3.5.2023
ID: 5741upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zhruba 50 000 ľudí, ku ktorým sa doteraz nedostala žiadna z foriem inflačnej pomoci, dostane jednorazovú dotáciu na podporu humanitárnej pomoci vo výške 100 eur. Nariadenie z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré dnes odobrila vláda, reaguje na zvýšenú mieru inflácie a vysoký rast cien energií. Jednorazová pomoc v rámci inflačného balíka predstavuje výšku 5 miliónov eur.

Vláda

Minister Káčer v Luxemburgu: Ukrajina pred očakávanou ofenzívou potrebuje najmä muníciu, dohodu o jej spoločnom európskom financovaní treba čo najskôr uviesť do praxe

25.04.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer sa v pondelok 24. apríla 2023 v Luxemburgu zúčastnil na zasadnutí Rady Európskej únie (EÚ) pre zahraničné veci. Hlavnými témami rokovania ministeriek a ministrov členských štátov Únie bola pokračujúca vojenská agresia Ruska proti Ukrajine a implementácia akčného plánu EÚ zameraného na zmierňovanie jej dopadov na tretie krajiny. Partneri sa zhodli na potrebe pokračovania všestrannej podpory Ukrajiny, osobitne s ohľadom na očakávanú jarnú ofenzívu.

Ministri vnútra Slovenska a Rakúska v Bratislave rokovali spolu s tímami o aktuálnych témach

25. 04. 2023 - Minister vnútra Roman Mikulec v utorok 25. apríla 2023 popoludní v Bratislave spolu so svojím tímom rokoval o aktuálnych témach s rakúskym šéfom rezortu vnútra Gerhardom Karnerom a jeho kolegami.  Ministri diskutovali o viacerých aktuálnych témach. V oblasti nelegálnej migrácie sa zhodli sa na tom, že ide o dlhoročný celoeurópsky problém a ocenili vzájomnú spoluprácu v tejto oblasti, ako aj potrebu riešenia tejto problematiky z úrovne Európskej únie. Šéfovia rezortov vnútra Slovenska a Rakúska vyzdvihli vzájomnú spoluprácu.

Sociálni partneri prerokovali návrhy zmien Plánu obnovy a odolnosti SR

25.04.2023 - Zástupcovia zamestnávateľov, zamestnancov a vlády včera mimoriadne rokovali o návrhu zmeny Plánu obnovy a odolnosti SR. Predseda Hospodárskej a sociálnej rady SR a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak tak reagoval na požiadavku Úradu vlády SR prerokovať aktualizáciu POO SR s členmi tripartity. Sociálni partneri vzniesli niekoľko zásadných pripomienok.

Stanovisko MŽP SR k výstavbe apartmánového wellness hotela Lúčky v Demänovskej doline

25.04.2023 - Minister životného prostredia Ján Budaj z vlastného podnetu preskúma postup mimo odvolacieho konania k záväznému stanovisku zo 16. decembra 2022 v súvislosti s realizáciou výstavby apartmánového wellness hotela Lúčky. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) je presvedčené, že pri takýchto závažných zásahoch, ktoré môžu ovplyvniť územie Národného parku Nízke Tatry, je na mieste dôkladne preveriť dopady na prostredie, vrátane možného ohrozenia jaskynných systémov, respektíve vplyvov na vodný zdroj.

Ďalšia diverzifikácia zdrojov zemného plynu!

25. 04. 2023 - Minister Karel Hirman v utorok 25. apríla 2023 podpísal v bulharskej Sofii memorandum o porozumení na podporu spolupráce medzi spoločnosťami Bulgartransgaz (Bulharsko), Transgaz (Rumunsko), FGSZ (Maďarsko), Eustream (Slovensko) a SOCAR (Azerbajdžan). Ministerstvo hospodárstva (MH) SR tak napĺňa ďalšie kroky na ceste k diverzifikácii dodávok plynu a k zabezpečeniu náhrady ruského plynu v slovenskom energetickom mixe najmä v súčasnej situácii po vypuknutí vojny na Ukrajine a s cieľom odstránenia extrémnej nestability cien energetických komodít. MH SR zároveň podporuje partnerstvá za hranicami Európskej únie v snahe posilniť strategickú nezávislosť a energetickú bezpečnosť Slovenska.  

Vláda schválila Program stability SR na roky 2023 – 2026

26.04.2023 - Ministri na svojom dnešnom rokovaní schválili z pohľadu Ministerstva financií SR jeden z kľúčových dokumentov a to Program stability 2023. Ten zohľadňuje ekonomické a rozpočtové plány Slovenska na najbližšie obdobie. Dokument Program stability 2023 je pre rezort financií mimoriadne dôležitý. Vytvára totiž akýsi rámec čísel, ktoré by Slovensko malo dodržiavať a ktoré by mali byť zárukou toho, že s verejnými financiami bude štát hospodáriť efektívne, predvídateľne a zodpovedne. Program stability na najbližšie tri roky počíta s postupným oživením hospodárskeho rastu. Dôležité je, že slovenská ekonomika sa v čase energetickej a inflačnej krízy vyhne recesii. HDP stúpne v tomto roku o 1,3 %, čím sa zároveň dostane výraznejšie nad úroveň z pred pandémie.

Uvoľnili sme 4 milióny eur pre Banskú Štiavnicu

26.04.2023 - Vláda dnes schválila návrh Ministerstva financií SR a vyčlení zo svojej rezervy prvú časť finančných prostriedkov, ktoré po rozsiahlom požiari pomôžu Banskej Štiavnici. V prvej platbe dostane mesto sumu 4 milióny eur. Peniaze sú určené v prvom rade na opravu jednej z najviac poškodených budov, ktorá je vo vlastníctve mesta. Ide o Szitnyayovský dom zo 16. storočia, v ktorom sídlila aj základná umelecká škola. Objekt je národnou kultúrnou pamiatkou a preto je prioritou, aby boli po komplexnej rekonštrukcii zachované všetky historické aspekty budovy. Požiar prakticky poškodil celú budovu. Fasádu, interiér aj vnútorné vybavenie.

GLOBSEC 2023 BRATISLAVA FORUM - od 24. mája do 8. júna budú zavedené dočasné kontroly na hraniciach s Rakúskom, Maďarskom, Poľskom a Českom

26. 04. 2023 - Kabinet v stredu 26. apríla 2023 schválil návrh vládneho nariadenia, na základe ktorého sa od 24. mája 2023 do 8. júna 2023 obnovuje kontrola hraníc s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou, Poľskou republikou a na medzinárodných letiskách. Minister vnútra SR Roman Mikulec iniciatívny materiál predložil z dôvodu konania medzinárodnej, bezpečnostnej konferencie Globsec 2023 Bratislava Forum, ktorá bude prebiehať v dňoch 29. - 31. mája 2023.

Vláda sa oboznámila so stavom štátnych archívov v pôsobnosti ministerstva vnútra

26. 04. 2023 - Informatívny materiál o fyzickom stave budov štátnych archívov, v ktorých je uložená najväčšia a najdôležitejšia časť archívneho dedičstva Slovenskej republiky,  predložil na rokovanie vlády minister vnútra Roman Mikulec v stredu 26. apríla 2023. Dokument identifikuje riziká v ochrane archívnych dokumentov, jeho obsahom zároveň sú návrhy odporúčaní pre zabránenie poškodenia archívnych dokumentov a pre zachovanie informácií v nich obsiahnutých. Ministerstvo vnútra ho vypracovalo v nadväznosti na požiar v Banskej Štiavnici z 18. marca 2023, ktorý zasiahol čiastočne aj Slovenský banský archív v Banskej Štiavnici.

Minister Naď vo Varšave: "Bukureštská deviatka je formát, ktorého význam je dôležitejší ako kedykoľvek predtým"

26.04.2023 - Minister obrany SR Jaroslav Naď sa dnes zúčastnil vo Varšave na stretnutí ministrov obrany Bukureštskej deviatky (B9). Ústrednými témami počas rokovania bola bezpečnostná situácia v regióne v súvislosti s vojenskou inváziou Ruska na Ukrajine, ako aj úloha NATO a EÚ v podpore pre Ukrajinu. Ministri sa zaoberali aj otázkami posilnenia predsunutej obrany NATO na ochranu východného krídla Aliancie.

Ministerstvo práce pomôže najodkázanejším, ktorí prepadli sitom doterajšej inflačnej pomoci

26.04.2023 - Zhruba 50 000 ľudí, ku ktorým sa doteraz nedostala žiadna z foriem inflačnej pomoci, dostane jednorazovú dotáciu na podporu humanitárnej pomoci vo výške 100 eur. Nariadenie z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré dnes odobrila vláda, reaguje na zvýšenú mieru inflácie a vysoký rast cien energií. Jednorazová pomoc v rámci inflačného balíka predstavuje výšku 5 miliónov eur.

Dodatok k Plánu obnovy a odolnosti SR je šanca pre Slovensko

26.04.2023 - Doplnenie novej kapitoly REPowerEU do Plánu obnovy a odolnosti SR (POO) prináša aj niekoľko opatrení pre domácností, ktoré si chcú zlepšiť energetickú bilanciu rodinných domov. Ide o konzultácie a projektovú podporu obnovy rodinných domov priamo v teréne. V prípade sociálne slabších domácností, ktoré trpia energetickou chudobou, bude možné zvýšiť financovanie na 100%, teda bez spolufinancovania. Prijímateľom zo sociálne slabších domácností, ktoré trpia energetickou chudobou, Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) pošle financie na opravy na zvýšenie energetickej hospodárnosti ich rodinných domov. Celková suma opatrení je vyčíslená na 50 miliónov eur.

Dobrá správa pre ľudí žijúcich v slovensko-českom pohraničí: Vyhlásili sme prvé výzvy z nového programu Interreg SK-CZ

26.04.2023 - Svoje sľuby plníme a v krátkom čase od štartu eurofondového programu cezhraničnej spolupráce s Českou republikou vyhlasujeme už prvé tri výzvy. Podporíme riešenia následkov klimatickej zmeny, ochranu životného prostredia, starostlivosť o pamiatky aj rozvoj turizmu na oboch stranách hranice. Na slávnostnom otvorení nového programového obdobia Interreg SK-CZ v Trenčíne to uviedol Dušan Velič, štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR), pod ktoré eurofondové programy Interreg patria.

Minister Karel Hirman na mieste nešťastia v Novákoch: V bani nedošlo k výbuchu, s najväčšou pravdepodobnosťou došlo k náhlemu vyhoreniu metánu

26. 04. 2023 - Minister Karel Hirman sa aktuálne nachádza na mieste nešťastia v Bani Nováky. Zástupcovia vedenia Hornonitrianskych baní, vedenie Hlavnej banskej záchrannej stanice a Hlavného banského úradu ho priamo na mieste informovali o situácii a priebehu záchranných prác. V Bani Nováky došlo k vyhoreniu metánu, následkom čoho utrpelo 8 osôb zranenia najmä vo forme popálenín, z toho 4 osoby boli zranené ťažko. Dvaja zo zranených baníkov sú poľskej a jeden ukrajinskej národnosti. Dvaja ťažko zranení boli transportovaní letecky do Bratislavy a dvaja do Košíc, štyria ľahšie zranení baníci boli prevezení do Bojnickej nemocnice. Rodiny zranených baníkov už boli informované o situácii. V čase nešťastia sa v bani nachádzalo celkovo 10 osôb. „Vyjadrujem veľkú podporu rodinám baníkov a verím, že to nebude mať vážnejšie následky. Vyšetrovanie bude prebiehať podľa zákona,“ uviedol minister Karel Hirman.

Envirorezort bude pomáhať pri riešení otázky medveďa hnedého kolegom z Talianska

27.04.2023 - Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Juraj Smatana a šéf severného Zásahového tímu pre  medveďa hnedého Michal Haring dnes absolvoval konferenčný hovor s Mauriziom Fugattim, prezidentom talianskeho regiónu Tridentsko – Horná Adiža, slovenskou veľvyslankyňou v Taliansku Karlou Wursterovou, šéfom lesnej služby regiónu Tridentsko Giovannim Giovanninim, posudzovateľkou pre poľnohospodárstvo, lesy, lov a rybolov regiónu Tridentsko Giuliou Zanotelli a šéfom odboru civilnej obrany a ochrany fauny regiónu Tridentsko Raffaelem De-Colom. Hlavnou témou rozhovoru boli preventívne opatrenia na minimalizovanie stretov medzi človekom a medveďom hnedým.

Až 64 zo 72 bojových vozidiel 8x8 Patria pre OS SR bude vyrobených na Slovensku

27.04.2023 - Do výroby bojových obrnených vozidiel 8x8 Patria pre Ozbrojené sily SR bude slovenský obranný priemysel zapojený na úrovni rekordných 60%, čo výrazne prekračuje stanovenú minimálnu hranicu 40%. Potvrdil to dnes minister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý navštívil spoločnosť CSM Industry s.r.o. v Tisovci. Aktuálne prebieha proces transferu technológie, keďže CSM Industry bude významnou súčasťou výroby vozidiel. Spoločnosť už okrem iného prijala prvých nových montážnikov, pričom celkovo vytvorí 40 nových pracovných miest. Zároveň spolupracuje s odbornými školami v Hnúšti či Revúcej, a to formou duálneho vzdelávania. Okrem toho už rekonštruuje halu, v ktorej sa bude realizovať montáž vozidiel. Investícia predstavuje štyri milióny eur, pričom polovicu z toho financuje fínska spoločnosť.

Podpis memoranda o porozumení medzi Slovenským plynárenským priemyslom a nemeckou energetickou spoločnosťou RWE na veľvyslanectve SR v Berlíne

27.04.2023 - SPP podpísal 24. apríla 2023 v Berlíne s nemeckou spoločnosťou RWE memorandum o porozumení s cieľom posilniť energetickú nezávislosť Slovenska. Dokument otvára možnosti pre prístup k regazifikačným  kapacitám v LNG termináloch na nemeckom pobreží. Obe spoločnosti zároveň vyjadrili záujem na prehĺbení obchodnej spolupráce a poskytnutí možností získať prístup ku skladovacím kapacitám v Nemecku. Pri podpise dokumentu bol prítomný aj štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Gerhart.

Vicepremiérka Remišová: Slovensko potrebuje viac IT špecialistiek – ministerstvo informatizácie podporuje aktivity na prilákanie dievčat a žien do IT sektora

27.04.2023 - Záleží nám na úspešnej budúcnosti Slovenska. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) je aj tento rok partnerom podujatia Girl’s Day, ktoré podporuje dievčatá – študentky v tom, aby sa nebáli ísť študovať IT odbory a pomohli tak budovať moderné Slovensko. Zároveň ministerstvo podporuje aj pilotnú akciu oslavy Európskeho dňa žien a dievčat v informačno-komunikačných technológiách (IKT) v Košiciach.

Na Slovensko smeruje nový veľký investor! Spoločnosť Winkelmann plánuje vybudovať nový závod v regióne z najvyššou nezamestnanosťou.

27. 04. 2023 - Priemyselný park v Rimavskej Sobote sa stane miestom expanzie nemeckej skupiny Winkelmann Group! Minister hospodárstva Karel Hirman, predseda vlády SR Eduard Heger a CEO spoločnosti Heinrich Winkelmann vo štvrtok 27. apríla 2023 podpísali Memorandum o porozumení priamo v Rimavskej Sobote. Nový plánovaný závod divízie Building+Industrie tak prinesie v úvode minimálne 450 nových pracovných miest a ďalšie nepriame naviazané pracovné miesta do regiónu Slovenska s najvyššou mierou nezamestnanosti na úrovni viac ako 13 %! Závod bude zameraný na výrobu zásobníkov teplej vody najmä pre tepelné čerpadlá a spustenie ich výroby spoločnosť plánuje na začiatku roku 2025.

Na podporu zvyšovania zručností vynaložil rezort práce za posledný rok desiatky miliónov eur

28.04.2023 - Podpora vzdelávania je podľa rezortu práce kľúčovou činnosťou pri efektívnej podpore zamestnanosti a znižovaní počtu ľudí bez práce. Aktuálne je v gescii ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny spustených viacero projektov a opatrení, ktoré pomáhajú pri zvyšovaní zručností tak u zamestnancov aj nezamestnaných. Rezort práve na ich podporu vynakladá desiatky miliónov eur.

Andrej Stančík: Vzťahy Slovenska a Švajčiarska stoja na pevných základoch. Chceme posilniť našu spoluprácu vo výskume a inováciách, vzdelávaní aj udržateľnom cestovnom ruchu

28.04.2023 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Andrej Stančík navštívil v dňoch 27.–28. apríla 2023 Švajčiarsko. V Berne sa stretol s rezortným kolegom, zastupujúcim štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí Švajčiarska Patricom Franzenom. Partneri diskutovali o bilaterálnej spolupráci, vzťahoch Švajčiarska s Európskou úniou, aktuálnej situácii v súvislosti s ruskou vojnou proti Ukrajine a o spolupráci v medzinárodných organizáciách s dôrazom na OSN.

Vicepremiérka Remišová: Pomáhame tým, ktorí pomáhajú – na podporu sociálnych projektov mimovládnych organizácií dávame 1,6 milióna eur

28.04.2023  - Pomáhame tým, ktorí pomáhajú, a preto podporujeme činnosť mimovládnych organizácií. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) vyhlásilo novú výzvu za 1,6 milióna eur, ktorá je určená pre mimovládne organizácie v Bratislavskom a Košickom kraji. Podporíme projekty zo sociálnej oblasti a znevýhodnené komunity.

Cestovné pasy s odchýlkou zápisu údajov v čipe

28.04.2023 - Ak občan SR požiadal o vydanie cestovného pasu medzi 11. novembrom 2022 a 30. januárom 2023, mohol byť z dôvodu technickej chyby na strane výrobcu jeho cestovný pas vyrobený s odchýlkou zápisu údajov v čipe. Táto odchýlka spôsobuje, že niektoré automatizované hraničné prechodové terminály nedokážu načítať údaje z cestovného pasu a cestujúci musí absolvovať štandardný proces vybavenia. Aj pasy s odchýlkou zápisu v čipe sú však platné a umožňujú prekračovanie hraníc.

Krátke odbytové reťazce významne pomôžu zásobovaniu jedální potravinami od slovenských výrobcov

28.04.2023 - V prípade, že Národná rada Slovenskej republiky schváli návrh zákona poslanca Patricka Linharta,  už na jeseň môžu vzniknúť tzv. krátke odbytové reťazce. Cieľom návrhu je vytvorenie a podpora systému na zabezpečenie  dodávky slovenských lokálnych poľnohospodárskych a potravinárskych produktov do jedální sociálnych zariadení a škôl. Návrh predpokladá vznik priemerne dvoch odbytových združení v každom samosprávnom kraji, teda spolu maximálne 16 subjektov, ktoré budú združovať pestovateľov, chovateľov a potravinárov, aby zabezpečili potrebné produkty na spotrebu v stravovacích zariadeniach.

NRSR

Predseda NR SR Boris Kollár odcestoval do Prahy na Konferenciu predsedov parlamentov Európskej únie

24. 04. 2023 - Bratislava 24. apríla (Kancelária NR SR) - Počas dvojdňovej konferencie sa lídri parlamentov európskych krajín budú venovať najmä ruskej agresii na Ukrajine a úlohe Európskej únie v globálnej spolupráci demokratických krajín. Cieľom konferencie predsedov je podporovať úlohu parlamentov a realizovať spoločnú prácu na podporu medziparlamentných aktivít. Témou prvého dňa fóra boli ruská agresia na Ukrajine a reakcia Európskej únie v širšom geopolitickom kontexte, vrátane problematík rozšírenia EÚ, energetickej bezpečnosti a povojnovej rekonštrukcie. Ako hlavní rečníci k téme vystúpili Elżbieta Witek (predsedníčka poľského Sejmu), Andreas Norlén (predseda švédskeho Riksdagu) a Meritxell Batet Lamaña (predsedníčka španielskeho Kongresu poslancov).

Prezident

Prezidentka pricestovala na Ukrajinu spolu s českým prezidentom

28.04.202 - Prezidentka Zuzana Čaputová pricestovala v piatok 28. apríla 2023 na Ukrajinu spoločne s českým prezidentom Petrom Pavlom. Ako ráno zdôraznila zdôraznila, do Kyjeva sa vracia po necelom roku od poslednej návštevy, ktorá ju zasiahla na celý život. Podľa prezidentky práve vďaka tomu, že demokratický svet posledný rok neodvracal zrak, je dnes Kyjev mesto fungujúce takmer normálnym životom a front sa posunul na východ Ukrajiny, ďalej od našich hraníc.

Prezidentka si v Kyjeve s prezidentom ČR uctila hrdinov a obete vojen

28.04.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová si v piatok 28. apríla 2023 spoločne s prezidentom ČR v Kyjeve uctili pamiatku obetí a hrdinov vojen. Najskôr pred Sofijským chrámom položili kvety na mieste, ktoré bolo na počiatku jedného zo slávnych momentov v spoločnej česko-slovenskej histórii. Hlavy štátov si spoločne uctili aj obete ruskej agresie na Ukrajine a spoločne položili veniec k pamätníku padlým hrdinom vo vojne.  

Prezidentka v Kyjeve opätovne vyjadrila podporu Volodymyrovi Zelenskému

28.04.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v piatok 28. apríla 2023 stretla v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Na spoločnom rokovaní mu opätovne vyjadrila podporu. "Rok, odkedy je jeho krajina obeťou invázie a rok ťažkých chvíľ a rozhodnutí je zapísaný v jeho tvári. Odhodlanie obrániť svoju krajinu a priviesť ju k spravodlivému mieru sa nezmenilo. Je mi cťou vyjadriť Vám našu podporu, prezident Zelenskyj." Prezidentka do Kyjeva pricestovala ráno spoločne s českým prezidentom Petrom Pavlom.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk