15.3.2021
ID: 5047upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti spustilo výzvu na predkladanie žiadostí o dotácie na poskytovanie odbornej pomoci obetiam trestných činov. Na dotácie pôjde 250-tisíc eur, pričom najnižšia výška poskytnutej dotácie je 5-tisíc eur a maximálna výška 50-tisíc eur. Žiadosti o poskytnutie dotácie je možné predkladať do 10. mája 2021.

Vláda

Bilancia zbraňovej amnestie za štyri mesiace

08. 03. 2021 - Za štyri mesiace zbraňovej amnestie občania odovzdali na útvaroch Policajného zboru 533 nelegálne držaných strelných zbraní a 17 873 kusov streliva. Štvrté kolo zbraňovej amnestie trvá od 1. novembra 2020 do 30. apríla 2021.

MH Invest II zvyšuje efektivitu a hospodárnosť svojho fungovania

08.03.2021 - Zabezpečenie kvalitných priemyselných parkov a zón pre investorov s dôrazom na efektivitu a hospodárnosť je hlavná úloha, ktorú si predsavzalo napĺňať nové vedenie spoločnosti MH Invest II. Ide o spoločnosť so 100 %-nou majetkovou účasťou štátu v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR. „Naším hlavným cieľom je prispieť k znižovaniu regionálnych rozdielov, prilákaniu atraktívnych  investorov do regiónov s vyššou mierou nezamestnanosti a v neposlednom rade k efektívnenu nakladaniu so štátnym majetkom, čo nebolo v minulosti vždy pravidlom,“ zdôraznil konateľ spoločnosti MH Invest II Ladislav Matejka.

Slovensko potrebuje odvážnu zmenu

08.03.2021 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) dnes predstavilo zásadné kritériá pre uchádzačov na funkciu generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Pre chod kľúčovej inštitúcie slovenského agrosektora je predovšetkým dôležitá jej stabilizácia vo vedení. Agrorezort preto hľadá odvážneho manažéra, ktorý pomôže vedeniu ministerstva priniesť zmenu a poriadok v krajine. Hlavným garantom transparentného výberu na tento post bude široká odborná komisia. Záujemca má na prihlásenie 4 týždne.

 Medzinárodnému publiku priblížil reformy z rezortu spravodlivosti

8. 03. 2021 - Reformy z rezortu justície dnes predstavil medzinárodnému spoločenstvu štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Novotný. Vo svojom príspevku počas 14. kongresu OSN pre prevenciu kriminality a trestné súdnictvo vyzdvihol zásadné legislatívne zmeny, ktoré Slovensko prijalo v oblasti boja proti korupcii, prinavracania dôvery verejnosti v spravodlivosť a právny štát a zefektívnenia súdnictva. „Realizovali sme veľkú reformu zaisťovania majetku. Zaviedli sme trestný čin prikrmovania a ohýbania práva. Zriaďujeme Najvyšší správny súd, ktorý bude zároveň aj disciplinárnym súdom pre sudcov a iné právnické profesie,“ predstavil niektoré reformy štátny tajomník Novotný. Zároveň vyzdvihol spoluprácu s Európskou komisiou pre efektívnu justíciu (CEPEJ), ktorá pomáha Slovensku aj pri reforme súdnej mapy.

Plán obnovy putuje do pripomienkového konania

08.03.2021 - Ministerstvo financií SR predkladá Plán obnovy a odolnosti SR do medzirezortného pripomienkového konania. V rámci transparentného prístupu v prípravách plánu obnovy sa tak k jednotlivým reformám a investíciám budú môcť vyjadriť všetky pripomienkujúce subjekty vrátane verejnosti. „Máme za sebou 8 mesiacov tvrdej práce. Dokument, ktorý sa zväčša pripravuje 2 až 3 roky, sme museli stihnúť za menej ako rok. Rokovali sme s odborníkmi, so zástupcami miest, obcí i žúp, so zástupcami zamestnávateľov, s poslancami i mimovládnymi organizáciami,“ povedal podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger.

Kam s odpadom z testovania na COVID-19? Ministerstvo životného prostredia zverejnilo zoznam

08.03.2021 - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vydalo prvé dve poverenia pre spoločnosti, ktoré môžu zneškodňovať odpad vzniknutý z testovania na COVID-19. Ide o 2 prevádzky – zariadenie na energetické využitie odpadov Kokšov – Bakša, prevádzkovateľom je spoločnosť Kosit, a.s., a zariadenie na energetické využitie odpadov Bratislava, prevádzkovateľom je spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), a.s. Prepravu odpadu do zariadení zabezpečí 133 subjektov.

B. Gröhling: Investujeme ďalších 8 miliónov eur na asistentov učiteľa

09.03.2021 - Ministerstvo školstva spúšťa premenu poradenského systému pre deti a žiakov. Súčasný rozdvojený systém postupne nahradí systém, v ktorom dieťa dostane komplexnú starostlivosť „pod jednou strechou“. Rodičom prinesie jednoduchšiu orientáciu v možnostiach pomoci a deťom včasný prístup ku kvalitnej podpore a poradenstvu naprieč celým Slovenskom. Spustenie nového systému je plánované na január 2023.

Minister Budaj predstavil zelený Plán obnovy Slovenska

09.03.2021 – Európsky Plán obnovy prinesie Slovensku dodatočné investície za takmer 6 miliárd eur do zelenej ekonomiky, zdravotníctva, vzdelávania, vedy a výskumu, ako aj verejnej správy a digitalizácie. Slovensko z Plánu obnovy získa na zlepšenie životného prostredia a zdravia ľudí jednu miliardu eur. Prioritami Ministerstva životného prostredia SR sú: zelená obnova rodinných domov, adaptácia na zmenu klímy a dekarbonizácia priemyslu. Informoval o tom dnes minister životného prostredia Ján Budaj.

Ministerka Remišová po rokovaní so ZMOS: Pre regióny pripravujeme nové výzvy v oblasti dopravy, vzdelávania aj verejnej zelene

09. 03. 2021 - Samosprávy sú pre Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR kľúčovým partnerom. Vicepremiérka Veronika Remišová dnes rokovala so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska o spôsoboch, ako čo najefektívnejšie nasmerovať eurofondy do regiónov.
Vicepremiérka Remišová zástupcov samospráv informovala o aktuálnych aj pripravovaných výzvach v rámci regionálneho operačného programu IROP

Minister vnútra prijal veľvyslanca UK Nigela Bakera

09. 03. 2021 - Minister vnútra SR Roman Mikulec  v utorok 9. marca 2021 prijal veľvyslanca Spojeného kráľovstva Nigela Bakera. Obsahom stretnutia boli najmä témy vzájomnej policajnej spolupráce, problematiky obchodovania s ľuďmi, strelných zbraní, brexitu, či  boja proti korupcii a praniu špinavých peňazí. Spolupráca policajných zborov oboch krajín je  na veľmi vysokej úrovni a obe strany ju hodnotia ako bezproblémovú. Týka sa napríklad oblasti nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, či spoločných praktických cvičení zásahových jednotiek. V oblasti boja proti praniu špinavých peňazí veľmi dobre funguje medzinárodná spolupráca s National Crime Agency (NCA), ktorá priamo spolupracuje s našou Finančnou spravodajskou jednotkou.

Otvorili sme dotačnú výzvu na poskytovanie odbornej pomoci obetiam trestných činov

10. 03. 2021 - Ministerstvo spravodlivosti spustilo výzvu na predkladanie žiadostí o dotácie na poskytovanie odbornej pomoci obetiam trestných činov. Na dotácie pôjde 250-tisíc eur, pričom najnižšia výška poskytnutej dotácie je 5-tisíc eur a maximálna výška 50-tisíc eur. Žiadosti o poskytnutie dotácie je možné predkladať do 10. mája 2021. O dotáciu môžu žiadať akreditované subjekty poskytujúce pomoc obetiam trestných činov. Dotácie možno poskytnúť len na projekty týkajúce sa poskytovania všeobecnej odbornej pomoci alebo špecializovanej odbornej pomoci obzvlášť zraniteľnej obeti. Nemožno ju napríklad poskytnúť ani použiť na splácanie úverov či pôžičiek, úhrady záväzkov z predchádzajúcich rozpočtových rokov, výdavky nezahrnuté do rozpočtu projektu či poskytovanie sociálnych služieb.

Európska komisia začala nový proces výberu registra pre doménu najvyššej úrovne .eu a pôvodnú výzvu zrušila

10.03.2021- Európska komisia začala nový proces výberu ďalšieho registra pre doménu najvyššej úrovne (TLD) .eu. Dôvodom spustenia nového procesu je zrušenie pôvodnej výzvy zo strany samotnej Komisie, ktorá v ňom identifikovala chybu. Výberové konanie uzavrie v októbri 2021 podpisom zmluvy o koncesii na služby so subjektom, ktorý bude poverený organizáciou, správou a riadením domény .eu. Zmluva nadobudne platnosť 13. októbra 2022, po skončení platnosti súčasnej zmluvy.

Poznáme nového generálneho riaditeľa Lesov Slovenskej republiky

10.03.2021 - V sídle Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa dnes uskutočnilo druhé kolo výberového konania na funkciu generálneho riaditeľa štátneho podniku LESY Slovenskej republiky (LESY SR). Za dodržania aktuálnych protipandemických opatrení absolvovali uchádzači pohovor s výberovou komisiou, ktorá dôsledne preverila skúsenosti a všetky predpoklady na výkon tejto funkcie. Vízia budúceho riaditeľa štátneho podniku LESY SR aktívne reflektuje na klimatické zmeny a nutnosť zmeny v obhospodarovaní aj správe nášho významného prírodného bohatstva.

Ingrid Brocková: Globálne výzvy si vyžadujú globálne úsilie, riešia sa však na lokálnej úrovni. Koncept inteligentných miest je na to vhodným nástrojom.

11.03.2021 - Za účasti odbornej verejnosti, zástupcov samospráv, predstaviteľov rezortu zahraničných vecí, životného prostredia a expertov zo zahraničia účastníci už v poradí 6. medzinárodnej konferencie organizovanej občianskym združením Smart Cities Klub dnes (11. marca 2021) diskutujú na tému Adaptácia na zmenu klímy v samosprávach.

Európska komisia predstavila Digitálny kompas do roku 2030

11.03.2021 - Európska komisia vydala oznámenie Európskemu parlamentu, Rade, Európskemu hospodárskemu a sociálnemu výboru a Výboru regiónov s názvom „2030 Digitálny kompas: Európska cesta pre digitálnu dekádu“ s cieľom jednoznačne vytýčiť priority a zabezpečiť tak úspešnú digitálnu transformáciu Európy. Tá v pretrvávajúcej koronakríze nadobudla prvoradý význam. Digitálny kompas obsahuje konkrétne ciele a merateľné ukazovatele pre digitálne zručnosti, konektivitu, cloudové služby, umelú inteligenciu aj online dostupnosť základných verejných služieb.

Minister Korčok odovzdal jednu z cien Srdce na dlani a poďakoval všetkým dobrovoľníkom za ich nezištnú pomoc

11.03.2021 - „Dobrovoľníctvo vnímam ako veľmi konkrétny a hmatateľný prejav ľudskej solidarity“, uviedol vo štvrtok 11. marca minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok pri príležitosti oceňovania dobrovoľníkov a dobrovoľníčok za rok 2020. Slávnostné oceňovanie „Dobrovoľník roka 2020“, ktoré každoročne organizuje Národné dobrovoľnícke centrum – CARDO pod záštitou ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR bolo príležitosťou vyjadriť uznanie a vďaku všetkým dobrovoľníkom za ich nezištnú pomoc vykonávanú v prospech iných na Slovensku i v zahraničí.

B. Gröhling: Vyrokovali sme 800 miliónov eur pre školstvo z Plánu obnovy

12.03.2021 - Školy čakajú digitálne technológie, kvalitnejšie učebnice, reforma obsahu vzdelávania, lepšie vzdelávanie učiteľov či dobudovanie materských škôl. To všetko obsahuje Plán obnovy pre vzdelávanie. Po prvýkrát ide o reformný dokument v školstve, ktorý má finančné krytie a zmeny sa môžu aj skutočne realizovať.

OZNAM: Zverejnenie oznámenia o strategickom dokumente Program cezhraničnej spolupráce Interreg Poľsko – Slovensko 2021-2027

12.03.2021 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky (MIRRI SR) oznamuje, že na webových sídlach www.mirri.gov.sk, www.plsk.eu a www.enviroportal.sk je v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie podľa zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 24/2006 Z. z.“) zverejnené podľa § 17 ods. 3 tohto zákona oznámenie o strategickom dokumente s celoštátnym dosahom „Program cezhraničnej spolupráce Interreg 2021-2027 Poľsko – Slovensko“.

Martin Klus: S gréckym partnerom sme sa zhodli, že cestovateľské certifikáty by oživili turizmus a uľahčili cezhraničným pracovníkom v EÚ ich každodenný život

12.03.2021 - Jedna z aktuálnych tém, ktoré spájajú Slovensko a Grécko, je zavedenie digitálnych zelených pasov či tzv. COVID-19 certifikátov, ktoré by uľahčili cestovanie v rámci Európskej únie. Vďaka napredujúcemu očkovaniu proti koronavírusu a s príchodom jari sa čoraz intenzívnejšie venujeme plánom na spustenie tejto dlho očakávanej úľavy pre milióny občanov. Zatiaľ čo Grécko argumentuje najmä oživením cestovného ruchu, Slovensku ide predovšetkým o desaťtisíce ľudí, ktorí denne prekračujú hranice cestou do práce či za rodinou. Náš cieľ je však rovnaký, a preto sme za čo najskoršie zavedenie spoločného európskeho riešenia.“ Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v stredu, 10. marca 2021 v Bratislave, počas neformálnej videokonferencie s alternujúcim ministrom zahraničných vecí pre európske záležitosti Helénskej republiky Miltiadisom Varvitsiotisom. Hlavnými témami online rozhovoru boli slovensko-grécke bilaterálne vzťahy, vývoj situácie v súvislosti s pandémiou COVID-19, ale tiež ďalšie aktuálne otázky európskej a zahraničnej politiky, ktoré ponúkajú priestor na užšiu spoluprácu oboch krajín.

Medzinárodný projekt o manipulácii športových súťaží prispel k presadzovaniu kultúry integrity a spoločenskej zodpovednosti v športe

12. 03. 2021 - Medzinárodný projekt IntegriSport Erasmus+ (2019 - 2020), ktorého partnerom je Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru, bol ukončený záverečnou konferenciou pod názvom Športové manipulácie a trestná činnosť ovplyvňujúca šport. Podujatie zorganizoval portugalský partner projektu pri príležitosti predsedníctva krajiny v Európskej únii. Počas  konferencie odzneli vystúpenia partnerov projektu zo 7 európskych krajín a zástupcov medzinárodných organizácií pôsobiacich v oblasti športu.

Chránime slovenských potravinárov

12.03.2021 - Vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi v potravinárstve majú neraz dosah až na samotného spotrebiteľa. Náročná téma v súvislosti s návrhom zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami názorovo zjednotila Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR s Potravinárskou komorou Slovenska (PKS), Úniou potravinárov Slovenska, Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK) a poslancov Národnej rady SR (NR SR), ktorí sa spojili pri ochrane našich potravinárov a prvovýrobcov. Výsledok je jasný, podpora slovenských produktov. Dnes na pôde ministerstva došlo k predstaveniu pozmeňujúceho návrhu k zákonu, ktorý sa aktuálne nachádza pred druhým čítaním v pléne NR SR.

NRSR

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť J. Krúpa sa dnes stretol s predsedníctvom OZ Legis Telum - Združenie vlastníkov strelných zbraní

9. 03. 2021 - Predseda Výboru NRSR pre obranu a bezpečnosť p. Juraj Krúpa dnes uskutočnil pracovné stretnutie s predsedníctvom OZ Legis Telum – Združenie vlastníkov strelných zbraní. Témou rokovania bola novela zákona o strelných zbraniach a strelive, táto problematika spadá do gescie brannobezpečnostného výboru. Úprava právneho rámca pri nakladaní so strelnými zbraňami prináša so sebou viacero otáznikov. Predkladaný návrh novely obsahuje niekoľko ustanovení, ktoré idú výrazne nad regulačný rámec Smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ)2017/856 zo 17. mája 2017. Výbor má záujem na tom, aby transpozícia smernice mala čo najmenší možný negatívny dopad na držiteľov zbraní v SR.

Prezident

08.03.2021 - Prezidentka sa teší, že pápež má v úmysle navštíviť Slovensko
Prezidentka Zuzana Čaputová s radosťou prijala správu o tom, že pápež František má v úmysle pricestovať na Slovensko. Svätého Otca pozvala na návštevu počas ich spoločného stretnutia vo Vatikáne v decembri minulého roka. "Veľmi sa teším, že Svätého Otca budeme môcť privítať na Slovensku, jeho návšteva bude určite symbolom nádeje, ktorú tak veľmi potrebujeme."

Prezidentka pozvala ženy, riešili problémy žien v pandémii

08.03.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová zorganizovala v pondelok 8. marca 2021 pri príležitosti MDŽ zrogranizovala okrúhly stôl, ktorého témou boli dopady pandémie na život žien. Na stretnutí s prezidentkou sa zúčastnili europoslanyne Monika Beňová a Lucia Ďuriš Nicholsonová, poslankyne NR SR Jana Bittó Cigániková, Petra Krištúfková, Jarmila Vaňová a Jana Žitňanská, ďalej Zuzana Havírová z Rómskeho advokačného a výskumného strediska, Katarína Farkašová z Aliancie žien Slovenska, Mária Kováčová z Asociácie odborných pracovníkov sociálnych služieb, Iveta Lazorová z Komory zdravotných sestier a pôrodných asistentiek a Eva Mareková z Občianskeho združenia Jednorodič.

Prezidentka hovorila s Borisom Kollárom o situácii v koalícii

09.03.2021 - Prezidentka sa v utorok 9. marca 2021 pracovne stretla s predsedom NR SR Borisom Kollárom. Diskutovali spolu o ďalšom vývoji a možnostiach riešenia napätej situácie vo vládnej kolícii. Prezidentka trvá na svojom včerajšom vyhlásení. Podľa nej je situácia na Slovensku mimoriadne vážna a je potrebné, aby vládna koalícia vyslala signál, že si to uvedomuje.

Prezidentka dočasne pozbavuje V. Pčolinského výkonu štátnej služby

11.03.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 11. marca 2021 rozhodla, že Vladimíra Pčolinského dočasne pozbavuje výkonu štátnej služby. Prezidentka tak rozhodla aj preto, že skutku, ktorý mu je kladený za vinu, sa mal dopustiť v priamej súvislosti s výkonom funkcie riaditeľa SIS. Jeho pokračovanie v službe by bolo za týchto okolností neprijateľné.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk