24.1.2022
ID: 5332upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

V rámci podaktivity 3 národného projektu Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky „Budovanie a posilnenie alternatívneho riešenia súdnych sporov prostredníctvom mediácie a efektívneho využívania nástrojov restoratívnej justície v Slovenskej republike“ sa ukončila súťaž na zabezpečenie mediátorov, ktorí budú na základe odporučenia súdu poskytovať mediáciu účastníkom súdnych konaní bezplatne.

Vláda

 

​Výberové konanie na riaditeľa/-ku Centra právnej pomoci

17. 01. 2022 - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vyhlásila výberové konanie na pozíciu riaditeľa, riaditeľky Centra právnej pomoci. Úspešný uchádzač alebo uchádzačka bude viesť inštitúciu, ktorá už viac než pätnásť rokov poskytuje po celom Slovensku bezplatnú právnu pomoc ľuďom v materiálnej núdzi. Celý proces výberového konania je otvorený. Uchádzači sa môžu do výberového konania prihlásiť najneskôr do 31. januára 2022.

Minister Korčok na stretnutí s veľvyslancom Saudskoarabského kráľovstva: Sme pripravení prehĺbiť spoluprácu a otvoriť novú kapitolu vzájomných vzťahov so Saudskou Arábiou

17.01.2022 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok prijal v pondelok, 17. januára veľvyslanca Saudskej Arábie princa Abdullaha bin Khaleda bin Sultana bin Abdulaziza Al Sauda. Počas stretnutia šéf slovenskej diplomacie pozitívne zhodnotil doterajší rozvoj vzájomných vzťahov a spoločne so saudskoarabským veľvyslancom prerokoval možnosti ich ďalšieho prehĺbenia, a to najmä v obchodno-ekonomickej a investičnej oblasti.

V Pieninách sa uskutočnilo zimné sčítanie vodného vtáctva

17.01.2022 - Uplynulý víkend sa uskutočnilo v poradí už 55. medzinárodné zimné sčítanie vodného vtáctva na Slovensku. Do podujatia sa zapojil aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča.

Otázky a odpovede k výmazu niektorých osôb z OR SR

18. 01. 2022 - Pripravili sme sadu najčastejších otázok a odpovedí pre spoločnosti (družstvá), ktoré boli v dôsledku nedodržania povinnosti koncom minulého roka vymazané z Obchodného registra SR, a ktoré môžu do konca januára 2022 požiadať o obnovenie zápisu. Odpovede na mnohé otázky sme spracovali aj pre podnikateľov-fyzické osoby, ktoré boli z Obchodného registra SR v zmysle právnej úpravy vymazané.

Štátna tajomníčka Ingrid Brocková na podujatí k udržateľným investíciám na EXPO v Dubaji: Environmentálne a sociálne problémy sú najväčšími výzvami, ktorým čelí globálna komunita. Naším cieľom je podporiť zodpovedné a udržateľné investície.

18.01.2022 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková dnes (18. januára 2022) otvorila workshop pre udržateľné investície a prezentáciu slovenských start-upov. Podujatia sú súčasťou týždňa globálnych udržateľných cieľov v slovenskom pavilóne veľtrhu EXPO v Dubaji. „Ekologická a sociálna udržateľnosť je jednou z globálnych výziev súčasnosti. Kľúčovú úlohu v tomto procese zohrávajú nielen technologicky vyspelé spoločnosti ponúkajúce udržateľné riešenia, ale aj súkromní a verejní investori. Naším cieľom je podporiť firmy vo vývoji nových technológií a rozvoji podnikania orientovaného k udržateľnejšej budúcnosti,“ potvrdila štátna tajomníčka.

Návrh zákona o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte

18.01.2022 - Slováci pracujúci alebo podnikajúci v Európskej únii (EÚ) si budú môcť preniesť dôchodkové úspory naprieč hranicami členských krajín. Vláda dnes schválila návrh zákona o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte, ktorý predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (MPSVR). Návrh zákona je vypracovaný z dôvodu potreby vykonania niektorých článkov Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte (PEPP).

Pomáhame slovenským firmám a inštitúciám: Na zavádzanie digitálnych technológií môžu získať eurofondy priamo z Európskej komisie

18. 01. 2022 - Šanca pre firmy a inštitúcie, ktoré chcú viac využívať digitálne technológie. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR pripravilo informačný deň, v rámci ktorého predstaví možnosti zapájať sa do výziev priamo riadených programov EÚ. Konať sa bude 26. januára 2022 online formou. Prihlásiť sa môžete prostredníctvom formulára na www.mirri.gov.sk do 24. januára 2022.

Vicepremiérka Remišová: Čunovský kaštieľ pomôžeme zachrániť a premeniť na unikátne ekocentrum

18. 01. 2022 - Pomáhame zachrániť národné kultúrne dedičstvo. Kaštieľ v Čunove (okr. Bratislava 5) sa vďaka podpore 4,4 milióna eur z eurofondov zmení na moderné ekocentrum konkurujúce podobným projektom v zahraničí. Kompletnou rekonštrukciou prejde nielen historická budova z 18. storočia, ale aj priľahlý areál. „Aj napriek malej rozlohe sa Slovensko môže pýšiť prírodným bohatstvom a množstvom kultúrnych pamiatok z rôznych historických období. Kaštieľ v Čunove leží v lokalite Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy. Vďaka jeho obnove sa nielenže podarí zachrániť kus nášho kultúrneho dedičstva, ale súčasne sa upozorní na tému, ktorá je dnes vysoko aktuálna – ochrana životného prostredia a prírodných zdrojov. Projekt, ktorý v Čunove vznikne, nemá na Slovensku doteraz obdobu,“ povedala vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová.

MV SR spúšťa ďalšiu informačnú kampaň zameranú na boj proti sexuálnemu vykorisťovaniu

18. 01. 2022 - Ministerstvo vnútra SR sa zapojilo do kampane zameranej na boj proti obchodovaniu s ľuďmi za účelom sexuálneho vykorisťovania. Pôvodcom myšlienky a tvorcom kampane je  EUROPOL, tiež Generálne riaditeľstvo pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi v Bulharsku a Národná komisia pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi. Sexuálne vykorisťovanie patrí naďalej medzi najčastejšie formy zneužívania v rámci obchodovania s ľuďmi. Od roku 2008 do roku 2021 bolo do Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi zaradených celkom 306 obetí, z toho bolo sexuálne vykorisťovaných 122 obetí, čo predstavuje 40 % z celkového počtu zaradených obetí do programu. Obeťami sexuálneho vykorisťovania sa stávajú prevažne ženy, no zachytili sme aj prípady sexuálne vykorisťovaných mužov.

Martin Klus po stretnutí so slovinským partnerom: Aj besedami na školách, akú sme zažili v Bratislave, chceme zapájať mladých ľudí do medzinárodnej diskusie o budúcnosti Európy

19.01.2022 - „Teší ma, že štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Slovinskej republiky Gašper Dovžan, ktorý pricestoval na návštevu Slovenska, prijal moje pozvanie na besedu s bilingválnymi gymnazistami. Spoločne sme diskutovali o príležitostiach pre mladých ľudí, ktoré im ponúka naše členstvo v Európskej únii (EÚ), no študentov zaujímali aj postoje oboch krajín k plynovodu Nord Stream 2 či situácii na rusko-ukrajinských hraniciach v kontexte aktuálneho napätia vo východnej Európe. Som rád, že môj partner z Ľubľany priblížil študentom aj nedávne slovinské predsedníctvo v Rade EÚ, ktorého úspešný priebeh je inšpiráciou pre Slovensko. Už o niekoľko mesiacov totiž prevezmeme predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine (V4) aj Slavkovskom formáte (S3), a tak som avizoval, že v rámci tzv. rozšírených formátov týchto stredoeurópskych platforiem sme pripravení aj na užšiu spoluprácu so Slovinskom. Nadviažeme tak na viaceré priority ich nedávno skončeného predsedníctva v Rade EÚ, kde nás spájali podobné postoje na viaceré otázky európskej a regionálnej politiky.“

V okolí Bratislavy pribudne prírodná rezervácia Vydrica prístupná verejnosti. Svoj program starostlivosti má už aj Chránené vtáčie územie Medzibodrožie na juhovýchodnom cípe Slovenska

19.01.2022Najkrajšie a najhodnotnejšie lesy Bratislavského lesoparku dostanú náležitú ochranu. Vládny kabinet dnes schválil nariadenie, ktorým sa vyhlasuje prírodná rezervácia (PR) Vydrica.

Vojenské letectvo v Kuchyni má nové letiskové rádiolokátory

19.01.2022 - 46. krídlo Kuchyňa, ako prvé zo slovenských vojenských letísk, už zabezpečuje riadenie letovej prevádzky novými letiskovými rádiolokátormi. Táto moderná a spoľahlivá technika tak konečne nahradila poruchové radary, ktorých technická životnosť skončila v roku 2015 a ich modernizácia by bola nerentabilná – rovnala by sa cene nového rádiolokátora. Súpravy nových rádiolokátorov - primárneho a sekundárneho prehľadového rádiolokátora a presného pristávacieho rádiolokátora budú postupne dodané a využívané na všetkých vojenských letiskách OS SR. Okrem Kuchyne teda aj v Sliači (2022) a Prešove (2023).

Minister Ján Budaj a lesníci spolupracujú pri reforme národných parkov

19.01.2022Minister životného prostredia Ján Budaj v utorok prijal zástupcov lesníckej iniciatívy „Nemôžeme mlčať“, ktorí upozorňujú na riziká nehospodárnosti a korupcie v štátnom podniku Lesy SR, ktorého časť má prejsť pod Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP).

Vláda vymenovala nového štátneho tajomníka MPRV SR

19.01.2022 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) bude mať nového štátneho tajomníka. Návrh na rokovanie vlády SR predložil minister Samuel Vlčan. Od 1. februára sa funkcie ujme Martin Kováč, ktorý strieda na tejto pozícii Milana Kyseľa.

Vláda prerokovala stratégiu ochrany pred neoprávneným používaním bezpilotných lietadiel

19. 01. 2022 - Stratégiu ochrany pred neoprávneným používaním bezpilotných lietadiel v oblasti kritickej infraštruktúry, ochrany súkromia, neoprávneného monitorovania objektov štátneho záujmu, ochrany objektov osobitnej dôležitosti a ďalších dôležitých objektov, nedovoleného prekročenia štátnej hranice alebo narušenia obmedzených a zakázaných vzdušných priestorov na území SR schválila vláda 19. januára 2022. V dôsledku  rýchleho technologického rozvoja v tejto sfére  a neustále širších možností účelu použitia bezpilotných lietadiel vzrastá aj výpočet bezpečnostných rizík. Najviac znepokojujúci je potenciál ich využitia na podporu terorizmu, závažného a organizovaného zločinu, narušenia kritickej infraštruktúry, pričom môže ísť aj o neúmyselné ohrozenie  s vysokou mierou závažnosti (napr. neregulované lietanie v blízkosti letísk).

Vláda schválila plánovaný odklad platenia odvodov aj za mesiac január

19.01.2022 - S cieľom zmiernenia ekonomických dopadov v dôsledku krízovej situácie, predložil rezort práce, sociálnych vecí a rodiny úpravu návrhu pre zabezpečenie príjmu rodín v čase pretrvávajúcej pandémie. Splatnosť odvodov za január 2022 preto posúvame na 31. marca 2025. Zmena sa týka platby poistného pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a poistného, ktoré platí zamestnávateľ.  Podmienky nároku ostávajú nezmenené. Nárok na odklad vzniká zamestnávateľovi a povinne poistenej SZČO, ktorým v dôsledku krízovej situácie dokázateľne poklesli príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac.

Ďalšie šeky sú na ceste. Call centrá odpovedajú na Vaše otázky

19.01.2022 - NCZI zasiela ministerstvu financií ďalšie dáta o zaočkovaných senioroch 60+, ktorí budú mať nárok na vyplatenie odmeny 300 eur. Chceme ubezpečiť všetkých občanov, že ak doteraz nedostali šek do schránky, nemusia sa obávať. Slovenská pošta ich zasiela postupne. Ak občan vo veku napríklad 75 rokov už dostal šek a jeho sused v rovnakom veku šek ešte nedostal, nie je dôvod na obavu. Šeky sa totiž posielajú v určitých „várkach“ a rozdiel v čase doručenia pre osoby s rovnakým vekom môže byť aj niekoľko dní.

Minister Ján Budaj na neformálnom zasadnutí Rady ministrov životného prostredia EÚ: ide doslova o naše prežitie

20.01.2022Európsky plán pre zelenú transformáciu – konkrétne boj proti odlesňovaniu, ochrana pred pesticídmi a chemikáliami,atiež projekt Fit for fifty five - to boli najdôležitejšie témy neformálnej Rady ministrov životného prostredia EÚ, ktorá sa uskutočnila vo francúzskom Amiens.

GRECO zverejnilo Správu o plnení odporúčaní z V. kola hodnotení

20. 01. 2022 - 19. januára 2022 bola zverejnená Správa o plnení odporúčaní z V. kola hodnotení adresovaných Slovenskej republike, ktorá bola prijatá a prerokovaná na 88. plenárnom zasadnutí Skupiny štátov proti korupcii (GRECO).

Vláda 12. januára opäť predĺžila termíny na získanie pomoci za očkovanie seniorov

20. 01. 2022 - Vzhľadom na pretrvávajúcu pandemickú situáciu a vývoj záujmu seniorov o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vláda predĺžila lehoty na absolvovanie takéhoto očkovania do 31.1.2022. Predĺženie lehoty na očkovanie sa ale netýka absolvovania vakcinácie jednodávkovou očkovacou látkou Janssen (pri nej je potreba zaočkovať sa najneskôr do 15.1.2022 a preočkovať posilňovacou dávkou najneskôr do 15.3.2022).

Štátna tajomníčka Ingrid Brocková: Slovenská republika podporuje integračné ambície krajín západného Balkánu do Európskej únie

20.01.2022 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková dnes (20. januára 2022) prijala delegáciu projektu Think Balkans zloženej zo zástupcov rezortov diplomacie z Albánska, Bosny a Hercegoviny, Kosova, Severného Macedónska, Srbska a štyroch predstaviteľov balkánskych mimovládnych organizácií. Hlavným cieľom projektu je výmena skúseností, nadviazanie spolupráce a komunikácie medzi konzorciom mimovládnych organizácií Vyšehradskej štvorky Think Visegrad a organizáciami, ktoré sú v regióne západného Balkánu združené v projekte Think Balkans.

Rezort práce bude za január a február 2022 vyplácať Prvú pomoc + vrátane opatrenia 3B

20.01.2022 - Vláda SR 19. januára 2022 schválila návrh ministra Milana Krajniaka na ponechanie súčasnej podpory poskytovanej zamestnávateľom za mesiac december 2021. Zamestnávatelia tak budú môcť, rovnako ako v decembri, žiadať o príspevky z projektu Prvá pomoc + vrátane opatrenia 3B aj za mesiace január a február 2022.

Európsky súd pre ľudské práva vyhlásil rozsudok v prípade Salmanov proti Slovenskej republike

20. 01. 2022 – Dňa 20. januára 2022 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásil rozsudok v prípade Salmanov proti Slovenskej republike. Konštatoval porušenie práva na osobnú slobodu podľa článku 5 ods. 1  a 5 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a sťažovateľovi priznal 8 000 eur za nemajetkovú ujmu a 2 000 eur ako  náhradu nákladov a výdavkov. Sťažovateľ bol v apríli 2013 vzatý do väzby. Špecializovaný trestný súd vyhovel jeho žiadosti o prepustenie rozhodnutím z 11. novembra 2014, proti ktorému prokurátor podal sťažnosť. Vec bola 14. novembra 2014 predložená najvyššiemu súdu s tým, že bolo nariadené hlavné pojednávanie na 28. novembra 2014, ako aj na 3. decembra 2014 s predpokladom, že v tento deň bude vyhlásený rozsudok.

Niektoré súdy začnú intenzívnejšie spolupracovať s mediátormi už od marca

20. 01. 2022 - V rámci podaktivity 3 národného projektu Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky „Budovanie a posilnenie alternatívneho riešenia súdnych sporov prostredníctvom mediácie a efektívneho využívania nástrojov restoratívnej justície v Slovenskej republike“ sa ukončila súťaž na zabezpečenie mediátorov, ktorí budú na základe odporučenia súdu poskytovať mediáciu účastníkom súdnych konaní bezplatne.

ESĽP rozhodol v nórskom prípade odobratia dieťaťa slovensko-nórskemu páru. Slovenská republika v ňom intervenovala ako tretia strana

20. 01. 2022 - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásil rozsudok v prípade A. L. a ďalší proti Nórsku. V uvedenom prípade nórske orgány sociálnej starostlivosti odobrali slovensko-nórskemu páru ich dieťa do pestúnskej starostlivosti. Snahy rodičov o zvrátenie rozhodnutia neboli úspešné. Otec, matka, maloleté dieťa a jeho stará matka sa pred ESĽP sťažovali okrem iného na porušenie práva na rešpektovanie rodinného života a práva na spravodlivé súdne konanie. Slovenská republika v tomto konaní intervenovala ako tretia strana. ESĽP konštatoval porušenie článku 8 Dohovoru a rodičom dieťaťa priznal spoločne 25 000 EUR z titulu nemajetkovej ujmy a 500 EUR z titulu nákladov a výdavkov.

Záchranné zložky v roku 2021 asistovali pri 400 mimoriadnych udalostiach

20. 01. 2022 - Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia MV SR eviduje za rok 2021 celkovo 400 mimoriadnych udalostí. V porovnaní s rokom 2020 ich bolo o 137 menej. Okrem povodní, požiarov či zosuvov pôdy sa záchranné zložky zaoberali širokou škálou relatívne zriedkavo sa vyskytujúcich udalostí ako napríklad výbuchy plynu, nálezy munície či hromadný úhyn zvierat. Súhrnnú štatistickú správu o mimoriadnych udalostiach (ZIP, 9 MB) vypracovala sekcia krízového riadenia MV SR.

Verejnosť bude môcť kontrolovať obchod s drevom priamo v aplikácii

20.01.2022 - Transparentnosť obchodovania s drevom je jednou z kľúčových úloh reštrukturalizácie štátneho podniku LESY SR, ktorá bola ohlásená koncom minulého roka a vychádza aj z Programového vyhlásenia vlády. V nadväznosti na prebiehajúce procesy dnes na tlačovej konferencii predstavili minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) Samuel Vlčan a generálny riaditeľ štátneho podniku LESY SR Tibor Kőszeghy projekt „Otvorené LESY“. Jeho hlavným cieľom je priniesť širokej verejnosti jednoduché a prehľadne spracované informácie o nakladaní s drevom prostredníctvom aplikácie OTVORENÉ DREVO.

NRSR

Kollár a Pekarová Adamová hovorili o zvyšovaní cien, jadre i pandémii

17. 01. 2022 - Zvyšovanie cien energií, jadrová energetika, pandémia i spolupráca na úrovni V4 či Slavkovského formátu boli témami pondelkového rokovania predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) a predsedníčky Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéty Pekarovej Adamovej. Kollár ju prijal v priestoroch Bratislavského hradu. "Našli sme veľmi veľa spoločných tém, čo sa týka pandémie, jadrovej energetiky, zvyšovania cien energií či inflácie. Myslím si, že spolupráca medzi našimi krajinami bude naďalej nadštandardná. Som veľmi rád, že sme si porozumeli aj pri pohľade na V4 a ďalšie spoločné fungovanie v rámci V4," vyhlásil Kollár na spoločnej tlačovej konferencii.

Poslanci nebudú v utorok rokovať o dohode s USA, odmietli program schôdze

18. 01. 2022 - Národná rada (NR) SR nebude v utorok rokovať o návrhu na vyhlásenie referenda v súvislosti s obrannou dohodou s USA. Poslanci totiž neschválili program mimoriadnej schôdze, ktorú inicioval Smer-SD. Jediným bodom programu bol návrh opozičných poslancov na schválenie uznesenia o vyhlásení referenda. Program schôdze podporili len opoziční poslanci, niektorí členovia klubov OĽANO a Sme rodina sa zdržali. Rokovanie inicioval Smer-SD spoločne s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu. V referende sa chceli pýtať občanov, či súhlasia, aby NR SR vyslovila súhlas s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a USA.
 

Prezident

Prezidentka rokovala s komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím

19.01.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 19. januára 2021 navštívila Úrad komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím, kde sa zaujímala o situáciu v poskytovaní sociálnych služieb. Prezidentka Zuzana Čaputová dnes dopoludnia navštívila Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, kde sa zaujímala najmä o situáciu v poskytovaní sociálnych služieb. „Mnohé zariadenia dnes bohužiaľ nespĺňajú potrebné štandardy bezpečnosti a zachovania dôstojnosti  klientov,“ uviedla prezidentka pri návšteve úradu. Na tému upozorňuje komisárka Zuzana Stavrovská dlhodobo.

Prezidentka prijala zástupcov záchranných zložiek

19.01.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 19. 1. v Prezidentskom paláci prijala zástupcov záchranných zložiek. Prezidentka vo svojom príhovore vyzdvihla každodenné nasadenie pracovníkov záchranných zložiek. "Som presvedčená, že práca policajta, hasiča, zdravotného či horského záchranára sa nedá vykonávať ako desiatky iných zamestnaní. Vyžaduje si mimoriadne nasadenie a odhodlanie pomáhať ľuďom. Dodržiavať najprísnejšie a najnáročnejšie pracovné a etické štandardy. Ochotu riskovať, obetovať voľný čas, súkromie aj osobné pohodlie. Viem, že sa vo svojej práci stretávate aj s nevďakom, nedôverou a dnes tak rozšíreným mudrovaním a neúctou k odbornosti. Avšak zmysel toho, čo robíte, je v službe samotnej, radosť a opodstatnenie je v hodnotách, ktoré pre ľudí chránite."

Prezidentka podporuje dohodu s USA, k splnomocneniu pripojí vyhlásenie

20.01.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 20. januára 2022 v Prezidentskom paláci vystúpila s vyhlásením pre médiá o obrannej dohode s USA.

Prezidentka považuje obrannú dohodu s USA za štandardný spôsob zlepšenia obrannej spolupráce s našimi partnermi, a preto ju podporuje. "Sme členskou krajinou NATO, súčasťou spoločných misií, naša armáda cvičí spoločne s našimi spojencami a k tomu má prispieť aj táto obranná dohoda. Prispeje k brániteľnosti nášho územia a tým pádom aj k posilneniu ochrany našej suverenity. Takúto zmluvu má podpísanú 23 z 29 členských krajín NATO, vrátane našich susedov Maďarska a Poľska a majú ju podpísané všetky členské štáty na hranici aliancie – Litvy, Lotyšska, Rumunska, Bulharska a ďalšie."

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk