarcov po pozitívnom výsledku testu predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu, neskôr pre karanténu viacerých poslancov.

Predsedom zahraničného výboru sa stal M. Kéry

04. 11. 2020 - Predsedom Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR sa stal Marián Kéry (Smer-SD). Poslanci ho zvolili v stredajšom hlasovaní. Vo voľbe ho podporilo 87 z prítomných 95 poslancov. Kéry nahradí vo funkcii straníckeho kolegu Juraja Blanára, ktorý sa stal podpredsedom parlamentu. Poslanci tiež v stredu večer volili predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Do tejto funkcie opäť nezvolili šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu, z 95 poslancov za neho hlasovalo 21.

NRSR odsúdila násilie v Náhornom Karabachu, vyzýva na ukončenie konfliktu

04. 11. 2020 - Národná rada (NR) SR prijala uznesenie ku konfliktu v Náhornom Karabachu, ktorým odsúdila ozbrojené akcie a násilie v tejto oblasti a okolitých častiach regiónu. Okrem toho parlament uznesením žiada všetky zainteresované strany, aby ukončili paľbu a iné aktivity podporujúce pokračovanie konfliktu. Uznesenie podporilo 110 poslancov zo 112 prítomných, proti nebol nikto, dvaja sa zdržali. "NRSR rešpektujúc princípy medzinárodného práva, nevyhnutnosť zachovať mier a bezpečnosť a dodržiavanie univerzálneho záväzku uskutočňovať mierovými prostriedkami úpravu alebo riešenie medzinárodných sporov vyjadruje hlboké znepokojnenie nad správami o bombardovaní oblastí obývaných civilným obyvateľstvom a týmto vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám, ktoré v tomto konflikte stratili blízkych," píše sa v uznesení.

Prezident

Prezidentka odsúdila teroristické útoky vo Viedni

03.11.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová odsúdila teroristické útoky vo Viedni. V utorok 3. novembra 2020 kontaktovala rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena, ktorému zaslala aj sústrastný telegram. "Dôrazne odsudzujem tento nezmyselný a nehumánny čin, ktorý popiera všetky hodnoty civilizovanej spoločnosti a úcty k ľudskému životu. Nesmieme dovoliť, aby v tejto zložitej chvíli naše spoločnosti ovládol strach a hnev. Naše zdieľané hodnoty sú silnejšie než nenávisť, extrémizmus a terorizmus. V tejto ťažkej chvíli vyjadrujem v mene občanov Slovenskej republiky, ako aj vo svojom mene, Vám a rodinám obetí, úprimnú sústrasť a zraneným želám skoré uzdravenie.

Prezidentka hovorila s premiérom o opatreniach v boji s pandémiou

04.11.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová po rokovaní s premiérom Igorom Matovičom uvítala, že vláda ide zaviesť testovanie na hraniciach.
Bez toho by podľa prezidentky nemalo vynaložené úsilie u nás doma zmysel. Prezidentka vystúpila v stredu 4. novembra 2020 s premiérom Igorom Matovičom na spoločnej tlačovej konferencii. Okrem iného uviedla, že v súlade s hlasmi odborníkov považuje za dobré tiež umožnenie testovania zadarmo v mobilných odberných miestach pre každého, kto bude chcieť. "Rovnako vnímam aj to, že bude pravidelné testovanie v nemocniciach, zariadeniach pre seniorov a v kritickej infraštruktúre, pretože to sú práve tie služby a tí ľudia, ktorých teraz musíme chrániť najviac. Rozumným krokom je aj prehodnotenie ďalšieho kola plošného testovania len na okresy s vyššími počtami infikovaných."

Prezidentka si uctila pamiatku študenta Daniela Tupého

04.11.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová si v stredu 4. novembra 2020 uctila pamiatku Daniela Tupého. Od jeho vraždy uplynulo 15 rokov. Prezidentka položila kvety k pamätníku na Tyršovom nábreží v Bratislave. Prezidentka pripomenula, že vinou chýb vo vyšetrovaní vrahovia dodnes nie sú odsúdení, hoci niet pochýb, že nešlo o náhodnú výtržnosť, ale o cielený zákerný útok na ľudí, ktorí vyznávajú iné životné hodnoty.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk