7.3.2022
ID: 5371upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovenská republika s ďalšími 38 štátmi predložila situáciu na Ukrajine na vyšetrovanie prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu v Haagu. Tento krok umožní okamžité začatie vyšetrovania najzávažnejších zločinov podľa medzinárodného práva, najmä vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, páchaných počas konfliktu na území Ukrajiny.

Vláda

Vicepremiérka Remišová: Pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny sme spustili špeciálny informačný web
 
26. 02. 2022 - Pomáhame ľuďom z Ukrajiny utekajúcim pred vojnou. Štátna firma Slovensko IT v spolupráci s ministerstvom vnútra od dnes spúšťa informačný web, ktorý bude vstupnou bránou pre utečencov z Ukrajiny. Najdôležitejšie informácie nájdu na jednom mieste https://ua.gov.sk Informačnú webovú stránku https://ua.gov.sk vytvorila štátna spoločnosť Slovensko IT, ktorá patrí pod Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR), v spolupráci s Migračným úradom Ministerstva vnútra SR.

Efektívnejšie súdnictvo pre deti a obete zločinov

28. 02. 2022 - Postarať sa o najzraniteľnejších je základnou službou, ktorú štát musí vedieť garantovať. Do tejto skupiny nepochybne patria deti, ale rovnako aj obete zločinu. Práve na túto cieľovú skupinu je zameraný projekt ministerstva spravodlivosti, vďaka ktorému už od marca začnú vznikať na súdoch špeciálne miestnosti pre výsluch detí a zraniteľných obetí. Projekt tiež zahŕňa vytvorenie jednotnej metodiky pre sudcov na zisťovanie názoru dieťaťa a výsluch obete, a rovnako aj edukačný program pre sudcov.

Environmentálne zhromaždenie OSN stavia prírodu do centra diskusií o globálnej hospodárskej obnove

28.02.2022 - Slovensko, ako krajina uprostred Európy, si plne uvedomuje a preberá na seba zodpovednosť za zápas s klimatickou krízou, zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj vo svojom video-odkaze počas 5. zasadnutia Environmentálneho zhromaždenia Organizácie spojených národov (UNEA-5.2).

Indikatívny harmonogram vyhlasovania výziev/priamych vyzvaní v rámci Plánu obnovy a odolnosti

28. 02. 2022 - Dňa 11. februára 2022 bol Národnou implementačnou a koordinačnou autoritou schválený harmonogram výziev a priamych vyzvaní za komponent 15 Plánu obnovy a odolnosti SR.

Rezort hospodárstva predstavil svoje priority na tento rok

28. 02. 2022 - Podnikateľské Kilečká, boj s byrokraciou a goldplatingom, podpora rodinného podnikania či prvotné prípravy na EXPO 2025 v Osake. To sú niektoré z priorít Ministerstva hospodárstva SR na rok 2022. „Rovnako ako minulý rok, chceme byť aktívni vo viacerých oblastiach. Veľkú pozornosť budeme opäť venovať zatraktívneniu a skvalitneniu podnikateľského prostredia - presne tak, ako to robíme od nášho nástupu na ministerstvo,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. Medzi priority rezortu patrí definitívne schválenie druhého balíka podnikateľských opatrení – Kilečko 2, ktorý musí po vláde odobriť aj Národná rada SR. MH SR chce zároveň tento rok predstaviť v poradí tretí balík na zlepšenie podnikateľského prostredia. „Máme mimoriadne pozitívnu odozvu od samotných podnikateľov, ktorá nás motivuje v ďalšej práci. Už teraz máme v šuflíku desiatky návrhov, vrátane tých, ktoré sa presunuli z predchádzajúcich balíkov,“ upresnil štátny tajomník MH SR Ján Oravec.

I. Korčok po stretnutí s eurokomisárkou Johansson: Pri riešení situácie na našej hranici s Ukrajinou je nám EÚ pripravená pomôcť

01.03.2022 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok dnes (1. marca 2022) prijal komisárku EÚ pre vnútorné záležitosti Ylvu Johansson. Hlavnou témou rozhovorov bola utečenecká kríza na vonkajších hraniciach EÚ s Ukrajinou. Partneri sa zhodli, že EÚ musí byť pripravená na ruskú agresiu reagovať jednotne a razantne. Popri tom musí Ukrajine poskytovať politickú i materiálnu podporu, vrátane humanitárnej pomoci.

Osobný bankrot už pomohol tisíckam ľudí

01. 03. 2022 - Dnes je to presne 5 rokov, čo nadobudli účinnosť nové pravidlá pre tzv. osobný bankrot, ktoré ministerstvo spravodlivosti pripravilo ešte pod vedením Lucie Žitňanskej a Márie Kolíkovej. Vďaka zmenám účinným od 1. marca 2017 sa osobný bankrot stal oveľa dostupnejším. Pre ľudí je jednoduchšie vymaniť sa z tzv. „dlhovej pasce“ a  s pomocou Centra právnej pomoci prejsť procesom osobného bankrotu. Len za minulý rok vybavili zamestnanci Centra právnej pomoci takmer 100 000 telefonických, osobných a emailových konzultácií.

Bilancia štátneho rozpočtu

01.03.2022 - Príjmy štátneho rozpočtu boli oproti rovnakému obdobiu minulého roka vyššie o 537,1 mil. eur. Výdavky štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšili o 38,2 mil. eur. Uvedené znamenalo medziročné zlepšenie hospodárenia štátneho rozpočtu o 498,9 mil. eur. Štátny rozpočet dosiahol ku koncu februára 2022 schodok vo výške 680,4 mil. eur. Medziročný rast daňových príjmov predstavoval 522,1 mil. eur. Pozitívny vývoj bol zaznamenaný pri dani z pridanej hodnoty vo výške 340,8 mil. eur, pri dani z príjmov právnických osôb vo výške 70,6 mil. eur, pri spotrebných daniach vo výške 43,5 mil. eur, pri daniach z používania tovarov a z povolenia na výkon činnosti vo výške 43,2 mil. eur, pri dani vyberanej zrážkou vo výške 17,3 mil. eur, pri dani z príjmov fyzických osôb vo výške 3,0 mil. eur a pri iných daniach na tovary a služby vo výške 1,4 mil. eur. Pri daniach z medzinárodného obchodu a transakcií, vrátane sankcií, došlo k medziročnému nárastu o 2,3 mil. eur.

Vicepremiérka Remišová na summite EÚ vo Francúzsku: Miesto Ukrajiny je v Európskej únii

01.03.2022 - V súčasnej situácii, keď Ukrajina čelí vojne, sa Európska únia musí odvážne postaviť zoči-voči novým výzvam. Na summite ministrov EÚ zodpovedných za politiku súdržnosti vo francúzskom Rouene to zdôraznila podpredsedníčka vlády Veronika Remišová. Podľa vicepremiérky spoločným úsilím členských štátov by mala byť čo najrýchlejšia integrácia Ukrajiny do Európskej únie. Vicepremiérka zároveň vyzvala EÚ na podporu krajín, ktoré čelia utečeneckej kríze v prvej línii, a to aj možnosťou použiť eurofondy na zmiernenie jej dopadov.

Kybernetickú bezpečnosť zdravotníckych zariadení posilní eurofondová výzva za 5 miliónov eur

01.03.2022 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vyhlásilo dopytovo-orientovanú výzvu „Rozvoj governance a úrovne informačnej a kybernetickej bezpečnosti v zdravotníckych zariadeniach“ z prioritnej osi 7 Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti tak majú možnosť lepšie zabezpečiť svoju kľúčovú infraštruktúru proti kybernetických útokom v celkovej alokácii 5 miliónov eur.
Dopytová výzva je zameraná na zmapovanie stavu informačných systémov a aktív a na spracovanie bezpečnostnej dokumentácie. Rovnako je však určená aj pre tých žiadateľov, ktorí zavedú dodatočné opatrenia a posunú kyber bezpečnosť vo svojej inštitúcii na vyššiu úroveň ochrany.

Ministerstvo dopravy a ČESMAD pomôžu s dopravou ľudí aj tovaru na hranicu s Ukrajinou

01.03.2022 - Združenie autodopravcov ČESMAD v spolupráci v Ministerstvom dopravy a výstavby SR vytvárajú zoznam dopravcov, ktorí sú ochotní sa podieľať na preprave ľudí z hraníc s Ukrajinou, respektíve na doručovaní humanitárnej pomoci na hranice. Koordinačné centrum chcú sprevádzkovať v priebehu zajtrajška.
Vznikajúce koordinačné centrum bude spolupracovať s okresnými úradmi a krízovým štábom. V prípade, ak od nich príde požiadavka na prepravu, nájdu zamestnanci call centra ČESMADu vhodného dopravcu, ktorému následne okresný úrad vydá príkaz na vecné plnenie.

Kurzarbeit od dnešného dňa aj na Slovensku

01.03.2022 - Po skúsenostiach s poskytovaním finančných príspevkov pre zamestnávateľov a následne pre zamestnancov prostredníctvom projektu Prvá pomoc, sme identifikovali potrebu trvalého nástroja ochrany pracovných miest. Ministerstvo preto dva roky intenzívne pracovalo na vytvorení zákonného systému pomoci pre udržanie zamestnanosti v čase krízy. Zákon o podpore v čase skrátenej práce nadobudol účinnosť dnes 1. marca 2022. Prvé žiadosti o podporu budú úrady práce prijímať v apríli, pretože žiadosti je možné predkladať vždy za predchádzajúci mesiac.

Slovensko si poistilo ďalší energonosič, MH SR pomohlo zabezpečiť dodávku jadrového paliva

01. 03. 2022 - Rezort hospodárstva pomohol zabezpečiť dodávku jadrového paliva, ktoré budú môcť využiť Slovenské elektrárne (SE). Dnes (01. 03. 2022) nad ránom pristálo na bratislavskom letisku lietadlo IL76 spoločnosti Volga Dnepr Airlines, ktoré k nám jadrové palivo dopravilo z Ruskej federácie. „Po plyne a rope má slovenské hospodárstvo poistený ďalší energonosič. Som rád, že sme to logisticky zvládli a ďakujem aj ministerstvám zahraničia a dopravy za skvelú koordináciu pri riešení povolení,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. Hoci Slovensko uzavrelo vzdušný priestor pre ruské lety, v tomto prípade bola v súlade s platnými predpismi využitá výnimka, ktorú je možné uplatniť v prípade humanitárnej pomoci a jadrového paliva. MH SR spolupracovalo na tejto akcii aj s poľskou ministerkou pre energetiku Annou Moskwou, ktorej šéf slovenského rezortu hospodárstva taktiež poďakoval za podporu. Richard Sulík zároveň ubezpečil, že SE majú v súčasnosti dostatok jadrového paliva.

Čas na záchranu našej planéty sa kráti

01.03.2022 - Svet musí zintenzívniť boj s klimatickou krízou. Ľudstvo je čoraz častejšie vystavené záplavám, suchu, lesným požiarom, vlnám horúčav, ale tiež stúpajúcej hladine morí. Klimatické hrozby je možné zmierniť uvážlivým hospodárením a riešeniami, založenými na ochrane prírody.

Oddelenia dokladov čelia náporu žiadostí o vydanie cestovných pasov, na paniku však nie je dôvod

02. 03. 2022 - V stredu 2. marca 2022 požiadalo o vydanie cestovného pasu 10 492 osôb. Takýto počet žiadostí sme doposiaľ v histórii nezaznamenali, podobný "rekord" bol zaznamenný  23. mája 2012, keď žiadalo o doklady 7 773 občanov. Zvýšený záujem o pasy je citeľný od štvrtka 24. februára 2022, teda od vypuknutia vojenského konfliktu na  Ukrajine. Polícia eviduje najmä žiadosti o cestovné pasy v zrýchlenej lehote vydania do dvoch a do desiatich pracovných dní. Žiaľ, pri takomto enormnom počte žiadateľov nie je možné vyhnúť sa zdržaniu a dlhým zástupom ľudí pred oddeleniami dokladov.

Slovensko od 1. marca poskytuje dočasné útočisko občanom Ukrajiny a ich príbuzným, k dispozícii je informačný leták

02. 03. 2022 - Ukrajinci prichádzajúci na naše územie z vojnou postihnutej domoviny môžu od 1. marca 2022 žiadať o poskytnutie dočasného útočiska v Slovenskej republike. Vláda o tom rozhodla na mimoriadnom online zasadnutí 28. februára 2022.

Agrorezort pomáha ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine

02.03.2022 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) so svojimi podriadenými organizáciami vynakladá maximálne úsilie na pomoc ľuďom, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnovým konfliktom. Rezort má k dispozícii vyše sedemsto lôžok, ponúkol skladové priestory v blízkosti hraníc na potraviny a materiál, karanténnu stanicu pre zvieratá utečencov, či drevo na kúrenie.

Slovenská republika spolu s ďalšími štátmi predložila situáciu na Ukrajine na vyšetrovanie prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu v Haagu

02.03.2022 - Slovenská republika s ďalšími 38 štátmi predložila situáciu na Ukrajine na vyšetrovanie prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu v Haagu. Tento krok umožní okamžité začatie vyšetrovania najzávažnejších zločinov podľa medzinárodného práva, najmä vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, páchaných počas konfliktu na území Ukrajiny. Ide o konkrétny prejav podpory Slovenskej republiky medzinárodnému právu a rule of law v medzinárodných vzťahoch, ktoré patria medzi základné hodnotové piliere jej zahraničnej politiky.

Minister Ján Budaj získal prestížnu pozíciu v rámci Programu OSN pre životné prostredie

02.03.2022 – Environmentálne zhromaždenie OSN zvolilo ministra životného prostredia Jána Budaja za podpredsedu UNEA byra, ktoré bude pripravovať nasledujúce zasadnutie zhromaždenia UNEA6. Slovensko získalo vôbec prvýkrát v histórii Programu Organizácie spojených národov pre životné prostredie takúto prestížnu pozíciu. Po náročných rokovaniach za posledné tri dni sa dnes v Nairobi končí piate zasadnutie zhromaždenia UNEA5, na ktorom sa stretli zástupcovia 193 členských štátov OSN, súkromného sektora, občianskej spoločnosti a ďalší predstavitelia, aby sa dohodli na postupoch riešenia environmentálnych výziev.

Vláda schválila zoznam zraniteľných oblastí

02.03.2022 - Zoznam oblastí s vysokou koncentráciou dusičnanov vo vodách z poľnohospodárskej výroby sa rozšíri na 1 395 obcí. Vládny kabinet schválil revíziu zraniteľných oblastí, ktorá vyplynula z povinnosti zapracovať dusičnanovú smernicu EÚ do slovenskej legislatívy.

Unikátny vtáčí raj získal program starostlivosti

02.03.2022 - Vládny kabinet schválil program starostlivosti pre jedno z najvýznamnejších ornitologických území v strednej Európe – Chránené vtáčie územie Senianske rybníky v severovýchodnej časti Východoslovenskej nížiny.

Štátna tajomníčka Ingrid Brocková počas 49. zasadnutia Rady Organizácie Spojených národov pre ľudské práva v Ženeve: Ozbrojený konflikt na Ukrajine má závažné dopady na uplatňovanie ľudských práv

02.03.2022 - S dôrazným apelom na ochranu ľudských životov na Ukrajine a striktné dodržiavanie ľudských práv a princípov medzinárodného práva vystúpila v pléne Rady Organizácie Spojených národov v Ženeve 2. marca 2022 štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková. „Vojenský konflikt spôsobuje predovšetkým utrpenie civilného obyvateľstva. Spolupráca a pomoc, ktorú Ukrajine poskytuje Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva, je v týchto dňoch aktuálnejšia a naliehavejšia ako kedykoľvek predtým,“ uviedla na 49. zasadnutí najvýznamnejšieho ľudskoprávneho fóra Organizácie Spojených národov Ingrid Brocková.

Jednej z ukrajinských nemocníc sme poslali humanitárnu pomoc za takmer 700-tisíc eur

02. 03. 2022 - Na základe špecifikácie požiadaviek ukrajinskej organizácie s názvom Stála núdzová služba Ukrajiny Ministerstvo vnútra SR vyčlenilo zo svojich zásob ďalší humanitárny materiál v celkovej hodnote  613 459 eur.

MF SR podporuje zavedenie čo možno najtvrdších sankcií voči Rusku

02.03.2022 - Minister financií SR Igor Matovič sa v stredu zúčastnil mimoriadneho rokovania ministrov financií Európskej únie (Ecofin). Hlavnou témou tohto online stretnutia boli ekonomické sankcie voči Rusku a ich dopad na ekonomiku členských štátov. Ministerstvo financií SR, vzhľadom na závažnosť situácie, víta otvorenie diskusie a podporuje prijatie ďalších, čo možno najtvrdších, opatrení v čo najkratšom čase. Ministerstvo financií SR oznámilo svoj zámer vystúpiť z Medzinárodnej investičnej banky a Medzinárodnej banky pre hospodársku spoluprácu, ktorých akcionárom je Ruská federácia. Svoj postoj v stredu Slovensko deklarovalo na ministerskom zasadnutí Ecofin spoločne s Poľskom, Českom, Rumunskom a Bulharskom. Ďalší postup bude Ministerstvo financií SR koordinovať s európskymi partnermi, a to s cieľom, aby sa naše vložené finančné prostriedky nedostali do rúk Ruskej federácie.

Reakcia MF SR na ZMOS

02.03.2022 - Reakcia Ministerstva financií SR na dnešné tlačové vyhlásenie Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). O zavedení príspevku na ubytovanie minister financií Igor Matovič diskutoval so zástupcom ZMOS-u Lukášom Baňackým. Zástupca ZMOS vyjadril presvedčenie, že zavedenie príspevku za ubytovanie utečencov z Ukrajiny bude efektívny nástroj, ako zabezpečiť dostatok ubytovacích kapacít pre ľudí v núdzi a vítanou pomocou pre ľudí, ktorí pomáhajú.

Minister rokoval v Poprade s riaditeľmi najväčších nemocníc na Slovensku

03.03.2022 - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský spolu s odborníkmi z rezortu dnes diskutoval o aktuálnych témach s riaditeľmi fakultných a univerzitných nemocníc. Ministerstvo robí všetko pre hladký priebeh príjmu a následnej starostlivosti o ukrajinských utečencov na slovenských hraniciach. V týchto dňoch bude vydané aj podrobné metodické usmernenie, akým spôsobom postupovať pri starostlivosti o utečencov, ktorí zostanú na území Slovenska dlhšie. V piatok začnú na každom priechode fungovať stanice rýchlej lekárskej pomoci z košickej záchranky. V Univerzitnej nemocnici v Košiciach už zriadili osobitný pavilón pre Ukrajincov s niekoľkými ambulanciami. Centrum má aj 24 lôžok na izoláciu a starostlivosť o pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19. Nemocnica má v súčasnosti hospitalizovaných troch pacientov z Ukrajiny, z toho jedno dieťa, doposiaľ ošetrili 15 ľudí. Nemocnica zriadila aj nonstop psychologickú poradenskú službu pre všetkých utečencov. V nemocnici pracujú piati zamestnanci z Ukrajiny, štyria lekári a jedna sestra.

Ministerstvo dopravy spúšťa veľkú schému pomoci pre autobusových prepravcov

03.03. 2022 - MDV SR spustilo schémy pomoci pre segment BUS, teda pre prevádzkovateľov medzinárodnej pravidelnej autobusovej dopravy a prevádzkovateľov príležitostnej dopravy. K dispozícii sú im schéma „de minimis“ a „veľká“ schéma. Maximálna výška príspevku pri schéme „de minimis“ je súhrnne do 200 tisíc eur a oprávnené obdobie je od 1. septembra 2021 do 31. decembra 2021. Prevádzkovatelia medzinárodnej pravidelnej autobusovej dopravy aj prevádzkovatelia príležitostnej dopravy majú nárok na pomoc, ak im tržby v porovnaní s referenčným obdobím klesli o viac ako 30 %. O príspevok sa dá požiadať do 31.3.2022.

Krízový štáb agrorezortu pravidelne monitoruje a vyhodnocuje situáciu

03.03.2022 - S cieľom vyhodnotiť všetky aktuálne informácie v súvislosti so zásobovaním a organizovaním humanitárnej pomoci pre občanov zasiahnutých konfliktom na Ukrajine, uskutočnilo sa na pokyn ministra Samuela Vlčana ďalšie rokovanie krízového štábu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR). Zúčastnili sa ho opätovne okrem vedenia ministerstva aj zástupcovia agropotravinárskych samospráv a slovenských obchodníkov, ktorí chcú a vedia pomôcť najmä s dodávkami potravín a ďalším nevyhnutným tovarom.

Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál

03.03.2022 - Vláda SR dnes na rokovaní schválila ďalšiu pomoc pre Ukrajinu, ktorá už ôsmy deň čelí nevyprovokovanej agresii zo strany Ruskej federácie. Ide vojenský materiál v celkovej hodnote 32,2 mil. eur. „Ukrajina zvádza naozaj tvrdý boj o svoju krajinu a budúcnosť. Okrem toho však bojuje aj za nám blízke hodnoty demokracie a slobody. Som hrdý, že spolu s partnermi a spojencami v EÚ a NATO, ale tiež naprieč celým Slovenskom, máme jednotný a jednoznačný postoj. Preto sme sa opäť rozhodli Ukrajine pomôcť – samozrejme zodpovedne a v rámci našich možností,“ uviedol štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer.

Slovensko dočasne posilní svoj príspevok v operácii EUFOR Althea

03.03.2022 - Slovensko dočasne posilní svoj príspevok v operácii EUFOR Althea, do Bosny a Hercegoviny plánuje vyslať 121 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Cieľom je zabrániť zhoršeniu miestnej bezpečnostnej situácie. Dĺžka vyslania našich vojakov sa predpokladá do 30 dní. Rezort obrany tak vyhovie požiadavke operačného veliteľa EUFOR Althea o posilnenie operácie o prechodné rezervné sily (Intermediate Reserve Force). Nasadený bude prvok okamžitej pripravenosti, rota trebišovského 52. výsadkového práporu, ktorý je súčasťou Síl pre špeciálne operácie OS SR.

Závery mimoriadnej Rady ministrov poľnohospodárstva EÚ

03.03.2022 - V stredu 2. 3. 2022 sa uskutočnila mimoriadna  videokonferencia ministrov poľnohospodárstva (AGRIFISH) na tému Situácia na poľnohospodárskych trhoch po invázii na Ukrajinu a podpora Ukrajiny. Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník Martin Kováč. Účastníci rady sa venovali výzvam, ktorým budeme čeliť v dôsledku situácie na Ukrajine s cieľom zabezpečiť potravinovú bezpečnosť a produkciu v Európskej únii. Najväčšími výzvami bude navýšenie cien energií a dostupnosť hnojív, čo najviac ovplyvní sektor živočíšnej výroby. Ďalšou zasiahnutou oblasťou bude oblasť vývozu a dovozu agropotravinárskych výrobkov. Ročne sa do Ruska, Bieloruska a na Ukrajinu vyvážajú takéto výrobky v hodnote 10,5 mld. Eur, v prípade dovozu ide o tovary v hodnote 7,8 mld. Eur ročne. Najviac dotknutými komoditami môžu byť konkrétne bravčové mäso, hydina ako aj obilniny (kukurica, pšenica, rastlinné oleje).

MH SR a RSE zverejnili dotazník pre firmy podnikajúce na Ukrajine a v Rusku

03. 03. 2022  - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v spolupráci s Radou slovenských exportérov (RSE) zverejnilo dotazník pre slovenských podnikateľov, ktorí majú aktíva na ukrajinskom alebo ruskom trhu, prípadne aktívne obchodujú v daných teritóriách. Cieľom je identifikovať dotknuté spoločnosti, vyhodnotiť získané informácie a následne postupovať koordinovane pri realizácii opatrení na zmiernenie ekonomických dopadov novovzniknutej krízy v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine. Dotazník je dostupný online na adrese www.exporteri.sk/tlacove-spravy. Vyplnený dokument je potrebné zaslať na emailovú adresu info@exporteri.sk.

NRSR

NR SR poskytla pre utečencov z Ukrajiny zariadenie Častá-Papiernička

27. 02. 2022 - Národná rada (NR) SR poskytla účelové zariadenie Častá-Papiernička pre utečencov z Ukrajiny. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké to v nedeľu oznámil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) s tým, že z NR SR priviezli na hranice aj autobus na prepravu Ukrajincov. Kapacita zariadenia v Častej je 150 lôžok. Kollár na hranici kontroloval, ako Slovensko zatiaľ zvláda migračnú vlnu. Zistil aj nedostatky, ako chýbajúce sociálne zariadenia, nedostatok sociálnych pracovníkov či problém s parkoviskami. Chýba podľa tiež neho centrálny koordinátor na riešenie situácie s rastúcim počtom utečencov. "Potrebujeme jednotného koordinátora, ktorý skoordinuje všetky zložky, ako sú kraj, okresy, sociálnych pracovníkov, čiže jednu hlavu, ktorá bude veliť," povedal novinárom. Prebrať to chce na najbližšej koaličnej rade.  

Predseda NR SR B. Kollár telefonoval s predsedom parlamentu Ukrajiny R. Stefanchukom

02. 03. 2022 - Predseda Národnej rady SR Boris Kollár v stredu dopoludnia telefonoval s predsedom parlamentu Ukrajiny Ruslanom Stefanchukom. V úvode telefonátu predseda ukrajinského parlamentu poďakoval za pomoc, ktorú Slovenská republika poskytuje Ukrajine, a to najmä občanom Ukrajiny, ktorí hľadajú na Slovensku útočisko. „Slovensko bude aj naďalej pomáhať Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné,“ ubezpečil ukrajinskú stranu predseda NR SR B. Kollár. Predseda parlamentu Ukrajiny R. Stefanchuk počas spoločného rozhovoru taktiež požiadal predsedu slovenského parlamentu o vyjadrenie podpory Ukrajine pri prístupových rokovaniach do Európskej únie. „V tejto veci má Ukrajina našu plnú podporu,“ vyjadril sa B. Kollár k eurointegračným ambíciám Ukrajiny.

Kancelária NR SR vyhlasuje verejnú súťaž na systém sledovania legislatívneho procesu

03. 03. 2022 - Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky ako verejný obstarávateľ podľa § 7 ods. 1 písm. a) zákona č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vyhlasuje verejné obstarávanie nadlimitnej zákazky na poskytnutie služby na predmet: „Informačný systém verejnej správy Systém na sledovanie legislatívneho procesu“. Predmetom tejto nadlimitnej zákazky na poskytnutie služby je vytvorenie, dodanie a implementácia informačného systému verejnej správy Systém na sledovanie legislatívneho procesu (ďalej len ako „ISVS SSLP“), ktorý bude slúžiť primárne podľa požiadaviek zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov na zabezpečenie odborných, organizačných a technických úloh spojených so zabezpečovaním činnosti Národnej rady Slovenskej republiky, jej výborov, osobitných kontrolných výborov a komisií vrátane parlamentnej dokumentácie a tlačovej služby, čím sleduje elektronickú podporu pôsobnosti Národnej rady Slovenskej republiky v oblasti zákonodarstva, kontroly a vnútornej i zahraničnej politiky.

Prezident

Prezidentka podpísala zákon v súvislosti so situáciou na Ukrajine

26.02.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v piatok 25. februára 2022 zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v ten istý deň, neskoro večer, schválila NR SR.

Prezidentka vyzvala na začatie prístupového procesu Ukrajiny do EÚ

28.02.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok 28. februára 2022 spolu s ďalšími siedmimi prezidentmi členských štátov Európskej únie vyzvali k rýchlemu prijatiu Ukrajiny do EÚ. Sú hlboko presvedčení, že Ukrajina si zaslúži bezodkladné začatie prístupového procesu na vstup do Európskej únie.V otvorenom liste vyzývajú členské štáty EÚ, aby sa zjednotili a vyjadrili najvyššiu politickú podporu Ukrajine a umožnili inštitúciám EÚ podniknúť kroky na bezodkladné udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a začatie procesu prístupových rokovaní.

Prezidentka vyjadrila podporu slovenskému veľvyslancovi v Kyjeve

01.03.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 1. marca 2022 telefonovala so slovenským veľvyslancom v Ukrajine Marekom Šafinom. Počas telefonátu vyjadrila podporu jemu aj jeho kolegom na veľvyslanectve a poďakovala mu za ich odhodlanie, obetavosť a profesionalitu.

Predsedníčka Európskej komisie: Únia stojí pri Slovensku

03.03.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 3. marca 2021 v Prezidentskom paláci prijala predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú v súvislosti so zvládaním pomoci pre Ukrajinky a Ukrajincov utekajúcich pred vojnou.
 

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk