4.7.2022
ID: 5477upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Minister vnútra SR Roman Mikulec vo štvrtok 30. júna 2022 rokoval na konferencií šéfov rezortov vnútra krajín V4 v Budapešti. V prvej časti sa ministri venovali migračným výzvam v regióne, druhá časť konferencie sa týkala koordinácie situácie na Ukrajine. Ministerská konferencia V4 sa konala zároveň pri príležitosti ukončenia ročného predsedníctva Maďarska vo V4.

Vláda

Ivan Korčok: Po roku opäť otváram Letnú školu diplomacie Štefana Osuského pre mladé talenty so záujmom o službu pre štát

27.06.2022 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok otvoril v pondelok 27. júna 2022 druhý ročník Letnej školy diplomacie Štefana Osuského. „Som rád, že môžem v našej letnej škole opäť privítať mladých ľudí so záujmom o pôsobenie v diplomacii, verejnej sfére či v politike. Verím, že rozvíjaním tejto tradície podporíme mladé talenty a zároveň prispejeme k zvyšovaniu záujmu tých najlepších o službu pre štát,“ povedal v príhovore minister Korčok. 

Vicepremiérka Remišová diskutovala s rezortnými kolegami o udržateľnom rozvoji miest počas prestížnej konferencie World Urban Forum v poľských Katowiciach

27.06.2022  - Podpora inovácií a zavádzanie technológií do našich miest a regiónov sú kľúčové faktory ich moderného rozvoja

Rozvoj miest a regiónov ovplyvnený súčasnými problémami sveta, ako sú zmena klímy, chudoba, sociálne nerovnosti aj konflikt na Ukrajine, bol témou okrúhleho stola počas 11. ročníka Svetovej konferencie o rozvoji miest – World Urban Forum v poľských Katowiciach. Vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová počas okrúhleho stola diskutovala online s riaditeľkou UN-HABITAT OSN Maimunah Mohd Sharif a rezortnými ministerskými kolegami pre oblasť investícií a regionálneho rozvoja z Česka, Nemecka, Holandska, Poľska a Švédska. Nosnými témami diskusie tak boli súčasné výzvy rozvoja miest v kontexte životného prostredia, bývania, mobility, územného plánovania, inovácií a technológií.

Tlač dokladov z VRP 2 bez zmeny

27.06.2022 - Nová bezplatná aplikácia pre evidenciu tržieb VRP 2, ktorú finančná správa spúšťa od 1. júla tohto roku, disponuje všetkými dôležitými funkcionalitami ako jej predchodkyňa. Pri tlačení dokladov z VRP 2 sa nevyžaduje žiadna špeciálna tlačiareň, aplikácia podporuje tlač aj na mobilných tlačiarňach a doklady môžu podnikatelia tlačiť tak ako doposiaľ vo formátoch A4, A5 alebo A6.

Horskí záchranári zhodnotili úrazovosť a apelovali na zodpovedné správanie v horskom prostredí

28. 06. 2022 - Počas tlačovej konferencie na Skalnatom plese v utorok 28. júna 2022  informovali aj o vylepšeniach a nových funkcionalitách aplikácie HZS. Horská záchranná služba od roku 2015 vykonáva viac ako 2000 zásahov ročne, priemerne ide o 2575 zásahov. Výnimkou bol rok 2021, kedy počet zásahov klesol vplyvom pandemických obmedzení.

Témami online konferencie Salzburského fóra boli najmä hybridné hrozby a migrácia

28. 06. 2022 - Štátny tajomník ministerstva vnútra Vendelín Leitner v utorok 28. júna 2022 zúčastnil videokonferencie Salzburského fóra. Ministerská videokonferencia sa konala pri príležitosti ukončenia polročného predsedníctva Poľskej republiky. Hlavnými témami diskusných príspevkov boli hybridné hrozby a inštrumentalizácia migrácie zo strany bieloruského režimu.

Vláda schválila harmonogram úloh pre jesenné spojené komunálne voľby

28. 06. 2022 - Úlohy a lehoty ich plnenia orgánmi štátnej správy i samosprávy sú predmetom Harmonogramu organizačno-technického zabezpečenia volieb do orgánov samosprávy obcí a volieb do orgánov samosprávnych krajov, ktorý v utorok 28. júna 2022 schválila vláda. Materiál z dielne rezortu vnútra predložil na rokovanie minister vnútra Roman Mikulec. Historicky prvé spojené voľby do orgánov samosprávy sa budú konať v sobotu 29. októbra 2022 a za ich prípravu a priebeh zodpovedá ministerstvo vnútra. Na tento účel má v rozpočte 14 707 888 eur, ďalších 3 349 500 eur má k dispozícii štatistický úrad na spracovanie výsledkov volieb.

V budúcom roku vyplatíme poskytovateľom sociálnych služieb o 10,7 milióna eur viac

28.06.2022 - Štát od 1. januára 2023 zvýši finančný príspevok na poskytovanie sociálnej služby vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR iniciovalo nariadenie vlády SR, prostredníctvom ktorého sa zvýšia finančné príspevky pre zariadenia podmienené odkázanosťou. Zároveň sa bude prvýkrát valorizovať aj príspevok pre vybrané zariadenia krízovej intervencie. Zvýšenie príspevkov zabezpečí funkčnosť a udržateľnosť poskytovaných sociálnych služieb v týchto zariadeniach, ako aj ich dostupnosť pre ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc iných.

Vicepremiérka Remišová: Prinášame 13 miliárd eur pre rozvoj Slovenska – vláda schválila plán investícií pre nové eurofondy

28.06.2022 - Zelené riešenia, energetická bezpečnosť, digitalizácia a lepší život ľudí v regiónoch. Vláda dnes schválila Program Slovensko, na základe ktorého budeme čerpať takmer 13 miliárd eur v novom programovom období. Dokument, ktorý na rokovanie vlády predložila vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová, určuje podrobne oblasti, kam bude Slovensko nové eurofondy investovať. Program Slovensko nahradí doterajších šesť operačných programov a výrazne sa tiež zredukuje byrokratická náročnosť procesu využitia európskych zdrojov.

Rezort opäť zvyšuje výkon lokálnych zdrojov, ktorý je možné v tomto roku pripojiť do sústavy

29. 06. 2022 - Ministerstvo hospodárstva na základe pokračujúceho záujmu o inštalácie lokálnych zdrojov opätovne zvyšuje výkon lokálnych zdrojov, ktorý je možné v tomto roku pripojiť do sústavy o dodatočných 70 MW. Ide o ďalšie zvýšenie, ku ktorému mohlo ministerstvo pristúpiť vďaka zmene legislatívy platnej od 1. apríla, ktorá mu dala novú kompetenciu zvýšiť inštalovaný výkon v priebehu kalendárneho roka. „Zvýšenie odráža doterajší záujem o výstavbu lokálnych zdrojov podľa distribučných území a najviac inštalovaného výkonu vo výške 30 MW je opätovne alokovaných pre spoločnosť Stredoslovenská distribučná, kde už bol dosiaľ pridelený limit vyčerpaný,“ uviedol štátny tajomník Karol Galek.

Martin Klus: Verím, že historicky prvá návšteva írskej parlamentnej delegácie bude ďalším impulzom pre prehlbovanie našej bilaterálnej a ekonomickej spolupráce

29.06.2022 - „Som veľmi rád, že som dnes na historicky prvej návšteve Bratislavy od vzniku samostatnej Slovenskej republiky mohol privítať parlamentnú delegáciu z Írska – členov Írsko-slovenskej parlamentnej skupiny priateľstva. Táto skupina senátorov a poslancov dolnej komory začala v írskom parlamente svoju činnosť ešte len pred rokom. Dnes už prináša prvé ovocie v podobe pracovnej cesty na Slovensko.“  Vyhlásil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v utorok, 28. júna 2022, po prijatí poslancov Írskeho parlamentu (Oireachtas) na čele so senátorom Johnom Cumminsom zo strany Fine Gael, druhej najsilnejšej strany súčasnej vládnej írskej koalície. Okrem neho boli členmi delegácie senátor Garret Ahearn, rovnako za stranu Fine Gael, a poslanec dolnej komory Aengus Ó Snodaigh z hlavnej opozičnej strany, republikánskej Sinn Féin. Návšteva írskych parlamentárov na Slovensku je súčasťou spoločnej snahy o rozvoj slovensko-írskej parlamentnej dimenzie spolupráce. 

Prázdniny sú tu: ako čerpať dovolenku podľa Zákonníka práce

29.06.2022 - Čerpanie dovoleniek je aktuálnou témou letných mesiacov, s ktorou sa stretávajú zamestnávatelia a zamestnanci. Dovolenka slúži predovšetkým pre oddych a regeneráciu zamestnanca bez výpadku jeho stáleho príjmu. Zákonník práce ustanovuje viacero pravidiel, ktoré je pritom potrebné dodržiavať. Štandardne má zamestnanec v trvalom pracovnom pomere nárok na štyri týždne dovolenky za kalendárny rok. Jej dĺžka sa však môže meniť v závislosti od veku, či povolania.

Elektrina pre domácnosti za zvýhodnenú cenu bude do spotreby 4 MWh

29. 06. 2022 - Ministerstvo hospodárstva v týchto dňoch končí práce na príprave zmluvy so Slovenskými elektrárňami, ktorá domácnostiam zabezpečí v nasledujúcich dvoch rokoch rovnaké ceny elektriny, aké sú v súčasnosti. Zvýhodnená cena silovej elektriny 61,21 eura za megawatthodinu (MWh) bude obmedzená výškou spotreby do štyroch megawatthodín. „Priemerná spotreba domácností je 2,2 megawatthodiny ročne. Máme elektrinu pre všetky domácnosti, ale bude to zastropované pri štyroch megawatthodinách," uviedol vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík.

Výnimočná pomoc pre poľnohospodárov je realitou

29.06.2022 - Vláda SR na svojom rokovaní (28. 6. 2022) schválila poskytnutie podpory pre výrobcov vo vybraných poľnohospodárskych sektoroch, zasiahnutých aktuálnou situáciou. Slovenskí poľnohospodári, tak ako poľnohospodári v ostatných členských štátoch EÚ, boli už pred začiatkom konfliktu na Ukrajine vážne zasiahnutí zvýšenými nákladmi na produkciu spôsobenými najmä neúmerne rastúcimi cenami hnojív, krmív, palív a energií. Materiál na schválenie predložil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan.

Menia sa pravidlá bezplatnej prepravy pre odídencov z Ukrajiny

29. 06. 2022 - Od 1. júla už bezplatná preprava pre odídencov z Ukrajiny na Slovensku nebude neobmedzená. Cestovanie zadarmo bude limitované počtom dní od príchodu. „Aj keď sme pristúpili k niektorým obmedzeniam, naďalej platí, že ochotne pomôžeme všetkým tým, ktorí utekajú pred vojnou. Rovnako sa nič nemení na tom, že ukrajinské deti budú môcť zadarmo dochádzať do škôl,“ povedal na margo zmien minister dopravy Andrej Doležal. Nárok na bezplatnú prepravu majú osoby s dokladom Slovak Help s červenou pečiatkou s textom v ukrajinskom jazyku, ktorý je vydaný po prekročení hraníc, alebo s potvrdením o pridelení Statusu o dočasnom útočisku. Po novom s týmito dokladmi môžu cestovať zadarmo vo vlakoch a prímestských autobusoch len v deň ich získania a nasledujúcich 4 dňoch.

Výška príspevku za ubytovanie odídenca poskytnutá v júli až septembri sa strojnásobí, žiadosti sa budú podávať jednoduchšie

29. 06. 2022 - Príspevok za ubytovanie odídenca bude po novom 22 eur s DPH za noc za dospelého človeka a 11 eur s DPH za noc za dieťa do 15 rokov. Zmeny vyplývajú z nariadenia vlády a účinné budú od 1. júla 2022. „Keďže v lete je prirodzene väčší záujem o služby hotelov, potrebovali sme nastaviť príspevky za ubytovanie odídencov tak, aby boli pre hotely či penzióny motivačné a aby aj naďalej odídencom pomáhali,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal. Príspevok bude zvýšený za ubytovanie odídencov od 1.7.2022 do 30.9.2022, nie spätne. Za ubytovanie od februára do júna zostáva výška nezmenená, teda 7,70€ za noc za dospelého človeka a 3,85€ za dieťa.

Značku excelentnosti dobrej správy vecí verejných získalo ďalších sedem samospráv

29. 06. 2022 - Spolu s Radou Európy, Európskou komisiou a OZ Dobrý úradník ministerstvo vnútra ocenilo Značkou excelentnosti dobrej správy vecí verejných (ELoGE) ďalšie samosprávy. Do európskeho klubu vynikajúco spravovaných samospráv patrí ďalších 7 slovenských samospráv. Značku ELoGE môžu získať tie samosprávy, ktoré v rámci  splnia stanovené kritériá a nároky postavené na 12 princípoch dobrého demokratického vládnutia z dielne Rady Európy. Splnenie kritérií samosprávy dokazujú v rámci sebahodnotenia konkrétnymi dôkazmi:  sebahodnotenie samospráv však musí byť podložené aj výstupmi z dotazníkov o spokojnosti od obyvateľov a volených predstaviteľov danej samosprávy.

Rada ministrov EÚ pre životné prostredie priniesla dohodu ku klimatickej legislatíve

29.06.2022 - V Luxemburgu sa uskutočnilo tretie tohtoročné zasadnutie Rady ministrov Európskej únie (EÚ) pre životné prostredie k riešeniam. Ministri životného prostredia po dlhých a náročných rokovaniach prijali pozíciu Rady k bezprecedentnej a ambicióznej reforme klimatickej legislatívy (Fit for 55). Táto legislatíva spolu s energetickou legislatívou, kde sa prijala pozícia Rady v pondelok, zabezpečí budúce znižovanie emisií skleníkových plynov a transformáciu Slovenska na klimaticko-neutrálnu krajinu, ktorá bude minimálne závislá na fosílnych palivách. Slovenskú republiku na stretnutí zastupoval štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

Je koniec zatajovaniu informácií o environmentálnych hrozbách

29.06.2022 - Právo verejnosti na informácie o stave životného prostredia bude od januára budúceho roku posilnené. Zabezpečí to novela geologického zákona, ktorú dnes schválil parlament hlasmi 88 poslancov. Návrh Ministerstva životného prostredia SR zabráni utajovaniu záverečných správ financovaných z verejných zdrojov, ale tiež záverečných správ z prieskumov financovaných podnikateľmi, pokiaľ obsahujú poznatky o  zhoršenej kvalite životného prostredia.

Volvo sa rozhodlo pre SR, preinvestujú vyše miliardu a vzniknú tisíce nových pracovných miest

29. 06. 2022 - Skupina Volvo sa rozhodla v strategickom priemyselnom parku Valaliky pri Košiciach (okr. Košice – okolie) postaviť tretí európsky závod. V  rozmedzí rokov 2023 až 2027 Volvo na Slovensku preinvestuje viac ako 1, 18 mld.  eur. Na východnom Slovensku bude Volvo vyrábať iba elektromobily a so sériovou výrobou by mali začať v roku 2026. Ročne budú môcť v novom závode vyrobiť 250 000 elektromobilov. "Som nesmierne rád, že môžeme oznámiť, že na Slovensko prichádza spoločnosť Volvo, ktorá si pre svoju prvú expanziu v Európe od roku 1960 vybrala práve Slovensko. Veľmi ma teší, že Slovensko uspelo v súťaži o megainvestíciu, ktorá prinesie rozvoj a množstvo pracovných miest východnej časti Slovenska,“ vyhlásil vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. 

Minister Naď: Samit NATO v Madride priniesol dobré správy pre Slovensko

30.06.2022 - Pozvanie Fínska a Švédska do štruktúr aliančných síl a zásadné posilnenie východnej hranice NATO. To sú podľa ministra obrany SR Jaroslava Naďa základné výsledky a posolstvá samitu NATO v Madride, ktorý bol vzhľadom na zásadnú zmenu bezpečnostného prostredia v dôsledku ruského útoku na Ukrajinu jedným z najzásadnejších za posledné roky.

Rozhodnutie ESĽP v prípade BTS Holding, a. s. proti Slovenskej republike

30. 06 2022 - Európsky súd pre ľudské práva vyhlásil rozsudok v prípade BTS Holding, a. s. proti Slovenskej republike, ktorým konštatoval porušenie práva na majetok podľa článku 1 Protokolu č. 1 k Dohovoru.  

Sťažnosť sa týkala zastavenia exekučného konania vnútroštátnymi súdmi (Okresný súd Bratislava II, Krajský súd v Bratislave), ktoré sťažujúca sa spoločnosť iniciovala voči Fondu národného majetku pre nezaplatenie sumy, priznanej rozhodcovským rozsudkom, ktorý vydal Medzinárodný arbitrážny súd so sídlom v Paríži. Sťažujúca sa spoločnosť sa obrátila aj na Ústavný súd Slovenskej republiky so sťažnosťou podľa článku 127 ústavy, ktorý jej sťažnosť ako zjavne neopodstatnenú odmietol.

Zaokrúhľovanie mincí od 1.júla 2022

30.06.2022 - Dnešným dňom (01.07.2022) nás všetkých čakajú zmeny pri platení za tovary aj služby. Najmenšie jedno a dvojcentové mince začnú obchodníci pri pokladni zaokrúhľovať, a tak ich spoločne postupne vyradíme z obehu. Zákazníci nimi však môžu platiť naďalej a obchodníci majú dovolené ich vydávať.

Ministerstvo dopravy predlžuje termín na prihlásenie do výberového konania na členov predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti

30. 06. 2022 - Ministerstvo dopravy a výstavby SR predlžuje termín na podanie prihlášok do výberového konania na obsadenie funkcií členov predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti. Nový termín na doručenie písomnej prihlášky je do 1. augusta 2022. Bližšie informácie o požiadavkách a podmienkach sú zverejnené na webovej stránke rezortu http://www.mindop.sk.​ Rezort dopravy vyhlásil výberové konanie 20. júna 2022. Termín na prihlásenie do výberového konania bol pôvodne do 11. júla 2022. Dôvodom predĺženia termínu je dovolenkové obdobie a umožnenie hlásiť sa viacerým uchádzačom.

Slovensko od 1. júla 2022 preberá predsedníctvo vo V4

30. 06. 2022 - Minister vnútra SR Roman Mikulec vo štvrtok 30. júna 2022 rokoval na konferencií šéfov rezortov vnútra krajín V4 v Budapešti. V prvej časti sa ministri venovali migračným výzvam v regióne, druhá časť konferencie sa týkala koordinácie situácie na Ukrajine. Ministerská konferencia V4 sa konala zároveň pri príležitosti ukončenia ročného predsedníctva Maďarska vo V4.

Na obnovu historických a pamiatkovo chránených budov pôjde prvých 120 miliónov eur, ministerstvo dopravy vyhlásilo výzvu

30. 06. 2022 - Ministerstvo dopravy a výstavby SR chce prispieť k splneniu klimatických cieľov Slovenska. Rezort dnes vyhlásil prvú výzvu na obnovu historických a pamiatkovo chránených budov z plánu obnovy. Celkovo je na tento účel vyčlenených 240 miliónov eur. V rámci prvej výzvy, ktorá je vo výške 120 miliónov eur, môžu oprávnení žiadatelia podávať svoje žiadosti od 1. augusta 2022 do 1. decembra 2024 alebo do vyčerpania vyčlenenej sumy. „Predpokladáme, že o financie bude veľký záujem, preto už teraz pripravujeme druhú výzvu na zvyšných 120 miliónov eur. Chceme podporiť čo najväčší počet žiadateľov,“ vyzdvihol minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.

Zálohovanie nápojových obalov vstupuje do druhej etapy

01.07.2022 - Na pultoch obchodov od dnes, teda od 1.júla 2022 nájdete už len zálohové fľaše či plechovky. Obchodníci môžu predávať nápoje už len v takých jednorazových obaloch, ktoré sú zaradené do systému zálohovania. Slovensko sa stalo prvou krajinou v strednej Európe, ktorá spustila zálohovanie jednorazových nápojových obalov. Po prvom pol roku od zahájenia možno konštatovať, že zálohovanie sa podarilo. Na konci júna počet PET fliaš a plechoviek, vrátených do systému zálohovania, prekročil hranicu 260 miliónov obalov.

NRSR

Komisia pre podnikateľské prostredie pri hospodárskom výbore diskutovala o problémoch druhotnej platobnej neschopnosti a nevyplácaní faktúr

27. 06. 2022 - Dňa 23. júna 2022 sa uskutočnilo 3. zasadnutie Komisie pre podnikateľské prostredie pri Výbore NR SR pre hospodárske záležitosti za účasti štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Jána Oravca, štátneho tajomníka ministerstva financií Marcela Klimeka, generálnych riaditeľov ministerstva spravodlivosti, dopravy a výstavby a viacerých zástupcov podnikateľských zväzov.

Poslanci odmietli návrh novelizácie zákona o súdoch

28. 06. 2022 - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorkovom hlasovaní odmietli návrh novely zákona o súdoch, ktorý podali nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. Mienili ňou zabrániť možnému výberu konkrétneho sudcu zo strany orgánov činných v trestnom konaní, keďže vďaka aktuálnemu nastaveniu právnej úpravy je možné týždne dopredu vedieť, ktorý konkrétny sudca bude mať v daný deň službu a na základe toho prispôsobiť procesné úkony. Plénum odmietlo aj novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami z dielne nezaradeného poslanca Miroslava Suju. Docieliť chcel stlmenie nárastu cien základných potravín prostredníctvom ich oslobodenia od dane z pridanej hodnoty a určenia maximálnej obchodnej prirážky u týchto potravín na úrovni 40 percent.

Poslanci podržali R. Sulíka vo funkcii ministra hospodárstva

28. 06. 2022 - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorkovom hlasovaní podržali ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) vo funkcii. Za opozičný návrh na jeho odvolanie hlasovalo len 56 poslancov zo 142 prítomných. Proti bolo 84 a zdržali sa dvaja poslanci. Mimoriadne rokovanie inicioval opozičný Smer-SD. Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi odôvodnil jeho pasivitou pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok. Výsledkom nečinnosti ministra je podľa nich nekontrolovateľný nárast cien energií a pohonných látok s drastickými dosahmi na životnú úroveň.

J. Budaj ostáva vo funkcii šéfa envirorezortu, plénum ho neodvolalo

28. 06. 2022 - Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok nepodporili opozičný návrh na jeho odvolanie. Za bolo 52 zo 136 prítomných poslancov, 83 boli proti a jeden poslanec nehlasoval. Návrh na vyslovenie nedôvery Budajovi podali nezaradení poslanci okolo Miroslava Suju, pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísali aj poslanci Smeru-SD. Ministrovi vyčítali nezvládanie manažmentu situácie v súvislosti s medveďom hnedým. Kritizovali ho aj v iných súvislostiach, zlyhal podľa nich napríklad aj pri riešení ekologickej havárie na rieke Slaná. Vláda návrh opozície odmietla.

Slovensko-írske stretnutie

 

29. 06. 2022 - Podpredseda Národnej rady SR Juraj Blanár privítal dnes delegáciu z Írska na čele so senátorom Johnom Cumminstonom. Stretnutie sa uskutočnilo aj s ďalšími poslancami slovenského parlamentu v rámci slovensko-írskej skupiny priateľstva. „Na Írsku oceňujem ich neutralitu vo vzťahu k zahraničnej politike,“ reagoval J. Blanár. „Ale pozitívne hodnotím aj ich aktivitu v mierových misiách OSN, čo je v aktuálnej svetovej situácii viac než potrebné. Medzinárodné právo a jeho dodržiavanie, ako aj akékoľvek zásahy do konfliktov len pod vlajkou medzinárodného mandátu by mali byť základom pri riešení akéhokoľvek problému v záujme mieru.“

 

Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Ľ. Machaj

30. 06. 2022 - Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Ľuboš Machaj. Poslanci Národnej rady (NR) SR ho do funkcie zvolili vo štvrtkovom hlasovaní. Za Machaja hlasovalo 89 poslancov zo 122 prítomných. Proti bolo 12, zdržalo sa 21 poslancov. Parlament vyberal šéfa medzi Machajom a súčasným šéfom RTVS Jaroslavom Rezníkom. Výsledky oznámili v pléne NR SR. Rezníka vo voľbe podporilo 29 poslancov, proti bolo 49, zdržalo sa 44. Telerozhlas bude Machaj viesť najbližších päť rokov, predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) informoval, že funkčné obdobie mu začína plynúť 2. augusta. Machaj v minulosti zastával manažérske pozície, v RTVS bol na na poste programového riaditeľa televízie i rozhlasu, s RTVS naďalej externe spolupracuje, podieľa sa dramaturgicky na programe Trojky. O funkciu riaditeľa RTVS sa pôvodne uchádzalo osem kandidátov, ešte pred voľbou sa kandidatúry vzdal Daniel Živica. Plénum teda v stredu (29. 6.) vyberalo zo siedmich kandidátov, okrem Machaja a Rezníka kandidovali Tibor Búza, Peter Janků, Vladimír Seman, Peter Badač a Ivan Golian. Do štvrtkovej opakovanej voľby postúpili Machaj a Rezník.

Prezident

Prezidentka prijala v paláci slovenských diplomatov

27.06.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok 27. júna 2022 v Prezidentskom paláci prijala vedúcich zastupiteľských úradov SR v zahraničí.

Prezidentka s veľvyslankyňami a veľvyslancami diskutovali o realite, ktorú dnes žijeme, v ktorej pracujeme, a ktorá má ovplyvňovať aj naše priority a ciele. "Zažívame najväčšiu zmenu bezpečnostného prostredia za posledných tridsať rokov. Nikdy v našej modernej histórii sa vojna neodohrávala bližšie k nášmu územiu ako dnes. Aj toto je naša nová realita. Vplýva na naše domáce dianie, našu ekonomickú a sociálnu situáciu, našu bezpečnosť. Musíme ju žiť prakticky vo všetkom, čo ako krajina robíme, a to platí aj pre výkon našej diplomacie. Ide o našu prosperitu, našu bezpečnosť, a bez preháňania, aj o našu budúcnosť."

Prezidentka odcestovala na summit NATO do Madridu

28.06.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 29. júna 2022 odletela do Madridu, kde sa začína historicky dôležitý summit NATO. Dominantnou témou bude agresia Ruska voči Ukrajine a nová strategická koncepcia NATO. Pred stredajším rokovaním lídrov na samite NATO v Madride španielsky kráľovský pár - kráľ Filip VI. a jeho manželka kráľovná Letizia pozvali prezidentku aj spolu s jej partnerom Jurajom Rizmanom na slávnostnú večeru. Na summite NATO v Madride budú svetoví lídri prijímať rozhodnutia, za ktoré sa aj naša krajina posledných šesť mesiacov veľmi aktívne zasadzovala. "Je to ukážka toho, že ak sa zmobilizujeme a máme spoločný záujem, Slovensko vie v EÚ aj v NATO presadiť veľa. Stretnutia v Madride už priniesli aj prvé výsledky. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg potvrdil, že Turecko súhlasilo s podporou členstva Fínska a Švédska v Severoatlantickej aliancii."

Samit v Madride ukázal jasný signál konkrétnej spolupráce

30.06.2022 - Posledným dňom samitu sa zavŕšila séria dôležitých rozhodnutí z posledných dní a týždňov na Európskej rade a zo stretnutia lídrov štátov skupiny G7. Na nich demokratický svet ukázal svoju jednotu. "Stojíme na spoločných hodnotách a Slovensko je v tomto zmysle v dobrom klube a na správnej strane. Vysielame jasný signál pomoci Ukrajine, jasný signál toho, že sa spoločne postavíme všetkým hrozbám pre našu bezpečnosť a najmä jasný signál konkrétnej spolupráce."

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk