17.5.2021
ID: 5095upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Vláda schválila novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii, ktorú na rokovanie predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Cieľom návrhu zákona je, aby počas mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu mohli členovia zákonom zriadených komôr (advokáti, exekútori, notári) vykonávať svoje volebné právo a hlasovacie právo elektronicky.

Vláda

Plán obnovy a odolnosti pomôže rozvoju Polonín

10.05.2021 - Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky presadilo rozvojové projekty pre Národný park (NP) Poloniny a NP Muránska planina za 16 miliónov eur. Rozvojové projekty budú zamerané na vytvorenie pracovných príležitostí, predovšetkým v sektore prírodného turizmu, prírode blízkeho obhospodarovania lesa a nadväzujúcich činností.

Minister I. Korčok: Slovensku záleží na demokratickom Bielorusku

10.05.2021 - Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok počas telefonátu s bývalou bieloruskou prezidentskou kandidátkou a líderkou exilovej opozície Sviatlanou Cichanovskou. Témou rozhovoru bola aktuálna situácia v Bielorusku, pokračujúce represálie režimu voči politickej opozícií, novinárom a občianskym aktivistom, ako aj ďalšie kroky Európskej únie a medzinárodného spoločenstva voči režimu Alexandra Lukašenka násilne potláčajúcemu snahu Bielorusov žiť v slobodnej spoločnosti.

Najzdravšie ovocie a zeleninu máme rovno pod nosom

10.05.2021 - Pri príležitosti Medzinárodného roka ovocia a zeleniny 2021 sa štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) Andrej Gajdoš stretol so zástupcami ovocinárov a pestovateľov zeleniny na Slovensku. Okrem prehliadky pestovateľských sadov sa účastníci stretnutia zhodli, že máme ideálne podmienky na dopestovanie rozmanitého ovocia a zeleniny. Je viac ako zrejmé, že tu dopestované plodiny, ktoré nedozrievajú v kamiónoch majú lepšiu vôňu, chuť aj nutričné hodnoty. Agrorezort pri tejto príležitosti plánuje počas roka viacero aktivít v tejto oblasti.

Pomoc pre ľudí bez domova v podobe dostupného bývania

10.05.2021 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustilo výzvu na predkladanie dopytovo orientovaných projektov, ktorej účelom je zabezpečiť komplexnú pomoc pri začlenení ľudí bez domova späť do spoločnosti. Ako už názov výzvy „Dostupné bývanie s prvkami Housing first“ napovedá, základom je poskytnúť ubytovanie a odborné poradenstvo, ktoré ľuďom pomôžu pri návrate k plnohodnotnému životu, samostatnosti a začlenení sa do spoločnosti. Subjekty môžu predkladať žiadosti o nenávratný finančný príspevok najneskôr do 4. júna 2021.

Ingrid Brocková s veľvyslancom Francúzska: Francúzsko-slovenské vzťahy majú presah do mnohých sektorových politík. Sú intenzívne a vyžadujú si pravidelný dialóg diplomacií oboch krajín

11.05.2021 - Predmetom rozhovoru štátnej tajomníčky Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brockovej s veľvyslancom Francúzskej republiky na Slovensku Christophom Léonzim bol najmä rozvoj vzájomných ekonomických vzťahov, ale aj vývoj súčasne dominujúcich hospodárskych tém s dôrazom na digitalizáciu, priemysel a obchodné vzťahy Európskej únie s tretími krajinami, ako aj aktuálne dianie v zahraničnopolitických a európskych otázkach.

Ingrid Brocková: Strategická diskusia s rezortnými partnermi o prezentácii Slovenska v zahraničí je kľúčová. Prezentácia je agendou celej vlády a vyžaduje synergiu

11.05.2021 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková sa zúčastnila na treťom rokovaní Pracovnej skupiny pre jednotnú prezentáciu Slovenska v zahraničí na úrovni štátnych tajomníkov. Vo svojom úvodnom vystúpení ocenila vznik strešnej agentúry pre podporu cestovného ruchu Slovakia Travel vedenej generálnym riaditeľom Václavom Mikom. Vyzdvihla význam úzkej medzirezortnej spolupráce pri zabezpečení kľúčových prezentačných podujatí v nadchádzajúcom období, akými sú aj nadchádzajúce letné olympijské hry v Tokiu (23. júla – 8. augusta 2021) a svetová výstava EXPO v Dubaji (1. októbra 2021 – 31. marca 2022). Všetky majú potenciál zásadne prispieť k zviditeľneniu našej krajiny v zahraničí.
 
Ingrid Brocková na Expo Xian: „Potenciál zintenzívnenia hospodárskej spolupráce s Čínou je vysoký. Som rada, že slovenské spoločnosti sa prezentujú na veľtrhu Expo Xian“

11.05.2021 - Štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková sa prihovorila k účastníkom Konferencie o hospodárskej spolupráci medzi čínskou provinciou Shaanxi a Slovenskou republikou. Konferencia sa koná na okraji veľtrhu Expo Xian, na ktorej je Slovenská republika čestným  hosťom s národným pavilónom.

Počet platieb Prvej pomoci prekročil milión

11.05.2021 - Zamestnávatelia a živnostníci už môžu žiadať o príspevky z projektu „Prvá pomoc“ za mesiac apríl pre všetky opatrenia, a to do 30. júna 2021. Na udržanie zamestnanosti Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatilo už 1 596 521 518,74 eur, čím podporilo celkovo 4 191 417 mesačných príjmov zamestnancov, vrátane SZČO. Všetky aktuálne informácie, dokumenty a žiadosti sú k dispozícii na www.pomahameludom.sk. Prostredníctvom „Prvej pomoci ++“ sme na udržanie pracovných miest od februára vyplatili viac ako 300 miliónov eur. S cieľom zrýchliť systém vyplácania príspevkov Prvej pomoci prijímajú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny nových zamestnancov. K začiatku mája posilnilo úrady už 118 pracovníkov, najviac v Bratislave, a to až o 17 pracovníkov.

V Portugalsku sa konala konferencia ministrov o riadení migračných tokov

11. 05. 2021 - Minister vnútra SR Roman Mikulec sa v Lisabone zúčastnil na  ministerskej konferencii Riadenie migračných tokov, ktorú slávnostne otvoril predseda portugalskej vlády António Costa. Cieľom stretnutia boli možnosti strategického  a komplexního prístupu k riadeniu migračných tokov prostredníctvom dvojcestného prístupu. Ten zahŕňa prevenciu nelegálnej migrácie, a zároveň súbežné vytváranie nástrojov  pre podporu legálnej, riadnej a bezpečnej migračnej cesty. Na pozvanie Portugalského predsedníctva EÚ sa diskusie ministrov členských štátov EÚ a zástupcov severnej Afriky venovali  témam ako efektívne a spoločné riešenia pre boj proti prevádzačstvu a obchodovaniu s ľuďmi,  vrátane riadenia, kontroly a regulácie migračných tokov na vonkajších hraniciach EÚ. Obsahom debát boli aj  návrhy riešení  hospodárskej a vzdelávacej podpory krajín pôvodu zo strany EÚ či identifikácia stimulov pre podporu spolupráce v oblasti návratov a readmisie.

Na podanie jednotnej žiadosti ostáva poľnohospodárom už len niekoľko dní

11.05.2021 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) informuje, že poľnohospodárom ostáva na podanie jednotnej žiadosti na rok 2021 už len niekoľko dní. Termín na podanie je 15. mája. Keďže tento deň pripadne na deň pracovného pokoja, posledným dňom podávania žiadosti bude 17. máj 2021. Grafické prílohy ku všetkým žiadostiam žiadatelia podávajú v elektronickej podobe. Agrorezort preto vyzýva zainteresovaných, aby si podanie žiadosti nenechávali na poslednú chvíľu.

Vláda schválila novelu zákona o štátnom rozpočte

12.05.2021 17:00 - Ministerstvo financií SR dnes na rokovanie vlády predložilo novelu zákona o štátnom rozpočte. Je to odpoveď na dianie, ktoré priniesla pandémia do našej ekonomiky. Úlohou ministerstva financií je zabezpečiť plynulý tok zdrojov do odvetví, ktoré sú najviac postihnuté pandémiou a nájsť dostatočné zdroje na pomoc občanom. Najväčšia zmena nastáva v rezerve, ktorá bola určená na boj s pandémiou. V pôvodnom rozpočte na rok 2021 bola na tento účel vyčlenená suma 1,04 miliardy eur. V dôsledku nepriaznivého vývoja situácie na Slovensku, sa však prostriedky z tejto rezervy vyčerpali. Novela preto prichádza s jej navýšením o 2,4 miliardy eur. Tieto financie budú okrem iného použité aj na dodatočné potreby kapitoly ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny, a to v sume 629 miliónov eur. Konkrétne  sú určené na schému prvej pomoci, humanitárnu pomoc, SOS dotácie a pandemický rodičovský príspevok.

Rekodifikácia práva obchodných spoločností (legislatívny zámer)

12. 05. 2021 - Atraktivita podnikateľského prostredia a s tým súvisiaca ekonomická konkurencieschopnosť Slovenska – dlhodobo diskutované témy, ktoré do veľkej mieri závisia aj od platného rámca práva obchodných spoločností. Osobitne majú tieto témy význam v aktuálnej situácii,  keď ekonomiky po celom svete zápasia s pandemickými dopadmi a usilujú sa hľadať adekvátne opatrenia na čo najrýchlejší reštart a dlhodobú udržateľnosť. Prekopať túto oblasť a reflektovať potreby ekonomickej praxe má za cieľ aj Legislatívny zámer rekodifikácie práva obchodných spoločností, ktorý dnes schválila vláda.

Notári, advokáti, exekútori budú môcť voliť či hlasovať elektronicky

12. 05. 2021 - Vláda schválila novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii, ktorú na rokovanie predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Cieľom návrhu zákona je, aby počas mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu mohli členovia zákonom zriadených komôr (advokáti, exekútori, notári) vykonávať svoje volebné právo a hlasovacie právo elektronicky. Súčasná pandemická situácia neumožňuje zavedenie takéhoto prístupu k výkonu volebného alebo hlasovacieho práva formou zmeny interných predpisov komôr zriadených zákonom, preto je potrebné, aby sa táto možnosť zaviedla zákonom.

V Pittsburghu sa uskutočnia dôležité rokovania na najvyššej úrovni o budúcnosti U. S. Steel

12.05.2021 - Na pozvanie spoločnosti U. S. Steel odletel podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič na zahraničnú pracovnú cestu do USA. V Pittsburghu sa stretne s najvyšším vedením spoločnosti U. S. Steel, s ktorým bude hovoriť o budúcnosti závodu v Košiciach a otázkach s ňou spojených. Rokovania sa dotknú prechodu na nízkouhlíkovú ekonomiku, zníženia emisií skleníkových plynov v priemysle, ale aj Plánu obnovy a odolnosti SR. Témou rokovaní bude aj otázka transformácie ekonomického lídra východného Slovenska na lídra ekologického.
Vicepremiérka Remišová: Rozbiehame prelomovú spoluprácu s jednou z najprestížnejších univerzít sveta – Massachusetts Institute of Technology
12.05.2021 - Slovenským vedcom sa otvárajú dvere k spolupráci so svetovou špičkou. Ministerka investícií a informatizácie Veronika Remišová a štátny tajomník Dušan Velič sa virtuálne stretli so zástupcami Massachusetts Institute of Technology (MIT), Ministerstva zahraničných vecí SR a americkej ambasády na Slovensku. Témou rokovania bolo odštartovanie jedinečnej spolupráce a otvorenie fondu na podporu spoločných vedeckých projektov.

Veľké vody odhalili vážne pochybenia

12.05.2021  - Spravodlivosť a transparentnosť prideľovania dotácií má pre ministra životného prostredia Jána Budaja najvyššiu prioritu. Predchádzajúce vedenie Ministerstva životného prostredia SR (MŽP) schválilo, prostredníctvom Environmentálneho fondu, na dobudovanie kanalizácií a vodovodov dotácie pre 26 obcí za 40 miliónov eur. Stalo sa tak tri dni po parlamentných voľbách 2020 (podpísal Á. Érsek). Minister Ján Budaj nariadil audit. Na základe neho fond začal s finančnou kontrolou projektov samospráv. V prípade preukázania pochybení zo strany finančnej kontroly Envirofondu, rezort životného prostredia postúpi projektové spisy na prešetrenie Úradu pre verejné obstarávanie a, ak budú podozrenia z porušenia zákona, obráti sa aj na orgány činné v trestnom konaní.

Študenti ukázali, že majú šancu uspieť v dnešnej znalostnej spoločnosti

13.05.2021 - Mobilné aplikácie, aplikácie pre internet vecí, inteligentné rozhranie, rôzne softvérové riešenia. Aj tieto praktické výstupy sú výsledkom prác študentov. Vytvorili ich s citom pre inovácie, na základe analýz prostredí, pre ktoré aplikácie vytvárali. Aktuálne ich predstavili na online konferencii, ktorú mohla sledovať široká verejnosť.

MIRRI SR hľadá generálneho riaditeľa pre svoj Inovačný a analytický HUB

13.05.2021 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vypisuje výberové konanie na pozíciu generálneho riaditeľa/generálnej riaditeľky sekcie inovácií, strategických investícií a analýz, nazývanú tiež ako „Inovačný a analytický Hub MIRRI“. Záujemcovia sa môžu prihlásiť  do 10. júna 2021 prostredníctvom portálu open.slovensko.sk. Pozícia generálneho riaditeľa inovačného a analytického HUB-u si vyžaduje minimálne 5-ročné skúsenosti v inovačnej politike, alebo v oblasti analytickej a poradenskej činnosti, aj vynikajúcu orientáciu vo verejných politikách. Kľúčovými zručnosťami sú silné analytické a komunikačné schopnosti, znalosť anglického jazyka na úrovni C1 , orientácia na výsledky, ale tiež schopnosť viesť tím ľudí. Pre uchádzačov je výhodou skúsenosť v oblasti prípravy investičných projektov a podpory inovácií, a to z verejného aj súkromného sektora.

Workshop - Vodný plán Slovenska na roky 2022- 2027

13.05.2021 - Dňa 12. mája 2021 sa uskutočnil online workshop Vodný plán Slovenska na roky 2022 – 2021, na tému Infraštruktúrne projekty, na ktorom boli prezentované aktivity súvisiace s prípravou aktualizácie Vodného plánu Slovenska.
Cieľom tohto podujatia bolo zvýšiť informovanie a zapojenie cieľových skupín pri príprave tohto strategického dokumentu

Vojenské lesy a majetky SR vysadia minimálne 400 líp v rámci priamej podpory včelárov, s vysádzaním pomáhal aj minister obrany J. Naď

13.05.2021 - Štátny podnik rezortu obrany - Vojenské lesy a majetky SR si uvedomuje dôležitú úlohu včiel vo fungovaní ekosystémov. Na ním spravovanom území preto začal s vysádzaním minimálne 400 líp a ďalších medonosných drevín. Cieľom je priama podpora včelárov a ešte lepšie podmienky pre 734 včelích rodín, ktoré sú evidované vo vojenských lesoch.

Štátny tajomník M. Majer otvoril výstavu hendikepovaných umelcov, nad ktorou prevzal záštitu

13.05.2021 - V priestoroch Klientskeho centra Okresného úradu na Tomášikovej ulici v Bratislave sa uskutočnilo otvorenie prvej stálej expozície umenia hendikepovaných umelcov Slovenskej republiky. Záštitu nad tohtoročnou výstavou Slovenskej agentúry na podporu zdravotne postihnutých občanov prevzal štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer. Úvodná výstava potrvá do 30. júna 2021.

Energeticky náročné podniky sa zaviazali znižovať svoju spotrebu energií

13. 05. 2021 - Podniky s najvyššou spotrebou elektriny sa zaviazali znížiť svoju spotrebu energií. Dohodu o znižovaní spotreby energií podpísalo ministerstvo hospodárstva s 21 firmami z celého Slovenska. „Spotreba energií na Slovensku posledné roky mierne klesala. Budeme sa ďalej snažiť o znižovanie spotreby energií,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý považuje dosiahnutie nižšej spotreby za jednu z priorít rezortu.

Cenu ministra hospodárstva môže získať aj inovácia, ktorá pomohla pri riešení pandémie

13. 05. 2021 - Ministerstvo hospodárstva vyhlásilo 14. ročník súťaže o Cenu ministra hospodárstva SR "Inovatívny čin roka 2020". Cieľom súťaže je upozorniť na zaujímavé inovačné aktivity slovenských podnikateľov. Tento rok sa vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík rozhodol udeliť cenu v špeciálnej kategórii COVID-19 za inováciu, ktorá prispela k riešeniu pandémie. Podnikatelia môžu inovatívne výrobky, technológie a služby, ktoré uviedli na trh v minulom roku, prihlásiť do súťaže do 15. augusta 2021.

Lesy môžu zásadne prispieť k cieľom Európskej zelenej dohody

14.05.2021 - Úloha lesov, lesníctva a naň nadväzujúcich odvetví pri plnení cieľov Európskej zelenej dohody bola dominantnou témou videokonferencie zástupcov ministrov, ktorí zodpovedajú za lesy, krajín Vyšehradskej skupiny (V4) s prizvaním Bulharska a Rumunska. Vyšehradskej skupine aktuálne predsedá Poľsko. Slovenskú republiku zastupoval generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Michal Tomčík.

NRSR

Boris Kollár: Pandémia odhalila zraniteľné miesta nášho digitálneho priestoru

10. 5. 2021 - Predseda NR SR Boris Kollár sa v pondelok zúčastnil online videokonferencie predsedov parlamentov krajín Európskej únie. Ústrednou témou rokovania bola digitalizácia a meniaca sa verejná sféra. Diskusia sa zameriavala najmä na hrozby a príležitosti pre demokraciu v kontexte digitalizácie. Predsedovia parlamentov rokovali o nevyhnutnosti moderných komunikačných technológii, čo sa prejavilo najmä počas pretrvávajúcej pandémie koronavírusu. Digitalizácia so sebou taktiež prináša niekoľko rizík ale aj výziev pre verejnú správu. Šéfovia parlamentov spoločne diskutovali o prístupe občanov k digitálnym prostriedkom či o hrozbe redukcie nízkokvalifikovanej práce postupnými procesmi automatizácie.  

Prijímatelia sociálnych služieb budú mať právo na dôverníka

11. 05. 2021 - Prijímatelia sociálnych služieb v zariadení budú mať právo určiť si dôverníka na právne udalosti. Počíta s tým novela zákona o sociálnych službách, ktorú v utorok schválilo plénum Národnej rady (NR) SR hlasmi všetkých 132 prítomných poslancov. Cieľom návrhu zákona je podľa dôvodovej správy zlepšenie postavenia prijímateľov sociálnych služieb, ktorým sa poskytuje pobytová forma sociálnej služby. Ide napríklad o osoby, ktoré majú ťažké zdravotné postihnutie alebo nepriaznivý zdravotný stav, alebo o seniorov.

Pri pozastavení študijného programu by sa doň už nemali prijímať študenti

11. 05. 2021 - Legislatívna úprava, podľa ktorej študenti nemôžu vykonať štátnu skúšku v študijnom programe, ktorý pozastavila Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo, by sa mohla zmeniť. Po novom by sa do tohto programu len nemali prijímať študenti. Vyplýva to z novely zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania, ktorú v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Návrh z dielne opozičného Smeru-SD podporili poslanci jednohlasne.

Poslanci nevzali na vedomie správu komisárky pre deti za rok 2020

11. 05. 2021 - Činnosť komisárky pre deti Viery Tomanovej sa v roku 2020 zamerala najmä na monitorovanie práv detí dotknutých pandémiou nového koronavírusu, v tejto súvislosti dostal úrad komisárky aj najviac podnetov. Tomanová to skonštatovala v Správe o činnosti komisára pre deti za rok 2020. Poslanci Národnej rady (NR) SR ju v utorkovom hlasovaní nezobrali na vedomie. Zo 130 prítomných bolo za 44 poslancov, proti 11, zdržalo sa 74 poslancov, jeden nehlasoval a 20 boli neprítomní.

Plénum odobrilo správu komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím

11. 05. 2021 - Poslanci Národnej rady SR odobrili Správu o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2020. Práca na Úrade komisára pre osoby so zdravotným postihnutím bola počas minulého roka konfrontovaná podnetmi týkajúcimi sa rôznych oblastí pandémie nového koronavírusu. Za rok 2020 doručili na úrad komisára 109 podnetov týkajúcich sa pandémie. Občania potrebovali vysvetliť napríklad systém pomoci pre SZČO, chránené dielne, či sociálne podniky, ako aj vysvetliť opatrenia súvisiace s obmedzením pohybu a požiadavky na tlmočenie do slovenského posunkového jazyka.

Vetovaný zákon odštartoval rokovací deň v parlamente

11. 05. 2021 - Plénum Národnej rady SR odštartovalo piaty rokovací deň 28. schôdze zákonom o ochrane hospodárskej súťaže, ktorý parlamentu vrátila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Namietala poslanecký pozmeňujúci návrh, podľa nej ide o tzv. prílepok. Hlava štátu poukázala na riziko, že by došlo k zmene kompetenčného zákona bez riadneho legislatívneho procesu. Zákon odporúča schváliť so zmenami, ktoré vypúšťajú sporné úpravy v kompetenčnom zákone. Zároveň namieta, že právna úprava cez pozmeňovací návrh vytvára "úrad v úrade", keď v rámci Úradu vlády (ÚV) SR má byť zriadený Úrad podpredsedu vlády SR, ktorý neriadi ministerstvo, so samostatnou organizačnou zložkou ústredného orgánu štátnej správy, samostatnými kompetenciami a vystupovaním vo vzťahoch navonok, osobitným štatutárnym zástupcom, ako aj finančnou a riadiacou nezávislosťou od tohto ústredného orgánu štátnej správy, v tomto prípade ÚV SR.

Ministerka Remišová predstavila plán, ako Slovensko dostať v digitalizácii na európsku úroveň

12. 05. 2021 - Slovensko potrebuje jasný plán, ako uspieť v digitálnom svete. Ministerka informatizácie Veronika Remišová dnes na rokovaní vlády predstavila Návrh stratégie a akčného plánu na zlepšenie postavenia Slovenska v indexe DESI do roku 2025. Jeho cieľom je posunúť krajinu v digitálnej ekonomike na európsku úroveň.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky poslal sústrastné listy

12. 05. 2021 - Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár dnes v súvislosti so včerajšou tragickou udalosťou v Kazani poslal sústrastné listy.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár prijal s hlbokým zármutkom správu o streľbe v jednej zo stredných škôl v meste Kazaň v Tatárskej republike, ktorá si vyžiadala ľudské obete a spôsobila množstvo zranení.
„Dovoľte mi, aby som v mene poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, ako aj vo svojom mene, vyjadril úprimnú sústrasť všetkým pozostalým, ktorí prišli o svojich blízkych. Rovnako tak, by som adresoval želanie skorého uzdravenia zraneným a podporu všetkým, ktorí boli týmto nešťastím zasiahnutí“, znela kondolencia predsedu Národnej rady SR. Sústrastné listy predseda parlamentu adresoval primátorovi Kazane, predsedovi Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie a tiež predsedníčke Rady federácie Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie, ktorým v tomto neľahkom čase vyjadril prejav najhlbšej úcty a podpory.

Predseda Skupiny priateľstva s Francúzskou republikou a Monackým kniežatstvom J. Krúpa absolvoval online rokovanie s predsedom skupiny francúzsko-slovenského priateľstva v Národnom zhromaždení francúzskeho parlamentu X. Batutom

12. 05. 2021 - Predseda Skupiny priateľstva s Francúzskou republikou a Monackým kniežatstvom (Medziparlamentná únia) a zároveň predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, p. Juraj Krúpa absolvoval online rokovanie s predsedom skupiny francúzsko-slovenského priateľstva v Národnom zhromaždení francúzskeho parlamentu, p. Xavierom Batutom. Jednalo sa o prvé stretnutie predsedov skupín priateľstva v tomto volebnom období, nakoľko bola doterajšia spolupráca obmedzená pandémiou. Napriek tomu sa obaja zhodli, že bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a Francúzskom sú na veľmi dobrej úrovni a taktiež prejavili záujem rozšíriť spoluprácu aj o ďalšie oblasti. V rozhovoroch o možnom prehĺbení spolupráce plánujú páni pokračovať, a to napríklad aj osobne pri príležitosti plánovanej pracovnej cesty p. Batuta na Slovensko v nasledujúcich mesiacoch.
Prezident

Prezident

Prezidentka sa v súvislosti s referendom obráti na Ústavný súd SR

12.05.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súvislosti s petíciou za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia NR SR obráti s otázkami na Ústavný súd SR.
Prezidentka v stredu 12. mája 2021 na tlačovej konferencii oznámila, že Ústavný súd SR požiada, aby posúdil, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. Zároveň zdôraznila, že jej úlohou je urobiť rozhodnutie, ktoré zabezpečí ústavnosť referenda a ktoré nebude sprevádzané žiadnymi ústavnými pochybnosťami. Považuje preto za správne všetky sporné otázky vyriešiť ešte pred vyhlásením referenda, aby neskôr nemohol byť spochybnený ani jeho priebeh a ani jeho výsledok.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk