28.2.2022
ID: 5361upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na vláde presadila legislatívu potrebnú k zriadeniu samostatných správnych súdov. Správne súdnictvo rieši spory medzi občanom a štátom. Preskúmava dôležité rozhodnutia úradov, inštitúcií, ktoré sa týkajú napríklad dôchodkov, sociálnych dávok, či daňových vecí a chráni ľudí pred prípadnou svojvôľou štátnych orgánov.

Vláda

O financie na rozvoj zelenej energie sa bude možné uchádzať v deviatich výzvach, prvá by mala byť už v apríli

21. 02. 2022 - Financie na rozvoj zelenej energie a modernizáciu energetickej infraštruktúry na Slovensku budú môcť záujemcovia získať od apríla tohto roku do apríla budúceho roku v rámci deviatich výziev. Vyše 220 mil. eur z Plánu obnovy a odolnosti bude možné získať vo výzvach zameraných na tri oblasti – podporu nových obnoviteľných zdrojov energie, repowering a zvyšovanie flexibility sústavy. Schému štátnej pomoci pre túto oblasť už schválil Protimonopolný úrad. Jej celé znenie je zverejnené na >>> tu.

Na konferencii ministrov pre návraty vo Viedni sa hovorilo aj o vývoji situácie na Ukrajine

22. 02. 2022 - Európska únia chce rozvíjať spoluprácu, aby sa tak zvýšila efektivita a úroveň návratov neregulárnych migrantov na východnej stredomorskej a západobalkánskej ceste. S týmto cieľom sa v 21. - 22. februára 2022  vo Viedni konala ministerská konferencia pre návraty, ktorú zorganizovalo Federálne ministerstvo vnútra Rakúska v spolupráci so Spoločnou koordinačnou platformou zameranou na oblasť migračnej politiky. Na konferencii sa zúčastnili delegácie štátov EÚ, západného Balkánu, zástupcovia Európskej komisie, EÚ agentúr, Medzinárodného centra pre rozvoj migračnej politiky (ICMPD) a Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM). Slovensko zastupoval minister vnútra Roman Mikulec.

Už päť mesiacov pomáha v sociálnych službách zvládať stres aplikácia

22.02.2022 - Ministerstvo práce, sociálnych veci a rodiny SR (MPSVR SR) chráni zdravie a psychickú pohodu zamestnancov v sociálnych službách. S pretrvávajúcim obdobím pandémie, s ktorým sa spája aj zvyšujúci sa tlak na týchto pracovníkov, spustilo v októbri minulého roka aplikáciu „StressHelp“. Rýchla pomoc umožňuje sledovanie psychického stavu pracovníkov v pomáhajúcich profesiách. Pričom táto mobilná a webová aplikácia dokáže včas zachytiť možné symptómy úzkosti či vyhorenia. Ministerstvo práce sa ju snaží aj na základe doterajších poznatkov z praxe neustále zlepšovať. Od januára je k dispozícii jej aktualizácia. Prináša vylepšené funkcie pre sebaposúdenie aktuálneho stavu užívateľa, jeho edukáciu o možných ťažkostiach a tiež cvičenia na uvoľnenie tela aj mysle. Po piatich mesiacoch fungovania má aplikácia viac ako 1800 použití.

Minister Budaj predstavil iniciatívu za dôstojné odškodné

22.02.2022 - Minister životného prostredia Ján Budaj dnes predstavil iniciatívu za vyplácanie dôstojného odškodného a zjednotenie legislatívy, týkajúcej sa odškodnenia, ktorá uľahčí a sprehľadní procesy vyplácania odškodného za rôzne ujmy zo strany štátu pri zranení, respektíve úmrtí.

Ďalší krok ministra Vlčana k očiste agrorezortu

22.02.2022 - Minister Samuel Vlčan dnes v Pezinku na Špeciálnej prokuratúre SR odovzdal výsledky Forenzného overenia Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Ako minister Vlčan uviedol: „Zistenia forenzného auditu sme využili pri obnove trvalej akreditácie PPA a aj vďaka prijatým opatreniam  som mohol 15. októbra 2021 konštatovať, že PPA splnila všetky podmienky na obnovenie trvalej akreditácie. Keďže v zisteniach sú závažné podozrenia na spáchanie trestných činov, odovzdávam forenzné overenie orgánom činným v trestnom konaní. Kauza Dobytkár už stojí pred súdom. Trvám na tom, aby sa vyšetrili aj ďalšie kauzy, ktoré z prešetrenia forenzného auditu určite vzídu. Agrorezort bol za posledných viac ako dvadsať rokov ťažko skúšaný klientelizmom a korupciou, preto chcem ako minister urobiť za tým jasnú bodku. Ak po mne nezostane nič iné, len vyčistený rezort, budem to považovať za svoju splnenú misiu.“

Štátny tajomník M. Majer rokoval s veľvyslankyňou Španielska Loreou Arribalzaga Ceballos

23.02.2022 - Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer prijal dnes v priestoroch rezortu obrany veľvyslankyňu Španielskeho kráľovstva v SR Lorey Arribalzaga Ceballos. Spoločne s ňou prišiel o možnostiach rozvoja bilaterálnej spolupráce, ako aj o vývoji bezpečnostnej situácie na území Ukrajiny a v blízkosti jej hraníc, hovoriť aj nový nerezidentný pridelenec obrany Španielskeho kráľovstva v SR plk. Miguel Golmayo Fernandéz.

Posledný z konvojov USA smerujúcich na cvičenie Saber Strike 22 je už na Slovensku

23.02.2022 - Posledný z konvojov amerických ozbrojených síl, ktoré pricestovali z Nemecka na medzinárodné vojenské cvičenie Saber Strike 22, je už na Slovensku. V rámci trasy mal plánovanú 24-hodinovú prestávku v priestoroch leteckej základne Malacky – Kuchyňa. Približne 2000 príslušníkov amerických ozbrojených síl spolu s približne 600 kusmi bojovej a zabezpečovacej techniky sa na Slovensku zapojí do dva roky plánovaného cvičenia spolu s príslušníkmi Ozbrojených síl SR. „Americké konvoje postupne dorazili na našu základňu spravidla neskôr večer a nasledujúci podvečer pokračovali ďalej do Levíc alebo na Lešť, kde budú cvičiť,“ konštatoval plk. Peter Prokop, veliteľ 46. krídla Kuchyňa.

Štátny tajomník M. Majer: S Estónskom a spojencami nazeráme na situáciu na Ukrajine jednotne, rovnako tak budeme aj reagovať

23.02.2022 - Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer prijal na pôde rezortu mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Estónskej republiky Toomasa Kukka. Témou ich rozhovoru bol vývoj bezpečnostnej situácie na Ukrajine a v Európe, ako aj možnosti bilaterálnej spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti.

„Slovensko bude vždy podporovateľom suverenity, nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny. Ruská federácia nesmie mať žiadne pochybnosti o tom, že akákoľvek vojenská agresia voči Ukrajine bude mať veľmi vážne následky. V tomto sme jednotní naprieč celou Alianciou a tak budeme aj reagovať,“ uviedol Majer.

Slovensko monitoruje aktuálne dodávky ropy a plynu

23. 02. 2022 - Aktuálna napätá situácia medzi Ruskom a Ukrajinou má vplyv aj na svetové hospodárstvo a dodávky energií. Slovenská republika preto pozorne monitoruje aktuálne dodávky ropy a plynu. „V súčasnosti nie je dôvod na paniku. Dodávky v rámci Európy sú zatiaľ stabilné. Odberateľov môžeme ubezpečiť, že plynu máme dostatok,” uviedol štátny tajomník MH SR Karol Galek.

Čo sa týka ropy, Slovensko svoj postup koordinuje s ďalšími krajinami, či už v rámci Európskej únie (EÚ) alebo v rámci Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA), aby v prípade potreby mohol byť aktivovaný kolektívny núdzový mechanizmus IEA. V rámci tohto procesu by mohli byť uvoľnené aj rezervy zo Strategických ropných rezerv (The Strategic Petroleum Reserve) v Spojených štátoch amerických (USA), ktoré disponujú najväčšou núdzovou zásobou ropy na svete.

Vláda schválila rozsiahlu novelu zákona o Policajnom zbore

23. 02. 2022 - Minister vnútra Roman Mikulec v stredu 23. februára 2022 predložil na rokovanie vlády návrh novely zákona č. 171/1993 o Policajnom zbore, ktorou sa zavádza základná štruktúra Policajného zboru, nové oprávnenia policajtov, rušia sa menovky na rovnošatách či upravuje činnosť dronov. V závislosti od priebehu legislatívneho procesu by zmeny mali byť platné od 1. júna 2022.

Minister hospodárstva nateraz neočakáva problémy s dodávkami plynu, ropy či jadrového paliva

23. 02. 2022 - Minister hospodárstva Richard Sulík nateraz pre ukrajinsko-ruský konflikt neočakáva problémy s dodávkami plynu, ropy či jadrového paliva. Ako povedal po stredajšom rokovaní vlády, dodávky plynu z Ruska cez Ukrajinu zatiaľ neboli obmedzené ani prerušené. Slovensko má podľa neho na konci zimy aj dostatok plynu v zásobníkoch. „Takže môžem povedať, že s plynom je to v poriadku,“ podotkol Sulík. Slovensko sa podľa ministra nemusí obávať ani nedostatku ropy. „Čo sa týka ropy, aj keby boli dodávky ropy obmedzené, čo momentálne nie sú, tak po prvé máme fyzicky na Slovensku v zásobníkoch ropu na 90 dní. A aj keby sa tá minula, tak mám prísľub od Slovnaftu, že ropovodom Adria príde dostatok ropy,“ dodal Sulík.

Vláda schválila odklad odvodov do Sociálnej poisťovne aj za mesiac február

23.02.2022 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR predložilo úpravu návrhu pre zabezpečenie príjmu rodín v čase pretrvávajúcej pandémie. Aj keď sa núdzový stav skončil, naďalej trvá mimoriadna situácia, ktorá ovplyvňuje platenie a výšky odvodov do Sociálnej poisťovne. Táto situácia si vyžiadala opätovný odklad odvodov a s cieľom zmiernenia ekonomických dopadov sme opätovne navrhli posunúť ich splatnosť aj za február 2022. Nový dátum splatnosti posúvame na 30. júna 2025. Nárok na odklad vzniká zamestnávateľovi a povinne poistenej samostatne zárobkovo činnej osobe (SZČO), ktorým v dôsledku krízovej situácie dokázateľne poklesli príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac.

Termín podania návrhov kandidátov na ombudsmana posunuli na 8. apríla

23. 02. 2022 - Návrhy na kandidátov na funkciu verejného ochrancu práv môžu poslanci Národnej rady (NR) SR predkladať do 8. apríla. Ombudsmana budú preto voliť až na schôdzi, ktorá sa začína 26. apríla. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe parlamentu. Pôvodne sa mali návrhy podávať do 25. februára. Súčasnej ombudsmanke Márii Patakyovej sa podľa zverejnených údajov končí funkčné obdobie 29. marca. Patakyová už avizovala, že opätovne kandidovať nebude. Verejného ochrancu práv volí parlament na päť rokov z kandidátov, ktorých navrhne najmenej 15 poslancov.

Úspech štátu v spore o 35 miliónov eur z emisií

23.02.2022 - Krajský súd Bratislava potvrdil prvostupňové rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I, ktorý v decembri 2020 v celom rozsahu zamietol žalobu spoločnosti Interblue Group (Europe) AG voči Ministerstvu životného prostredia SR (MŽP SR).

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok k vojenskému útoku Ruskej federácie na Ukrajinu

24.02.2022 - „Rozhodne odsudzujem priamy vojenský útok Ruskej federácie na nášho suseda Ukrajinu. Rusko hrubo porušuje medzinárodné právo a princípy Charty OSN. Toto konanie je hrozbou pre európsku bezpečnosť. Na dnešnom mimoriadnom zasadnutí NATO budeme žiadať Alianciu o konzultáciu podľa článku 4. Súčasná situácia si to vyžaduje. Som v permanentnom kontakte s našim veľvyslanectvom v Kyjeve. Všetci sú nateraz v bezpečí a ich ďalšie zotrvanie je koordinované s ostatnými štátmi EÚ.”

Budaj: vojenská agresia je neospravedlniteľná

24.02.2022 - Minister životného prostredia Ján Budaj odsúdil nevyprovokovanú a neospravedlniteľnú vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine. Ministerstvo životného prostredia uložilo všetkým rezortným organizáciám bezodkladne zabezpečiť úlohy na úseku krízového riadenia a v súvislosti s prípravou kapacít potrebných pre prípadnú pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. Minister Budaj sa obrátil s prejavom solidarity a spolunáležitosti k ukrajinskému kolegovi, ministrovi ekológie a prírodných zdrojov Ruslanovi Striletsovi.

Vicepremiérka Veronika Remišová: Kľúčový krok pre kyberbezpečnosť Slovenska – vybudujeme „nehacknuteľnú“ kvantovú komunikačnú sieť

24. 02. 2022  - Národné centrum pre kvantové technológie bude koordinovať zavádzanie kvantovej infraštruktúry, z Plánu obnovy a európskych programov na to pôjde vyše 16 miliónov eur. Slovensko musí byť lepšie pripravené čeliť novým hrozbám aj v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Na prvom valnom zhromaždení Národného centra pre kvantové technológie boli dnes prijatí prví členovia združenia a schválené konkrétne aktivity pre podporu zavádzania kvantovej komunikačnej technológie na Slovensku. Do piatich rokov  vznikne na našom území nosná kvantová komunikačná sieť, ktorá bude tvoriť kostru vysokobezpečného kvantového internetu. 

Ministerstvo vnútra k aktuálnemu dianiu na Ukrajine

24. 02. 2022 - Slovenská republika dnes odsúdila útok Ruska na Ukrajinu a deklarovala pripravenosť poskytnúť Ukrajine pomoc na ukončenie konfliktu a na ochranu ľudských životov. MV SR je pravidelnom kontakte s ukrajinskou stranou aj s partnermi v EÚ a NATO. Vláda a dotknuté rezorty vrátane MV SR pravidelne koordinujú a aktualizujú plány na rôzne scenáre vývoja, ktoré pracujú aj s rôznymi počtami utečencov. Polícia v súčinnosti s zbrojenými silami bude zabezpečovať kontrolovaný prechod hraníc a ľudia utekajúci pred vojnou u nás dostanú potrebné zázemie. Nezaznamenali sme doteraz žiadne žiadosti o azyl na slovensko-ukrajinskej hranici, čakacie doby  na hraničných priechodoch sa predĺžili.

V4 bude spolupracovať pri propagácii kúpeľníctva a zdravotného cestovného ruchu

24. 02. 2022 - Na spoločnom postupe sa dohodli štátni tajomníci krajín V4 zodpovední za turizmus. Od spolupráce si sľubujú, že sa do celého regiónu podarí prilákať viac turistov zo vzdialených krajín. „Aj keď sme v podstate konkurenti, jednotná kampaň nám všetkým môže priniesť benefit v podobe väčšieho počtu turistov. Cestovný ruch v strednej Európe pandémia tvrdo zasiahla a aj keď sa turisti postupne vracajú, stále sme ďaleko od návštevnosti spred roka 2020. Veríme, že aj táto iniciatíva našim podnikateľom v tomto sektore pomôže,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková.

Vláda schválila vznik správnych súdov

25. 02. 2022 - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na vláde presadila legislatívu potrebnú k zriadeniu samostatných správnych súdov. Správne súdnictvo rieši spory medzi občanom a štátom. Preskúmava dôležité rozhodnutia úradov, inštitúcií, ktoré sa týkajú napríklad dôchodkov, sociálnych dávok, či daňových vecí a chráni ľudí pred prípadnou svojvôľou štátnych orgánov. Zriadenie správnych súdov je dôležitou črtou právneho štátu a právomoci správnych súdov sú zásadné pre návrat dôvery v inštitúcie a právny štát.

NRSR

Novelizácia zákona o finančnej kontrole a audite

22.02.2022 - Dňa 01. 03. 2022 nadobudne účinnosť (okrem čl. II, ktorý nadobudne účinnosť 27. 02. 2022) zákon č. 39/2022 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 357/2015 Z. z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „novela zákona č. 357/2015 Z. z.“). 

Minister vnútra ostáva vo funkcii, opozícii sa nepodarilo ho odvolať

23. 02. 2022 - Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredajšom hlasovaní podržali vo funkcii ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Za návrh na jeho odvolanie hlasovalo len 50 zo 126 prítomných poslancov. Proti bolo 62, zdržalo sa 13 zákonodarcov a jeden nehlasoval. Za Mikulcov koniec vo funkcii hlasovali okrem opozičných poslancov aj predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský a poslankyňa Adriana Pčolinská (Sme rodina). Ostatní poslanci za Sme rodina sa zdržali alebo neboli na hlasovaní prítomní.

Prezident

Prezidentka podpísala 2 zákony

22.02.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 22. februára 2022 podpísala 2 zákony, ktoré jej boli doručené NR SR.

Vyhlásenie k ruskej vojenskej invázii voči Ukrajine

24.02.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 24. februára 2022 zúčastnila na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR na Úrade vlády SR. Po skončení rokovania spolu s premiérom Eduardom Hegerom vystúpila so spoločným vyhlásením troch najvyšších ústavných činiteľov k začiatku ruskej vojenskej invízie voči Ukrajine. 

 

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk