26.4.2021
ID: 5074upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) začalo spolupracovať s o. z. Pre seniora na projekte „Hodina pre seniora“. Ide o aktivitu pre klientov v dôchodkovom veku v pobytových zariadeniach sociálnych služieb. Jej cieľom je „naštartovať“ spoločenský život seniorov, ktorý sa pre pandémiu koronavírusu na rok zastavil.

Vláda

Záverečná správa k úmrtiu M. Lučanského

16. 04. 2021 - Kontrolná komisia zriadená v súvislosti s mimoriadnou udalosťou, pri ktorej došlo k úmrtiu bývalého policajného prezidenta M. Lučanského, dnes na svojom poslednom zasadnutí prijala záverečnú správu. Z uvedenej správy vyplýva, že Komisia nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali medializovanú verziu udalosti, v zmysle ktorej došlo k pokusu o samovraždu a následnému úmrtiu M. Lučanského. Komisia tiež nezistila také významné skutočnosti, na základe ktorých by bolo možné konštatovať pochybenie príslušníkov ZVJS alebo zdravotníckeho personálu pri zaobchádzaní s M. Lučanským počas jeho výkonu väzby a pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti a ktoré by mohli mať priamy alebo nepriamy vplyv na priebeh udalosti.

Nepravidelní autobusoví dopravcovia získali počas pandémie od MH SR zatiaľ pomoc cez 10 miliónov eur

16. 04. 2021 - V rámci druhého kola podpory nepravidelných autobusových dopravcov Ministerstvo hospodárstva (MH) SR už vybavilo 145 žiadostí a vyplatilo sumu 4,2 milióna eur. Na vybavenie žiadostí v tejto chvíli čaká ďalších vyše 80 malých a stredných podnikateľov pôsobiacich v tejto oblasti. Ich žiadosti sú vo výške 1,5 milióna eur. Finančné prostriedky v prípade tejto výzvy rezort vypláca približne do 2 - 3 týždňov od prijatia žiadosti. O dotáciu môžu záujemcovia požiadať ešte do konca apríla. Kompletné znenie výzvy je zverejnené na https://www.mhsr.sk/ministerstvo/dotacie/rozpocet-na-dotacie-na-roky-2021-2023. V prvej výzve na prekonanie následkov pandémie v minulom roku nepravidelným autobusovým dopravcom rezort hospodárstva vyplatil vyše 6,2 milióna eur.

Stanovisko MSSR k zverejneniu zmluvy o nákupe vakcíny Sputnik V

17. 04. 2021 - M. Kolíková: "Dala som stanovisko k otázke zmluvy, ktorá súvisí s nákupom vakcín Sputnik V. Stanovisko zo strany ministerstva spravodlivosti je jednoznačné. Je to zmluva, ktorá patrí medzi zmluvy, ktoré majú byť povinne zverejňované, rovnako je to zmluva, ktorá v zmysle infozákona má byť sprístupnená na základe infožiadosti. Toto stanovisko som komunikovala aj na vláde, na základe pokynu pána premiéra som ho konzultovala aj s pánom podpredsedom Holým, s ktorým máme k tomu zhodu a rovnako som ho konzultovala aj s pánom ministrom zdravotníctva, ktorý je o ňom upovedomený. Vnímam ako dôležité, že takáto debata prebehla a verím tomu, že v najbližších dňoch bude predmetná zmluva zverejnená."
 
Pomáhame cestovnému ruchu

19.04.2021 - Ministerstvo financií SR dnes uvoľnilo prvú časť peňazí v objeme 85 miliónov eur na pomoc cestovnému ruchu. Peniaze budú použité na schému pomoci, ktorú zastrešuje Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Spustenie druhej etapy schémy pomoci pre gastro a cestovný ruch sa tak môže začať.
 
R. Sulík: Robíme ďalšie kroky, ktoré by mali vziať živnú pôdu samozvaným aktivistom

19. 04. 2021 - Zmenu legislatívy, ktorá by zobrala živnú pôdu samozvaným aktivistom, ako je Marcel Slávik a jeho Združenie domových samospráv (ZDS), ohlásil minister hospodárstva Richard Sulík. Na spoločnej tlačovej besede s primátorom Banskej Bystrice informoval o pripravovanej zmene stavebného zákona v spolupráci s úradom podpredsedu vlády pre legislatívu. Táto zmena má byť jedným z krokov, ktorý má zabrániť pôsobeniu Slávika a iných, aby nemohli zapríčiňovať prieťahy v stavebných konaniach po celom Slovensku.

Aktuálny režim pracovísk MV SR

19. 04. 2021 - Na základe aktuálnych rozhodnutí vlády z dôvodu pandemickej situácie v Slovenskej republike klientske centrá a ostatné pracoviská okresných úradov a polície od utorka 20. apríla 2021 prechádzajú na nový režim s obmedzeniami, vyplývajúcimi z aktuálnej vyhlášky ÚVZ SR upravujúcej vstup osôb do priestorov prevádzok a zamestnávateľov.

SPP po šiestich rokoch so ziskom 6,6 milióna eur

20. 04. 2021 - Slovenský plynárenský priemysel (SPP) po šiestich rokoch dosiahol zisk na úrovni 6,6 milióna eur. Tržby štátneho podniku sa v minulom roku pritom pohybovali na úrovni 1,2 miliardy eur. Ako informoval na utorňajšej tlačovej besede minister hospodárstva Richard Sulík, v rokoch 2014 až 2019 dosahoval najväčší dodávateľ energií stratu na úrovniach okolo 100 miliónov eur. „Darí sa, a dúfam, že sa bude ďalšie roky ešte viac dariť,“ povedal minister Sulík, ktorý by rád v budúcnosti k plynu v slovenských plynovodoch primiešaval vodík.

Ingrid Brocková: ,,Úlohu ekonomickej diplomacie vnímam aj v identifikovaní partnerov pre naše inovatívne firmy v zahraničí“

20.04.2021 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková sa dnes (20. apríla 2021) zhovárala s výkonným riaditeľom Slovenskej aliancie pre inovačnú ekonomiku (SAPIE) Michalom Kardošom o konkrétnej forme spolupráce pri podpore rozvoja inovačného ekosystému na Slovensku.

Situácia na trhu práce zostáva aj naďalej stabilná, voľných pracovných miest je viac

20.04.2021 - V marci si, už tretí mesiac po sebe, našlo prácu viac ako 10 000 nezamestnaných. Trh práce ostáva aj naďalej stabilný, miera evidovanej nezamestnanosti sa zvýšila len mierne o 0,08 p. b. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny stále evidujú viac ako 60 000 voľných pracovných miest. „Som rád, že pracovný trh je aj naďalej stabilný. Najvyššia štátna finančná pomoc zamestnávateľom, zamestnancom a živnostníkom práve z dielne rezortu práce je účinná a druhá pandemická vlna nespôsobila radikálny nárast nezamestnanosti. Vychádzajúc z našich údajov potvrdzujem aj zvýšenie počtu voľných pracovných miest. Verím, že v blízkej dobe dôjde k opätovnému oživeniu pracovných príležitostí,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Štáty EÚ hovorili o Stratégii pre práva osôb so zdravotným postihnutím

20.04.2021 - Snahou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) je zefektívniť nástroje integrácie osôb so zdravotným postihnutím tak, aby boli zohľadnené individuálne potreby jednotlivca. Zároveň dosiahnuť adresnosť peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia. Informovala o tom štátna tajomníčka rezortu práce Soňa Gaborčáková na videokonferencii o Stratégii pre práva osôb so zdravotným postihnutím 2021 – 2030.

Simulované záplavy aj tento rok pomáhajú v boji s klimatickými zmenami

20.04.2021Vodohospodárska výstavba, štátny podnik, pripravila na základe požiadavky Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky jarnú a letnú simulovanú záplavu v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja.

SIEA pripravila ďalšiu pomoc pre podnikateľov v roku 2021

20. 04. 2021 - Malí a strední podnikatelia majú šancu získať pre svoj biznis to, na čo im momentálne chýba rozpočet alebo tvorivý potenciál. Aj v roku 2021 môžu požiadať o kreatívny voucher. Kreatívny voucher poskytovaný v rámci projektu Podpora rozvoja kreatívneho priemyslu na Slovensku môžu malí a strední podnikatelia využiť na služby v troch odvetviach: dizajn, reklama a marketing, IKT – počítačové služby. Môžu tak získať podporu do výšky maximálne 50 % nákladov na služby z týchto oblastí. Výška finančnej pomoci je v rozpätí od 1 000 € do 4 300 €. „Cieľom je, aby podnikatelia za výhodnejších podmienok získali nástroj na zlepšenie ich podnikania. A takéto inovatívne riešenia a služby im v tom môžu pomôcť,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Peter Blaškovitš.

Minister I. Korčok na návšteve migračného tábora Eleonas: s veľkým rešpektom príjmame to, aké bremeno nesie Grécko pri zvládaní migračnej krízy

21.04.2021 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok navštívil v stredu 21. apríla 2021 v sprievode gréckeho ministra pre migráciu a azyl Notisa Mitarachiosa utečenecký tábor Eleonas v centre Atén. V tábore s kapacitou 500 migrantov, v ktorom sa v súčasnosti nachádza vyše 2200 osôb 29 národností. „Vyjadril som uznanie a solidaritu gréckym úradom pri zvládaní dopadov migrácie, čoho dôkazom je aj milión eur, ktoré vláda Slovenskej republiky poskytne Grécku na zmiernenie dopadov migrácie. Pobočka Medzinárodnej organizácie pre migráciu v Bratislave bude zodpovedná za realizáciu projektu. Pomoc Grécku sa bude realizovať v koordinácii s Rakúskom,“ povedal šéf slovenskej diplomacie počas návštevy utečeneckého tábora Eleonas.

Videokonferencia ministrov poľnohospodárstva krajín V4+4

21.04.2021 - Príležitosti a výzvy pre poľnohospodárske podniky vo svetle stratégie „Z farmy na stôl“, strategické plány Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), ako aj zakladanie organizácií výrobcov a rozvoj družstiev za účelom zvýšenia úrovne organizácie v agrosektore patrili medzi hlavné témy videokonferencie ministrov poľnohospodárstva krajín V4 s prizvaním Bulharska, Chorvátska, Rumunska a Slovinska. Vyšehradskej skupine aktuálne predsedá Poľsko. Slovenskú republiku zastupoval minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) Ján Mičovský.

Minister Mičovský: Vítam petíciu „Za živú krajinu“, zlepšenie závisí od každého z nás

21.04.2021 - Ozelenenie krajiny, ekologické poľnohospodárstvo, obnova lúk aj lesov, rozčlenenie lánov biopásmi na menšie, ale aj zníženie používania agrochemikálií. To všetko sú nosné piliere petície Za živú krajinu, ktorá nedávno dosiahla už 20-tisíc podpisov od sympatizantov a práve dnes ju z rúk jej iniciátorov prevzal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) Ján Mičovský. Kroky týchto aktivistov ocenil a podporil navrhované riešenia.

Aktuálne výsledky policajných kontrol dodržiavania protiepidemiologických opatrení

21. 04. 2021 - Na základe vyhláseného núdzového stavu a aktuálnej epidemiologickej situácie na území Slovenskej republiky v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 polícia permanentne vykonáva prísnejšie kontroly a intenzívne sa zameriava na odhaľovanie nedodržiavania opatrení, a to aj napriek uvoľneniu opatrení od 19. apríla. Polícia úzko spolupracuje s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a na  požiadanie im poskytuje  potrebnú súčinnosť pri kontrolnej činnosti dodržiavania nariadených opatrení. Do služby s policajti sú velení aj príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Slovenskí experti sa zúčastnili na najväčšom a najkomplexnejšom cvičení kybernetickej obrany a kybernetickej bezpečnosti na svete - Locked Shields 2021

21. 04. 2021 - Národný tím Slovenskej republiky sa zúčastnil na najväčšom a najkomplexnejšom cvičení v oblasti kybernetickej obrany a kybernetickej bezpečnosti na svete pod názvom Locked Shields 2021. Cvičenie sa uskutočnilo v období 13. až 16. apríla 2021 pod záštitou NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence v estónskom Tallinne (CCDCOE). Slovenský tím skončil vysoko nad priemerom zúčastnených tímov, konkrétne v prvej tretine z celkovo 22 hodnotených tímov.

Ingrid Brocková: „Spoločnosť IPM je dôkazom inovačného potenciálu Slovenska, s unikátnymi výstupmi využiteľnými v ekonomickej diplomacii. Zároveň potvrdením toho, že aj Slovensko dokáže uchopiť globálne trendy“

21.04.2021 - V šiestom pokračovaní série podujatí s názvom: Inovačný deň štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková dnes (21. apríla 2021) pozvala zahraničných veľvyslancov akreditovaných na Slovensku do spoločnosti IPM.

Martin Klus: V otázke rozširovania EÚ nastal čas prejsť od slov k činom. Slovensku záleží na tom, aby sa spoločný priestor slobody rozrastal o ďalšie krajiny

21.04.2021 - „Európska perspektíva krajín západného Balkánu patrí medzi zahraničnopolitické priority Slovenska. Dynamický prístupový proces a dôveryhodná politika rozširovania sú v našom záujme. To, že v niektorých štátoch vidíme pokračujúci trend nárastu nacionalizmu, vzďaľovania sa od európskych hodnôt a oslabovania reformných procesov, by pre nás malo byť budíčkom. Albánsko aj Severné Macedónsko už splnili všetky požiadavky na začatie prístupových rokovaní. Teraz je ten správny čas, aby sme pokročili v rokovaniach.“
 
Akčný plán pre implementáciu Stratégie adaptácie SR na zmenu klímy

21.04.2021 - Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, sekcia zmeny klímy a ochrany ovzdušia (ďalej len „MŽP SR“) v súlade s § 17 v spojení s § 9 zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov oznamuje, že bola vypracovaná správa o hodnotení strategického dokumentu „Akčný plán pre implementáciu Stratégie adaptácie SR na zmenu klímy“, ktorá sa nachádza na webovom sídle MŽP SR a na stránke www.enviroportal.sk/sk/eia. K nahliadnutiu je k dispozícii na adrese MŽP SR, Bukureštská 4, 811 04 Bratislava, sekcia zmeny klímy a ochrany ovzdušia, jozef.skultety@enviro.gov.sk, tel.: 0917 872 358, v pracovné dni od 7.30 do 15.30 h.

Vykonávanie dobrovoľných dražieb od 1. marca 2021

21. 04. 2021 - Dražby v zmysle zákona o dobrovoľných dražbách možno od 01.03.2021 riadne vykonávať, verejnosť sa na nich môže zúčastňovať bez toho, aby účasťou na nich porušila zákaz vychádzania. V zmysle § 10 zákona č. 62/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej tiež ,,zákon o mimoriadnych opatreniach“) boli dražobník, súdny exekútor a správca v období od 19.01.2021 do 28.02.2021 povinní upustiť od vykonania dražby, poverovania predajom majetku dražobníka, organizovania ponukového konania alebo iného súťažného procesu smerujúceho k predaju majetku. Akýkoľvek spôsob speňažovania majetku dlžníka vykonaný v období od 19.01.2021 do 28.02.2021 je neplatný. Súdny exekútor bol taktiež v období od 19.01.2021 do 28.02.2021 povinný upustiť od vykonania exekúcie predajom nehnuteľnosti.
 
Aký bol rok 2020 v číslach?

21.04.2021 - Deficit verejnej správy v roku 2020 podľa metodiky ESA 2010 dosiahol hodnotu 5 608 766 tis. eur, čo v pomere k HDP predstavuje 6,16 %. Medziročne sa saldo verejnej správy prehĺbilo o 4,83 p.b. Dlh verejnej správy dosiahol podľa predbežných výsledkov roka 2020 hodnotu 55 180 557 tis. eur, čo v pomere k HDP predstavuje 60,57 %. Očakávaný dlh z dôvodu negatívneho hospodárskeho vývoja zasiahnutého pandémiou COVID -19 bol na úrovni 62,2 % HDP. Národné hospodárstvo zaznamenalo medziročný pokles o 5,2 %, a v nominálnom vyjadrení dosiahlo 91 104 mil. eur.

Deň Zeme v znamení vlka!

22.04.2021 - Svet si dnes pripomína 51. ročník Dňa Zeme. Minister životného prostredia Ján Budaj pri tejto príležitosti oznámil ďalší krok v ochrane biodiverzity na Slovensku – podpísanie vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon o ochrane prírody a krajiny. Vďaka nej sa od 1. júna definitívne končí lov vlka dravého a zlepšia sa možnosti chrániť najvzácnejšie bezzásahové územia národných parkov.

Prijatie európskeho klimatického zákona je na obzore

22.04.2021 - Rada Európskej Únie, Európsky parlament a Európska komisia prijali predbežnú dohodu o finálnej podobe Európskeho klimatického zákona. Dohoda je jednou zo základných stavebných kameňov Európskej zelenej dohody. Zakotvuje dosiahnutie klimatickej neutrality najneskôr do roku 2050 a za strednodobý cieľ vytýčila znížiť emisie skleníkových plynov minimálne o 55%.Po schválení finálnej verzie dohody bude trebavytvoriť a prijať celý balík nových, či revidovaných klimatických zákonov. Do vyjednávaní sa aktívne zapájalo aj Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) . Minister Ján Budaj presadzoval cieľ zníženia emisií o 55% aj na stretnutí s veľvyslancom Portugalska, teda krajiny, ktorá aktuálne predsedá Rade EÚ.

Prvý Európsky deň dievčat a žien v IKT – IKT sektor a Slovensko potrebujú viac IKT špecialistiek

22.04.2021 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) je partnerom celoslovenského podujatia GIRL´S DAY, ktoré už po ôsmy raz prepája IT firmy a organizácie so stredoškoláčkami po celom Slovensku, aby ich motivovalo k štúdiu informatiky a kariére i podnikaniu v tomto sektore. Podujatie je súčasťou osláv Medzinárodného dňa žien a dievčat v IT, ktorý sa oslavuje na celom svete vždy v štvrtý štvrtok v štvrtom mesiaci a tento rok pripadlo na 22. apríla. Na Slovensku ho od začiatku organizačne zastrešuje občianske združenie Aj Ty v IT a aj napriek pretrvávajúcej pandemickej situácii združenie pripravilo program, ktorý dievčatám priblíži informácie z pozadia IT firiem, aj osobné skúsenosti žien a dievčat, ktoré už v IT pracujú alebo ho študujú.

Ingrid Brocková: Európska solidarita a spojenectvo, krajania, inovácie a ekonomika solídnymi základmi rumunsko-slovenských vzťahov

22.04.2021 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková uskutočnila vo štvrtok (22. apríla 2021) rozlúčkové prijatie veľvyslankyne Rumunska Steluty Arhire. Štátna tajomníčka ocenila osobnú angažovanosť rumunskej veľvyslankyne v rozvoji bilaterálnych vzťahov a vyzdvihla najmä pomoc zo strany Rumunska v kontexte pandémie COVID-19 v podobe vyslania zdravotníckeho tímu na Slovensko. „Teším sa aj záujmu a aktívnej participácii Rumunska na podujatiach ekonomickej diplomacie, vrátane série Inovačných dní, ktoré náš rezort organizuje v spolupráci s poprednými slovenskými inovačnými spoločnosťami,“ uviedla I. Brocková. Ubezpečila veľvyslankyňu Arhire o podpore Slovenska ambíciám Rumunska v súvislosti s členstvom v schengenskej zóne a v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Súťaž: Obľúbená časť našej Zeme

23.04.2021 - Dňom Zeme si chceme pripomenúť všetky miesta na našom Slovensku, ktoré máme radi. Zverejňujeme preto súťaž, ktorá bude prebiehať na našom profile na sociálnej sieti Facebook. Posielajte nám fotografie vášho obľúbenej časti Slovenska do komentárov pod príspevok, ktorým súťaž spúšťame.

Európska Komisia verejne predstavila horizontálny regulačný rámec pre umelú inteligenciu

23.04.2021 - Dňa 21.4.2021 Európska komisia verejne predstavila horizontálny regulačný rámec pre umelú inteligenciu (Artificial Intelligence Act). Spolu s legislatívou v oblasti digitálnych služieb  ide v oblasti digitálnej agendy a jednotného digitálneho trhu o politicky najdôležitejšiu iniciatívu Európskej komisie pod vedením jej predsedníčky U. von der Leyen. Hlavným cieľom Aktu o umelej inteligencii (AIA) je dynamickejší vývoj a využitie umelej inteligencie v EÚ a zabezpečenie bezpečnosti a základných práv používateľov systémov, resp. produktov a služieb využívajúcich technológie umelej inteligencie (AI). Ústredným konceptom, na ktorom je postavený Akt o umelej inteligencii , je koncept rizika, ktoré AI pre bezpečnosť, zdravie a ľudské práva umelá inteligencia predstavuje.

Náš najväčší environmentálny projekt nás zbaví odpadov a prepojil NR SR a 3 ministerstvá

23.04.2021 - Hradný múr Ružínskej priehrady, za prítomnosti zástupcov NR SR, MŽP, MDV SR a ÚPSVaR SR sa stal miestom otvorenie najväčšieho environmentálneho projektu v oblasti zberu a recyklácie odpadov, hlavne plastových odpadov, na Slovensku. Jedno z najviac znečistených vodných diel na Slovensku, priehrada Ružín je známa tým, že sa stala záchytným miestom pre všetky druhy odpadov, ktoré na svojich vlnách prinášajú prítoky riek Hornád a Hnilec. Pričom sa jedná o prírodný unikát, ktorý sa nachádza v oblasti, ktoré skrášľujú až 3 Prírodné rezervácie v 5. stupni ochrany a okolie patrí do sústavy osobitne chránených území NATURA 2000.

Od pondelka nastanú ďalšie zmeny v pravidlách vstupu na Slovensko

23. 04. 2021 - Od pondelka 26. apríla 2021 od 6. hodiny nadobúda účinnosť nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR č. 195/2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky

Hodina pre seniora – „darujme čas seniorom, darujeme radosť“

23.04.2021 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) začalo spolupracovať s o. z. Pre seniora na projekte „Hodina pre seniora“. Ide o aktivitu pre klientov v dôchodkovom veku v pobytových zariadeniach sociálnych služieb. Jej cieľom je „naštartovať“ spoločenský život seniorov, ktorý sa pre pandémiu koronavírusu na rok zastavil.

Štátny tajomník M. Majer rokoval v Lisabone s ministrami obrany členských štátov EÚ o Strategickom kompase

23.04.2021 - Ministri obrany členských štátov EÚ dnes absolvovali pracovné stretnutie v Lisabone v rámci diskusnej fázy prípravy Strategického kompasu. Na rokovaní, ktoré sa uskutočnilo počas portugalského predsedníctva v Rade EÚ sa za Ministerstvo obrany SR zúčastnil štátny tajomník Marian Majer. Ako priblížil štátny tajomník M. Majer, primárnym cieľom Kompasu je predovšetkým definovať to, ako zlepšiť schopnosť Európskej únie efektívne reagovať na výzvy v oblasti obrany a bezpečnosti. „Diskusia ministrov obrany bola preto zameraná na tri konkrétne oblasti Kompasu, ktoré budú obsahom pripravovaného dokumentu. Účelom je načrtnúť základnú politickú líniu a ciele v oblastiach krízového manažmentu, ako aj odolnosti a partnerstiev EÚ,“ povedal.

Nerešpektovanie hodnôt krajiny

23.04.2021 - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský žiada Ministra životného prostredia SR Jána Budaja, aby vyhlášku, ktorou sa vykonáva zákon o ochrane prírody a krajiny do odstránenia zásadných rozporov pozastavil. Dôvodom je výrazné a nedostatočne odôvodnené obmedzenie využívania poľnohospodárskej a lesnej krajiny. V celej doterajšej histórii nikdy nenastala situácia, že by niektorí minister odobril svojim podpisom vyhlášku, pri ktorej nebolo odstránených toľko zásadných rozporov s ostatnými ministerstvami, ako sa stalo v tomto prípade.


NRSR

Predseda NR SR Boris Kollár: Akékoľvek aktivity zamerané na ohrozenie bezpečnosti krajín a ich občanov dôrazne odsudzujeme

21. 04. 2021 - Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár sa v stredu dopoludnia zúčastnil videokonferencie predsedov parlamentov štátov Vyšehradskej spolupráce. Išlo o druhé stretnutie predsedov parlamentov vo formáte V4 organizované poľským predsedníctvom. Druhé stretnutie predsedov parlamentov krajín V4 v tomto roku sa kvôli pretrvávajúcej pandémii Covid-19 konalo opäť prostredníctvom videokonferencie. Predseda parlamentu Boris Kollár sa tak svojim kolegom prihovoril z gremiálnej miestnosti v NR SR. Hlavnými témami spoločného rokovania boli predovšetkým vyhliadky boja proti pandémií Covid-19 a aktuálne bezpečnostné problémy v regióne v kontexte digitálnej bezpečnosti, bezpečnosti informácií a hybridných hrozieb.

Predseda NR SR Boris Kollár: Tunel Višňové ušetrí nielen čas, ale aj životné prostredie

23. 04. 2021 - Národná diaľničná spoločnosť dnes podpísala zmluvu so spoločnosťou Skanska, ktorá je novým zhotoviteľom úseku diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná skala. Na akte podpisu zmluvy sa dnes zúčastnili predseda NR SR Boris Kollár, predseda vlády Eduard Heger a minister dopravy a výstavby, Andrej Doležal spolu s poslancami NR SR Milošom Svrčekom a Petrom Vonsom.
Súčasťou diaľničného úseku je aj 7,5 kilometrový úsek tunela Višňové, ktorý by mal byť podľa ministra dopravy Andreja Doležala do prevádzky spustený už v decembri 2023.

Prezident

Reakcia prezidentky na vyhostenie ruských diplomatov

22.04.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 22. apríla 2021 v reakcii na vyhostenie troch ruských diplomatov uviedla, že s Čechmi sme vždy stáli pri sebe, v dobrom aj zlom. "Vyhostením troch členov ruskej diplomatickej misie zo Slovenska sme jednak podporili nášho najbližšieho suseda, partnera a spojenca a zároveň sme sa dôrazne ohradili voči takej činnosti cudzích spravodajských služieb na území našich krajín, ktorá ohrozuje naše bezpečnostné záujmy."

Prezidentka odvolala Miroslava Fikara z funkcie rektora STU

22.04.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová odvolala vo štvrtok 22. apríla 2021 z funkcie rektora STU Miroslava Fikara. Prezidentskej kancelárii bolo totiž doručené rozhodnutie okresného súdu, ktorým zamietol návrh na predbežné opatrenie vo veci jeho odvolania z funkcie rektora STU akademickým senátom školy. Týmto rozhodnutím súdu bola zároveň odstránená okolnosť, ktorá mohla spôsobovať právnu neistotu pre naplnenie vôle akademického senátu. Prezidentka sa Miroslavovi Fikarovi poďakovala za jeho úsilie pri ochrane akademických slobôd a dobrého mena STU.

Prezidentka vymenovala 27 nových profesorov

22.04.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 22. apríla 2021 v Prezidentskom paláci vymenovala 27 nových profesorov a profesoriek.
Pre všetkých, ktorí roky štúdia zasvätili zvyšovaniu svojej odbornosti, je podľa slov prezidentky dnešný deň potvrdením toho, že ich úsilie prinieslo zaslúžené výsledky. "Dosiahli ste veľký úspech vo svojej akademickej kariére, k čomu vám ešte raz úprimne blahoželám. Stať sa súčasťou našej akademickej elity je postavenie, ktoré zaväzuje."

Režim návštev v zariadeniach sociálnych služieb by sa mal zmeniť

23.04.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová upozorňuje na potrebu venovať špeciálnu pozornosť našim starším spoluobčanom. V tejto súvislosti sa listom obrátila na premiéra Eduarda Hegera, ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. V súvislosti s uvoľňovaním opatrení a so seniormi, ktorí sú klientmi zariadení sociálnych služieb, prezidentka žiada o prehodnotenie možnosti uvoľnenia návštevného režimu v zariadeniach, ktoré sú plne zaočkované, samozrejme, za prísnych hygienických opatrení. Prezidentka pripomína, že klienti týchto zariadení trávili dlhé mesiace v odlúčení.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk