17.1.2022
ID: 5322upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Návrh novely zákona č. 395/2019 o občianskych preukazoch vypracovalo ministerstvo vnútra v súvislosti s prijatím nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1157 z 20. júna 2019 o posilnení zabezpečenia preukazov totožnosti občanov Únie a dokladov o pobyte vydávaných občanom Únie a ich rodinným príslušníkom vykonávajúcim svoje právo na voľný pohyb. Vláda návrh novely schválila 12. januára 2022.

Vláda

Vyjadrenie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka k tvrdeniam strany SMER-SD, že na Slovensku sa pripravuje vytvorenie amerických vojenských základní

09.01.2022 - "O čo ide strane SMER-SD, keď hovorí o amerických základniach na Slovensku? Smeru ide dnes presne o to, o čo išlo V. Mečiarovi v roku 1997, keď organizoval referendum o vstupe do NATO a o rozmiestnení jadrových zbraní. Rovnako ako sa V. Mečiar išiel pýtať na členstvo v NATO, keď vedel, že Slovensko pozvánku nedostane, presne tak isto ide R. Fico organizovať referendum o základniach USA. Veľmi dobre pritom vie, že na Slovensku nikdy na základe obrannej dohody s USA žiadne základne nevzniknú. Navrhnutá dohoda s USA nijako neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť Slovenska! Práve naopak, zahraničnopolitické a bezpečnostné postavenie Slovenska ohrozuje politika Smeru.
 
Minister Budaj diskutoval o záveroch konferencie COP 26 s britským veľvyslancom aj aktivistami

10.01.2022 - Minister životného prostredia Ján Budaj dnes na pozvanie veľvyslanca Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku Nigela Bakera navštívil britské veľvyslanectvo, kde sa stretli aj so zástupcami iniciatívy Klíma ťa potrebuje.

Rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR po prvýkrát v roku 2022

11.01.2022 - V pondelok 10. januára 2022 o 13:00 hod sa uskutočnilo štrnáste rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR. Sociálni partneri rokovali po prvýkrát v novom roku 2022. Hospodárska a sociálna rada SR postupne prerokovala 3 body schváleného programu a materiály v bode „Rôzne“. Na základe dohody sociálnych partnerov bude Návrh Strategického plánu spoločnej poľnohospodárskej politiky 2023-2027 a návrh zákona o obchodovaní s emisnými kvótami predmetom mimoriadneho zasadnutia HSR SR.

Minister Korčok: Aj na dnešnom rokovaní Rady NATO-Rusko bolo počuť slovenský hlas. Aj preto je členstvo v Aliancii pre Slovensko dôležité

12.01.2022 - Po viac ako dvoch rokoch sa dnes (12. januára 2022) v centrále Severoatlantickej aliancie v Bruseli uskutočnilo rokovanie Rady NATO-Rusko. Jeho hlavným cieľom bolo vypočuť si ruské návrhy a hodnotenie bezpečnostnej situácie a prezentovať pozície spojencov, ich obavy, výhrady, ale aj konkrétne návrhy na ďalší dialóg. „Som presvedčený, že pre bezpečnosť Slovenska je dôležité, aby sme s Ruskom mali otvorený dialóg a predvídateľné vzťahy. Diplomacia je totiž najlepším nástrojom, ako predchádzať konfliktom, nedorozumeniam, ale aj ako zdieľať obavy či výhrady voči konaniu druhej strany. Pre Slovensko je predpokladom zmysluplného dialógu deeskalácia napätej situácie na ukrajinskej hranici. Zároveň zdôrazňujem, že sú určité princípy a požiadavky, o ktorých sa nedá rokovať, alebo ich ohýbať,“ uviedol v tejto súvislosti minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Vláda schválila novelu zákona o občianskych preukazoch, budú obsahovať biometrické údaje

12. 01. 2022 - Návrh novely zákona č. 395/2019 o občianskych preukazoch vypracovalo ministerstvo vnútra v súvislosti s prijatím nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1157 z 20. júna 2019 o posilnení zabezpečenia preukazov totožnosti občanov Únie a dokladov o pobyte vydávaných občanom Únie a ich rodinným príslušníkom vykonávajúcim svoje právo na voľný pohyb. Vláda návrh novely schválila 12. januára 2022.
Rovnako ako pri cestovných pasoch, ktoré v biometrickej kvalite vydáva Slovenská republika už od roku 2008, sa do elektronického čipu OP budú zapisovať odtlačky prstov a podoba tváre, a to vo forme zakódovaných biometrických údajov.

Policajný prezident predstavil nové vedenie Policajného zboru

12. 01. 2022 - Dočasný policajný prezident Štefan Hamran v stredu 12. januára 2021  predstavil nové vedenie Policajného zboru. Zdôraznil, že noví viceprezidenti Branko Kišš a Damián Imre i riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko boli ustanovení do funkcií na základe jeho nominácie, bez politického vplyvu.
"Táto zostava môže produkovať výsledky, na ktoré naša spoločnosť dlhé roky čaká," uviedol šéf polície na adresu nového vedenia. Okrem morálneho kompasu a odbornosti vyzdvihol, že viceprezidenti sú jazykovo vybavení a celé vedenie má diplom z Akadémie Policajného zboru. Svojich najbližších spolupracovníkov si majú vyberať sami.

Prelomová reforma ambulantnej siete dostala zelenú

12. 01. 2022 - Vláda SR na svojom dnešnom zasadnutí schválila dva návrhy nariadení na systematické zlepšenie dostupnosti ambulantnej starostlivosti, ktorá v budúcnosti prinesie zlepšenie dostupnosti ambulantnej starostlivosti v regiónoch. Na rozdiel od predošlého stavu ide o dynamické definovanie siete na základe určených parametrov s každoročným vyhodnocovaním, monitorovaním siete a klasifikáciou okresov ako zabezpečených, nedostatkových, rizikovo nedostatkových a kriticky nedostatkových, čím sa určili jasné parametre.

Vláda schválila reformu súdnej mapy

12. 01. 2022 - Vláda na dnešnom rokovaní schválila balík zákonov k reforme súdnej mapy, ktorý predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Sme tak o krok bližšie k vzniku nových, moderných mestských súdov v Bratislave a Košiciach. Inak majú byť usporiadané aj okresné a odvolacie súdy. Cieľom je, aby mali ľudia rýchlejšie a kvalitnejšie súdne rozhodnutia a zároveň, aby sudcovia mali lepšie podmienky na prácu a rozhodovanie.

Vláda schválila návrh zákona o centrálnom registri účtov

12. 01. 2022 - Povinnosť vybudovať centrálny register účtov nám vyplýva z európskych smerníc upravujúcich predchádzanie využívania finančných systémov na pranie špinavých peňazí a a pre tento účel upravujúcich pravidlá využívania finančných a iných informácií. EÚ totiž do budúcnosti ráta s medzinárodným prepojením centrálnych registrov svojich členov. Návrh zákona z dielne ministerstva vnútra upravuje práva a povinnosti súvisiace s prevádzkou registra účtov, ktorý oprávneným orgánom verejnej moci umožní rýchly elektronický prístup k týmto informáciám. Vláda návrh novej legislatívy schválila na rokovaní 12. januára 2022.

Vicepremiérka Remišová oznámila ďalší krok v zásadnej reforme eurofondov: Vláda schválila zákon pre čerpanie 13 miliárd eur na roky 2021 – 2027

12. 01. 2022  - Nové eurofondy na roky 2021 – 2027 sa budú riadiť podľa nového zákona, ktorý na rokovanie vlády predložila vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová. Vládou schválený zákon prinesie do riadenia eurofondov zásadné zmeny, ktoré zjednodušia celý proces a prinesú čo najvyššiu mieru transparentnosti. „Zákon zakladá nový rámec a pravidlá pre Európske štrukturálne a investičné fondy, z ktorých Slovensko dostane na roky 2021 – 2027 takmer 13 miliárd eur. V legislatíve sme zohľadnili desiatky zmien a opatrení, ktoré sme do riadenia eurofondov už zaviedli od volieb v marci 2020 a pomohli tým zásadne zrýchliť a zlepšiť čerpanie ešte v tomto programovom období. Pre nové eurofondy zákon zároveň prináša ďalšie novinky, napríklad úplne elektronické vyhlasovanie výziev a komunikáciu. Všetko, čo sme v súlade s európskou legislatívou mohli, to sme zoštíhlili a zjednodušili,“ vyhlásila vicepremiérka Remišová.

B. Gröhling: Predstavujeme základný dokument zmien v obsahu vzdelávania

13.01.2022 - Kritické myslenie, digitálne zručnosti, flexibilita a orientácia v možnostiach súčasného sveta sú oporné body pripravovanej zmeny nazvanej Vzdelávanie pre 21. storočie. Do pripomienkového konania pre odborníkov, učiteľov, rodičov a samotných žiakov vstupuje základný dokument podoby nového vzdelávania pre základné školy. Učitelia, riaditelia a najmä rodičia dlhodobo požadujú zmeny v učení sa žiakov. Mnohí rodičia vnímajú, že deti sa učia veci, ktoré ich zbytočne stresujú a zaťažujú. Zmyslom reformy obsahu vzdelávania je, aby sa deti učili s radosťou a vo väčšej pohode. „Žiaci sa často učia množstvo poznatkov, ale nevedia ich použiť v praxi. Učivo medzi predmetmi nie je prepojené a nenadväzuje. Napríklad sa stane, že žiak má na fyzike vypočítať príklad, ale vzorec naň sa v matematike učí až o rok alebo na fyzike sa učí zrýchlený pohyb a pritom ešte nepozná kvadratickú rovnicu z matematiky,“ zdôrazňuje šéf rezortu školstva Branislav Gröhling.

Minister Budaj na pracovnom obede s generálnym tajomníkom OECD

13.01.2022 - Minister životného prostredia Ján Budaj sa dnes v priestoroch Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zúčastnil pracovného obeda s generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathiasom Cormannom.

Minister J. Naď: Aktuálna situácia na Ukrajine potvrdzuje strategický význam transatlantického partnerstva

13.01.2022 - Rokovaniu Rady EÚ pre zahraničné veci vo formáte ministrov obrany členských štátov Európskej únie vo francúzskom meste Brest dominovalo aktuálne dianie a bezpečnostná situácia na východnej hranici. „Ukrajina má našu neotrasiteľnú podporu nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti. V prvom rade opakujeme potrebu konštruktívneho dialógu s Ruskom, ktorý je jedinou zmysluplnou možnosťou pre deeskaláciu situácie. Zároveň však dôrazne odsudzujeme použitie sily na zmenu hraníc, čo striktne zakazuje aj medzinárodné právo. Niet pochýb, že akákoľvek vojenská agresia proti Ukrajine by mala obrovské negatívne dôsledky a spôsobila by veľké škody,“ uviedol počas rokovaní minister obrany SR Jaroslav Naď.

Na základný vojenský výcvik nastúpilo najviac čakateľov za posledných päť rokov

13.01.2022 - Na základný vojenský výcvik nastúpilo najviac čakateľov prípravnej štátnej služby a absolventov vysokých škôl za uplynulých päť rokov. Príprava celkovo 491 nováčikov bude z kapacitných a organizačných dôvodov prebiehať súbežne na dvoch miestach – v kasárňach 4. čs. brigády v Martine a vo výcvikovom priestore vojenského obvodu Lešť. „Sú to skvelé správy – po rekordnom počte prihlášok do OS SR máme aj rekordný počet vyhovujúcich uchádzačov, ktorí sú už na tej najlepšej ceste stať sa profesionálnymi vojakmi a vojačkami Ozbrojených síl SR. Držím im palce v náročnej príprave na službu vlasti,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď. Zvýšený záujem rezort prisudzuje reálnemu zlepšovaniu podmienok výkonu štátnej služby profesionálnych vojakov.

Cvičenie Saber Strike je unikátnou príležitosťou na precvičenie obranných spôsobilostí po boku spojencov

13.01.2022 - Ozbrojené sily SR po viac ako roku ukončujú prípravy medzinárodného vojenského cvičenia Saber Strike, ktoré má na území Slovenskej republiky umožniť precvičenie dôležitých obranných spôsobilostí a spolupráce profesionálnych vojakov v medzinárodnom zoskupení. Slovensko sa tak v marci 2022 zapojí do širšej série cvičení od Pobaltia cez Poľsko, Českú republiku až po Rumunsko. Ako uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko, organizácia cvičenia tohto rozsahu je pre OS SR výzvou. „Sme hrdí, že prípravy napredujú podľa plánu. Cvičenie Saber Strike sa zameriava na upevnenie spolupráce medzi aliančnými spojencami. Ide o bilaterálne slovensko-americké cvičenie, ktoré preverí našu schopnosť spolupracovať s naším najsilnejším a najdôležitejším strategickým partnerom v oblasti obrany,“ priblížil.

Ďalší ústretový krok pri pomoci seniorom

13.01.2022 - Vzhľadom na pretrvávajúcu pandemickú situáciu a vývoj záujmu seniorov o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vláda predĺžila lehoty na absolvovanie takéhoto očkovania do 31.1.2022. Predĺženie lehoty na očkovanie sa ale netýka absolvovania vakcinácie jednodávkovou očkovacou látkou Janssen (pri nej je potreba zaočkovať sa najneskôr do 15.1.2022 a preočkovať posilňovacou dávkou najneskôr do 15.3.2022).

MF SR víta odporúčania OECD v oblasti verejných financií

13.01.2022 - Ministerstvo financií SR víta odporúčania a závery Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko, ktoré dnes v Bratislave osobne prezentoval generálny tajomník Mathias Cormann. V rámci prezentácie štúdie OECD na pôde rezortu diplomacie o jej záveroch diskutoval aj štátny tajomník Ministerstva financií SR Ľuboš Jančík. Mathias Cormann vyzdvihol, že od roku 2000, keď sa Slovensko stalo členom OECD, je medzi krajinami s najväčším ekonomickým rastom. Zároveň však správa upozorňuje, že rast produktivity a hospodárske dobiehanie vysokopríjmových krajín sa spomalilo po globálnej finančnej kríze v roku 2008 a 2009. Podľa OECD sa už pred pandémiou „v roku 2018 začal zhoršovať štrukturálny rozpočtový deficit aj napriek robustnému hospodárskemu rastu a silnému vývoju na trhu práce“. Zároveň však v aktuálnom ekonomickom prehľade OECD, ktorý vychádza v dvojročnej periodicite, upriamil pozornosť na výzvy, pred ktorými stojí naša ekonomika. Medzi ne OECD radí najmä starnutie populácie, udržateľnosť verejných financií, zvýšenie produktivity práce, digitalizáciu, skvalitnenie zdravotníctva a školstva, či udržateľný rast.

Oznámenie o strategickom dokumente „Program cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko – Rakúsko 2021 – 2027“

13.01.2022 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky (MIRRI SR) oznamuje, že na webových sídlach www.mirri.gov.sk, www.sk-at.eu a www.enviroportal.sk je v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie podľa zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 24/2006 Z. z.“) zverejnené podľa § 17 ods. 3 tohto zákona oznámenie o strategickom dokumente s celoštátnym dosahom „Program cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko – Rakúsko 2021 – 2027“.

Kto má nárok na finančnú pomoc seniorom 60+ za očkovanie

13.01.2022 -  Vláda 12. januára opäť predĺžila termíny na získanie pomoci za očkovanie seniorov. Vzhľadom na pretrvávajúcu pandemickú situáciu a vývoj záujmu seniorov o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vláda predĺžila lehoty na absolvovanie takéhoto očkovania do 31.1.2022. Predĺženie lehoty na očkovanie sa ale netýka absolvovania vakcinácie jednodávkovou očkovacou látkou Janssen (pri nej je potreba zaočkovať sa najneskôr do 15.1.2022 a preočkovať posilňovacou dávkou najneskôr do 15.3.2022).

Štátne inštitúcie majú stále možnosť uchádzať sa o eurofondy na zlepšenie prístupu občanov k eGOV službám štátu

14. 01. 2022 - Štátne inštitúcie môžu do 17. marca požiadať o eurofondy na zlepšenie prístupu občanov k službám štátu. Dopytovo-orientovaná výzva „Implementácia cezhraničných služieb – Jednotná digitálna brána“ z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra má za cieľ umožniť prístup občanov k eGov službám jednotlivých krajín EÚ bez ohľadu na národnosť, sídlo alebo bydlisko Európanov. Aktuálna zostatková alokácia pre výzvu je 7 miliónov EUR. Výzva je určená štátnym inštitúciám poskytujúcim eGOV služby, ako sú napr. ministerstvo vnútra, Sociálna poisťovňa, ministerstvo školstva a ďalšie, ale aj správcom spoločných modulov, ktorí sú zodpovední za využívanú technológiu, a to ministerstvo vnútra či NASES.

 

Prezident

Reakcia na výroky I. Matoviča

09.01.2022 - Igor Matovič by mal pri svojich výrokoch zvažovať, komu pomáha, keď preberá rétoriku a klamstvá od Roberta Fica. V relácii TA3 V politike tvrdil, že prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla v čase vládnej krízy s veľvyslankyňou USA a mali “kuť pikle.” Je to klamstvo, s ktorým prišiel Robert Fico. Prezidentka Zuzana Čaputová žiadne také stretnutie nemala a prezidentská kancelária sa voči takýmto výrokom Roberta Fica a Igora Matoviča ohradzuje.

Sociálnym vzťahom v školách musíme venovať väčšiu pozornosť

09.01.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová pred návratom žiakov a študentov do škôl upozornila na to, že by sme mali venovať zvýšenú pozornosť sociálnym vzťahom v školách.  Prezidentka pripomenula, že izolácia zanecháva stopy na duševnom zdraví a pohode našich detí. Školy by však mali byť bezpečným miestom a podnetným priestorom, ktoré pomôžu deťom zvládnuť neistotu, stres, agresivitu a pomôžu predchádzať násiliu a týraniu.

Prezidentka prijala českého premiéra Petra Fialu

11.01.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v utorok 11. januára 2022 premiéra ČR Petra Fialu počas jeho oficiálnej návštevy Slovenska. To, že prvé kroky českých aj slovenských ústavných činiteľov smerujú vždy vzájomne na Slovensko a do Česka podľa prezidentky symbolicky potvrdzuje pretrvávajúcu blízkosť medzi našimi národmi a krajinami. Diskutovali spolu nielen o vzájomných vzťahoch, ale aj o výzvach, ktorým spoločne čelíme. "Naše spoločnosti čelia pokračujúcej pandémii a jej zdravotným, sociálnym a hospodárskym následkom. V oboch krajinách musíme riešiť nárast cien energií a rastúcu infláciu a jej dopady na životné náklady našich občanov či prevádzku podnikov."

Prezidentka podporila zbierku koledníkov Dobrej noviny

13.01.2022 - Koledníci Dobrej noviny zavítali vo štvrtok 13. januára 2022 aj do Prezidentského paláca. Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej spájajú krásnu tradíciu koledovania so zbierkou na dobrý účel. "Malí koledníci a koledníčky z Liptovských Sliačov, ktorí sú súčasťou projektu Dobrá novina, prišli koledovať do Prezidentského paláca. S koledovaním je spojená aj zbierka určená pre rozvojové krajiny. Týmto spôsobom nás koledníci z Dobrej noviny počas vianočného obdobia, ale aj neskôr v januári, obdarúvajú krásnymi slovenskými koledami, aby neskôr mohli obdarovať ľudí, ktorí to veľmi potrebujú. Ďakujem im, že už viac ako 20 rokov udržujú túto tradíciu."

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk