12.7.2021
ID: 5142upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

odnotenie daňových subjektov, teda takzvaný Index daňovej spoľahlivosti, bude verejný. Návrh novely daňového poriadku schválila vláda. Ministerstvo financií SR chce takto motivovať k dobrovoľnému plneniu daňových povinností a zároveň posilňuje transparentnosť. V zozname budú zverejnení všetci hodnotení podnikatelia, právnické aj fyzické osoby, ich identifikačné údaje a index, ktorý im bol doručený.

Vláda

Vicepremiérka Remišová: Utajovaný IT projekt bývalej vlády preverí polícia

06.07.2021 - Polícia má na stole ďalší prípad – tentoraz ide o IT zmluvu za desiatky miliónov eur. Ministerka informatizácie Veronika Remišová dala Najvyššiemu kontrolného úradu skontrolovať viaceré sporné projekty z obdobia minulej vlády. NKÚ na základe výsledkov kontroly podáva trestné oznámenie. Po nedávnom zásahu NAKA v sídle Finančnej správy má polícia na stole aj vyšetrovanie ďalšej utajovanej zmluvy. Projekt z oblasti kybernetickej bezpečnosti kontroloval Najvyšší kontrolný úrad, ktorý následne podal trestné oznámenie Prezídiu policajného zboru. Ide o kontrolu projektu „Národný systém riadenia incidentov kybernetickej bezpečnosti vo verejnej správe“, ktorý realizovala predchádzajúca vláda. Celková hodnota projektu predstavovala sumu viac ako 44 miliónov eur.

Vojenský LetoFest bude baviť verejnosť v piatich slovenských mestách

06.07.2021 - Ministerstvo obrany SR a Ozbrojené sily SR pripravujú pre verejnosť sériu piatich letných hudobných festivalov. Vojenský LetoFest sa uskutoční v priebehu júla a augusta postupne na Zemplínskej Šírave, v Banskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši, Banskej Štiavnici a Piešťanoch. Návštevníkov zabavia známe hudobné kapely v spojení s vojenskou hudbou. Pripravený je tiež bohatý sprievodný program vrátane preletov vojenskej techniky Ozbrojených síl SR a statických aj dynamických ukážok. Vstup na podujatie je zdarma.

Unikátny systém evidencie vyťaženého dreva umožňuje Vojenským lesom a majetkom SR ešte efektívnejšiu správu

07.07.2021 - Štátny podnik Vojenské lesy a majetky SR využíva pri obhospodarovaní lesa systém komplexnej evidencie vyťaženého dreva a následných pohybov drevnej hmoty. Ten umožňuje efektívnu správu a zároveň poskytuje detailný prehľad o všetkých pohyboch dreva od momentu vyťaženia, cez uskladnenie, až po expedíciu k jednotlivým odberateľom. Na jeho fungovanie sa dnes prišli pozrieť minister obrany SR Jaroslav Naď a minister životného prostredia SR Ján Budaj.

Povodne spôsobili v druhej polovici minulého roka miliónové škody

07.07.2021Ministerstvo životného prostredia predložilo na dnešnom rokovaní vlády Správu o priebehu a následkoch povodní na území Slovenskej republiky v období od júla do konca decembra 2020. V sledovanom období sa vyskytli povodne vyvolané najmä charakterom počasia.

Rezort životného prostredia presadzuje férové nakladanie s drevom

07.07.2021Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) konštatuje, že vojenské lesy budú príkladom moderného systému evidencie nakladania s drevom, ktorý pre MŽP pomáha vykonávať efektívne kontroly. V rámci neho sa označuje každý kus drevnej hmoty.

Bojujeme proti daňovým únikom, zodpovedných odmeníme

08. 07. 2021 - Hodnotenie daňových subjektov, teda takzvaný Index daňovej spoľahlivosti, bude verejný. Návrh novely daňového poriadku schválila vláda. Ministerstvo financií SR chce takto motivovať k dobrovoľnému plneniu daňových povinností a zároveň posilňuje transparentnosť. V zozname budú zverejnení všetci hodnotení podnikatelia, právnické aj fyzické osoby, ich identifikačné údaje a index, ktorý im bol doručený.

Porovnávací prehľad justície od Európskej Komisie: Z pohľadu SR ho možno vnímať skôr pozitívne

08. 07. 2021 - Európska komisia dnes zverejnila Porovnávací prehľad EÚ v oblasti justície na rok 2021 (Justice Scoreboard). Justice Scoreboard na rok 2021 možno hodnotiť z pohľadu SR skôr pozitívne, osobitne v nových skúmaných aspektoch digitalizácie súdnictva. Tohtoročné vydanie Porovnávacieho prehľadu EÚ v oblasti justície je už 9. v poradí a vychádza zo štatistických údajov od roka 2012 do roka 2019  (niekde aj 2020). Toto vydanie je primárne aktualizáciou údajov obsiahnutých v minuloročnom prehľade, ale obsahuje aj nové aspekty týkajúce sa najmä digitalizácie justície, nezávislosti sudcov najvyšších súdov, autonómie prokuratúry a nezávislosti advokátov.

Úloha sudcov a sudkýň pri zlepšovaní rodinnoprávnej agendy je nezastupiteľná

08. 07. 2021 - Nájsť účinný spôsob a prísť s konkrétnymi opatreniami pre zlepšenie procesov v rámci rodinnoprávnej agendy na súdoch považujeme za veľmi dôležité a intenzívne  pracujeme na zavádzaní nového prístupu k súdnym sporom s maloletými. Nastavovať tento nový prístup môžeme najmä vďaka sudcom a sudkyniam, ktorí sa agende venujú a prinášajú potrebné, konkrétne vstupy a skúsenosti z praxe, ako aj vďaka spolupracujúcim odborníkom a odborníčkam z radov mediátorov a psychológov. V závere minulého týždňa sme podporným pracovným stretnutím pre sudcov a sudkyne z pilotných súdov zavádzajúcich multidisciplinárny prístup v poručenskej agende a sudcov a sudkyne zo súdov, ktoré sa o tento nový prístup zaujímajú, uzavreli ročný cyklus podpory pre súdy v tejto problematike realizovaný v spolupráci s Nadáciou Zastavme korupciu. Ďakujeme sudcom a sudkyniam, s ktorými sme mali možnosť sa stretávať, za záujem, energiu, odbornosť a zápal pre zlepšovanie procesov v náročnej oblasti poručenskej agendy.

Od 9. júla sa menia podmienky vstupu na územie Slovenska, otvorené budú všetky hraničné priechody

08. 07. 2021 - Od 9. júla 2021 začína platiť nový cestovný semafor. Ten reaguje na šírenie delta variantu koronavírusu  a prináša zmeny v cestovaní. Krajiny, z ktorých sa vstupuje na územie SR, už nebudú rozdelené do stupňov rizikovosti. Rozdiel bude v tom, či  prichádzajúca osoba je alebo nie je zaočkovaná.  Otvorené budú všetky hraničné priechody.

Minister Ivan Korčok vystúpil na Konferencii o ukrajinských reformách

08.07.2021 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR I. Korčok vo štvrtok (8. júla 2021) v mene Slovenskej republiky virtuálne vystúpil na 4. Konferencii o ukrajinských reformách (Ukraine Reform Conference), ktorá sa konala v litovskom Vilniuse.

Minister Ivan Korčok v rozhovore s izraelským šéfom diplomacie Yairom Lapidom: Slovensko má záujem o ďalšie prehĺbenie bilaterálnej spolupráce s Izraelom

08.07.2021 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok dnes (8. júla 2021) zablahoželal  Yairovi Lapidovi k vymenovaniu do funkcie ministra zahraničných vecí a poprial úspešné pôsobenie v rámci novej koaličnej vlády Izraela. Šéf slovenskej diplomacie vyjadril záujem SR o upevňovanie dlhodobého partnerstva a posilňovanie zahraničnopolitického, ako aj medzivládneho dialógu Slovenskej republiky s Izraelom. „Potvrdil som pripravenosť na pokračovanie  všestrannej a konštruktívnej spolupráce s novou izraelskou vládou, ktorej želáme veľa úspechov pri zvládnutí všetkých výziev,“ uviedol minister I. Korčok. Partneri osobitne prediskutovali pripravované vzájomné návštevy predstaviteľov oboch krajín.

Minister I. Korčok rokoval s chorvátskou ministerkou pre Európu Andrejou Metelko-Zgombić

08.07.2021 - Rokovaním s chorvátskou ministerkou pre Európu Andrejou Metelko-Zgombić začal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok svoju účasť na medzinárodnej konferencii Dubrovnik Forum 2021. Stretnutiu dominovala téma prebiehajúcej letnej turistickej sezóny a opatrení pre zabránenie šírenia nového delta variantu COVID-19. „Zmiernenie opatrení a voľný pohyb v EÚ sa musia realizovať súčasne s opatreniami na minimalizáciou šírenia vírusu, a preto obzvlášť oceňujeme zavedenie digitálneho COVID preukazu,“ zdôraznil minister Korčok. Obaja predstavitelia sa dotkli aj Konferencii o budúcnosti Európy, Plánu ekonomickej obnovy, či rozširovaniu Európskej únie. „Slovensko je autentickým podporovateľom rozšírenia EÚ o krajiny západného Balkánu v prípade splnenia vopred stanovených a férových prístupových kritérií," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Vicepremiérka Remišová na summite lídrov Iniciatívy Trojmorie: Nadnárodná spolupráca otvára možnosti k veľkým inovačným projektom

08. 07. 2021 - Spolupráca medzi severom a juhom Európy je pre Slovensko strategická. Na summite predstaviteľov štátov Iniciatívy Trojmorie v bulharskej metropole to zdôraznila podpredsedníčka vlády SR Veronika Remišová. „Iniciatíva Trojmorie je pre nás prínosom vďaka rozšíreným možnostiam spolupráce medzi zapojenými štátmi v strategických hospodárskych oblastiach.  Ako dôležité vnímame posilnenie vzťahov medzi severom a juhom Európy, medzi krajinami, ktoré mali pred rokom 1989 spoločný osud a chcú užšie spolupracovať aj teraz,“ povedala vicepremiérka Remišová s tým, že iniciatíva je užitočným doplnkom spolupráce ďalších existujúcich platforiem v rámci Európskej únie.

Na úhradu výdavkov za práce v súvislosti s povodňami vyčlenila vláda 4,5 milióna eur

08. 07. 2021 - Kabinet na zasadnutí v stredu 7. júla 2021 prerokoval správu o priebehu a následkoch povodní na Slovensku od júla do decembra 2020. Materiál pripravili ministerstvá vnútra a životného prostredia. Vláda súhlasila s uvoľnením sumy takmer 4,5 milióna eur na úhradu výdavkov vynaložených na povodňové záchranné práce alebo zabezpečovacie práce v zmysle zákona o ochrane pred povodňami. Prostriedky budú vyčlenené z kapitoly Všeobecná pokladničná správa. Z tejto sumy pôjde pre viac ako 130 obcí a miest takmer 1,5 milióna eur.

Silové rezorty našli "Železného muža", je ním opäť profesionálny vojak

09.07.2021 - V priestoroch Centra výcviku Lešť sa 7. až 8. júla uskutočnil v poradí už 15. ročník súťaže „Železný muž“, v rámci ktorej si zmerali sily príslušníci troch rezortov - ministerstva obrany, ministerstva vnútra a ministerstva spravodlivosti. Celkovo 30 mužov si preverilo svoje kvality v náročných disciplínach a navyše za tropických teplôt. Víťazom, teda „Železným mužom“ sa stal opäť príslušník Ozbrojených síl SR desiatnik Tomáš Dzurila z práporu ISTAR v Prešove.

Pripravujeme komplexný systém krízového riadenia v sociálnych službách

09.07.2021 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s odborníkmi z praxe pripravuje metodiku pre krízové riadenie sociálnych služieb v pandemickej situácii. Jej cieľom je vytvoriť taký súbor opatrení a postupov, ktoré v čase krízovej situácie zaistia bezpečné poskytovanie sociálnych služieb. Odborný dokument poslúži všetkým organizáciám a inštitúciám, ktoré pracujú alebo spolupracujú v oblasti sociálnych služieb.

Neformálne zasadnutie Rady ministrov pre zamestnanosť a sociálne veci EPSCO: Nevyhnutnosťou je budovať silný trh práce

09.07.2021 - Po viac ako roku ovplyvneného pandémiou v slovinskej Ľubľane (8. - 9. júla) neformálne zasadla Rada ministrov pre zamestnanosť a sociálnu politiku (EPSCO). Hlavnou témou stretnutia bolo budovanie silného trhu práce, ktorý je základom pre zachovanie pracovných miest, zvlášť v najviac krízou zasiahnutých odvetviach hospodárstva. Slovensko na rokovaní zastupoval štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Boris Ažaltovič.

Ministerstvo životného prostredia spúšťa Turistický semafor

09.07.2021 - Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Štátnou ochranou prírody a Slovenskou agentúrou životného prostredia spustí v sobotu 10.7.2021 webovú aplikáciu s názvom Turistický semafor. Tá pomôže turistom získať informácie o husto navštevovaných lokalitách národných parkov a chránených rajinných oblastiach.

Spúšťame schému pomoci pre sektor dopravy

09.07. 2021 – Prevádzkovatelia autoškôl, medzinárodnej pravidelnej autobusovej dopravy či školiace strediská na výcvik vodičov profesionálov môžu  oddnes požiadať o dotáciu zo schémy pomoci. Rezort dopravy vyčlenil na pomoc 19,4 milióna eur. Na zmiernenie následkov pandémie koronavírusu pripravil rezort dopravy ďalšiu schému pomoci, tentokrát pre sektor dopravy.  ,,Máme pripravený balík pomoci vo výške 19,4 milióna eur. Pomoc je zameraná na prevádzkovateľov autoškôl, školiacich stredísk na výcvik vodičov profesionálov, či pravidelnej medzinárodnej autobusovej dopravy, ktorí boli štátom výrazne obmedzení na činnosti z dôvodu pandémie. Prevádzkovatelia môžu žiadať o pomoc od začiatku pandémie, teda teda od 1.4.2020 do 31.3.2021,” povedal Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby.

Vládny cloud je úspešný projekt a záujem o jeho služby stúpa

09. 07. 2021 - Už piaty rok má verejná správa na Slovensku k dispozícii vládny cloud - teda priestor na internete fungujúci na princípe zdieľania infraštruktúry a služieb, kam možno ukladať všetky druhy informácií. Prípravu vládneho cloudu odsúhlasila vláda ešte v roku 2015 rozhodnutím o centralizácii dátových centier štátu do dvoch hlavných centier – na ministerstve financií a na ministerstve vnútra.

Ministerka Remišová: Sumou 10 miliónov eur z eurofondov podporíme zlepšenie dostupnosti dát v štátnej správe a samospráve

09. 07. 2021 - Zvyšujeme kvalitu dát a ich dostupnosť pre verejnosť, ale aj zdieľanie medzi inštitúciami štátnej a verejnej správy. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlásilo dopytovo-orientovanú výzvu „Manažment údajov inštitúcie verejnej správy“. Z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra tak podporí menšie projekty v celkovej alokácii 10 miliónov eur zamerané na zvýšenie množstva dostupných údajov, ktoré zverejňujú alebo sprístupňujú subjekty verejnej správy.

Podcast ZVNÚTRA O VNÚTRE - aktuálne s profesorom Vladimírom Krčmérym

09. 07. 2021 - Rozhovory pre podcast Zvnútra o vnútre  pripravuje Lucia Hurajtová z tlačového odboru, ktorá má s touto prácou bohaté skúsenosti vďaka svojmu pôsobeniu v médiách. V treťom podcaste sa porozprávala s infektológom a členom Ústredného krízového štábu prof. Vladimírom Krčmérym. V podcaste sa dozviete:
prečo sa profesor Krčméry rozhodol odísť zo Slovenska do bezpečia,
o útokoch na odborníkov pre očkovanie, či vakcína chráni proti smrti a ťažkému priebehu ochorenia, prečo musia nezaočkovaní, strpieť časté testovanie, aby sme sa vyhli lockdownu a preplneným nemocniciam, čo si myslí o práci silových zložiek v boji proti pandémii.

Gröhling: Učiteľom preplatíme rozširujúce a doplňujúce štúdium na vysokých školách

10.07.2021 - Doplňujúce pedagogické štúdium a rozširujúce štúdium slúži na to, aby si učitelia zvýšili kvalifikáciu. Bežne stojí učiteľov do 400 eur za semester, ale v roku 2021 ho ministerstvo školstva učiteľom preplatí za zimný semester v prvom aj druhom ročníku štúdia.

Prezident

Prezidentka vyhlási referendum, ak sa na tom zhodne NR SR

07.07.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová neodkladne vyhlási referendum o skrátení volebného obdobia, ak NR SR zmení ústavu a požiada o jeho vyhlásenie. Reagovala tak na rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý konštatoval, že referendum s otázkou, ako ju sformuloval petičný výbor, nie je v súlade s ústavou.
Rozhodnutie ústavného súdu je podľa prezidentky záväzné a znamená, že takéto referendum nemôže byť vyhlásené.

Prezidentka podpísala tri zákony, jeden s výhradami

08.07.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala vo štvrtok 8. júla 2021 tri zákony, medzi nimi aj zákon z 23. júna 2021 o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu. Tento zákon podľa prezidentky sleduje legitímny cieľ, ktorým je vysporiadanie sa s totalitnou minulosťou. Patríme medzi posledné štáty východného bloku, ktoré prijali legislatívu postihujúcu bývalých vrcholových predstaviteľov komunistickej moci a jej aparátu v bezpečnostných zložkách, ktorí sa aktívne podieľali na politickej represii a na udržiavaní totalitného režimu.

Prezidentka sa poďakovala generálovi Navrátilovi za jeho službu

08.07.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 8. júla 2021 ako hlavná veliteľka ozbrojených síl poďakovala brig. gen. Karolovi Navrátilovi za jeho službu v ozbrojených silách. Rozlúčka s generálmi pred ich odchodom do výslužby je novou tradíciou, ktorá vznikla vlani. Prezidentka je presvedčená o tom, že predstavitelia našej generality, ktorí budovaniu našich ozbrojených síl venovali všetky svoje sily, si takúto poctu a uznanie zaslúžia a v tradícii osobného poďakovania generálom odchádzajúcim do výslužby hodlá pokračovať.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk