1.3.2021
ID: 5032upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Vláda SR schválila návrh nového zákona o trvalej podpore v čase skrátenej práce z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Je založený na trojstrannej dohode medzi zamestnancom, štátom a zamestnávateľom. Pretrvávajúca pandémia koronavírusu preukázala nevyhnutnosť externej finančnej pomoci na udržanie pracovných miest v čase mimoriadnej situácie.

Vláda

Pravidlá vychádzania podľa COVID automatu účinné od 22. februára

20. 02. 2021 - Na Slovensku je po novom 19 okresov, kde je najväčšie riziko šírenia ochorenia COVID-19. Kabinet v stredu 17.  februára 2021 schválil v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti s účinnosťou od pondelka 22. februára 2021.

Pozor - podvodníci sú schopní okradnúť vás aj počas sčítania obyvateľov

22. 02. 2021 - Máme za sebou prvý týždeň sčítania obyvateľov. Na Slovensku prebieha od 15. februára do 31. marca 2021 a to po prvý raz plne elektronicky. Podmienkou je mať k dispozícii počítač, tablet alebo mobil s pripojením na internet. Na stránke http://www.scitanie.sk/ stačí vyplniť elektronický formulár. Kto takú možnosť nemá, môže o pomoc požiadať príbuzného či  blízku osobu.

Minister obrany J. Naď na IDEX 2021: Slovenské podniky potrebujú podporu doma aj v zahraničí

22. 02. 2021 - Slovenské podniky obranného priemyslu potrebujú reálnu podporu vo forme zabezpečenia vhodných podmienok doma a tiež v rámci marketingu u partnerov v zahraničí. K ich rozvoju chce týmto spôsobom prispieť aj rezort obrany. Počas medzinárodného obranného veľtrhu IDEX 2021 v Abú Dhabí to potvrdil minister obrany SR Jaroslav Naď.

R. Sulík: O priemyselný park v Rimavskej Sobote majú investori záujem

23. 02. 2021 - O pripravovaný priemyselný park v Rimavskej Sobote už prejavilo záujem viacero firiem. Na brífingu na mieste budúcej výstavby to uviedol minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý verí, že prvý veľký investor bude zazmluvnený ešte počas tohto volebného obdobia. „Dúfam, že ešte tento rok budú vybavené všetky administratívne úkony. Keď už budeme vedieť, kedy bude park hotový, agentúra SARIO bude intenzívne hľadať investora,” vysvetlil.

Redistributívna platba pomôže všetkým

23.02.2021 - V roku 2021, ktorý je náročný nielen z hľadiska zdravotného a sociálneho, ale aj ekonomického, hľadá Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) spôsoby, ako čo najviac pomôcť pôdohospodárom, a tak zaistiť potravinovú bezpečnosť Slovenska. K tomuto cieľu prispeje aj redistributívna platba (RP), ktorá je súčasťou programového vyhlásenia vlády, pričom  sa zavádza na Slovensku po prvý raz vôbec. Túto platbu nastavilo ministerstvo tak, aby bola prínosom pre všetkých pôdohospodárov, pre tých menších zvlášť.

Závery videokonferencie Rady ministrov AGRIFISH

23.02.2021 - Začiatkom týždňa sa uskutočnilo neformálne zasadnutie Rady ministrov EÚ pre poľnohospodárstvo a rybárstvo (AGRIFISH). Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zastupoval štátny tajomník Andrej Gajdoš. Rokovanie sa s ohľadom na súčasnú situáciu uskutočnilo formou online videokonferencie.

Nepravidelní autodopravcovia môžu opäť požiadať o dotáciu

23. 02. 2021 - Nepravidelní autobusoví dopravcovia môžu opäť požiadať o kompenzáciu za straty spôsobené pandémiou. Ministerstvo hospodárstva pripravilo pre malých a stredných podnikateľov pôsobiacich v tomto segmente dopravy už druhú výzvu. „V porovnaní s prvou výzvou sme upravili podmienky pre výpočet dotácie tak, aby prevádzkovatelia nepravidelnej autobusovej dopravy mohli získať vyššiu podporu. Výzva je veľkorysejšia pre žiadateľov s novšími autobusmi, no zároveň spravodlivo pokrýva aj tých, ktorí majú staršie autobusy,“ zdôraznil štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec. Dodal, že sa snažili zapracovať do výzvy čo najviac pripomienok odbornej verejnosti, ale súčasná legislatíva napríklad ministerstvu hospodárstva neumožňuje vyplácať dotácie pre podniky s viac ako 250 zamestnancami.

Vplyvom znečisteného ovzdušia predčasne zomierajú stovky Slovákov

23.02.2021 - Najvyššia koncentrácia znečisťujúcich látok v ovzduší je v okolí Žiliny, Košíc a Ružomberka. V týchto oblastiach im možno pripísať viac ako 5 % úmrtí. V tejto súvislosti Slovensko čelí aktuálnej žalobe zo strany Európskej komisie (EK). V minulosti bolo viackrát kritizované za nedostatočné prevedenie právnych predpisov Európskej únie v oblasti kvality ovzdušia a za vysokú úroveň vystavenia znečisťujúcim látkam. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) pod novým vedením pripravuje hneď niekoľko zmien a opatrení.

Zariadenia sociálnych služieb preferujú skupinovú formu očkovania

23.02.2021 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) zaevidovalo a odstúpilo rezortu zdravotníctva k dnešnému dňu (23. 02. 2021) takmer 630 žiadostí o skupinové očkovanie od zariadení sociálnych služieb. Z približne 31 000 ľudí na zozname (zamestnanci aj klienti) bolo doposiaľ zaočkovaných viac ako 11 400. Situácia v zariadeniach sa postupne zlepšuje, počet covidových zariadení klesá.

R. Sulík: Pomoc s nájomným je rýchla a efektívna, peniaze posielame už do 5 dní

24. 02. 2021 - Rezort hospodárstva pokračuje v poskytovaní rýchlej pomoci s nájomným. Podnikateľom, ktorých prevádzky zasiahla druhá vlna pandémie, už schválil 9 127 žiadostí a vyplatil viac ako 13 miliónov eur. „Ak je žiadosť správne vyplnená, peniaze odchádzajú podnikateľom v priemere už do piatich dní od jej podania. Som rád, že sa nám darí poskytovať pomoc veľmi rýchlo a efektívne,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík, podľa ktorého dostáva rezort denne stovky žiadostí z rôznych segmentov. „Najviac žiadostí na nájomné prichádza z oblasti gastra či fitnescentier. Napriek tomu, že je celý systém od začiatku postavený na dobrovoľnosti a dohode nájomcu s prenajímateľom, o dotácie je vysoký záujem,“ doplnil minister a zároveň pripomenul, že dotácie na nájomné vyhodnotila minulý rok Národná banka Slovenska (NBS) ako jednu z najefektívnejších pomocí poskytovaných  v rámci koronakrízy.

Vláda schválila zmeny v novele zákona o štátnom občianstve zmierňujúcej okolnosti jeho straty

24. 02. 2021 - Minister vnútra Roman Mikulec v stredu 24. februára 2021 na rokovanie vlády predložil návrh novely zákona č. 40/1993 Z. z. o štátnom občianstve SR. O návrhu bude ďalej rokovať Národná rada SR. Účinnosť novely zákona sa predpokladá od 1. júla 2021.     

Začína sa očkovanie kritickej infraštruktúry, elektrinu aj plyn potrebujú nielen v nemocniciach

24. 02. 2021 - Najdôležitejší pracovníci kritickej infraštruktúry sa začínajú očkovať. Po konštruktívnych rokovaniach s rezortmi zdravotníctva a vnútra už bolo zaočkovaných 53 zamestnancov Slovenských elektrární, ktorí sa starajú o chod atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Zaočkovaných je aj 23 kľúčových zamestnancov Západoslovenskej distribučnej. „Som rád, že sa to podarilo, nevyhnutne potrebujeme zaočkovať ľudí, ktorých odbornosť je doslovne životne dôležitá pre zabezpečenie základného chodu štátu,“ zdôraznil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. „Verím, že tento krok prispeje k plynulej dodávke elektriny, plynu, tepla či vody. V žiadnom prípade nepôjde o očkovanie manažmentu spoločností, ale iba vybraných kľúčových zamestnancov,“ ubezpečil.

Prístup spotrebiteľov k spravodlivosti sa zlepší

24. 02. 2021 - Prístup k spravodlivosti pre spotrebiteľov sa zlepší. Právnou úpravou, ktorú dnes na návrh ministerky spravodlivosti M. Kolíkovej schválila vláda, sa zefektívnia pravidlá, ktoré sa zameriavajú na kontrolu neprijateľnosti zmluvných podmienok. Cieľom je zjednotiť rozhodovaciu prax súdov a tiež zabrániť rozdielnemu posudzovaniu neprijateľnosti zmluvných podmienok.

Minister I. Korčok: Svet ohrozený pandémiou a klimatickou zmenou potrebuje modernizovať medzinárodné inštitúcie a nastaviť nové štandardy reagujúce na technický pokrok

24.02.2021 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok vystúpil v stredu (24. februára 2021) na ministerskom stretnutí Aliancie pre multilateralizmus, ktoré sa uskutočnilo na okraj zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva. Tematicky bolo podujatie zamerané na ochranu ľudských práv v digitálnom svete, ako aj dopady pandémie a klimatických zmien na ľudské práva s osobitným zreteľom na ženy a na prevenciu konfliktov.

Ingrid Brocková: Pravidelný dialóg s mimovládnym sektorom o realizácii rozvojovej politiky je naďalej prioritou

24.02.2021 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková v rámci pravidelného dialógu s mimovládnym sektorom uskutočnila dnes (24. februára 2021) online rokovanie s partnermi z Platformy rozvojových organizácií – Ambrela. Hlavnými témami rozhovoru boli perspektívy zvyšovania rozpočtu oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenskej republiky, zefektívňovanie systému humanitárnej pomoci poskytovanej do zahraničia i spolupráca v oblasti zvyšovania povedomia o rozvojovej spolupráci.

Martin Klus: Európskym partnerom sme zopakovali prosbu o zapožičanie vakcín a zdôraznili sme, že rýchlejšie očkovanie je rozhodujúcim nástrojom na záchranu životov

23.02.2021 - „Situácia na Slovensku je po rozšírení infekčnejších mutácii koronavírusu kritická. Z tohto dôvodu vítam iniciatívu Európskej komisie, ktorá Slovensku umožní výrazne navýšiť kapacity sekvenovania, čo je dôležitý nástroj v odhaľovaní nebezpečnejších variantov koronavírusu a spomaľovaní ich šírenia. EÚ však musí zároveň zabezpečiť, aby si výrobcovia očkovacích látok plnili zmluvné záväzky, keďže vakcinácia je najdôležitejším východiskom zo súčasnej krízy.“
 Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v utorok, 23. februára 2021 v Bratislave, počas neformálnej videokonferencie ministrov a štátnych tajomníkov pre európske záležitosti členských krajín Európskej únie (EÚ). Online rokovanie z dôvodu protipandemických opatrení nahrádza pravidelné zasadnutie Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) v Bruseli.

Udržať pracovné miesta pomôže trvalý „kurzarbeit“

24.02.2021 - Vláda SR dnes schválila návrh nového zákona o trvalej podpore v čase skrátenej práce z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Je založený na trojstrannej dohode medzi zamestnancom, štátom a zamestnávateľom. Pretrvávajúca pandémia koronavírusu preukázala nevyhnutnosť externej finančnej pomoci na udržanie pracovných miest v čase mimoriadnej situácie. K dnešnému dňu na Slovensku funguje dočasný „kurzarbeit“, ktorý sme zaviedli po vypuknutí pandémie. V prípade, že zamestnávateľ udrží pracovné miesto, dostane náhradu vo výške 100 % mzdových nákladov. Tento nástroj však nie je dlhodobo udržateľný, preto sme pripravili návrh trvalej podpory v čase skrátenej práce, ktorý úspešne funguje vo viacerých krajinách Európskej únie.

Ministerstvo zverejnilo upravené výkazy k Prvej pomoci za január

24.02.2021 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) dnes zverejnilo upravené výkazy za mesiac január. Nezrovnalosti, ktoré vznikli v súvislosti s priemerným hodinovým zárobkom v rámci opatrenia 1 a 3A, sme odstránili. Žiadatelia, ktorí už využili výkazy za január zverejnené do 23.2.2021 (vrátane), môžu požiadať od 24.2.2021 o opravu vyplnením a zaslaním príslušného výkazu.

R. Sulík: Aplikácia na e-karanténu môže byť hotová do konca apríla, potrebujem však jasné rozhodnutie

24. 02. 2021 - Minister hospodárstva Richard Sulík predstavil vládnemu kabinetu prvotné informácie ohľadom využitia aplikácie e-karanténa. V prípade súhlasu premiéra a ostatných ministrov je pripravený predložiť na nasledujúce rokovanie vlády riadne uznesenie. „Ak padne rýchle a jasné rozhodnutie, nová aplikácia na e-karanténu by mohla byť spojazdnená do konca apríla,“ vysvetlil minister. Stredajšie rokovanie vlády k tejto téme konečné stanovisko nezaujalo. „Premiér opustil rokovanie," objasnil Richard Sulík. Ostatní členovia vlády projekt podporili, podľa ministra hospodárstva však musí ísť konečné rozhodnutie z najvyššieho miesta.

Reakcia MŽP k prednostnému očkovaniu úradníkov

25.02.2021 - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR sa ohradzuje voči klamlivým a prekrúteným informáciám v súvislosti s očkovaním ministerských úradníkov vakcínou proti COVID-19, ktoré dnes zverejnil redaktor Pavel Knapko vo svojom článku na portáli eReport.sk.

Vicepremiérka Remišová rokovala o eurofondoch so županmi: Regiónom pomôžeme s projektovou prípravou

25.02.2021 - Regionálny rozvoj čakajú v novom eurofondovom programovom období viaceré zmeny. Vicepremiérka Veronika Remišová dnes rokovala s predstaviteľmi združenia SK8. Témou rozhovoru s predsedami samosprávnych krajov boli doterajší stav čerpania eurofondov, príprava na nové programové obdobie, ako aj opatrenia, ktoré nasmerujú európske zdroje jednoduchšie do regiónov.

Poskytujeme ďalší verejný stimul do ochromenej ekonomiky

25.02.2021 - Úsek R3 Tvrdošín – Nižná má oficiálne zelenú. Cieľom výstavby úseku R3 nad Oravou je prispôsobiť cestnú sieť tranzitnej doprave. Spustenie výstavby projektu reaguje aj na vyššiu intenzitu dopravy. Súčasne je cieľom odstrániť tranzitnú dopravu z centier miest a obcí a pomôcť cestovnému ruchu na Orave.

M. KOLÍKOVÁ: Vnímam, že existuje zhoda na potrebe reformy slovenskej justície a vzniku samostatného správneho súdnictva

25. 02. 2021 - Odborná verejnosť sa zhoduje na potrebe zmeniť súdnu mapu. Zriadenie samostatného správneho súdnictva odborníci a ľudia z praxe vnímajú ako dobrý a dôležitý krok. Vyplýva to z okrúhlych stolov, ktoré zorganizovalo Ministerstvo spravodlivosti SR v uplynulých dňoch. O novej súdnej mape diskutovali odborníci, sudcovia, ale aj zástupcovia Súdnej rady, Najvyššieho súdu, advokátov či predstavitelia samosprávy. K téme správneho súdnictva sme prizvali sudcov správneho kolégia Najvyššieho súdu, sudcov krajských súdov, advokátov aj prvého predsedu českého najvyššieho správneho súdu. To, že je zhoda na širokých obrysoch novej súdnej mapy si myslí aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá na závery z diskusie reagovala v samostatnom paneli. Moderátorom diskusií bol psychológ, facilitátor a odborník na komunikáciu Dušan Ondrušek.

Minister Mičovský rokoval s veľvyslancom Francúzskej republiky v SR

25.02.2021 - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský absolvoval online stretnutie s mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Francúzskej republiky v Slovenskej republike J.E. Christophom Léonzim. V takmer viac ako hodinovom rozhovore sa spoločne venovali viacerým témam, ktoré napomôžu vzájomnej spolupráci, výmene skúseností a pri porovnávaní dosiahnutých výsledkov medzi oboma krajinami v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, vedy a výskumu, lesníctva a poľovníctva.

Vyhlásenie MZVEZ SR k 7. výročiu anexie Krymu: Slovensko je principiálnym podporovateľom suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny

26.02.2021 - Anexia Krymskej autonómnej oblasti a mesta Sevastopoľ Ruskou federáciou bola porušením medzinárodného práva. Slovenská republika zároveň poukazuje na pokračujúce obmedzovanie základných práv a slobôd obyvateľov Krymu, ktorí nesúhlasia s opatreniami miestnej administratívy a vyzýva na prepustenie politických väzňov a zastavenie prenasledovania krymských Tatárov a predstaviteľov Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny.  
 
NRSR

V Národnej rade SR je oddnes sprístupnená kondolenčná kniha v súvislosti s úmrtím poslanca Ľubomíra Petráka

22. 02. 2021 - Predseda Národnej rady SR Boris Kollár dnes podpisom kondolenčnej knihy vyjadril hlbokú sústrasť blízkym a česť pamiatke zosnulého poslanca Ľ. Petráka. Kondolenčná kniha je v súvislosti s úmrtím poslanca Ľ. Petráka oddnes sprístupnená vo foyer hlavnej budovy Národnej rady SR.

Predseda parlamentu B. Kollár podporil výstavbu priemyselného parku v Rimavskej Sobote, ktorý prinesie regiónu viac ako 500 pracovných miest

23. 02. 2021 - Počas pracovnej cesty dnes predseda NR SR Boris Kollár navštívil mesto Rimavská Sobota. Primátor J. Šimko mu predstavil plán výstavby priemyselného parku, v ktorom môže nájsť v budúcnosti prácu minimálne 500 ľudí. Vystúpením na otvorení Mestského zastupiteľstva predseda B. Kollár vyjadril jednoznačnú podporu tomuto významnému zámeru, ktorý tak môže pomôcť regiónu Rimavskej Soboty s jeho problémom vysokej nezamestnanosti.

Predseda parlamentu B. Kollár podporil výstavbu priemyselného parku v Rimavskej Sobote, ktorý prinesie regiónu viac ako 500 pracovných miest

23. 02. 2021 - Počas pracovnej cesty dnes predseda NR SR Boris Kollár navštívil mesto Rimavská Sobota. Primátor J. Šimko mu predstavil plán výstavby priemyselného parku, v ktorom môže nájsť v budúcnosti prácu minimálne 500 ľudí. Vystúpením na otvorení Mestského zastupiteľstva predseda B. Kollár vyjadril jednoznačnú podporu tomuto významnému zámeru, ktorý tak môže pomôcť regiónu Rimavskej Soboty s jeho problémom vysokej nezamestnanosti.

Parlament sa dnes zíde na svojej 24. Schôdzi

24. 02. 2021 - Počas zvolanej 24. schôdze bude skladať poslanecký sľub náhradník A. Hambálek za zosnulého poslanca Ľ. Petráka. V návrhu program je zaradené aj skrátené legislatívne konanie k novele zákona o diaľničnej známke z dielne ministerstva dopravy. Plénum by malo rokovať o predĺžení núdzového stavu a ďalších bodoch programu až po prerokovaní uvedeného vládneho návrhu zákona.

Poslanci pokračujú v diskusii o predĺžení núdzového stavu

25. 02. 2021 - Poslanci Národnej rady (NR) SR od štvrtkového rána pokračujú v diskusii o vyslovení súhlasu s predĺžením núdzového stavu. Do rozpravy je písomne prihlásených ešte sedem rečníkov. Poslanec Rastislav Schlosár (ĽSNS) vo svojom vystúpení vláde vyčíta, že v odôvodnení návrhu nenašiel, aké následky mal a bude mať núdzový stav na životy občanov. Obsahuje podľa neho množstvo formalít a všeobecných fráz. Poukázal na nedostatočné trasovanie a chýbajúce dáta v boji proti pandémii. Preto sa pýta, na základe čoho vláda predkladá návrh na predĺženie núdzového stavu.

Prezident

Prezidentka považuje požiadavky petície Pre Dolinu za opodstatnené

19.02.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v piatok 19. februára cez video hovor spojila s členmi petície Pre Dolinu, ktorá v Demänovskej doline presadzuje, s podporou veľkej časti verejnosti, zásadné obmedzenie výstavby a riešenie kritickej dopravnej situácie. Hoci Demänovská dolina patrí medzi naše najvzácnejšie prírodné lokality, dnes sa spomína najmä ako odstrašujúci príklad nerešpektovania ochrany prírody. Prebiehajúca aj plánovaná masívna výstavba môže bohatstvo a charakter prírodnej krajiny nezvrátiteľne poškodiť. Vzhľadom na dopady explozívnej developerskej výstavby v tejto doline sa prezidentke javia požiadavky členov petície Pre Dolinu ako opodstatnené a dôležité.

Prezidentka si uctila pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

21.02.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová si v nedeľu 21. februára 2021 uctila pamiatku investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prezidentka pri príležitosti 3. výročia ich vraždy pripomenula, že ich smrť vyvolala masívne protesty verejnosti práve preto, že ich nevinnosť bola v rozpore s brutalitou a cynizmom mocných, ktorým investigatívna práca Jána Kuciaka prekážala.

Prezidentka tlmočila premiérovi a predsedovi NR SR svoje očakávania

23.02.2021 - V utorok 24. februára 2021 sa v Prezidentskom paláci uskutočnilo stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov. Prezidentka stretnutie zorganizovala vzhľadom na vážnosť epidemickej, ale aj vnútropolitickej situácie, v ktorej sa Slovensko momentálne nachádza. Premiérovi Igorovi Matovičovi a predsedovi NR SR Borisovi Kollárovi prezidentka tlmočila svoje očakávania. Nateraz ich nebude komentovať verejne. Uvidí, aký postoj k nim títo ústavní činitelia zaujmú v najbližších dňoch.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk