22.11.2021
ID: 5270upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo financií predstavilo tretiu časť našej daňovej revolúcie, tentokrát zameranú na zdaňovanie firiem. Daň z príjmu pre právnické osoby by sa podľa nášho návrhu mala znížiť na 19 percent. Podnikateľ si zároveň bude môcť dodatočne znížiť základ dane až o 50 percent, a to tým, že si urýchli odpis produktívneho majetku. Majiteľ viacerých firiem sa navyše bude môže rozhodnúť pre skupinové zdaňovanie, ktorým si vysporiada zisky a straty medzi svojimi firmami.

Vláda

Predstavili sme daňovú revolúciu: PODPORA RODINY

14.11.2021 - Ministerstvo financií SR dnes predstavilo prvú časť daňovo-odvodovej reformy s názvom Daňová revolúcia. V prvej časti minister financií Igor Matovič prezentoval zmeny v politikách podpory rodiny, ktorých cieľom je eliminovať dopady chudoby na rozvoj talentov detí. Pracujúci rodič bude môcť získať na jedno dieťa do 18 rokov až 200 eur mesačne. Hotovostná platba pre dieťa nepracujúceho rodiča sa zvýši na 30 eur a 70 eur získa dieťa účelovo viazané na Služby deťom - doučovanie, krúžky, športové aktivity, atď.

Ministri obrany a zahraničných vecí členských štátov EÚ rokovali o Strategickom kompase

15.11.2021 - V Bruseli sa dnes uskutočnilo spoločné zasadnutie Rady pre zahraničné veci vo formáte ministrov obrany a ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie venované Strategickému kompasu. Cieľom zasadnutia bola politická diskusia ministrov, v ktorej zhodnotili návrh Strategického kompasu predložený Vysokým predstaviteľom EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

Ingrid Brocková na Inovačnom dni: Spoločnosť Pixel Federation je príkladom, ako môžu entuziazmus a zdravá firemná kultúra viesť ku globálnemu úspechu

15.11.2021 - V poradí jedenáste podujatie z cyklu Inovačný deň sa uskutočnilo dnes (15.11.2021) vo firme Pixel Federation v Bratislave. Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková naň už tradične pozvala zahraničných veľvyslancov akreditovaných na Slovensku.  Spoločnosť Pixel Federation patrí už niekoľko rokov k najúspešnejším slovenským firmám a je najväčším slovenským vývojárom mobilných hier. V uplynulom roku dosiahla napriek pandémii tržby na úrovni 47,6 milióna eur, čo predstavuje medziročný nárast o takmer 50 %.

Deti pred násilím ticho neochráni

15.11.2021 - Už po ôsmykrát sa 19. novembra bude Slovenskom rozliehať hlas bubnov. Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch (NKS) pri Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) a nezisková organizácia Centrum Slniečko pripravili ďalší ročník akcie „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť“. Záštitu nad podujatím opäť prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Prvý raz bude počuť bubnovanie aj v Českej republike vďaka Centru Locika, z. ú.

Policajný zbor je pripravený počas stredy 17. novembra udržať poriadok na verejných akciách a avizovaných protestoch

16. 11. 2021 - Ak bude narušený, polícia bude nekompromisne zasahovať. V utorok 16. novembra 2021  o tom informoval dočasne poverený prezident Policajného zboru Štefan Hamran. Na výročie Nežnej revolúcie 17. novembra je naplánovaných niekoľko spomienkových akcií, ale  protesty proti vláde a rotipandemickým opatreniam. Polícia bude počas 17. novembra prítomná v uliciach. "Bude pripravená uplatniť opatrenia voči tým, ktorí si tento deň a demokraciu budú vysvetľovať po svojom," zdôraznil Hamran. Uistil, že polícia urobí všetko pre to, aby bol priebeh 17. novembra dôstojný a slušný. "Ak bude narušený verejný poriadok, polícia bude robiť všetky opatrenia, aby bol obnovený, a budeme nekompromisne zasahovať," uviedol Štefan  Hamran.  

Povodne v prvom polroku na Slovensku spôsobili škody za vyše 2,2 milióna eur

16. 11. 2021 - Povodne na Slovensku v prvom polroku 2021 spôsobili škody za vyše 2,2 milióna eur. Vyplýva to zo Správy o priebehu a následkoch povodní na území SR v období od januára do júna 2021, ktorú 16. novembra 2021  schválila vláda. Vláda súhlasila s uvoľnením vyše 3 302 771 € z kapitoly Všeobecná pokladničná správa a s ich použitím na úhradu výdavkov vynaložených na vykonávanie povodňových zabezpečovacích prác v sume viac ako 2 587 382 €. Rovnako aj na úhradu výdavkov vynaložených na vykonávanie povodňových záchranných prác v sume 715 388 €.

Pre rok 2022 bola za výkupcu elektriny určená spoločnosť SPP

16.11.2021 - Ministerstvo hospodárstva SR rozhodlo, že v nasledujúcom roku bude činnosť výkupcu elektriny z OZE a VÚ KVET vykonávať Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s. V súlade s platnou legislatívou a pri turbulentnom vývoji na trhu s energiami má tento krok predísť možnej neistote zo strany výrobcov. „Na trhu s energiami sme svedkami mimoriadne turbulentnej situácie. Významný nárast cien plynu aj elektriny na trhu viedol v ostatnom období k ukončeniu činnosti niekoľkých dodávateľov energií, vrátane najväčšieho alternatívneho dodávateľa Slovakia Energy. Ministerstvo vývoj a možné dôsledky podrobne sleduje. Rovnako ako odberatelia a tiež ostatní účastníci trhu, ktorých pôsobenie situácia nutne ovplyvňuje,“ uviedol štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek.

Slovensko je siedme v rámci Európy v ukladaní uhlíka v lesoch

16.11.2021 - Lesnatosť v Slovenskej republike v roku 2020 dosiahla takmer 45 % územia. To radí Slovensko na 7. miesto spomedzi štátov Európskej únie. Výmera lesa v SR dosiahla takmer 2 mil. ha, od roku 1990 sa priemerne každoročne zvyšuje o 993 ha. Vyplýva to zo Správy o lesnom hospodárstve v Slovenskej republike za rok 2020 (tzv. Zelená správa), ktorú dnes poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) predstavil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan na rokovaní Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Daňová revolúcia: ZDAŇOVANIE FIRIEM

16.11.2021 - Ministerstvo financií dnes predstavilo tretiu časť našej daňovej revolúcie, tentokrát zameranú na zdaňovanie firiem. Daň z príjmu pre právnické osoby by sa podľa nášho návrhu mala znížiť na 19 percent. Podnikateľ si zároveň bude môcť dodatočne znížiť základ dane až o 50 percent, a to tým, že si urýchli odpis produktívneho majetku. Majiteľ viacerých firiem sa navyše bude môže rozhodnúť pre skupinové zdaňovanie, ktorým si vysporiada zisky a straty medzi svojimi firmami. Financie na časť našich opatrení plánujeme vybrať z vreciek podvodníkov. Pripravované opatrenia prinesú do štátnej kasy dodatočných 60 miliónov a zavedením e-faktúry ušetríme podľa našich prepočtov až 127 miliónov eur.

Cieľom novely vysokoškolského zákona je skvalitniť vysoké školstvo

16.11.2021 - Zákon prináša zásadné zmeny ako financovanie podľa kvality, výkonnostné zmluvy, kratšie externé štúdium, funkčné miesta docentov a profesorov, ako aj zmeny v riadení vysokých škôl. Vychádza zo zahraničných systémov a odporúčaní a jeho cieľom je skvalitniť vysoké školstvo. Cieľom zmien je zlepšiť vysokoškolské prostredie, ako aj otvoriť akademické prostredie odborníkom z praxe, verejnosti či zo zahraničia. „Uplatnenie absolventov či odchod našich študentov do zahraničia nám ukazujú, že so zmenami nemôžeme čakať. Je najvyšší čas konať. Musíme sa sústrediť na kvalitu a z toho vyplývajú aj kroky v novele ako financovanie podľa kvality, výkonnostné zmluvy, funkčné miesta docentov a profesorov, transparentne hodnotené projekty či kratšie externé štúdium,“ uviedol minister škoostva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

Minister Naď v predvečer výročia 17. novembra vyzval na návrat k hodnotám Nežnej revolúcie

16.11.2021 - Minister obrany SR Jaroslav Naď sa dnes v Nitre zúčastnil na spomienkovom podujatí pri príležitosti nadchádzajúceho Dňa boja za slobodu a demokraciu a 32. výročia Nežnej revolúcie. Vyzval prítomných, ako aj širokú verejnosť na návrat k hodnotám, za ktoré bojovali ľudia 17. novembra 1989 na námestiach a uliciach. „Novembrová revolúcia ukázala silu a jednotu spoločnosti bojujúcej za hodnoty slobody a demokracie. Spomeňme si na ten entuziazmus s očakávaním lepších zajtrajškov a začnime už dnes konať tak, aby sme sa o ne pričinili – zodpovedne a rešpektujúc slobody a práva druhých. Napríklad aj právo na zdravie,“ podotkol.

Martin Klus na hraniciach s Bieloruskom: Lukašenko sa pri hybridných útokoch na našich spojencov v EÚ a NATO neštíti cynicky zneužívať ani zúfalých ľudí na úteku

16.11.2021 - „To, čo sa deje na vonkajších hraniciach Európskej únie (EÚ) s Bieloruskom, je súčasťou vážnych hybridných útokov proti členským štátom EÚ. A je to tiež vrchol cynizmu nedemokratického bieloruského systému, ktorý už nemá žiadnu legitimitu. Alexandr Lukašenko ‚obchoduje s nešťastnými ľuďmi v núdzi‘, vytláča ich do nedôstojných podmienok v lesoch a v chlade, núti ich nelegálne prekračovať hranice a zneužíva ich ako nástroj politického boja s cieľom destabilizovať EÚ. Na vlastné oči som sa o tom presvedčil počas návštevy Litvy, no vidíme to aj v prípade Poľska. Situácia je alarmujúca a s prichádzajúcou zimou sa môže ešte zhoršovať. Považujem preto za nutné zdôrazniť, že našou spoločnou prioritou je v prvom rade vystríhať zúfalých ľudí na úteku pred bezohľadnými a nebezpečnými praktikami bieloruského systému, ako aj pašerákov, a podľa možnosti adekvátne potrestať všetkých zodpovedných.“

Ingrid Brocková: Bez podpory Agentúry OSN pre pomoc a prácu palestínskym utečencom na Blízkom východe by bolo v regióne viac utrpenia, zúfalstva a menej stability

16.11.2021 - Aktivity Úradu Spojených národov pre palestínskych utečencov (UNRWA) (oficiálne: The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East/ Agentúra OSN pre pomoc a prácu palestínskym utečencom na Blízkom východe) v oblasti vzdelávania, zdravotnej starostlivosti, sociálnej, potravinovej a hotovostnej pomoci ocenila dnes (16. novembra 2021) štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková na konferencii darcov pod názvom Zachovávanie práv a humánneho rozvoja palestínskych utečencov. Slovensko patrí k pravidelným podporovateľom UNRWA a jeho príspevky pomáhajú zabezpečiť prístup k takým základným a životne dôležitým službám ako je pitná voda, energia, zdravotná starostlivosť a vzdelanie. Na tejto konferencii darcov prisľúbilo Slovensko agentúre OSN finančnú pomoc vo výške 30-tisíc eur.

Martin Klus v Litve: Vďaka otvoreniu Honorárneho konzulátu SR už aj vo Vilniuse konečne zaviala slovenská zástava

16.11.2021 - „Vilnius bol doteraz posledným hlavným mestom v Európskej únii (EÚ) bez oficiálneho slovenského zastúpenia. Otvorenie Honorárneho konzulátu SR vo Vilniuse je preto dôležitým míľnikom v slovensko-litovských vzťahoch. Toto diplomatické zastúpenie prispeje k väčšiemu zviditeľneniu Slovenska v Litve a ďalšiemu rozvoju vzájomného priateľstva a spolupráce, keďže sme blízkymi partnermi v EÚ aj Severoatlantickej aliancii (NATO). Prioritou konzulátu, obzvlášť v postpandemickom období, bude oživenie cestovného ruchu a posilňovanie politických, ekonomických, vzdelávacích, vedeckých či kultúrnych stykov medzi našimi krajinami, ktoré zdieľajú pohľady na viaceré aktuálne otázky aj výzvy.“

Nová prírodná rezervácia pri Bratislave bude prístupná verejnosti

16.11.2021 - Druhová pestrosť Devínskej Kobyly je ovplyvnená unikátnym prepojením karpatského oblúka a panónskeho bioregiónu. Svoj domov tu majú desiatky druhov chránených rastlín a živočíchov, vrátane vzácnych orchideí či motýľov.

Vysokoškoláci si zmerajú sily na Svetovej zimnej univerziáde vo Švajčiarsku

17.11.2021 - Viac ako tisícšesťsto vysokoškolských študentov – športovcov z päťdesiatich krajín sveta bude súťažiť v okolí švajčiarskeho Lucernu. Sily si zmerajú v desiatich rôznych športových disciplínach. 30. jubilejný ročník Svetovej zimnej univerziády organizuje medzinárodná športová organizácia FISU od 11. - 21. decembra 2021.

Na Slovensku študuje 133 558 vysokoškolákov

17.11.2021 - Dátum 17. november sa spája s Medzinárodným dňom študentstva. Tento deň si však pripomíname aj ako Deň boja za slobodu a demokraciu. Boli to práve študenti, ktorých odvaha naštartovala zvrat v dejinách Československa. Vysokoškolskí študenti zohrávajú nemalú rolu v takmer všetkých významných dejinných udalostiach. V súčasnosti máme na Slovensku celkovo 41 vysokých škôl, z toho 20 verených, 3 štátne, 10 súkromných a 8 zahraničných vysokých škôl, ktoré navštevuje celkovo 133 558 študentov. Z tohto počtu majú najväčší podiel študentov a absolventov Univerzita Komenského v Bratislave (UK) a Slovenská technická univerzita v Bratislave (STU). Brány vysokých škôl opustilo počas minulého akademického roka 35 658 absolventov. Najviac ich bolo v odbore spoločenské vedy, náuky a služby, naopak najmenej v odboroch vojenské a bezpečnostné vedy a náuky.

Šéf rezortu obrany si vo Vrakuni uctil obete komunistického režimu

17.11.2021 - Pri príležitosti 32. výročia Nežnej revolúcie sa dnes pri Pamätníku popravených a umučených politických väzňov komunizmu na cintoríne v bratislavskej Vrakuni uskutočnila pietna spomienka. Pamiatku týchto obetí si položením venca uctil aj minister obrany SR Jaroslav Naď. „Toto miesto a pamiatka na všetky obete komunistického režimu sú bolestivou spomienkou, ktorá je spätá so 17. novembrom. Uctime si tých, ktorých odvaha predčila strach a obavy z vyjadrenia vlastného názoru,“ povedal minister J. Naď s apelom na spoločnosť, aby si nikdy neprestala vážiť a ctiť slobodu, demokraciu a mier, pretože nie sú a nikdy nesmú byť samozrejmosťou.

Európsky súd pre ľudské práva rozhodol v dvoch prípadoch týkajúcich sa práva na prejednanie veci v primeranej lehote

17.11.2021 - Štrasburg. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásil rozsudky v prípadoch Balogh a Adamčo proti Slovenskej republike a Oros proti Slovenskej republike, v ktorých sa sťažovatelia sťažovali na neprimeranú dĺžku konaní na súdoch a správnych orgánoch. ESĽP v oboch prípadoch skonštatoval porušenie práva na prejednanie veci v primeranej lehote.

Rezort školstva z ušetrených finančných prostriedkov podporí ďalšie materské školy - projekt „Múdre hranie“ pokračuje

18.11.2021 - Do rozvojového projektu „Múdre hranie 2“ boli zaradené všetky materské školy, ktoré vo februári 2021 neboli úspešné v projekte „Múdre hranie“. V roku 2021 tak ministerstvo celkovo podporilo 1 764 materských škôl v rozvojových projektoch „Múdre hranie“ a „Múdre hranie 2“ v celkovej sume 1 250 000 eur. Financie z projektu môžu materské školy využiť na nákup detských kníh, pomôcok a hračiek na rozvíjanie jemnej motoriky, technických zručností, matematickej gramotnosti alebo reči.

Na výročie Nežnej revolúcie minister ocenil enviroaktivistov

18.11.2021 - Minister životného prostredia Ján Budaj po druhý raz odovzdal Ceny ministra životného prostredia za prínos v ochrane životného prostredia v občianskom sektore. Pätica laureátov si z rúk ministra prevzala ocenenie priamo na pôde Ministerstva životného prostredia SR v Deň boja za slobodu a demokraciu, teda na 32. výročie Nežnej revolúcie.

Prezident

Prezidentka v utorok navštívi Miloša Zemana v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe

16.11.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v utorok 16. novembra 2021 počas krátkej návštevy Českej republiky osobne stretne s prezidentom Milošom Zemanom. Navštívi ho v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe, kde je hospitalizovaný. Prezidentka sa aj v uplynulých týždňoch zaujímala o zdravotný stav Miloša Zemana. V októbri mu v osobnom liste zaželala veľa zdravia, síl a rýchle zotavenie. Zároveň vyjadrila nádej, že sa budú môcť v krátkom čase stretnúť. Prezident Zeman ju sám v liste informoval, že jeho zdravotný stav sa zlepšil natoľko, že sa už zotavuje v štandardnej nemocničnej izbe, kde môže prijímať aj návštevy a preto sa môžu stretnúť osobne.

Prezidentka vymenovala 30 nových profesorov

16.11.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala v utorok, 16.novembra 2021 30 nových vysokoškolských profesorov a profesoriek.  Prezidentka zablahoželala novovymenovaným profesorom a profesorkám k ich úspechu v akademickej kariére. Vo svojom príhovore zdôraznila spoločenský význam funkcie profesora. „Povolanie učiteľa a povolanie vysokoškolského pedagóga, nie je iba zamestnaním, ale je aj verejnou službou.“ Ak chce byť Slovensko v budúcnosti prosperujúcou spoločnosťou, je podľa slov prezidentky dôležité, aby boli na mladú vysokoškolskú generáciu vyvíjané a uplatňované vysoké akademické nároky. „Ako nositelia najvyššej akademickej hodnosti môžete ovplyvniť to, či diplomové práce budú spĺňať stanovené odborné kritériá a nestanú sa len ľahkou cestou k titulu.“

Prezidentka si pripomenula výročie Nežnej revolúcie

17.11.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 17. novembra 2021 pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie položila veniec k pamätníku Brána slobody na Devíne. "Od Nežnej revolúcie uplynulo 32 rokov. Je to časový úsek, ktorý predstavuje, či dokonca presahuje, jednu ľudskú generáciu." povedala vo svojom vyjadrení prezidentka, podľa ktorej dnes vyrastá, dospieva alebo už je v produktívnom veku generácia, ktorá nemá s totalitným režimom žiadnu bezprostrednú skúsenosť.

Biele vrany sú pre nás príkladom odvahy a statočnosti

17.11.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 17. novembra 2021 predniesla príhovor na odovzdávaní ocenení Biela vrana v Slovenskom národnom divadle.
Pojem biela vrana sa podľa prezidentky vžil ako označenie pre ľudí, ktorí sa v pozitívnom zmysle odlišujú od ostatných. Od roku 2008 je Biela vrana aj prejavom ocenenia a vďaky ľuďom, ktorí sa stali príkladom odvahy a statočnosti. "Gratulujem všetkým oceneným, ktoré si Bielu vranu za rok 2021 prevzali dnes v Slovenskom národnom divadle - nezávislej poslankyni Varína Lenke Tichákovej, riaditeľke Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzane Baťovej a psychologičke Soni Holúbkovej."

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk