8.3.2021
ID: 5039upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Minister hospodárstva Richard Sulík na pravidelnom rokovaní so zástupcami zamestnávateľov ubezpečil, že jeho rezort pripraví do konca roka novú legislatívu, ktorej úlohou bude predovšetkým ochrana strategických záujmov štátu.

Vláda

Označenie A+++ končí. Nové energetické štítky umožnia jednoduchší výber úsporných spotrebičov

01. 03. 2021 - Od 1. marca 2021 platia na Slovensku a v ostatných krajinách Európskej únie nové energetické štítky pre prvé druhy spotrebičov. Označenie A+++ končí. Nové energetické štítky umožnia jednoduchší výber úsporných zariadení. Zmena štítkov sa od 1. marca týka umývačiek riadu, práčok, práčok so sušičkou, chladničiek a mrazničiek, televízorov a elektronických displejov. Nové štítky majú jednotnú a prehľadnejšiu stupnicu tried energetickej účinnosti od A po G. Zároveň sa postupy pri testovaní viac priblížili používaniu spotrebičov v praxi a pravidlá pre zaraďovanie do tried sú prísnejšie. „Podľa nových štítkov sú takmer všetky aktuálne dostupné najúspornejšie spotrebiče preradené do tried B a nižšie, ale neznamená to, že spotrebujú viac energie ako predtým. Nová najvyššia trieda A zostane vyhradená pre najinovatívnejšie zariadenia. Výrobcovia tak majú motiváciu hľadať efektívnejšie technologické riešenia, vďaka ktorým spotrebitelia zaplatia menej za prevádzku,“ uviedol riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Peter Blaškovitš.

R. Sulík pripravuje nový zákon a upokojuje zamestnávateľov

02. 03. 2021 - Minister hospodárstva Richard Sulík na pravidelnom rokovaní so zástupcami zamestnávateľov ubezpečil, že jeho rezort pripraví do konca roka novú legislatívu, ktorej úlohou bude predovšetkým ochrana strategických záujmov štátu. Minister zároveň potvrdil, že pripravovaná legislatíva bude prakticky náhradou za nedávno prijatý zákon o kritickej infraštruktúre. „Pracujeme na tom, pripravujeme dlhodobé riešenie. Zamestnávateľov môžem ubezpečiť, že ich podnikanie nebude nijakým spôsobom ohrozené. Práve naopak, pre mňa je zdravé podnikateľské prostredie a vzťahy so zamestnávateľmi absolútnou prioritou,“ vysvetlil šéf rezortu hospodárstva.

Aktuálny režim pracovísk MV SR

02. 03. 2021 - Úradné hodiny a agendu na všetkých klientskych centrách, okresných úradoch, cudzineckej polícii a niektorých útvaroch okresných riaditeľstiev PZ ministerstvo vnútra prispôsobuje vývoju pandemickej situácie a hygienickým opatreniam

Od 3. marca intenzívnejšie kontroly na hraničných priechodoch

02. 03. 2021 - Na základe rozhodnutia vlády Slovenskej republiky Policajný zbor od stredy 3. marca 2021 opäť posilňuje a zintenzívňuje kontroly na hraniciach Slovenskej republiky s Maďarskom, Rakúskou republikou, Českou republikou a Poľskou republikou. Pri kontrolách policajtom pomôžu príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Vojaci budú slúžiť v zmiešaných hliadkach spolu príslušníkmi Policajného zboru. V tomto prípade plnia úlohy Policajného zboru (na základe zákonného zmocnenia a rozhodnutia vlády ) a teda majú aj rovnaké oprávnenia ako policajti: môžu zastavovať motorové vozidlá, vyžadovať preukázanie sa dokladmi a podobne.

Slovensko sa chce v rámci V4 výrazne podieľať na Európskej zelenej dohode

02.03.2021 - Uplynulý víkend sa uskutočnil 28. ročník medzinárodnej konferencie Európa Karpát. Podujatie prebiehalo v zmiešanom formáte za účasti zástupcov krajín regiónu strednej a východnej Európy, vrátane Vyšehradskej skupiny, ako aj predstaviteľov Európskej komisie. Vzhľadom na súčasnú situáciu sa konferencia konala formou online videokonferencie. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky zastupoval štátny tajomník Andrej Gajdoš.

Svetový deň divej prírody sa zameria na lesy, ľudí a ich živobytie

02.03.2021 - Zvyšovať povedomie o ochrane voľne žijúcich živočíchoch a rastúcich rastlín, ich benefitoch pre krajinu, ľudí, ale aj upozorňovať na dôležitosť boja proti nelegálnemu obchodovaniu s nimi. To je hlavným cieľom Svetového dňa divej prírody, ktorý si pripomíname 3. marca. Práve v tento deň v roku 1973 Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov podpísalo Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES).

Úrady prijímajú žiadosti o príspevky „Prvej pomoci“ za február

02.03.2021 - Záujemcovia o príspevky z projektu „Prvá pomoc“ za mesiac február už môžu zasielať svoje žiadosti a výkazy pre opatrenia 2, 4A a 4B e-mailom na adresu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Podávať ich môžu do 30. apríla 2021. Všetky aktuálne informácie, dokumenty a žiadosti sú k dispozícii na www.pomahameludom.sk. V súvislosti so zhoršenou epidemiologickou situáciou si ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR uvedomuje dôležitosť a nevyhnutnosť zvýšenej pomoci zamestnávateľom, zamestnancom a SZČO. S cieľom udržať čo najviac pracovných miest sme rozšírili okruh oprávnených žiadateľov, navýšili finančnú pomoc a predĺžili obdobie podpory z projektu „Prvá pomoc“ do 30. júna 2021.

M. KOLÍKOVÁ: Novým generálnym riaditeľom ZVJS sa stal Róbert Mudronček

02. 03. 2021 - Novým generálnym riaditeľom Zväzu väzenskej a justičnej stráže sa stal plk. Mgr. Róbert Mudronček. Do funkcie ho dnes oficiálne uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Napriek tomu, že menovanie generálneho riaditeľa ZVJS je plne v kompetencii ministra alebo ministerky spravodlivosti, výberu nového šéfa Zboru predchádzali pohovory viacerých kandidátov pred komisiou zloženou zo zástupcov Ministerstva spravodlivosti SR s cieľom vybrať najlepšieho možného kandidáta.

Ingrid Brocková: Medzinárodná jadrová dohoda s Iránom je kľúčovým prvkom globálnej architektúry nešírenia jadrových zbraní. Jej dôsledné dodržiavanie je nevyhnutné pre regionálnu a medzinárodnú bezpečnosť

03.03.2021 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková absolvovala 3. marca 2021 v rámci pokračujúcich bilaterálnych aktivít online videorozhovor s veľvyslancom Iránu v Slovenskej republike so sídlom vo Viedni Abbasom Bagherpour Ardekanim. Videorozhovor sa uskutočnil na základe žiadosti iránskej strany. Počas rozhovoru partneri zhodnotili aktuálny stav rozvoja bilaterálnej spolupráce medzi Slovenskou republikou a Iránskou islamskou republikou, vrátane prípravy realizácie ďalšieho kola plánovaných medziministerských konzultácií medzi ministerstvami zahraničných vecí na politickej úrovni oboch rezortov. Pravidelné politické konzultácie na úrovni ministrov a štátnych tajomníkov rezortov zahraničných vecí oboch krajín sa realizujú na základe Memoranda o politických konzultáciách z r. 2016.

R. Sulík: Našou úlohou je vyplácať dotácie, nie robiť rozhodcu medzi nájomcom a prenajímateľom

03. 03. 2021 - Rezort hospodárstva pokračuje v efektívnom poskytovaní dotácií na nájomné. V rámci prvej a druhej vlny už ministerstvo vyplatilo 30 825 žiadostí v celkovej sume 56,8 milióna eur. Vzhľadom na niektoré medializované informácie MH SR zdôrazňuje, že jeho úlohou je predovšetkým čo najrýchlejšie vyplácať peniaze podnikateľom, ktorých prevádzky boli zatvorené alebo obmedzené. Systém dotácií na nájomné je výsledkom politickej dohody a od začiatku je postavený najmä na dohode nájomcu a prenajímateľa. „Nedokážeme uchrániť ani nájomcu ani prenajímateľa pred tým, ak mu ten druhý nevychádza v ústrety alebo nebodaj robí zle. Žiaľ, nie je v našich možnostiach a ani kompetencii robiť rozhodcu medzi dvomi stranami a neprimerane obraňovať alebo zvýhodňovať jedného či druhého,“ vysvetlil minister hospodárstva Richard Sulík.

Pestovatelia, poľnohospodári a záhradkári, zbystrite pozornosť! Pozor na falšované prípravky na ochranu rastlín

03.03.2021 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) v súvislosti so začiatkom pestovateľskej sezóny upozorňuje používateľov prípravkov na ochranu rastlín na vysoké riziko nákupu ilegálnych prípravkov. V dostupnej ponuke sa totiž môžu vyskytnúť falšované prípravky, ktorých pôvod a zloženie nie sú známe. Takéto výrobky môžu prestavovať vysoké riziko nielen pre ošetrované rastliny, zdravie ľudí, ale v neposlednom rade aj pre životné prostredie. Podozrenia môžete hlásiť aj priamo na e-mail, ktorý zriadilo MPRV SR.

Ministerstvo práce podporí opatrovateľskú službu ďalšími 50 miliónmi eur

04.03.2021 - Ministerstvu práce sa v rámci iniciatívy REACT-EU podarilo vyjednať na podporu opatrovateľskej služby dodatočných 50 miliónov eur. Vďaka tomu je možné plynule nadviazať na prebiehajúcu podporu opatrovateľskej služby pre obce, mestá a neverejných poskytovateľov, ktorá sa začala v roku 2018. Slovenská republika má vďaka ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny piate najlepšie čerpanie finančných prostriedkov z Európskeho sociálneho fondu (ESF) zo všetkých krajín Európskej únie. Aj vďaka tomu pôjde z iniciatívy REACT-EU (780 miliónov) viac ako polovica práve do Operačného programu Ľudské zdroje, ktorý riadi rezort práce (401,2 miliónov). Rozdelenie financií schválila Európska komisia na konci februára, aktuálne pracujeme na tom, aby sme mohli prvé výzvy, vrátane podpory opatrovateľskej služby, vyhlásiť už v máji tohto roka.

Rezorty školstva a práce pomôžu 6000 zamestnancom základných umeleckých škôl

04.03.2021 - Ministerstvo práce a ministerstvo školstva rozširujú „Prvú pomoc“ na základné umelecké školy (ZUŠ). Od 1. marca môžu žiadať o príspevky na mzdy zamestnancov verejné, súkromné aj cirkevné ZUŠ. Vďaka tejto pomoci podporíme približne 6 000 pracovných miest v 700 ZUŠ sumou 24 miliónov eur. Po úspešnej spolupráci pri podpore materských škôl spúšťajú ministerstvá školstva a práce ďalší spoločný projekt „Podpora udržania zamestnanosti v základných umeleckých školách.“ Ten je financovaný z Európskeho sociálneho fondu, a to z Operačného programu Ľudské zdroje v gescii rezortu práce.

Športovci VŠC DUKLA Banská Bystrica chcú byť #vyzbrojenídoTokia2020

04.03.2021 - Vojenské športové centrum DUKLA Banská Bystrica spustilo informačnú kampaň zameranú na predstavenie prípravy svojich kvalifikovaných športovcov na letné olympijské hry v Tokiu. Jej súčasťou budú tematické príspevky na sociálnych sieťach, webovej stránke centra a tiež video podcasty moderované bývalou úspešnou vrcholovou reprezentantkou, dnes zamestnankyňou VŠC Anastasiou Kuzminovou. Spoločným znakom aktivít sa stal hešteg #vyzbrojenídoTokia2020.

Ingrid Brocková: Medzinárodný vyšehradský fond je pre nás relevantným aj na západnom Balkáne a vo východnom susedstve Európskej únie

04.03.2021 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková dnes (4. marca 2021) prijala riaditeľku Medzinárodného vyšehradského fondu (MVF) Edit Szilágyiné Bártorfi. Výkonná riaditeľka Bártorfi informovala o pôsobení fondu a hlavných úlohách, ktoré v súčasnosti rieši. Boli prediskutované aktivity fondu na západnom Balkáne a v krajinách Východného partnerstva. Zhodnotila aj prezentačné aktivity fondu na pripomenutie si 30. výročia existencie vyšehradskej spolupráce (február 2021).

Martin Klus: Líderstvo EÚ a solidarita medzi členskými štátmi zohrávajú nezastupiteľnú úlohu pri zvládaní súčasnej pandemickej situácie

04.03.2021 - Spolupráca v rámci Európskej únie, zdieľanie skúseností a vzájomná pomoc sú aj po roku od vypuknutia pandémie COVID-19 kľúčové v našom boji s koronavírusom. Už viackrát sa o tom presvedčilo aj Slovensko. Naďalej preto intenzívne komunikujeme so svojimi blízkymi partnermi, vrátane Slovinska a Írska, s ktorými nás spájajú podobné názory na mnohé aktuálne otázky v Únii, eurozóne či medzinárodných organizáciách. Brexit, ako aj nové plány na obnovu európskej ekonomiky po koronakríze, dávajú našim vzťahom ešte väčší význam.“ Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v stredu, 3. marca 2021 v Bratislave, po stretnutí s veľvyslancom Slovinskej republiky v SR Gregorom Kozovincom a po videokonferencii so štátnym ministrom pre európske záležitosti Írska Thomasom Byrneom. Hlavnou témou oboch rozhovorov boli bilaterálne vzťahy a spolupráca, spoločný boj s koronavírusom a vzájomná pomoc počas pandémie COVID-19, ako aj niektoré aktuálne témy európskej a zahraničnej politiky.

Predstavitelia rezortu obrany si uctili spomienku na zavraždených slovenských generálov

04.03.2021 - Pri Pamätníku zmierenia v areáli Ministerstva obrany SR sa dnes uskutočnila pietna spomienka na štyroch slovenských generálov, ktorí boli počas 2. svetovej vojny popravení v nemeckom koncentračnom tábore. Ich pamiatku si dnes uctili minister obrany SR Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko.  

Ľ. Paulis: S vysokými školami spolupracujeme na novele zákona

05.03.2021 - Na ministerstve školstva zasadla expertná skupina k novele zákona o vysokých školách. Tím odborníkov tvoria zástupcovia vysokých škôl a ich reprezentácií. Rezort v oblasti vysokého školstva navrhuje zmeny ako financovanie vysokých škôl podľa skutočného výkonu, výkonnostné zmluvy, funkčné miesta docentov a profesorov či skrátenie externého štúdia.

Projekt ONE zlepší vzdelávanie dospelých aj vďaka medzinárodnej spolupráci

05.03.2021 - Úlohou aktuálne schváleného projektu ONE Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) je skvalitniť vzdelávanie dospelých. Vďaka nadnárodnému rozmeru bude vytvárať a prepájať siete jeho poskytovateľov v Taliansku, Portugalsku a na Slovensku. Vo svojich aktivitách sa zameria najmä na poradenské služby, propagáciu, aktívnu účasť dospelých na vzdelávaní či overovanie neformálneho vzdelávania.

Minister I. Korčok: Otvorená a transparentná spolupráca s Maďarskom je vítaná

05.03.2021 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok sa v piatok (5 marca 2021) stretol s podpredsedom Trnavského samosprávneho kraja Józsefom Berényim. Prediskutovali otázku práce zmiešanej slovensko-maďarskej Komisie pre národnostné menšiny a tie časti Programového vyhlásenia vlády, ktoré sa týkajú menšinovej problematiky. Dotkli sa aj neštandardného stretnutia ministra zahraničných vecí a obchodu Maďarska Pétera Szijjártóa s predstaviteľmi menšín v Komárne.
 
INFO deň: Účastníci online konferencie získali informácie o predkladaní žiadostí o dotáciu ministerstva obrany

05.03.2021 - Predstavitelia mimovládneho sektoru a akademickej obce na Slovensku mali jedinečnú príležitosť zúčastniť sa na online videokonferencii s názvom „INFO deň“. Tú pripravilo Ministerstvo obrany SR, aby účastníkom poskytlo relevantné informácie spojené s prípravou a podávaním žiadostí o dotácie. Určené sú pre tie mimovládne organizácie, ktoré svojou činnosťou prispievajú k zvyšovaniu povedomia o témach obrany štátu a činnosti rezortu obrany.
 
Prezident

Prezidentka hovorila s rektormi o zákone o vysokých školách

04.03.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 4. marca 2020 v Prezidentskom paláci prijala rektora Univerzity Komenského Mareka Števčeka, rektora Univerzity Pavla Jozefa Šáfárika Pavla Sováka a rektorku Vysokej školy výtvarných umení Bohunku Koklesovú. Prijatie sa uskutočnilo v súvislosti s pripravovaným zákonom o vysokých školách, ktorý by mal byť onedlho predložený do pripomienkového konania. Prezidentka si vypočula si ich výhrady k zákonu a najmä to, že sa necítili byť prizvaní do prípravy zákona už vtedy, keď sa formovali jeho kontúry. Citlivou je pre nich otázka akademických slobôd.

S ministrom financií prezidentka rokovala o Pláne obnovy

04.03.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 4. marca 2021 pracovne stretla s ministrom financií Eduardom Hegerom. Diskutovali spolu o Fonde obnovy.
Práve vedením ministra na rezorte financií tento plán vznikal. Prezidentke ho prišiel predstaviť ešte pred tým, ako vstúpi do medzirezortného pripomienkového konania. "Mesiace práce na tomto dokumente sa pozitívne prejavili na kvalite jeho obsahu a verím, že ďalší legislatívny proces ho môže ešte vylepšiť. Samozrejme, diskutovali sme aj o aktuálnej koaličnej kríze. Zopakovala som svoj postoj, že vyvodenie sebareflexie považujem za nevyhnutné pre autoritu tejto vlády v čase vrcholiacej pandémie."

Prezidentka zablahoželala Filipovi Polášekovi k historickému úspechu

05.03.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 3. marca 2021 v Prezidentskom paláci prijala tenistu Filipa Polášeka. Prezidentka mu zablahoželala k víťazstvu vo štvorhre na nedávnom grandslamovom turnaji Australian Open. Filip Polášek pri tejto príležitosti prezidentke podaroval svoju raketu s podpisom ako spomienku na tento historický úspech. Prezidentka ocenila jeho nezlomnú vôľu a  popriala mu veľa ďalších úspechov

 

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk