16.11.2020
ID: 4954upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

To, ako prinavrátiť dôveru občanov v justíciu, bolo jednou z hlavných tém diskusie ministrov spravodlivosti členských krajín Rady Európy. Na videokonferencii „Nezávislosť justície a právny štát“ Slovensko zastupoval štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Novotný. Počas vystúpenia svojim kolegom priblížil kroky a plány Ministerstva spravodlivosti SR, ktorých cieľom je zabezpečiť v justícii vyššiu transparentnosť a efektívnosť.

Vláda

Pandémia poznačila aj ďalšie ratingové hodnotenie

07.11.2020 - Ratingová agentúra FitchRatings potvrdila Slovensku hodnotenie na rovnakej úrovni „A“. Súčasne však zmenila stabilný výhľad na negatívny. Hodnotenie agentúry podľa Ministerstva financií SR realisticky odráža ekonomickú situáciu, v akej sa Slovensko ocitlo v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Oproti pôvodným očakávaniam strata výnosov spojená s prepadom hospodárskeho rastu a fiškálnymi stimulačnými opatreniami povedie k dlhodobejšiemu zvýšeniu fiškálneho deficitu, uviedla agentúra.

Šiesty ročník kampane Do školy na bicykli mal napriek pandémii rekordnú účasť

9. 11. 2020 - Do kampane sa tento rok zapojilo 238 materských, základných aj stredných škôl z celého Slovenska. Takmer 50 000 žiakov, študentov a pedagógov chodilo do školy na bicykli, kolobežke, hromadnou dopravou, či pešo – jednoducho inak,  ako autom. Kampaňou chce Ministerstvo dopravy a výstavby spolu s OZ Cyklokoalícia podporiť zdravé, ekologické a bezpečné dochádzanie žiakov, študentov a pedagógov do škôl.

Vicepremiérka Remišová: Z nórskych fondov obnovíme ďalšie štyri pamiatky

09. 11. 2020 Ochrana a obnova národného kultúrneho dedičstva zostáva prioritou aj v čase súčasnej zdravotníckej a ekonomickej krízy. Zdôraznila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová, pod ktorej rezort od 1. októbra 2020 prešli grantové schémy EHP a Nórska.

Minister Doležal prosí ľudí, aby požiadali o bezplatné doručenie dôchodkov až domov

09. 11. 2020 - Slovenská pošta umožňuje dôchodcom, ktorí si chodia po dôchodok na pobočku Pošty, aby si ho jednoduchým telefonátom presmerovali domov. Vyhnú sa tak ohrozeniu koronavírusom a problémom so zákazom vychádzania, ak sú vo veku nad 65 rokov a mali preto výnimku v celoplošnom testovaní.

Posilneniu dôvery občanov v justíciu venujeme špeciálnu pozornosť

09. 11. 2020 ​To, ako prinavrátiť dôveru občanov v justíciu, bolo jednou z hlavných tém diskusie ministrov spravodlivosti členských krajín Rady Európy. Na videokonferencii „Nezávislosť justície a právny štát“ Slovensko zastupoval štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Novotný. Počas vystúpenia svojim kolegom priblížil kroky a plány Ministerstva spravodlivosti SR, ktorých cieľom je zabezpečiť v justícii vyššiu transparentnosť a efektívnosť. 

Núdzový stav sa predĺži, zmení sa režim na hraniciach, ďalšie testovanie bude v lokalitách s vysokou incidenciou

09. 11. 2020 - Ďalšie kolo testovania na ochorenie COVID-19 na Slovensku by sa malo týkať len okolo 500 obcí a piatich menších miest, nie celých okresov či celej krajiny. Konať by sa malo cez víkend o dva týždne (21. - 22. 11.). Informoval o tom premiér Igor Matovič  po rokovaní Ústredného krízového štábu v pondelok 9. novembra 2020. Testovanie by malo prebiehať len v mestách a obciach, kde incidencia bola vyššia než 1 percento.

Aj slovenskí europoslanci sú za život vlka

09.11.2020 - Ministerstvo životného prostredia s potešením konštatuje, že jeho iniciatívy na ochranu vlka nachádzajú odozvu aj v Európskom Parlamente. Minulý týždeň sme obdržali list poslancov Martina Hojsíka, Michala Šimečku, Lucie Ďuriš Nicholsonovej, Vladimíra Bilčíka, Michala Wiezika a Eugena Jurzycu, ktorým vyjadrujú podporu Ministerstvu životného prostredia vo veci ochrany vlka. Ministerstvo konštatuje, že, ako si všimli aj poslanci, ochrana vlka spojila mnohých aktivistov, odborné kapacity z oblasti životného prostredia, ale aj bežných občanov Slovenska. Podpora europoslancov sa pridáva k petícii 50 tisíc občanov ako aj k výzve 31 mimovládnych organizácií za ochranu vlkov.

Ján Budaj: Ľudia si zaslúžia pravdivé informácie o kvalite ovzdušia

10.11.2020 - Neuspokojivá situácia s kvalitou ovzdušia na Slovensku pramení aj v nedostatočnej informovanosti verejnosti. Minister životného prostredia Ján Budaj predstavil webovú aplikáciu dnesdycham.sk, ktorej cieľom je zrozumiteľnou formou informovať verejnosť o kvalite ovzdušia na Slovensku.

Víťazom ocenenia Via Bona Slovakia 2019 v kategórii Zelená firma sa stala obchodná spoločnosť JRK Slovensko s.r.o.

10.11.2020 - V utorok, 10.11.2020, sa konal galavečer podujatia Via Bona Slovakia 2019, ktorý sa vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu vysielal prostredníctvom online prenosu. Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky bolo jedným zo spolupracujúcich subjektov tohto podujatia. Ocenenie v kategórii Zelená firma bola udelená firme, ktorá v predchádzajúcom roku (2019) zrealizovala výnimočný projekt, program alebo aktivitu zameranú na obehové hospodárstvo.

Európska Komisia otvorila verejnú konzultáciu k udržateľnému riadeniu spoločností

10. 11. 2020 - Európska Komisia otvorila v októbri 2020 verejnú konzultáciu k udržateľnému riadeniu spoločností​ (sustainable corporate governance) – budúcej iniciatíve, ktorú Komisia chystá predložiť v druhom kvartáli 2021. Konzultácia bude trvať do februára 2021. 

Služobná kynológia a hipológia slovenskej polície dostala novú výbavu

11. 11. 2020 - Pracoviská odboru služobnej kynológie a hipológie Prezídia PZ na celom Slovensku majú vynovenú výbavu potrebnú pri preprave služobných psov či koní.

Núdzový stav na Slovensku sa predĺži o ďalších 45 dní

11. 11. 2020 - V stredu 11. novembra 2020  o tom rozhodla vláda. Núdzový stav v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu tak platí po novom od 1. októbra na 90 dní. Zákaz vychádzania má platiť do 14. novembra. Obmedzenie pohybu neplatí v čase od 1.00 h do 5.00 h, nevzťahuje sa na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom na ochorenie COVID-19 vykonaným v rámci celoplošného testovania.  

Urobíme kroky k tomu, aby sa Slovensko stalo stranou v trestnom konaní v prípade vyšetrenia smrti J. Chovanca

11. 11. 2020 - Slovensko podnikne kroky k tomu, aby bolo stranou v trestnom konaní v prípade tragickej smrti Jozefa Chovanca v Belgicku. Návrh ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej dnes schválila vláda. Ako dnes ministerka po rokovaní vlády vysvetlila, do konania chce Slovensko vstúpiť ako poškodený, aby štát získal prístup k spisu či mal možnosť navrhovať dôkazy. 

Žilinu čaká veľká modernizácia. ŽSR podpísala zmluvu na dopravný uzol

12.11.. 2020 - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) podpísali zmluvu o dielo na projekt ŽSR, Dostavba zriaďovacej stanice Žilina-Teplička a nadväzujúcej železničnej infraštruktúry v uzle Žilina“, pracovne nazývaného uzol Žilina. Modernizáciu zabezpečí Združenie Pod Dubňom na čele so spoločnosťou Strabag, s. r. o., Bratislava.

I. Korčok: znovuzvolenie Petra Tomku za sudcu Medzinárodného súdneho dvora je významným úspechom slovenskej diplomacie

12.11.2020 - Peter Tomka bol znovuzvolený Bezpečnostnou radou a Valným zhromaždením OSN za sudcu Medzinárodného súdneho dvora na obdobie rokov 2021-2030. „Teší ma, že Peter Tomka bol zvolený už po tretíkrát, čo je potvrdením jeho mimoriadnych odborných kvalít. Jeho znovuzvolenie je zároveň významným úspechom slovenskej diplomacie," vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Vicepremiérka Remišová odštartovala prvé online kolo Národnej konzultácie k eurofondom

12.11.2020 - Historická šanca ovplyvniť eurofondy! Investičný eurofondový plán pre Slovensko na najbližšie desaťročie dostáva svoju finálnu podobu. Po mesiacoch odborných príprav Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR predstavilo jeho priority. K návrhu priorít Partnerskej dohody, podľa ktorej sa bude rozdeľovať 13 miliárd €, dostáva teraz možnosť vyjadriť sa široká odborná aj laická verejnosť v Národnej konzultácii.

Oznámenie o rozsahu hodnotenia strategického dokumentu „Akčný plán pre implementáciu Stratégie adaptácie SR na zmenu klímy“

12.11.2020 - Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, sekcia zmeny klímy a ochrany ovzdušia (ďalej len „MŽP SR“) ako rezortný orgán, zahájilo prípravu strategického dokumentu „Akčný plán pre implementáciu Stratégie adaptácie SR na zmenu klímy“.

Verejná konzultácia k stratégii SPP

12.11.2020 - Zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) zorganizovali verejnú konzultáciu k príprave Strategického plánu 2023-2027 s kľúčovými aktérmi v pôdohospodárstve. Pre protipandemické opatrenia sa toto stretnutie uskutočnilo vo virtuálnom priestore. Takmer 40 účastníkov z rezortu pôdohospodárstva, životného prostredia, Štátnej ochrany prírody, Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Vidieckej platformy, Potravinárskej komory Slovenska, Agrárnej komory, Združenia mladých farmárov, Národného lesníckeho centra, Združenia vlastníkov neštátnych lesov a iných združení, organizácií, zväzov a komôr diskutovalo o Spoločnej poľnohospodárskej politike (SPP).  

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky reaguje na zverejnenú štúdiu INESS

12.11.2020 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky rozhodne nepovažuje potravinovú sebestačnosť za prázdnu frázu. Reaguje tak na štúdiu o slovenskom poľnohospodárstve a potravinárstve, ktorú zverejnil Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS).

Minister obrany J. Naď rokoval so slovinským veľvyslancom G. Kozovincom o aktuálnych témach v politicko-vojenskej oblasti

12.11.2020 - Predmetom prvého oficiálneho stretnutia ministra obrany SR Jaroslava Naďa a mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Slovinskej republiky Gregora Kozovinca boli predovšetkým aktuálne otázky obrany a bezpečnosti. Slovinský veľvyslanec G. Kozovinc sa zaujímal tiež o skúsenosti, ktoré Slovenská republika a jej ozbrojené sily nadobudli počas plánovania, prípravy a realizácie najväčšej civilno-vojenskej operácie Spoločná zodpovednosť.

Ľubomír Galko rokoval s ruskými partnermi o spolupráci, uzavrel dohodu

12.11.2020 - Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Leteckých opravovní Trenčín, a.s. Ľubomír Galko úspešne zavŕšil proces uzavretia zmluvy o poskytovaní služieb pre konštrukčno - technologickú podporu generálnych opráv (KTSR) vrtuľníkov typu Mi-8 / Mi-17 konštrukčnej kancelárie spoločnosti NCV Mil a Kamov. Zmluva bola podpísaná 6. novembra 2020 v Moskve medzi spoločnosťou JSC Russian Helicopters zástupcom generálneho riaditeľa pre popredajný servis I.V. Čečikovom a spoločnosťou Letecké opravovne Trenčín, a.s. jej generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva Ľubomírom Galkom, za prítomnosti zástupcov organizácií JSC Rosoboronexport, Federal Service of Military-Technical Cooperation , štátnej korporácie Rostec a Veľvyslanectva Slovenskej republiky.

Minister obrany J Naď: Silné partnerstvo a spoločné cieľavedomé vízie v oblasti obrany a bezpečnosti - to sú kľúčové faktory úspešnej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom

13.11.2020 - Meniace sa bezpečnostné prostredie, nové a stále aktuálne výzvy v politicko-bezpečnostnej oblasti, efektívny multilateralizmus a zdieľanie spoločných cieľov a hodnôt v rámci euroatlantického priestoru. Aj to boli témy dnešného stretnutia ministra obrany SR Jaroslava Naďa s mimoriadnou a splnomocnenou veľvyslankyňou Nemeckej spolkovej republiky Barbarou Wolfovou, ktorá sa mu pri tejto príležitosti predstavila vo svojej funkcii. Jednou z hlavných tém diskusie bolo tiež nasadenie síl a prostriedkov Ozbrojených síl SR v rámci operácie Spoločná zodpovednosť vrátane zhodnotenia doterajších výsledkov operácie.

NRSR

Vypočúvanie kandidátov na šéfa GP bude 19. a 20. Novembra

10. 11. 2020 - Vypočúvanie kandidátov na generálneho prokurátora pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady (NR) SR sa bude konať vo štvrtok 19. a piatok 20. novembra v historickej budove NR SR na Župnom námestí v Bratislave. TASR to potvrdil šéf výboru Milan Vetrák (OĽANO), ako aj odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Ráta sa s osobnou účasťou kandidátov. O post šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR sa uchádza sedem kandidátov. Vo štvrtok majú vypočuť štyroch, v piatok troch.

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť J. Krúpa sa stretol s veľvyslancom Francúzskej republiky J. E. p. Christopheom Leonzim

11. 11. 2020 - Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť J. Krúpa dňa 10.11.2020 uskutočnil zdvorilostné stretnutie s veľvyslancom Francúzskej republiky, J. E. p. Christopheom Leonzim. V úvode vyzdvihli dôležitosť nastavenia aktívnej bilaterálnej spolupráce medzi výbormi pre obranu a bezpečnosť (vo Francúzsku v oboch komorách), rovnako aj v rámci vytvorenia skupín priateľstva v národných parlamentoch – veľvyslanec ocenil, že p. Krúpa zaujal miesto predsedu Skupiny priateľstva s Francúzskou republikou a Monackým kniežatstvom (stretnutie prebiehalo vo francúzštine).

Grendel otvoril mimoriadnu schôdzu, v úvode nebolo plénum uznášaniaschopné

12. 11. 2020 - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) otvoril 17. schôdzu parlamentu. Na mimoriadnom rokovaní sa majú poslanci v zrýchlenom režime venovať vládnej novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Tá by mala umožniť študentom zdravotníckych odborov pod dohľadom robiť výtery a vyhodnocovať testy na nový koronavírus. V úvode schôdze však nebolo plénum uznášaniaschopné, v rokovacej sále nebol dostatok poslancov. Grendel preto vyhlásil prestávku.

Poslanci budú o novele o ochrane verejného zdravia rokovať zrýchlene

12. 11. 2020 - Poslanci Národnej rady (NR) SR odsúhlasili návrh na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Plénum tak zrýchlene rozhodne o tom, či by mohli aj študenti zdravotníckych odborov pod dohľadom robiť výtery a vyhodnocovať testy na nový koronavírus. V prípade novelizácie zákona by mohli odoberať vzorky a následne ich diagnostikovať napríklad aj študenti pôrodnej asistencie, ktorí absolvovali najmenej dva semestre. Taktiež študenti odboru laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve s absolvovaním najmenej dvoch semestrov. Pomáhať pri testovaní by mohli aj študenti doktorského odboru zubného lekárstva, ak absolvovali najmenej osem semestrov. Dohliadať by na nich mali lekár, zubár, záchranár, sestra alebo praktická sestra. Ministerstvo zdravotníctva by tiež podľa novely mohlo počas krízovej situácie uzatvoriť zmluvy na odber vzoriek a diagnostiku ochorenia COVID-19 s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, so Slovenským Červeným krížom a s jeho územným spolkom.

Prezident

Prezidentka si pripomenula Deň vojnových veteránov

11.11.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová si v utorok 11. novembra 2020 pripomenula výročie ukončenia prvej svetovej vojny položením venca na Vojenskom cintoríne v Kopčanoch, kde je pochovaných 331 vojakov rôznych národností, československých, maďarských, rakúskych, talianskych a ďalších. V deň výročia ukončenia prvej svetovej vojny si pripíname kvet červeného maku ako symbol spomienky na vojnových veteránov. 

Prezidentka prijala Júliu Horákovú. Jej rozhodnutie rešpektuje

11.11.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 11. novembra 2020 prijala v Prezidentskom paláci MUDr. Júliu Horákovú. Primárka Transplantačnej jednotky kostnej drene Kliniky detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb v Bratislave adresovala prezidentke na začiatku novembra otvorený list, v ktorom objasnila svoje rozhodnutie vrátiť štátne vyznamenanie na znak nesúhlasu so súčasnou celospoločenskou situáciou, krokmi vlády a v súvislosti s plošným testovaním. Štátne vyznamenanie, Pribinov kríž II. triedy, za prínos v oblasti detskej medicíny jej udelil ešte prezident Andrej Kiska v roku 2016. 

 

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk