16.5.2022
ID: 5432upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Nový systém dozoru nad výkonom a dodržiavaním povinností v sociálnej oblasti nastaví nová právna úprava Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Cieľom návrhu zákona o inšpekcii v sociálnych veciach je zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb a zároveň zabezpečiť vyvodzovanie zodpovednosti za porušovanie povinností v tejto oblasti. Navrhovaný zákon dnes na rokovaní prijala Vláda SR s legislatívnou pripomienkou.

Vláda

Štátny tajomník Dušan Velič: Pomáhame ľuďom v bratislavskom regióne – Slovensko a Rakúsko spojil nový cyklomost Vysomarch za takmer 6 miliónov eur

09.05.2022 - Nový cyklomost cez rieku Moravu je otvorený. Štátny tajomník ministerstva regionálneho rozvoja Dušan Velič dnes prestrihol pásku pri otváraní mosta, ktorý spojil slovenskú obec Vysoká pri Morave s rakúskym Marcheggom. Projekt za 5,9 milióna eur, ktorý ocenia cyklisti aj peší turisti z obidvoch strán hranice, bol financovaný z programu cezhraničnej spolupráce Interreg SK-AT, ktorý riadi Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Nová riaditeľka Centra právnej pomoci

09.05.2022 - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dnes predstavila novú riaditeľku Centra právnej pomoci. V nedávnom výberovom konaní na túto pozíciu uspela Zuzana Števulová, ktorá sa onedlho ujme svojej funkcie. JUDr. Zuzana Števulová má dlhoročné skúsenosti v oblasti právneho poradenstva

Zmeny, ktoré sa Vám podarilo presadiť, sú pôsobivé

09.05.2022 - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dnes absolvovala videokonferenčné stretnutie s  veľvyslankyňami a veľvyslancami z  krajín Európskej únie, na ktorom ich informovala o novinkách a reformách za uplynulé dva roky a ďalších plánovaných legislatívnych zmenách. Veľvyslanci sa zaujímali o aktuálne dianie v justícii, či už v spojitosti s prijatím novej súdnej mapy, s pomocou Ukrajine, s výkonom sankcií voči Rusku a ďalšími politickými otázkami. 

SILA - ODVAHA - PRIPRAVENOSŤ: heslo tohtoročnej dobrovoľnej vojenskej prípravy

09.05.2022 - Rezort obrany spúšťa po dvojročnej pandemickej prestávke ďalšiu dobrovoľnú vojenskú prípravu (DVP). Záujemcovia si môžu od dnešného dňa podávať žiadosti o zaradenie do prijímacieho konania. V rámci zjednodušenia a priblíženia DVP verejnosti spustilo MO SR novú webovú stránku so všetkými informáciami a zjednodušeným procesom registrácie – www.vojenskapriprava.sk.

Architektonická súťaž o návrh na rekonštrukciu kúpeľov Sliač prešla do ďalšej fázy

09. 05. 2022 - Do druhého kola architektonickej súťaže návrhov pre obnovu a rozvoj štátnych Kúpeľov Sliač postúpila šestica prihlásených. Rozhodla o tom medzinárodná odborná porota, ktorá hodnotila 11 predložených návrhov. Ako vysvetlil riaditeľ Kúpeľov Sliač Martin Beňuch, predkladateľom postupujúcich návrhov bola zaslaná výzva na doplnenie predložených súťažných návrhov pre druhú etapu súťaže. Konečné výsledky architektonickej súťaže by mohli byť známe v auguste. M. Beňuch verí, že súťaž prinesie kvalitný návrh, ktorý týmto štátnym kúpeľom prinavráti nielen zašlú slávu a lesk, ale predovšetkým väčší počet spokojných klientov.  

Parlament schválil rozsiahlu novelu zákona o Policajnom zbore

10. 05. 2022 - Poslanci v utorok 10. mája 2022 schválili novelu zákona č. 171/1993 o Policajnom zbore, ktorou sa zavádza základná štruktúra Policajného zboru, nové oprávnenia policajtov, rušia sa menovky na rovnošatách či upravuje činnosť dronov. Zmeny by mali byť účinné od 1. júla 2022.

V spojených voľbách do orgánov územnej samosprávy budú môcť voliť aj osoby v karanténe pre COVID-19

10. 05. 2022 - Parlament v utorok 10. mája 2022 schválil návrh zákona z dielne ministerstva vnútra o špeciálnom spôsobe hlasovania do orgánov územnej samosprávy, ktoré sa uskutočnia na jeseň tohto roka. 

SIEA predĺži platnosť poukážok z projektu Zelená domácnostiam viac ako dvojnásobne

10. 05. 2022 - Žiadosti o poukážky na inštaláciu tepelných čerpadiel a kotlov na biomasu z projektu Zelená domácnostiam bude možné podávať od pondelka 16. mája 2022 od 15.00 h. Platnosť nových poukážok Slovenská inovačná a energetická agentúra predĺži viac ako dvojnásobne. „Spolu 15 miliónov eur budú môcť domácnosti tento rok využiť na inštaláciu tepelných čerpadiel a kotlov na biomasu. Verím, že vďaka tomu, že sme vyčlenili väčšiu sumu iba na dve zariadenia určené na zabezpečenie vykurovania, budú môcť podporu získať všetci záujemcovia ešte pred zimnou sezónou,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík.

Nový zákon o inšpekcii v sociálnych veciach prinesie efektívny dozor v sociálnych veciach aj adresné vyvodzovanie zodpovednosti

11.05.2022 - Nový systém dozoru nad výkonom a dodržiavaním povinností v sociálnej oblasti nastaví nová právna úprava Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Cieľom návrhu zákona o inšpekcii v sociálnych veciach je zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb a zároveň zabezpečiť vyvodzovanie zodpovednosti za porušovanie povinností v tejto oblasti. Navrhovaný zákon dnes na rokovaní prijala Vláda SR s legislatívnou pripomienkou.

Ministerstvo vnútra hostilo medzinárodné organizácie pomáhajúce utečencom

11. 05. 2022 - Ministerstvo vnútra od samého začiatku vojny na Ukrajine situáciu aktívne rieši s cieľom pomôcť všetkým dotknutým stranám. Vzájomná spolupráca rezortu vnútra spolu s mimovládnymi organizáciami a dobrovoľníkmi je aktívnou a neoddeliteľnou súčasťou pri riešení utečeneckej krízy. Štátny tajomník MV SR Vendelín Leitner a koordinátorka UNHCR Seda Kuzucu v stredu 11. mája 2022  na pôde rezortu predstavili verejnosti spoločný aktualizovaný regionálny akčný plán reakcie na hromadný príchod utečencov z Ukrajiny. Na jeho tvorbe sa podieľalo 21 domácich a zahraničných inštitúcií. 

Inflačná pomoc smeruje najviac zraniteľným skupinám obyvateľov

11.05.2022 - Jednorazový príspevok vo výške 100 eur dostanú na návrh nariadenia vlády SR najviac ohrozené skupiny obyvateľov. Pomoc vo výške celkom 22 miliónov sa na návrh Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR prerozdelí spolu šiestim skupinám sociálne slabších občanov. Týmto opatrením vláda zmierňuje následky vysokej inflácie, ktorá negatívne vplýva na životnú úroveň ľudí, aby aspoň čiastočne eliminovala ich výdavky na rast energií, bývania či potravín. Inflačná pomoc bude vyplatená už v júni 2022.

Opatrenia rezortu práce delegácia MMF prijala pozitívne

11.05.2022 - Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Juraj Káčer dnes, 11. mája, privítal delegáciu Medzinárodného menového fondu (MMF) pod vedením vedúcej misie na Slovensku Petie Topalovej. Stretnutie venované aktuálnym témam a pripravovaným zmenám v súvislosti s rodinnou politikou, dôchodkovou reformou, inflačnou pomocou, ale aj vývoju pracovného trhu po pandémií COVID-19, bude podkladom pre hodnotiacu správu MMF. Ministerstvo práce je jedným z rezortov, ktoré komisia v priebehu tohto roka navštívila.

Vo VTSÚ Záhorie prebehli skúšky pásovej bojovej techniky ponúkanej v rámci tendra na nové transportéry pre OS SR

11.05.2022 -  V priestoroch Vojenského technického a skúšobného ústavu (VTSÚ) na Záhorí boli vykonané skúšky vybraných parametrov pásových bojových vozidiel, ktoré zahraniční výrobcovia ponúkajú rezortu obrany v rámci projektu obstarania nových pásových transportérov. V súlade s doterajším priebehom vyhodnocovania sa na testovaní zúčastnili tri najlepšie ponuky, a to konkrétne Maďarsko s vozidlom LYNX od spoločnosti Rheinmetall Landsysteme GmbH, Španielske kráľovstvo s vozidlom ASCOD od spoločnosti GDELS Santa Bárbara Sistemas a Švédske kráľovstvo s vozidlom CV90 od spoločnosti BAE Systems Hägglunds AB.

Ivan Korčok na zasadnutí Globálnej koalície proti Dá´iš v Marrákeši: Teroristi chcú využiť situáciu, nemôžeme to pripustiť

11.05.2022 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok sa dnes, 11. mája 2022, zúčastnil na ministerskom zasadnutí Globálnej koalície proti Dá´iš v marockom Marrákeši. Zasadnutie sa uskutočnilo pod predsedníctvom ministrov zahraničných vecí Maroka Nasser Bourita a Spojených štátov amerických Antony Blinkena. „Svet čelí bezprecedentnému množstvu bezpečnostných výziev, boj proti teroristom sa však nesmie vytratiť z našej pozornosti. Dá´iš sa očividne snaží využiť situáciu vo svoj prospech, čo nemôžeme pripustiť,“ uviedol minister I. Korčok. Cieľom zasadnutia 85-člennej Globálnej koalície bolo zhodnotiť doterajší pokrok v boji proti Dá´iš a usmerniť ďalší postup pre úplnú porážku tejto teroristickej skupiny, čo je hlavným záverom spoločného vyhlásenia predstaviteľov.

Program sanácie envirozáťaží ako podklad pre zabezpečenie ochrany zdravia

11.05.2022 - Štátny program sanácie environmentálnych záťaží pre roky 2022 až 2027, ktorý na svojom dnešnom rokovaní schválila vláda Slovenskej republiky, určuje rámcové úlohy na postupné znižovanie negatívnych vplyvov envirozáťaží na ľudské zdravie a životné prostredie. Dokument obsahuje zoznamy najrizikovejších lokalít. Sanácia záťaží sa finančne zabezpečí z Operačného programu Kvalita životného prostredia a z pripravovaného programu Slovensko. Spolufinancovaná bude zo štátneho rozpočtu.

Vodný plán z dielne MŽP ochráni vodné toky pred znečistením

11.05.2022 - Vodný plán Slovenska na roky 2022 až 2027 je nástrojom na ochranu a udržateľné využívanie podzemných a povrchových vôd. Tento dokument aktualizuje a prehodnocuje predchádzajúce plány, aby sa čo najúčinnejšie dosiahli environmentálne ciele.

Lex Ukrajina 3 podporí starostlivosť o deti aj odídencov so zdravotným postihnutím

11.05.2022 - Vláda SR na návrh Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR dnes odobrila ďalšie opatrenia v sociálnej oblasti v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine. Ide o riešenia problematických oblastí, ktoré sa usadením utečencov na území Slovenska vyskytli a nedali sa predvídať. Rezort práce preto prináša efektívne riešenia ako poskytnúť ďalšiu pomoc. Umožní vznik detských skupín a podporí zvýšenie kapacít v centrách pre deti a rodiny. Postavenie ľudí so zdravotným postihnutím z Ukrajiny u nás sa zlepší tým, že získajú možnosť užívať vrátené kompenzačné pomôcky.

Situácia s plynom je stabilná, plnia sa zásobníky na ďalšiu zimu

11. 05. 2022 - Plyn na Slovensko prúdi podľa dohodnutých objemov a v súlade s platnými zmluvami. Na Ukrajine bol síce pre situáciu v oblasti zatvorený jeden vstupný bod plynovodu z Ruska, ale druhý pokračuje v prevádzke. „ V tejto chvíli nie je teda dôvod na obavy,  situácia je stabilná, plynu je dostatok a pokračuje sa v plnení zásobníkov na budúcu vykurovaciu sezónu,“ zdôraznil vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. Plyn k nám prúdi nielen z Ukrajiny, ale aj smerom z Česka cez stanicu Lanžhot. Čo sa týka ropy, tam je situácia rovnako stabilná. Zásobníku sú naplnené, strategické zásoby ropy má Slovensko zabezpečené na 95 dní. Ďalšie zásoby ropy má aj rafinéria Slovnaft a Transpetrol. „Ani v prípade tejto komodity nie je dôvod myslieť si, že by malo prísť k obmedzeniu dodávok,“ dodal minister hospodárstva.

Vicepremiérka Remišová: Viac ako tretina slovenských seniorov je izolovaná od digitálneho sveta – z Plánu obnovy im poskytneme školenia aj špeciálne tablety

12. 05. 2022 - Podporíme seniorov, aby mohli naplno využívať benefity digitálnej doby. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) si nechalo vypracovať prieskum o úrovni digitálnej gramotnosti seniorov a ich schopnostiach pracovať s informačno-komunikačnými technológiami. Prieskum ukázal napríklad aj to, že mnohým ľuďom nad 65 rokov chýba základné digitálne vybavenie. „V čase, keď sa digitálne technológie stávajú čoraz nevyhnutnejšie pre plnohodnotné zapojenie sa do života, musíme myslieť na to, aby k prínosom, ktoré digitálna transformácia prináša, mali prístup všetci bez ohľadu na to, koľko majú rokov, aké majú vzdelanie, prácu, alebo kde žijú. Jednou z najzraniteľnejších skupín, ktorá je ohrozená digitálnou chudobou, sú seniori. Preto práve pre nich pripravujeme revolučnú schému  pomoci,“ vyhlásila vicepremiérka Remišová.

Štátny tajomník M. Majer hovoril v Taliansku o situácii na Ukrajine i podpore a spolupráci obranných priemyslov

12.05.2022 - Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer v uplynulých dňoch vycestoval na zahraničnú služobnú cestu do Talianska, kde absolvoval viacero rokovaní s poprednými talianskymi predstaviteľmi pre oblasť obrany a bezpečnosti – vrátane stretnutí so štátnou tajomníčkou talianskeho rezortu obrany Stefaniou Puccarelli a predsedom parlamentného výboru pre bezpečnosť Adolfom Ursom. Diskutovali spoločne o bezpečnostnej situácii na Ukrajine z pohľadu poskytovania vojenskej pomoci či možnostiach prehlbovania bilaterálnej obrannej spolupráce. Okrem toho štátny tajomník MO SR navštívil aj vojenskú základňu a vzdelávacie centrum v meste Lecce i NATO Defense College (NDC) v Ríme - jednu z popredných vzdelávacích inštitúcií Aliancie, v ktorej má zastúpenie aj Slovensko.

Martin Klus: Indonézia sa zaujíma o Slovensko s cieľom získať skúsenosti pri digitalizácii štátu a posilňovaní kybernetickej bezpečnosti

12. 05.2022 - Teší ma, že ani nie mesiac od mojej pracovnej návštevy Indonézskej republiky zavítala delegácia z Jakarty na Slovensko. Naša spolupráca je dlhodobo postavená na spoločných hodnotách demokracie, ľudských práv a podpory multilateralizmu. Teraz máme ambíciu rozšíriť partnerstvo aj o zdieľanie skúseností a výmenu osvedčených postupov v oblastiach digitalizácie, e-governmentu či kybernetickej bezpečnosti, o čo prejavila záujem indonézska strana. Toto otvorenie dverí novým konkrétnym sektorálnym spoluprácam oceňujem osobitne v súčasnom komplikovanom geopolitickom kontexte, ktorý sa dotýka nás všetkých.“

Pracovisko katastra v Spišskej Novej Vsi bude v pondelok 16. mája zatvorené

12. 05. 2022 - Dôvodom je sťahovanie do novej budovy na Markušovskej ceste 1. Okresný úrad v Spišskej Novej Vsi zároveň upozorňuje, že vzhľadom na stále prebiehajúce stavebné úpravy bude vstup do nových priestorov pracoviska na 2. poschodí  od 17. mája dočasne možný len bočným vchodom.

V piatok prebehne tichá skúška sirén civilnej ochrany

12. 05. 2022 - V piatok 13. mája  2022 o 12. hodine sa uskutoční pravidelné preskúšanie varovnej siete elektronických sirén na území Slovenskej republiky formou technickej tichej skúšky. Hlasitá skúška elektromotorických sirén sa neuskutoční.  

MH vyhlásilo výzvu na výstavbu obnoviteľných zdrojov v sume 18 miliónov eur

12. 05. 2022 - Ministerstvo hospodárstva vyhlásilo prvú výzvu na výstavbu nových obnoviteľných zdrojov energie (OZE) z plánu obnovy a odolnosti. Rezort podporí projekty celkovou sumou 18 miliónov eur bez ohľadu na technológiu, hlavným kritériom pri posudzovaní bude najnižšia cena na výrobu energie. Na tlačovej besede o tom informoval štátny tajomník rezortu Karol Galek. Žiadosti je možné podávať do 12. júla 2022.

NRSR

Na podanie prihlášky na stáž pre študentov vysokých škôl ostáva už len pár dní

12. 05. 2022 - Príležitosť prihlásiť sa na jubilejný XXV.  ročník stážového programu Kancelárie NR SR pre študentov vysokých škôl (akademický rok 2022/2023) sa chýli ku koncu. Prihlášky je potrebné posielať elektronicky a aj poštou, a to do 15. mája 2022 (akceptujú sa aj prihlášky podané na pošte 16. mája). Viac informácií nájdete na webovej stránke NR SR. Cieľom stážového programu v Kancelárii NR SR je poskytnúť študentom vysokých škôl príležitosť spojiť teoretické vedomosti s praktickými skúsenosťami a umožniť im oboznámiť sa s fungovaním Kancelárie NR SR. Študenti spravidla vyhľadávajú, prekladajú a vyhodnocujú údaje potrebné pre prácu NR SR a jej Kancelárie, pomáhajú s organizáciou rôznorodých podujatí, zapájajú sa do každodenných činností.

Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa prijal veľvyslanca Kórejskej republiky J. E. pána Byeongdo Leea.

12. 05. 2022 - Počas zdvorilostného prijatia obaja páni vyzdvihli dôležitosť zlepšovania bilaterálnych vzťahov oboch krajín a zhodnotili prínos slovenskej pomoci (v prvom rade humanitárnej a rovnako aj vojenskej techniky) pre Ukrajinu vzhľadom na pokračovanie Ruskej agresie na tomto území a zmenu bezpečnostného prostredia nielen v danom regióne, ale aj v Európe a vo svetovom meradle. Prediskutovali aj možné prognózy ďalšieho vývoja bezpečnostnej situácie, prebiehajúce modernizačné projekty ozbrojených síl Slovenskej republiky a tiež investície našej krajiny do obrany – v rámci aliančného záväzku 2% HDP na obranu. Predseda výboru podporil ideu podpísania memoranda o spolupráci v politicko – vojenskej oblasti medzi obrannými rezortmi. Stretnutie sa konalo v anglickom jazyku v rokovacích priestoroch branno-bezpečnostného výboru

Prezident

Prezidentka vyznamenala 25 osobností

08.05.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu 8. mája 2022 v priestoroch Slovenskej filharmónie udelila štátne vyznamenania 25 osobnostiam spoločenského života pri príležitosti 29. výročia vzniku Slovenskej republiky. Ceremónia odovzdávania štátnych vyznamenaní sa tradične koná 1. januára, avšak tento rok sa kvôli pandémii nemohla uskutočniť v pôvodnom termíne.

Prezidentka prijala prvú dámu USA Jill Bidenovú

09.05.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v pondelok 9. mája 2022 v Prezidentskom paláci prvú dámu USA Jill Bidenovú počas jej návštevy SR. 

Stretnutie podľa prezidentky potvrdzuje priateľstvo a dobré vzťahy medzi Slovenskom a USA, vrátane stále silnejúceho transatlantického puta. "V týchto náročných časoch stojíme spolu pri obrane našej demokracie, slobody a hodnôt ochrany ľudských životov."

Slovensko a Poľsko stoja za Ukrajinou

11.05.2022 - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu 11. mája 2022 v Prezidentskom paláci prijala poľského prezidenta Andrzeja Dudu pol roka po jeho oficiálnej návšteve Slovenska v súvislosti so zintenzívňovaním našich vzťahov v čase ruskej invázie na Ukrajinu. Prezidentovi aj všetkým občanom Poľska prezidentka poďakovala za spoluprácu, ktorú v tejto novej bezpečnostnej situácii máme: náš severný sused nám totiž bude pomáhať aj s ochranou nášho vzdušného priestoru. "Som rada, že si už čoskoro budeme vedieť pomôcť aj v diverzifikácii dodávok plynu, a to vďaka novému plynovému prepojeniu medzi našimi krajinami. Slovensko aj Poľsko sú dobrí susedia Ukrajiny. Poskytujeme pomoc tým, ktorých vojna vyhnala zo svojich domov."

Prezidentka podpísala novelu vysokoškolského zákona

12.04.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v utorok 12. apríla 2022 zákon z 23. marca 2022, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č.  131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk