12.4.2021
ID: 5063upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková schválila aktualizovanú verziu metodiky pre určovanie počtu miest sudcov na okresných a krajských súdoch. Transparentný systém prideľovania miest sudcov na jednotlivé súdy je nevyhnutnou podmienkou zabezpečenia rovnakého prístupu ľudí k spravodlivosti vo všetkých častiach Slovenska.

Vláda

Končí sa stop-stav na pripájanie nových zdrojov na výrobu elektriny, budeme mať viac zelenej energie

06. 04. 2021 - Na Slovensku končí obmedzenie na pripájanie do elektrizačnej sústavy pre nové zdroje na výrobu elektriny ako aj na zvyšovanie výkonu existujúcich zariadení. Ide o zrušenie tzv. stop-stavu. Ten bol na Slovenku zavedený pred vyše siedmimi rokmi z dôvodu zabezpečenia bezpečnosti a stability elektrizačnej sústavy. K uvoľneniu stop-stavu prichádza vďaka vybudovaniu a spusteniu dvoch nových prepojovacích bodov medzi Slovenskom a Maďarskom. „Zrušenie stop-stavu je dôležitý míľnik. V oblasti energetiky môžeme hovoriť o jednej z najdôležitejších udalostí desaťročia, ktorá Slovensku pomôže pri napĺňaní európskych záväzkov. Do roku 2030 by sme chceli vyrábať vyše štvrtinu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie,“ zdôraznil vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. „Zrušenie stop-stavu totiž znamená viac priestoru pre životnému prostrediu prospešné technológie, a teda viac zelenej elektriny na Slovensku,“ vysvetlil šéf rezortu hospodárstva.

Ingrid Brocková: Turecko naďalej vnímame ako nášho dôležitého spojenca v NATO, partnera pre EÚ a významného hráča v regióne

07.04.2021 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková dnes (7. apríla 2021) prijala na online stretnutí nového mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Tureckej republiky v Slovenskej republike Yunusa Demirera.

Uvoľňujeme ďalších 120 miliónov eur na pomoc cestovnému ruchu a gastro

07.04.2021 - Na pomoc gastrosektora a cestovnému ruchu pôjde ďalších 120 miliónov eur. Oznámili to v stredu podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič, predseda vlády SR Eduard Heger, predseda Národnej rady SR Boris Kollár a minister dopravy a výstavby Andrej Doležal. Dohromady tak na pomoc tomuto odvetviu je vyčlenených už 220 miliónov eur.

Skvelá správa pre milovníkov bratislavských lesov!

08.04.2021 - Začiatkom apríla dostáva Bratislava dobrú správu. MPRV SR, štátny podnik LESY SR a hlavné mesto SR Bratislava vychádzajú maximálne v ústrety k dlhodobej spoločenskej požiadavke o rozširovaní rekreačných možností prímestských lesov v Bratislave. Rozloha budúceho bratislavského lesoparku sa vďaka štátnym lesom a spolupráci zúčastnených strán zväčšuje z 3 031 ha na výmeru 7 226,86 ha.

Oznámenie o pracovnej ceste ministra financií Igora Matoviča

08.04.2021 - Minister financií SR Igor Matovič sa dnes 8. apríla 2021 v Moskve stretne s Kirillom Dmitrievom, výkonným riaditeľom Ruského fondu priamych investícií (Russian Direct Investment Fund). Rokovanie sa bude týkať vakcíny Sputnik V. Cieľom pracovného stretnutia je doriešenie technických záležitostí súvisiacich s realizáciou dodávok tejto vakcíny na Slovensko.

V Banskej Bystrici vzniklo Spoločné operačné veliteľstvo Ozbrojených síl SR

08.04.2021 - Ozbrojené sily Slovenskej republiky majú od 1. apríla 2021 novú zložku – Spoločné operačné veliteľstvo, ktorého základnou úlohou bude na operačnej úrovni velenia plánovať a riadiť všetky operácie v rámci domáceho krízového manažmentu, pričom podieľať sa bude aj na podpore medzinárodných operácií a plnení medzinárodných záväzkov. Dnes ho v Banskej Bystrici navštívili minister obrany SR Jaroslav Naď a štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer.

Tréningový štadión VŠC DUKLA Banská Bystrica prešiel rekonštrukciou, spĺňať bude najnovšie štandardy medzinárodných športových federácií

08.04.2021 - Tréningový štadión, ktorý je súčasťou atletického štadióna Vojenského športového centra DUKLA Banská Bystrica, prešiel zásadnou rekonštrukciou a modernizáciou. Súčasné vedenie rezortu obrany navýšilo rozpočet na celý projekt tak, aby tento atletický štadión po komplexnej rekonštrukcii spĺňal všetky štandardy medzinárodných športových federácií UEFA 3 a World Athletic. Tréningový štadión dnes slávnostne otvorili minister obrany SR Jaroslav Naď a riaditeľ vojenského športového centra pplk. Roman Benčík. Na slávnostnom podujatí sa zúčastnil aj vrcholový športovec Matej Tóth.

Rozsudok ESĽP v českom prípade týkajúcom sa sankcií za nezaočkovanie dieťaťa a neprijatia nezaočkovaného dieťaťa do materskej školy; Slovenská republika bola treťou stranou v konaní

08. 04. 2021 - Veľká komora Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásila rozsudok v prípade Vavřička a ďalší proti Českej republike (šesť sťažností), v ktorom sťažovatelia tvrdili, že v dôsledku uloženia pokuty za nesplnenie povinnosti dať zaočkovať dieťa a v dôsledku neprijatia nezaočkovaného dieťaťa do materskej školy došlo k porušeniu ich práv zaručených Dohovorom na ochranu ľudských práv a základných slobôd. Slovenská republika v konaní intervenovala ako tretia strana.
 
Ingrid Brocková: Proces transformácie a kohézie sa začína na regionálnej úrovni. Cezhraničná spolupráca prispeje k stabilnej, bezpečnej a prosperujúcej Ukrajine

08.04.2021 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková sa dnes (8. apríla 2021) zúčastnila na úvodnej konferencii k projektu Slovensko – ukrajinskej cezhraničnej spolupráce. „Ukrajina má osobitné miesto v susedských vzťahoch SR. S Ukrajinou máme nielen živé hospodárske a politické vzťahy, ale dlhodobo realizujeme množstvo rozvojových projektov. S našimi susedmi tiež zdieľame široké spektrum kultúrnych a medziľudských vzťahov,“ potvrdila Ingrid Brocková.

Vicepremiérka Remišová: Dobrá správa pre okolie Bratislavy, rýchlejšie pripojenie na diaľnicu sme schválili v rekordne krátkom čase

08. 04. 2021 - Dobrá správa pre obyvateľov obcí na severovýchodnom okraji Bratislavy! Vďaka novej ceste, ktorá sa napojí na diaľničnú križovatku Triblavina, ubudnú zápchy, zvýši sa bezpečnosť a kvalita života ľudí v regióne. Projekt novej cesty bude hradený z eurofondov a  spoločne ho predstavili ministerka regionálneho rozvoja Veronika Remišová a bratislavský župan Juraj Droba.

Prioritami MH SR v roku 2021 sú vodík, kúpele Sliač, ale aj reforma ekonomickej diplomacie

08. 04. 2021 - Prioritami rezortu hospodárstva v roku 2021 sú vodík, kúpele Sliač, ale aj podpora podnikateľského prostredia. Ako ďalej informoval minister hospodárstva Richard Sulík, celkovo si rezort na tento rok stanovil 12 úloh. Ako prvú predstavil národnú vodíkovú stratégiu, ktorá je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. K ďalším prioritám zaradil svetovú výstavu EXPO Dubaj a kúpele Sliač. Tie podľa ministra roky chátrajú, preto chcú ešte tento rok zrealizovať medzinárodnú súťaž na výber architekta, aby sa mohol naštartovať proces ich obnovy.

Výskum slovenských študentov podporí spolupráca s Massachusettskou univerzitou

09. 04. 2021 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) uzatvorilo dohodu s Massachusetts Institute of Technology (MIT) s cieľom financovať spoločné projekty a výskumnú spoluprácu. Každý rok budú môcť byť podporené tri viacčlenné výskumné tímy formou malých grantov do výšky 30 000 USD (cca 25 000 €) na projekt. Slovenskí študenti tak získajú unikátne príležitosti na získanie praktických skúseností v prostredí špičkovej výskumnej inštitúcie.  

Stanovisko ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR I. Korčoka k tvrdeniam poslanca G. Gyimesiho

09.04.2021 - „Dôrazne sa ohradzujem voči tvrdeniam poslanca G. Gyimesiho, podľa ktorého bola neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva na dnešnom rokovaní ministra financií v Budapešti predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou. Je to hrubé obviňovanie slovenskej diplomatickej služby. Na mieste je otázka, o čom boli rokovania v Budapešti, na ktorých sa mohol zúčastniť poslanec trvale osočujúci slovenskú diplomaciu, a zároveň sa týchto rokovaní nesmel zúčastniť nikto zo slovenských diplomatov,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zároveň potvrdzuje, že minister financií SR Igor Matovič rozhodol, že na jeho rokovaniach s maďarskými partnermi sa nezúčastní zástupca Veľvyslanectva SR v Budapešti.

Určovanie počtu miest sudcov podľa aktualizovanej metodiky

09. 04. 2021 - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková schválila aktualizovanú verziu metodiky pre určovanie počtu miest sudcov na okresných a krajských súdoch. Transparentný systém prideľovania miest sudcov na jednotlivé súdy je nevyhnutnou podmienkou zabezpečenia rovnakého prístupu ľudí k spravodlivosti vo všetkých častiach Slovenska.  Metodika flexibilne reaguje na zmeny v súdnej sústave, na aktuálnu situáciu na každom súde a na základe stanovených cieľov a parametrov určuje optimálny počet sudcov pre daný kalendárny rok.

Verejná konzultácia Rady Európy k pripravovanej regulácii umelej inteligencie

09. 04. 2021 - Ad hoc výbor Rady Európy pre umelú inteligenciu (CAHAI) nedávno spustil verejnú konzultáciu k obsahu budúceho právneho rámca pre reguláciu umelej inteligencie. Konzultácia má formu online dotazníka a je otvorená do 29. apríla 2021, 18:00 hod. pre inštitúcie a spoločnosti, ktorých činnosť s umelou inteligenciou priamo súvisí. Môžu pôsobiť v sektoroch hospodárstva, kde priamo využívajú umelú inteligenciu, v technickej oblasti pri jej dizajne, vývoji a aplikácii, či vo verejnej správe. Konzultácie sa tiež môžu zúčastniť vzdelávacie inštitúcie, či organizácie z oblasti občianskej spoločnosti, ktorých činnosť sa týka umelej inteligencie, či ochrany ľudských práv, princípov demokracie a právneho štátu v súvislosti s dizajnom, vývojom a využitím algoritmov umelej inteligencie.
 
NRSR

Komisia pre dopravu a výstavbu diskutovala o aktuálnom stave železničnej dopravy v Slovenskej republike

08. 04. 2021 - V stredu 7. apríla sa uskutočnilo v poradí druhé zasadnutie Komisie pre dopravu a výstavbu pri Výbore NR SR pre hospodárske záležitosti za účasti ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala. Zasadnutie komisie bolo špeciálne venované problematike železničnej dopravy práve v roku, kedy Brusel vyhlásil rok 2021 za Európsky rok železníc.

Prezident

Prezidentka podpísala zákon o sociálnom poistení

08.04.2021-Prezidentka Zuzana Čaputová dnes podpísala zákon z 30. marca 2021, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov.

Prezidentka diskutovala v TV JOJ o riešení vládnej krízy

08.04.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová diskutovala vo štvrtok 8. apríla 2021 v relácii TV JOJ Na hrane. Hovorila o riešení vládnej krízy, či očakávaniach od vlády Eduarda Hegera v súvislosti s obnovou Slovenska po pandémii. Na margo vymenovania Igora Matoviča za ministra financií prezidentka podtokla, že jeho nominácia je politickou nomináciou a nevymenovanie by znamenalo zrútenie koaličnej dohody, pravdepodobne by pokračovala vládna kríza. Všetky mediálne výstupy prezidentky sú dostupné v sekcii Prezidentka v médiách.

Prezidentka podpísala dva zákony

09.04.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v piatok 9.apríla 2021 dva zákony, ktoré schválila NR SR 30. marca 2021. Ide o zákon, ktorým sa v súvislosti s druhou vlnou pandémie ochorenia COVID-19 menia a dopĺňajú niektoré zákony v oblasti zdravotníctva a zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19 v cestnej doprave.

Rezort práce je pre zvládnutie krízy podľa prezidentky kľúčový

09.04.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala v piatok 9. apríla 2021 do funkcie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny opäť Milana Krajniaka.
V príhovore prezidentka zdôraznila, že v uplynulých mesiacoch sa pomery v sociálnej oblasti výrazne skomplikovali, pretože celé odvetvia ekonomiky boli buď vyradené z činnosti, alebo je ich činnosť výrazne ochromená. Mnohí zamestnávatelia a zamestnanci podľa prezidentky zvládajú prepad len s veľkými ťažkosťami, pričom sociálne nerovnosti sa prehĺbili do takej miery, že sa z toho stáva problém, ktorému sa treba vážne venovať.

Princ Filip bol nezastupiteľnou oporou britskej monarchie

09.04.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala v piatok 9. apríla 2021 sústrastný telegram britskej kráľovnej Alžbete II. v súvislosti s úmrtím Jeho kráľovskej Výsosti princa Filipa – vojvodu z Edinburghu. Prezidentka zdôraznila, že vojvoda z Edinburghu bol nezastupiteľnou oporou britskej monarchie a jeho oddanosť verejnej službe bola vzorom pre občanov Spojeného kráľovstva.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk