21.2.2022
ID: 5359upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slováci po dlhých rokoch už nebudú strácať slovenské občianstvo po prijatí cudzieho občianstva, pokiaľ preukážu najmenej päťročný pobyt v cudzine. Vyplýva to z novely zákona č. 40/1993 Z. z. o štátnom občianstve, ktorú v stredu 16. februára 2022 schválil parlament.

Vláda

J. Naď: Slovensko nesmie stratiť geopolitický kompas

15.02.2022 - Medzi najväčšie bezpečnostné výzvy dneška patrí popri napätej situácii na hraniciach Ukrajiny aj riziko straty geopolitického kompasu Slovenska. Uviedol to minister obrany v rámci bilancie uplynulého obdobia počas Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR. „Diskusia o Dohode o spolupráci v oblasti obrany s USA, de facto o našom mieste medzi západnými demokraciami slobodného sveta je sprevádzaná klamstvami, deformáciou faktov, rozsievaním strachu, nenávisti a dokonca pomsty. Ide o hybridný tlak, aby orgány SR neboli schopné prijímať potrebné a dôležité rozhodnutia,“ uviedol minister J. Naď. Na margo toho ocenil, že napriek dezinformačnej kampani Dohodu minulý týždeň schválila Národná Rada SR a ratifikovala prezidentka SR.

Do vozového parku ministerstva vnútra by malo pribudnúť 705 nových ekologických vozidiel

15. 02. 2022 - Ministerstvo vnútra vyhlásilo verejné obstarávanie na nákup ekologických automobilov, ktoré budú financované z Plánu obnovy a odolnosti. Investícia súvisí s modernizáciou a budovaním odborných kapacít polície /Investícia 2/ v rámci Komponentu 16 Plánu obnovy. Ministerstvo informatizácie hľadá odborných hodnotiteľov pre hackathony. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR hľadá odborných hodnotiteľov pre témy hackathonov – podujatí, na ktorých budú inovátori, univerzity, odborná komunita hľadať riešenia na IT problémy inštitúcií štátnej a verejnej správy. Hodnotitelia by mali mať minimálne päť rokov praxe v IT a praktické skúsenosti s prácou na projektoch. Prvé kolo na podávanie žiadostí sa uzatvára 28. februára 2022. Ministerstvo investícií vyhlásilo výzvu na odborných hodnotiteľov z Plánu obnovy a odolnosti. Cieľom je získať odborníkov, ktorí budú hodnotiť návrhy na témy hackathonov. Odborná komunita, akademická obec, IT firmy budú počas hackathonov hľadať inovatívne riešenia na konkrétne problémy prihlásených inštitúcií štátnej a verejnej správy.

Vicepremiérka Remišová: Milióny z Fondu na spravodlivú transformáciu musíme využiť na to, aby mladí ľudia mali perspektívu kvalitného života a dobrej práce vo svojom regióne

15-02-2022 - MIRRI SR konzultovalo potreby transformujúcich sa regiónov so študentmi a absolventmi z hornej Nitry, Košického a Banskobystrického kraja. Dávame priestor mladej generácii. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) zapojilo do konzultácií k Plánu spravodlivej transformácie aj mládež z regiónov, ktorých sa najviac dotkne prechod na uhlíkovú neutralitu. Prieskum ministerstva ukázal, že mladých ľudí najviac trápi nedostatok atraktívnych a dobre platených pracovných príležitostí, slabé vyhliadky na dobrú prácu v budúcnosti, ale tiež kvalita životného prostredia.

Okrúhly stôl s europoslancami o budúcnosti slovenského poľnohospodárstva v Európskej únii

15.02.2022 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) usporiadalo okrúhly stôl so slovenskými europoslancami, aby s nimi diskutovalo o budúcnosti slovenského poľnohospodárstva a priblížilo im opatrenia Strategického plánu (SP) Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) na roky 2023 – 2027. Europoslanci dostali informácie o nastavení a cieľoch eko-schém, podpore malých a mladých farmárov a podpore chovateľov hovädzieho dobytka a producentov mlieka. 

Minister Ivan Korčok na Hodnotiacej konferencii zahraničnej a európskej politiky: V zahraničnej politike nesmieme doma uhnúť populistom. Treba sa im postaviť a konfrontovať ich s ich nezodpovednou politikou

16.02.2022 - Na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky sa v utorok 15. februára 2022 konal jubilejný XX. ročník Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky. Podujatie tradične organizované Slovenskou spoločnosťou pre zahraničnú politiku (SFPA) v spolupráci s MZVEZ SR predstavuje každoročný významný príspevok do verejnej diskusie o zahraničnej a európskej politike na Slovensku. Tohtoročná konferencia sa kvôli pandémii COVID-19 uskutočnila po dvojročnej prestávke a mala tak výnimočne široký záber, keďže hodnotila časový úsek presahujúci jeden rok poznačený transformáciou v regionálnom i globálnom bezpečnostnom a zahraničnopolitickom prostredí.

Štátna tajomníčka Ingrid Brocková po rokovaní s veľvyslancom Indonézskej republiky: Máme záujem o zintenzívnenie bilaterálnej spolupráce v perspektívnych oblastiach zelených technológií, digitálnej ekonomiky, meteorológie, ako aj obrany.

16.02.2022 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková dnes (16. februára 2022) uskutočnila bilaterálne rokovanie s mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Indonézskej republiky v SR R. Pribadi Sutiono. Štátna tajomníčka potvrdila záujem o ďalší rozvoj bilaterálnych politických aj ekonomických vzťahov. V tejto súvislosti partneri prediskutovali možnosti konania 4. zasadnutia spoločnej komisie pre hospodársku spoluprácu. „Perspektívne oblasti našej spolupráce sa črtajú v zelenej agende, digitálnej ekonomike, informačných a komunikačných technológiách, metrológii, ako aj v obrannej spolupráci.“

Pandemická pomoc pre živnostníkov pokračuje aj v marci

16.02.2022 - V rámci projektu Prvá pomoc môžu zamestnávatelia aj samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) žiadať o finančný príspevok naposledy za mesiac február. 1. marca tohto roka nadobudne účinnosť zákon o podpore v čase skrátenej práce, na základe ktorého budú môcť zamestnávatelia v prípade krízovej situácie žiadať o finančnú podporu. Oprávnenými žiadateľmi sú v tomto prípade len zamestnávatelia. SZČO môžu za nových podmienok naďalej žiadať o finančnú pomoc za mesiac marec 2022 vďaka novému nástroju ochrany pracovných miest.

Nový právny rámec pre podnikateľov vo finančných ťažkostiach

16. 02. 2022 - Súčasná doba, výrazne spätá s pandémiou COVID-19, vyžaduje efektívne riešenia problémov podnikateľov. Takým je aj nový zákon o riešení hroziaceho úpadku. Ide o dôležitú úpravu, ktorej cieľom je poskytnúť dlžníkom dostatočný priestor na účinnú, efektívnu, rýchlu a transparentnú preventívnu reštrukturalizáciu v počiatočnom štádiu, kedy úpadok ešte len „hrozí“. Zabráni sa tak úpadku dlžníka, čím by sa malo zabrániť aj strate pracovných miest a strate know-how. Zároveň by sa tak mala maximalizovať aj celková hodnota pre veriteľov v porovnaní s tým, čo by získali v prípadnom konkurze. Návrh zákona dnes ministerka spravodlivosti Mária Kolíková predstavila v Národnej rade SR a poslanci ho v prvom čítaní odobrili.

Parlament schválil novelu zákona o štátnom občianstve

16. 02. 2022 - Slováci po dlhých rokoch už nebudú strácať slovenské občianstvo po prijatí cudzieho občianstva, pokiaľ preukážu najmenej päťročný pobyt v cudzine. Vyplýva to z novely zákona č. 40/1993 Z. z. o štátnom občianstve, ktorú v stredu 16. februára 2022 schválil parlament.  Tí, ktorí už stratili slovenský pas prijatím cudzieho občianstva, môžu požiadať o jeho vrátenie, pokiaľ zdokladujú päťročný pobyt v cudzine.

Rozsah hodnotenia Programu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko – Rakúsko 2021-2027

16. 02. 2022 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky (ďalej len „MIRRI SR“) oznamuje verejnosti, že na webových sídlach https://www.mirri.gov.sk/, https://www.sk-at.eu/sk/ a https://www.enviroportal.sk/ je v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie podľa zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 24/2006 Z. z.“) zverejnený rozsah hodnotenia strategického dokumentu s celoštátnym dosahom „Program cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko – Rakúsko 2021-2027“.

Poskytovanie dotácií z Environmentálneho fondu bude jednoduchšie a prehľadnejšie

16.02.2022 - Rýchlejší, jednoduchší a prehľadnejší. Aj taký bude po novom proces poskytovania dotácií z Environmentálneho fondu. Zmeny prinesie novela zákona o Environmentálnom fonde z dielne ministerstva životného prostredia (MŽP). Tú dnes schválili poslanci Národnej rady SR.

Stabilizujeme ceny elektriny, domácnosti ušetria 1 mld.

16.02.2022 - Ministerstvo financií SR (MF SR) podpísalo s Ministerstvom hospodárstva SR (MH SR) a akcionárom Slovenských elektrární, a.s. spoločné memorandum, v ktorom sa dohodli, že garantujú všetkým domácnostiam stabilné ceny elektriny až do roku 2024. Štát takto ušetrí domácnostiam a konečným odberateľom vyše jednu miliardu eur. MF SR spolu s MH SR a SPH sa dohodli na prijatí opatrenia na zmiernenie dopadov vysokých cien elektrickej energie. Podpísaním memoranda štát garantuje domácnostiam až do roku 2024 stabilnú regulovanú časť ceny elektriny na úrovni 61,21 eur za megawatthodinu (MWh) bez DPH. Priemerná slovenská domácnosť tak za toto obdobie ušetrí približne 500 eur. V prípade, ak by k dohode neprišlo, domácnostiam by mohol na budúci rok celkový účet za elektrinu vzrásť až o 80 percent.

Domácnosti ušetria na elektrine, SE ju budú do konca roku 2024 dodávať za súčasnú cenu

16. 02. 2022 - Slovenské elektrárne (SE) budú do roku 2024 pre slovenské domácnosti dodávať elektrinu za súčasnú cenu, a to vo výške 61,21 eura za megawatthodinu (MWh). Domácnosti mali vďaka tomu počas nasledujúcich dvoch rokov ušetriť priemerne 500 eur. Na stredajšej tlačovej konferencii počas rokovania vlády o tom informovali minister hospodárstva Richard Sulík a minister financií Igor Matovič. Vláda zároveň z rokovania Národnej rady (NR) SR stiahne návrh zákona o dani z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením.

Zachráňme Žitný ostrov

17.02.2022 - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravilo videokonferenciu za účasti 185 odborníkov na ochranu vôd Žitného ostrova, zástupcov štátnej a verejnej správy, vedecko-výskumných pracovísk a mimovládnych organizácií.

Ministri obrany NATO rokovali v Bruseli o situácii na rusko-ukrajinskom pohraničí a posilnení prítomnosti vo východnom krídle Aliancie

17.02.2022 - Minister obrany SR Jaroslav Naď sa počas uplynulých dvoch dní v Bruseli zúčastnil na pravidelnom rokovaní ministrov obrany členských štátov NATO. Ústrednou témou bola najmä situácia na rusko-ukrajinských hraniciach a s tým súvisiaca potreba posilnenia pripravenosti Aliancie vrátane vojenskej prítomnosti v krajinách jej východného krídla. Súčasťou rokovania bola aj diskusia za účasti ukrajinského a gruzínskeho ministra obrany.

Vicepremiérka Remišová: O financiách určených na podporu najmenej rozvinutých okresov budú rozhodovať samotné okresy

17.02.2022 - Koniec rodinkárstvu pri hospodárení s verejnými financiami. Vicepremiérka a ministerka regionálneho rozvoja Veronika Remišová schválila znenie štatútov a rokovacích poriadkov pre Riadiace výbory najmenej rozvinutých okresov (NRO). V praxi to znamená, že jednotlivé okresy už môžu začať predkladať svoje Plány rozvoja. Po ich schválení budú môcť NRO čerpať pridelené finančné prostriedky podľa nového transparentného systému.

Rozbili sme gang, ktorý obchodoval s certifikátmi na export tovaru

17.02.2022 - Nekompromisný boj s korupciou, ku ktorému sa po februárových voľbách 2020 zaviazala vláda SR, prináša najnovšie výsledky aj v agrorezorte. Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) pod vedením ministra Samuela Vlčana sa v spolupráci s novým vedením Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) a orgánmi činnými v trestnom konaní (OČTK) podarilo odhaliť organizovanú zločineckú skupinu, ktorá roky profitovala na obchodovaní s certifikátmi potrebnými na vývoz biologického tovaru do krajín mimo EÚ.

O dotáciu na nájomné bude možné požiadať do konca apríla

17. 02. 2022 - Podnikatelia, ktorých prevádzky boli počas 3. vlny pandémie povinne zatvorené, môžu požiadať o dotáciu na nájomné do konca apríla. Presné podmienky, za ktorých je možné podať žiadosť sú zverejnené na https://najmy.mhsr.sk. Na základe vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva budú priebežne aktualizované aj obdobia sťaženého užívania. Ministerstvo hospodárstva počas 3. vlny vybavilo takmer 5 000  žiadostí v celkovej výške cez 5 mil. eur. Podobne ako v rámci dotácií na nájomné počas prvej vlny, aj tentoraz sú oprávnenými žiadateľmi o dotáciu nájomcovia, ktorí o peniaze žiadajú prostredníctvom prenajímateľa. Dotáciu možno poskytnúť nájomcovi vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom, najviac však vo výške 50 % nájomného za obdobie sťaženého užívania. Ak sa prenajímateľ a nájomca dohodnú na nižšej zľave, nájomca bude mať možnosť zaplatiť zostávajúce nájomné v rovnako vysokých mesačných splátkach do 48 mesiacov. Rezort hospodárstva vyplatil podnikateľom počas 1. a 2. vlny podnikateľom na dotáciách na nájomné vyše 140 mil. eur.

Na Slovensku máme štyri nové bezplatné dlhové poradne, minister otvoril Zvolen

18.02.2022 - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak otvoril v piatok (18.2.) Bezplatnú dlhovú poradňu (BDP) vo Zvolene. Ďalšie tri pribudli tento týždeň na východnom Slovensku: v Košiciach, v Michalovciach a vo Vranove nad Topľou. Na Slovensku tak už bude otvorených dvanásť bezplatných dlhových poradní, v ktorých pomáhajú ľuďom dostať sa z dlhov psychológovia, právnici a ekonómovia.

NRSR

Trestné sadzby za marihuanu pre vlastnú spotrebu by sa mohli znížiť

15. 02. 2022 - Na Slovensku by sa mohla zaviesť osobitná skutková podstata prechovávania omamnej alebo psychotropnej látky z rastlín rodu konopa pre vlastnú spotrebu za zachovania súčasných množstevných limitov. Horná hranica trestnej sadzby by v takomto prípade mohla byť jeden, respektíve dva roky. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Zaviesť by sa tiež mala možnosť takzvaného ochranného liečenia. V prípade zavedenia novej skutkovej podstaty prechovávania marihuany má byť horná hranica trestu jeden rok vtedy, ak by išlo o množstvo, ktoré zodpovedá najviac trojnásobku obvykle jednorazovej dávky na použitie, a to pre osobnú spotrebu. Horná hranica dva roky by mala platiť pre množstvo, ktoré zodpovedá najviac desaťnásobku dávky.

Podmienky straty občianstva SR po prijatí cudzieho sa zmiernia

16. 02. 2022 - Slováci nebudú musieť prichádzať o slovenské občianstvo po prijatí cudzieho občianstva, pokiaľ preukážu najmenej päťročný pobyt v cudzine. Vyplýva to z novely zákona o štátnom občianstve, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Tí, ktorí už stratili slovenský pas prijatím cudzieho občianstva, môžu požiadať o jeho vrátenie, pokiaľ zdokladujú päťročný pobyt v cudzine. Novelu poslanci posunuli do druhého čítania ešte v marci 2021, odvtedy sa opakovane presúvala z programu schôdzí. Dôvodom boli diskusie v koalícii o pozmeňujúcich návrhoch. Slovenské štátne občianstvo majú podľa schválenej legislatívy získať tiež bývalí občania SR, ktorí ho stratili na vlastnú žiadosť, ako aj osoby so slovenským pôvodom po jednom z rodičov, prarodičov alebo praprarodičov.

Žiadatelia o azyl by mohli mať prístup na trh práce už po pol roku

16. 02. 2022 - Žiadatelia o azyl by mohli mať prístup na trh práce už šesť mesiacov od začatia konania o udelenie azylu. V súčasnosti platí deväťmesačná lehota. Mali by mať tiež nárok na zabezpečenie sociálneho, psychologického poradenstva a kurz kultúrnej orientácie. Vyplýva to z novely zákona o azyle, ktorú vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Rovnako sa navrhuje aj mesačný príspevok pre osoby s medzinárodnou ochranou vo výške 1,75-násobku životného minima, ktorý by mohli čerpať počas šiestich mesiacov.

Novela autorského zákona reaguje na nové metódy retransmisie

16. 02. 2022 - Transpozície smerníc Európskeho parlamentu, ale aj rozšírenie povinných výnimiek z autorského práva a úprava povinností a práv v rámci online služieb zdieľania obsahu sú obsahom návrhu novely autorského zákona. V stredajšom hlasovaní ju schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Ministerstvo kultúry (MK) SR ako predkladateľ upozorňuje, že v prípade prvej transpozície európskej smernice týkajúcej sa autorského práva na digitálnom jednotnom trhu by mala úprava viesť k zlepšeniu využívania kreatívneho obsahu v digitálnom prostredí. "Smernica o online prenosoch vysielateľov a retransmisii reguluje predovšetkým časť online služieb spojených s vysielaním, reaguje na nové metódy retransmisie a zavádza prenos programov prostredníctvom techniky tzv. priameho vstupu," dodáva rezort kultúry.

Vstup zdravotníkov z cudziny sa uľahčí,zdravotníckych asistentov premenujú

17. 02. 2022 - Zdravotnícki pracovníci z cudziny sa budú môcť ľahšie a rýchlejšie uplatniť v slovenskom zdravotníctve. Zdravotnícki asistenti sa premenujú na praktickú sestru – asistent. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Novelizáciou sa upravia podmienky overovania ovládania štátneho jazyka v rozsahu nevyhnutnom na výkon zdravotníckeho povolania. Umožní sa aj skrátiť lehoty uznávania dokladov o ďalšom vzdelávaní zdravotníckych pracovníkov vydaných vzdelávacími inštitúciami alebo inými oprávnenými orgánmi podľa právnych predpisov členských štátov Európskej únie alebo tretích štátov.

Riadna schôdza bude pokračovať aj popoludní, mimoriadna sa presúva

17. 02. 2022 - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú pokračovať v rokovaní na riadnej 55. schôdzi aj vo štvrtok poobede, hoci bola naplánovaná mimoriadna schôdza. O 14.00 h má byť napokon hodina otázok, následne by mali zákonodarcovia dokončiť diskusiu k návrhom na zriadenie mestských súdov v Bratislave a Košiciach. O zmenách v priebehu rokovania informoval predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po zasadnutí poslaneckého grémia. Ak sa diskusia k bodom ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej skončí do 17.00 h, hlasovať sa o nich bude vtedy, ak nie, diskusia bude pokračovať a hneď po nej bude hlasovanie o doteraz prerokovaných bodoch. Tým by malo plénum ukončiť rokovací deň i aktuálnu 55. schôdzu.

Zo súdnej mapy ide do 2. čítania iba návrh o okresných súdoch

17. 02. 2022 - Do druhého čítania ide zo štyroch návrhov v rámci súdnej mapy len jeden z nich týkajúci sa nových sídel a obvodov okresných súdov. Zvyšné tri nenašli vo štvrtkovom hlasovaní medzi poslancami Národnej rady (NR) SR dostatočnú podporu. V druhom čítaní tak majú poslanci rokovať o vládnom návrhu zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi okresných súdov. Hovorí o tom, že v praxi má prísť ku geografickému zväčšeniu obvodov okresných súdov. Z niektorých sídelných súdov by sa mali stať pracoviská. Návrh predpokladá aj zrušenie okresných súdov v Partizánskom, Skalici, Bánovciach nad Bebravou a Kežmarku. Agenda obchodného registra by sa mala koncentrovať na žilinský okresný súd.

Prezident

Prezidentka podpísala 4 zákony

15.02.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 15. februára podpísala 4 zákony. Ich zoznam je dostupný v sekcii Podpísané a vrátené zákony.

Prezidentka diskutovala s premiérom a predsedom NR SR o Ukrajine

15.02.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v utorok 15. februára 2022 v Prezidentskom paláci stretla s premiérom Eduardom Hegerom a predsedom NR SR Borisom Kollárom. Diskutovali spolu o aktuálnej medzinárodnej situácii v súvislosti s krízou na Ukrajine a o dopadoch na Slovensko.

Slovensko je v informačnej búrke, potrebujeme sa začať brániť

15.02.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 15. februára 2022 vystúpila s príhovorom na 20. ročníku Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR, ktorú spoločne organizujú Výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Podľa prezidentky zahraničná politika nebude úspešná, ak nemáme jej jasnú podporu doma. Kontext, v ktorom dnes Slovensko svoju európsku a zahraničnú politiku vykonáva, označila za najzložitejší za celé obdobie našej samostatnosti. Podľa prezidentky žijeme mimoriadnu dobu a aj zahraničnopolitická situácia je mimoriadna.

Prezidentský palác svieti na znak solidarity s Ukrajinou

16.02.2022 - Prezidentský palác sa v stredu 16. februára 2022 rozsvietil v ukrajinských národných farbách na znak solidarity so susednou Ukrajinou, ktorá si v tento deň pripomína ako Deň jednoty. Prezidentka Zuzana Čaputová opakovane vyjadrila podporu Ukrajine v súčasnej napätej medzinárodnej situácii.  „Je to vyjadrenie solidarity a podpory nášmu susedovi a všetkým jeho obyvateľom, pre ktorých nie je vojna iba niečo vzdialené či teoretické. Je to pre nich realita, ktorá už ôsmy rok priamo zasahuje do ich každodenných životov. Naša podpora je dôležitým symbolom, že na ich bezpečnosti, možnosti žiť svoj život v mieri a na ich práve slobodne rozhodnúť o svojej budúcnosti, nám úprimne záleží.“

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk