11.1.2021
ID: 4984upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Rezort hospodárstva pripravuje plán, ktorý povedie k plošnému zníženiu cien elektriny pre podnikateľov v nasledujúcich troch rokoch. „Vypočuli sme dlhoročné výzvy našich podnikateľov a chystáme reformu cien elektriny. V rámci regiónu V4 museli za elektrinu platiť najviac, čo do značnej miery brzdilo ich konkurencieschopnosť v porovnaní s podnikateľmi zo susedných štátov,“ vysvetlil minister hospodárstva Richard Sulík.

Vláda

Výberová komisia odporučila na post prezidenta PZ obidvoch úspešných uchádzačov

4. 1. 2021 - Výberová komisia v pondelok 4. januára 2021  vypočula dočasne povereného prezidenta PZ Petra Kovaříka a veliteľa útvaru osobitného určenia PPZ Štefana Hamrana. Títo kandidáti na post prezidenta PZ splnili podmienky účasti výberového konania upravené v zákone č. 73/1998.

Minister obrany J. Naď ocení výnimočné skutky spojené s rezortom za rok 2020, nominácie do ankety Vojenský čin roka je možné posielať do konca februára

4. 1. 2021 - Minister obrany SR Jaroslav Naď vyhlásil 24. ročník ankety Vojenský čin roka 2020, ktorej cieľom je oceniť a predstaviť výnimočné skutky a príbehy z radov profesionálnych vojakov ale aj mimo ozbrojených síl, ktorí zachránili život, pomohli verejnosti, alebo významným spôsobom prispeli k rozvoju a budovaniu dobrého mena Ozbrojených síl SR. Návrhy do ankety je možné posielať do 28. februára 2021.

Informácie k mimoriadnej udalosti, následkom ktorej zomrel bývalý policajný prezident

4. 1. 2021 - V nadväznosti na mimoriadnu udalosť, následkom ktorej zomrel  bývalý policajný prezident Milan Lučanský, bola z iniciatívy ministerstva spravodlivosti zriadená kontrolná komisia v záujme získania a vyhodnotenia všetkých dostupných informácií o tejto mimoriadnej udalosti. Uvedená komisia začala svoju činnosť práve dnes. Okrem toho dnes po posúdení a potrebnej anonymizácii sprístupňujeme materiály z prvej udalosti z 9.12.2020 ako aj z mimoriadnej udalosti z 29.12.2020. A rovnako zverejňujeme prehľad najčastejších otázok a odpovedí, ktoré sme v nadväznosti na uvedenú udalosť zaznamenali.

Ministerstvo dopravy úzko spolupracuje s partnermi z Českej republiky na rozvoji udržateľných druhov dopravy

4. 1. 2021 - Ministerstvo dopravy sa pri podpore cyklodopravy ako jedného z nástrojov udržateľnej mobility v mestách, inšpiruje Fondom dopravnej infraštruktúry z Českej republiky. Ide o fond na systémové financovanie dopravnej infraštruktúry a naši susedia z neho podporujú aj rozvoj nemotorovej dopravy. Partneri si skúsenosti a nápady vymenili na online konferencii v rámci projektu Interreg.

Plány MPRV SR v roku 2021

4. 1. 2021 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) pod novým vedením má za sebou prvých 9 mesiacov, ktoré boli poznačené hlavne koronakrízou. V nastavených strategických úlohách bude agrorezort pokračovať aj v roku 2021. Jednou z úloh bude aj vyrovnanie sa s dôsledkami pandémie.

Štát oproti plánu hospodáril lepšie

4. 1. 2021 - Vývoj štátneho rozpočtu v roku 2020 významne ovplyvnila prebiehajúca pandémia ochorenia COVID-19 a prijatie novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2020. Štátny rozpočet dosiahol ku koncu decembra 2020 príjmy v celkovej výške 15 750,6 mil. eur, pričom výdavky boli zrealizované v celkovej výške 23 509,0 mil. eur, čo znamenalo hotovostný schodok štátneho rozpočtu na úrovni 7 758,4 mil. eur.

Oproti plánovanému deficitu na úrovni 11,953 mld. eur bol tak deficit nižší o vyše 4 miliardy eur.

4. 1. 2021 - Národná autorita vypracuje štandardy slovenského Braillovho písma
Už 20 rokov patrí 4. január spomienke na tvorcu systému na písanie a čítanie pre nevidiace a slabozraké osoby. Svetová slepecká únia vyhlásila v roku 2001 dátum narodenia Louisa Brailla za Svetový Braillov deň. Práve jeho písmo uľahčuje ľuďom so zrakovým zdravotným postihnutím komunikovať a získavať informácie. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pomáha nevidiacim a slabozrakým zvládať ich sťaženú situáciu rôznymi nástrojmi.

MH SR pripravuje plošné zníženie cien elektriny pre podnikateľov

4. 1. 2021 - Rezort hospodárstva pripravuje plán, ktorý povedie k plošnému zníženiu cien elektriny pre podnikateľov v nasledujúcich troch rokoch. „Vypočuli sme dlhoročné výzvy našich podnikateľov a chystáme reformu cien elektriny. V rámci regiónu V4 museli za elektrinu platiť najviac, čo do značnej miery brzdilo ich konkurencieschopnosť v porovnaní s podnikateľmi zo susedných štátov,“ vysvetlil minister hospodárstva Richard Sulík. Podľa najnovšieho plánu by tak mala elektrina zlacnieť nielen tento rok, ale následne aj v rokoch 2022 a 2023.

Martin Klus: Prišiel čas na konkrétne kroky. Rýchlosť obnovy EÚ po koronakríze bude závisieť aj od úspechu očkovacích kampaní

5.1.2021 - Žiaľ, pandémia ochorenia COVID-19 naďalej sužuje Európu a čoraz viac občanov či firiem, obzvlášť v chudobnejších regiónoch, sa ocitá vo veľmi bezútešnej situácii. Je preto najvyšší čas začať naplno realizovať naše ambiciózne plány v podobe konkrétnych krokov, na ktorých sme sa v rámci Európskej únie dohodli ešte uplynulý rok. O to viac ma teší, že motto portugalského predsedníctva znie: „Čas konať.“ Je najvyšší čas ukázať občanom prvé konkrétne výsledky obnovy EÚ, ktoré budú zároveň našou vstupenkou do 21. storočia prostredníctvom nastavenia spravodlivej, zelenej a digitálnej reformy. Preto Slovensko plne podporuje priority portugalského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa chce okrem iného zamerať práve na plnenie cieľov mnohomiliardového záchranného balíka pomoci pre európske hospodárstvo poškodené koronakrízou.“

Aj 1 mesiac lepšieho riadenia SK dokáže prinesiesť úsporu štátu 4 mil. EUR

5.1.2021 - Aj jeden mesiac lepšieho riadenia Slovenskej konsolidačnej dokáže prinesiesť úsporu štátu 4 milióny EUR. Tri týždne pred svojou výmenou (dňa 29.10.2020) staré vedenie Slovenskej konsolidačnej a.s. podpísalo  zmluvu na dodávku IT služieb. Podľa nej maximálna cena mohla dosiahnuť až 8,2 mil. eur. „S podporou odborníkov z ministerstva financií sme súťaž a zmluvu skontrolovali a následne požiadali dodávateľa  o zníženie ceny,“ povedal nový generálny riaditeľ Slovenskej konsolidačnej Marián Janočko.

Rozpočet bližšie k ľuďom

5.1.2021 - Ministerstvo financií SR pristúpilo k ďalšiemu významnému kroku, ktorým robí štátny rozpočet transparentnejší a viac otvorený verejnosti. Na internetovej stránke www.mfsr.sk budeme pravidelne zverejňovať oveľa viac údajov o priebežnom plnení štátneho rozpočtu, teda koľko financií a z akých oblastí prúdi do štátnej kasy a koľko z nej odchádza. Denné plnenie štátneho rozpočtu ukazuje príjmy a výdavky za všetky štátne rozpočtové organizácie, ktorých je takmer 700. Ide o finančné pohyby tak, ako sa priebežne realizujú na ich rozpočtových účtoch v Štátnej pokladnici.

Míľnik v príprave zálohového systému. Minister Budaj predstavil správcu, ktorý zavedie systém zálohovania PET fliaš

5.1.2021 - Vyzbierať najmenej 90 percent nápojových obalov uvedených na trh do roku 2025, ba možno aj skôr; spravodlivejšie podmienky zálohovania pre menšie prevádzky; maximálny komfort pre spotrebiteľa, ako aj povinnosť správcu zriadiť transparentný účet a kontrolu zo strany nielen ministerstva, ale aj verejnosti. To sú najdôležitejšie parametre, ktoré sú výsledkom rokovaní Ministerstva životného prostredia SR s víťazným konzorciom na správcu zálohového systému plastových a kovových obalov na nápoje.

Polícia v boji proti pandémii nasadila prísnejšie opatrenia

5.1.2021- Na základe zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie vykonávajú sprísnené kontroly policajti v Nitre. Policajný zbor prijal ďalšie opatrenia, a to na celom území Slovenska. Okrem zvýšeného počtu policajtov v teréne aj v motohliadkach pribudli ďalšie opatrenia súvisiace s vyhláseným núdzovým stavom a so zákazom vychádzania.

Návrh slovenského „kurzarbeitu“ posiela ministerstvo na pripomienkovanie

5.1.2021- Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravilo návrh nového zákona o podpore v čase skrátenej práce, ktorý posiela do medzirezortného pripomienkového konania. Slovenská podoba tzv. „kurzarbeit“ pomôže zamestnávateľom, zamestnancom a SZČO v krízových časoch obdobne ako im v súčasnosti pomáha „prvá pomoc“. Nový nástroj pomoci navrhuje rezort spustiť od začiatku budúceho roka.

Nemocnica sv. Michala začala s vakcináciou proti ochoreniu COVID-19

5.1.2021 - Univerzitná nemocnica - Nemocnica sv. Michala, ktorá patrí pod Ministerstvo vnútra SR, začala v utorok 5. januára 2021 očkovať proti ochoreniu COVID-19. Prvým zaočkovaným bol minister vnútra SR Roman Mikulec. Chce tak motivovať aj ostatných, aby sa zapojili do účinného boja s vírusom.  

R. Sulík: Priemyselný park v R. Sobote bude výrazným impulzom pre južné Slovensko

5.1.2021 - Priemyselný park, ktorý má vzniknúť v Rimavskej Sobote a vytvoriť stovky nových pracovných miest, bude podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka výrazným impulzom nielen pre tento región, ale aj pre celé južné Slovensko. „Naša filozofia je jasná – postupne zmenšovať regionálne rozdiely a zamerať sa predovšetkým na tie najmenej rozvinuté. Ak chceme na juh pritiahnuť investorov, musíme mať k dispozícii pripravený park, ktorý im vieme okamžite ponúknuť,“ uviedol šéf rezortu hospodárstva. Park s rozlohou približne 65 hektárov by mal priniesť minimálne 500 nových pracovných pozícií. Na jeho výstavbu bude vyčlenených 11,85 milióna eur.

Ústredný krízový štáb môže rokovať online

7.1.2021 - Návrh na zmenu a doplnenie štatútu Ústredného krízového štábu vo štvrtok 7. januára 2021  predložil na online rokovanie vlády minister vnútra Roman Mikulec. Vláda tak reaguje na aktuálnu nepriaznivú epidemickú situáciu na Slovensku, počas ktorej sú obmedzené fyzické kontakty ľudí.

Štátna a verejná správa dostane elektromobilitu a pôjde príkladom v boji s klimatickou krízou

7.1.2021 - Vláda dnes schválila návrh zákona o podpore ekologických vozidiel cestnej dopravy a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Hlavným cieľom návrhu zákona je znižovanie emisií skleníkových plynov najmenej o 55 % do roku 2030 v porovnaní s úrovňami z roku 1990. Zároveň ide aj o  zvýšenie podielu spotreby energie z obnoviteľných zdrojov aspoň o 27 %. Navrhovaný zákon teda bude mať pozitívny vplyv na zmenu klímy. K prijatiu podobnej legislatívnej normy nás zaväzuje aj smernica EÚ z 20. júna 2019 o podpore ekologických vozidiel, ktorá je súčasťou komplexnej politiky Európskej únie.

Vicepremiérka Remišová: Transformácia hornej Nitry ide podľa plánu, vlani sme rozbehli projekty za takmer 55 miliónov eur
 
7.1.2021 - Vláda schválila aktualizáciu Akčného plánu pre hornú Nitru, ktorý na rokovaní predložila ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová. Ide o pravidelnú revíziu dokumentu, ktorý určuje strategické piliere a priority transformácie, ktorými sa tento región pripravuje na ukončenie ťažby hnedého uhlia. Dokument prezentuje doteraz realizované aktivity v celkovej výške takmer 55 miliónov eur a reaguje už aj na rozhodnutie mestského zastupiteľstva v Prievidzi, že novým dodávateľom tepla od sezóny 2023/24 bude Prievidzské tepelné hospodárstvo.

NRSR

Výbor eviduje jedného kandidáta na šéfa ÚŠP, čas na nominácie je do piatka

5. 1. 2021 - Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR zatiaľ oficiálne eviduje jedného kandidáta na špeciálneho prokurátora, a to advokáta a exministra Daniela Lipšica. Pre TASR to potvrdil predseda výboru Milan Vetrák (OĽANO). Nominácie sa môžu podávať do piatka (8. 1.). Kandidovať za šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) má aj prokurátor ÚŠP Peter Kysel. Nominuje ho Rada prokurátorov SR.

B. Kollár nechce politizáciu prípadu Lučanského, Kolíková má jeho dôveru

7. 1. 2021 - Okolnosti úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa majú vyšetrovať bez vonkajších vplyvov, uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Žiada, aby sa prípad politicky nezneužíval. Novinárom tiež povedal, že aj rodina Lučanského žiada, aby sa kauza nespolitizovala. Vzhľadom na dostupné informácie má ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) Kollárovu dôveru.

Pre prípad úmrtia M. Lučanského zasadá vo štvrtok brannobezpečnostný výbor

7. 1. 2021 - K okolnostiam zranenia a úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského zasadá vo štvrtok parlamentný brannobezpečnostný výbor. Zvolanie výboru iniciovala opozičná poslankyňa Denisa Saková (nezaradená). Jeho predseda Juraj Krúpa (OĽANO) pre TASR uviedol, že na výbore sa majú zúčastniť okrem ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, odchádzajúci šéf Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan, ako aj riaditeľ Ústavu pre výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody v Prešove Norbert Kundrák.

Prezident

Dianie v USA dokazuje, aká nebezpečná je rétorika nenávisti

6.1.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová reagovala v stredu 6. januára 2021 na dianie v USA. Podľa nej je dôkazom, ako veľmi nebezpečná vie byť rétorika nenávisti. "Pohŕdanie demokratickými inštitúciami je cestou ich oslabovania a napokon aj ohrozenia demokratických práv každého občana. Aktuálne dianie mám všetkým zároveň pripomína, aby sme v našich vyjadreniach vždy hľadali cestu, ako atmosféru upokojovať a zmierovať, nepodkopávať dôveru voči všetkému a neživiť vášne tam, kde je nevyhnutný zdravý rozum."

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk