17.7.2023
ID: 5805upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny uzatvorilo multilaterálnu Rámcovú dohodu o udeľovaní výnimiek v prípade cezhraničnej telepráce. Tá od 1. júla 2023 umožňuje cezhraničným zamestnancom, ktorí pracujú na diaľku formou telepráce, aby boli aj naďalej poistení v systéme sociálneho zabezpečenia v štáte sídla svojho zamestnávateľa. Dohodu k 1. júlu podpísalo 18 európskych štátov, vrátane Slovenska, Českej republiky a Rakúska.

Vláda

Ministerstvo životného prostredia rokovalo o zonácii NP Poloniny

10.07.2023 - Vedenie rezortu sa stretlo so zástupcami petičného výboru a hľadalo spoločné východiská, ako zachovať ochranu najvýchodnejšieho národného parku na Slovensku. Vedenie ministerstva sa stretlo so zástupcami petičného výboru ohľadom návrhu zonácie Národného parku Poloniny. Rezort životného prostredia považuje za nevyhnutnú konštruktívnu diskusiu o jednotlivých národných parkoch. Každý národný park má svoje regionálne špecifiká, ktoré je pri jeho zonácii potrebné zohľadňovať. Zároveň je podľa rezortu dôležité hovoriť aj o socioekonomických prínosoch, ktoré sú pre všetky fungujúce národné parky naopak spoločné.

O bezpečný priebeh návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa staralo takmer 450 policajtov

10. 07. 2023 - Ministerstvo vnútra SR z bezpečnostných dôvodovv piatok 7. júla 2023, v deň návštevy ukrajinského prezidenta na Slovensku, neposkytovalo konkrétne informácie o opatreniach. Rezort a všetky jeho zložky vrátane Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií však boli počas bezpečnostnej akcie veľkých rozmerov v plnom nasadení. Na ochrane ukrajinského prezidenta počas jeho pracovnej návštevy v Bratislave sa v rámci bezpečnostnej akcie zúčastnilo 445 príslušníkov Policajného zboru, 4 príslušníci Hasičského a záchranného zboru, 3 zamestnanci Leteckého útvaru MV SR, ako aj 18 policajtov Mestskej polície Hlavného mesta Bratislava.

Podnikatelia už nemusia nahlasovať zmeny v doklade totožnosti do obchodného registra

11. 07. 2023 - Ministerstvo spravodlivosti SR v spolupráci s rezortom vnútra a informatizácie pripravilo zmenu, týkajúcu sa zániku povinnosti evidencie druhu a čísla dokladu totožnosti pri konečných užívateľoch výhod v obchodnom registri. Zmena platí od 7. júla a pre podnikateľov znamená, že už nemusia podávať zmenový návrh do obchodného registra, ak si museli z rôznych dôvodov vybaviť nový občiansky preukaz. „Sme veľmi radi, že Národná rada schválila návrh zákona, ktorým sa odbremenil podnikateľský sektor od jednej ďalšej povinnosti,“ povedal Martin Maliar, generálny riaditeľ Sekcie civilného práva na MS SR. S účinnosťou od 7. júla 2023 tak zaniká povinnosť evidencie druhu a čísla dokladu totožnosti pri konečných užívateľoch výhod v obchodnom registri. Evidencia druhu a čísla dokladu totožnosti za účelom jednoznačnej identifikácie sa bude naďalej vyžadovať iba pre osoby, ktoré nie sú občanmi Slovenskej republiky.

Bezplatné dlhové poradne už pomohli 10 tisíc klientom

11.07.2023 - V 46 mestách po celom Slovensku dnes fungujú Bezplatné dlhové poradne, ktoré poskytujú právnu, ekonomickú a psychologickú pomoc ľuďom v zložitej finančnej situácii. Rovnako pôsobia ako prevencia pred nadmerným zadlžením. So zvládaním začarovaného kruhu dlhov dodnes pomohli už desaťtisíc klientom. Aj preto sa ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny snaží zvyšovať kvalitu dlhového poradenstva. Vďaka spolupráci so strešnou organizáciou na boj proti dlhom - European Consumer Debt Network (ECDN) Slovensko získalo prístup k osvedčeným postupom ďalších európskych krajín, ktoré majú s dlhovým poradenstvom už bohaté skúsenosti.

Mandátne certifikáty vydávame už aj „na diaľku“

11.07.2023 - Zlepšujeme poskytovanie dôveryhodných služieb. Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) prostredníctvom Slovenskej národnej certifikačnej autority (SNCA) spúšťa vzdialené vydávanie kvalifikovaných mandátnych certifikátov, ktoré orgány verejnej moci potrebujú k podpisovaniu svojich rozhodnutí. Riešenie „na diaľku“ umožní klientom SNCA vydanie mandátneho certifikátu na schválenú čipovú kartu. Pri vydávaní certifikátu bolo doteraz nevyhnutné, aby žiadateľ prišiel osobne na pracovisko v Bratislave alebo riešil proces podania žiadosti cez niektorý z notárskych úradov. Osobná návšteva pracoviska bola záťažou pre samotného žiadateľa, ktorý musel vycestovať mimo svojho pracoviska a často aj mimo okresu, prípadne kraja. Vzdialené vydávanie mandátnych certifikátov teraz poskytne pohodlné riešenie dostupné priamo z pracoviska alebo z domu držiteľa certifikátu.

Zistenia vnútorných auditov v súvislosti so svetovou výstavou EXPO 2020 Dubaj

11. 07. 2023 - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vykonalo v súvislosti s realizáciou účasti Slovenskej republiky na svetovej výstave EXPO 2020 Dubaj dva interné audity. Hlavným cieľom auditov bolo overiť a hodnotiť dodržiavanie osobitných predpisov, uzatvorených zmlúv a rozhodnutí vydaných na základe osobitných či vnútorných predpisov pri finančnom riadení a iných činnostiach súvisiacich  s plnením úloh týkajúcich sa zabezpečenia účasti SR na medzinárodnej výstave EXPO 2020 Dubaj.  Výsledky vnútorného auditu boli postúpené na ďalšie konanie Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Bratislave, Najvyššiemu kontrolnému úradu SR a Úradu pre verejné obstarávanie.

Ak by štát neposkytol covidovú pomoc, tri štvrtiny podnikateľov v cestovnom ruchu by zrejme neprežili pandémiu

12. 07. 2023 - Bez schém pomoci z dielne ministerstva dopravy by svoje podnikanie muselo ukončiť 72 % podnikateľov v cestovnom ruchu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si ministerstvo spravilo medzi 1 101 príjemcami pandemickej pomoci v oblasti cestovného ruchu. V cestnej doprave by bez pomoci svoje podnikanie muselo ukončiť dokonca až 78 % prepravcov, vzorka však bola len 101 respondentov. „Ukazuje sa, že ak by štát, respektíve ministerstvo dopravy, neposkytovali pandemickú pomoc, na cestovný ruch by to malo devastačné následky. Som rada, že sme im podali pomocnú ruku a chcem sa poďakovať mojim kolegom, ktorí na podpisovaní zmlúv s podnikateľmi a vyhodnocovaní ich žiadostí o príspevky pracovali,“ povedala štátna tajomníčka Ministerstva dopravy SR Katarína Bruncková.

Najväčší projekt využitia geotermálnej energie v strednej Európe bude v Košiciach

12.07.2023 - Dodávky tepla z ekologického zdroja majú začať prúdiť do troch rokov, z nových eurofondov môže projekt získať 56 miliónov eur z Fondu na spravodlivú transformáciu Z využitia geotermálnej energie pre Košice sa stáva národná priorita. Rozhodla o tom dnes Komisia pri Monitorovacom výbore Programu Slovensko pre Fond na spravodlivú transformáciu. Komisia schválila návrh ministra investícií Petra Balíka, aby projekt geotermálneho vrtu pri Ďurkove, ktorý má od roku 2026 do Košíc priniesť ekologické teplo, dostal status národného projektu. V praxi to znamená, že pre národný projekt bude v najbližších týždňoch vyhlásená výzva z nových eurofondov. Na podporu geotermálnej energie a rozvodov tepla je z Fondu na spravodlivú transformáciu pre územie Košického kraja vyčlenených 56,1 milióna eur. O podporu sa bude uchádzať spoločnosť, ktorá projekt dlhodobo pripravuje – MH Teplárenský holding, a.s. (MH TH) za účasti partnera GEOTERM KOŠICE, a.s., ktorý je vlastníkom geotermálnych vrtov. Celkové náklady projektu sa odhadujú na takmer 88 miliónov eur.

Štát spustil výkup pozemkov v národných parkoch z plánu obnovy a odolnosti za takmer 68 miliónov eur

12.07.2023 - Ministerstvo životného prostredia spustilo webovú aplikáciu umožňujúcu predaj pozemkov v národných parkoch do rúk štátu. Prostredníctvom webovej stránky ponukavykupupozemkov.sk môžu vlastníci nezáväzne ponúknuť svoj pozemok v chránenom území. Cenu si môžu určiť aj sami, o finálnej kúpe z predložených nezáväzných ponúk rozhodne komisia v septembri 2023. Na výkup vhodných pozemkov je vyčlenených takmer 68 miliónov eur z plánu obnovy a odolnosti. Prihlasovanie ponúk v prvom kole je otvorené do 31. augusta 2023.

Parlamentné voľby 2023: štátna volebná komisia rozhodla o registrácii kandidátnych listín

12. 07. 2023 - Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán v stredu 12. júla 2023  na svojom zasadnutí preskúmala kandidátne listiny pre voľby do Národnej rady SR a rozhodla o ich registrácii. Zaregistrovala všetky podané kandidátne listiny, teda kandidátky 24 politických strán a hnutí a 1 koalície.
Po registrácii štátna komisia určila žrebom poradové číslo, ktorým budú označené kandidátne listiny politických subjektov. Poradové číslo kandidátnej listiny bude aj poradovým číslom hlasovacieho lístka. Na kandidátnych listinách je uvedených celkovo 2 722 kandidátov.

V pomoci Ukrajine pokračujeme prostredníctvom humanitárneho HUBu prevádzkovaného ministerstvom vnitra

12. 07. 2023 - Už vyše 500 dní od invázie Ruskej federácie na Ukrajinu je poskytovanie humanitárnej pomoci jednou z mnohých spôsobov pomoci Slovenska vojnovým konfliktom postihnutej Ukrajiny. Okrem najčastejšej humanitárnej pomoci, ktorá pomáha uspokojiť základné životné potreby a život ohrozujúce stavy, časom vyvstalaaj  potreba zabezpečovania IT techniky. Európska komisia v spolupráci s Ministerstvom digitálnej transformácie Ukrajiny a DIGITALEUROPE začali iniciatívu „Laptops for Ukraine“, ktorá spočíva v darovaní IT techniky od privátnych darcov pre potreby škôl a regionálnych centier na Ukrajine.

Minister obrany Martin Sklenár na samite NATO vo Vilniuse: Nové obranné plány významne posilnia obranu Aliancie

12.07.2023 - Minister obrany Martin Sklenár sa spolu s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a šéfom rezortu diplomacie Miroslavom Wlachovským v dňoch 11. a 12. júla 2023 zúčastnil samitu NATO v litovskom Vilniuse, kde došlo k významným rozhodnutiam, ktoré zásadne ovplyvnia budúcnosť fungovania Aliancie. Spojenci na samite schválili nové obranné plány, ktoré generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg označil za najkomplexnejšie od studenej vojny, zamerané na dve kľúčové hrozby – Rusko a terorizmus, ako sú definované v aktuálnej Strategickej koncepcii NATO.

Ingrid Brocková na Inovačnom dni: Európa má tradíciu vo výrobe automobilov, no tunajší automobilový priemysel sa musí pripraviť na budúcnosť

12.07.2023 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková privítala 11. júla 2023 zahraničné veľvyslankyne a veľvyslancov na 28. Inovačnom dni. V areáli motoristického okruhu SLOVAKIA RING v Orechovej Potôni sa hostkám a hosťom predstavila slovenská technologická firma Mobility & Innovation Production, ktorá sa venuje vývoju mestských autobusov s bezemisným pohonom.

Pokračujeme v podpore najodkázanejším: Jednorazová inflačná pomoc aj pre náhradných rodičov

12.07.2023 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pokračuje v podpore pre najodkázanejších - umožňuje to schválené nariadenie vlády z dielne rezortu práce. Na základe neho smeruje jednorazová inflačná pomoc vo výške 100 eur pre približne 6 500 náhradných rodičov a tiež rodičov cca 2000 detí, na ktoré sa poskytuje príplatok k prídavku na dieťa. Obe formy pomoci budú poskytnuté za mesiac august 2023 a vyplatené v septembri 2023. Cieľové skupiny o peniaze nemusia žiadať, vyplatené im budú automaticky.

Minister Wlachovský: Návrat Spojených štátov amerických do UNESCO je výbornou správou nielen pre organizáciu samotnú, ale aj pre celý multilaterálny systém

12.07.2023 - Spojené štáty americké uložili listinu o prijatí Ústavy Organizácie spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) u depozitára v Londýne, čím sa oficiálne stali 194. členským štátom tejto špecializovanej agentúry OSN. K tomuto aktu USA pristúpili po rozhodnutí Generálnej konferencie UNESCO prijatého počas jej 5. mimoriadneho zasadnutia (29.-30.6.2023), ktorým im boli udelené hlasovacie práva, ako aj právo kandidovať v orgánoch UNESCO. USA plánujú kandidovať za člena Výkonnej rady UNESCO už počas nadchádzajúceho 42. zasadnutia Generálnej konferencie UNESCO (november 2023).

Štátny tajomník MH SR Branislav Sušila sa zúčastnil na neformálnej Rade ministrov energetiky a životného prostredia v španielskom Valladolide

12. 07. 2023 - V španielskom Valladolide sa v rámci aktuálneho polročného predsedníctva Španielska v Rade EÚ (ES PRES) konalo 10. – 12. júla 2023 neformálne zasadnutie Rady ministrov energetiky a životného prostredia, kde Slovensko zastupoval štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Branislav Sušila. Hlavným cieľom zasadnutia boli rokovania o urýchlení ekologického prechodu v Európe. Predmetom spoločnej diskusie boli preto najmä očakávania v súvislosti s 28. zasadnutím Konferencie OSN o zmene klímy (COP 28), strategická autonómia EÚ a posilňovanie hodnotových reťazcov a bezpečnosti dodávok.

Minister Wlachovský v Skopje: Oceňujeme pokrok, ktorý Severné Macedónsko dosiahlo pri eurointegračnom procese, teraz však nesmie poľaviť, ale stavať na dosiahnutých výsledkoch

13.07.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský navštívil štvrtok 13. júla 2023 Severné Macedónsko. Spoločne s rezortnými kolegami z krajín Slavkovského formátu (S3) – ministrom zahraničných vecí Českej republiky Janom Lipavským a spolkovým ministrom pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Alexandrom Schallenbergom rokovali v Skopje s najvyššími predstaviteľmi Severného Macedónska naprieč jeho politickým spektrom.

Vyhlásenie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR k obnoveniu služieb EZZK

13.07.2023 - Problém so sieťovým pripojením k serverom systému Centrálnej evidencie záznamov zaručenej konverzie (EZZK) bol dnes úspešne vyriešený. Služby zaručenej konverzie sú od 16:00 opäť dostupné a plne funkčné.
Ak by ste aj napriek tomu zažívali akékoľvek problémy so službami zaručenej konverzie, neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom nášho e-mailu ezzk@mirri.gov.sk. Naša podporná skupina je pripravená poskytnúť vám nevyhnutnú pomoc a podporu. Chceme sa vám poďakovať za vašu trpezlivosť počas tohto obdobia. Mrzia nás akékoľvek nepríjemnosti, ktoré tento výpadok mohol spôsobiť, a chceme sa vám za to ospravedlniť.

P. Mišík v Ruste: spoluprácu Slavkovského formátu chceme ešte viac zamerať na konkrétne prínosy pre občanov našich krajín aj počas rakúskeho líderstva

13.07.2023 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Mišík sa 12. júla 2023 v rakúskom Ruste stretol s partnermi zo Slavkovského formátu (S3), generálnym tajomníkom Spolkového ministerstva pre európske a medzinárodného záležitosti Rakúska Petrom Launsky-Tieffenthalom a generálnym riaditeľom európskej sekcie Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky Jaroslavom Kurfürstom.

Minister Wlachovský: Nikto a nič nechráni našich občanov, hodnoty a slobodu viac ako NATO. Závery samitu vo Vilniuse sú dobrou správou pre Slovensko a dôležitým signálom podpory pre Ukrajinu

13.07.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský sa 11. a 12. júla 2023 zúčastnil na samite Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Vilniuse ako člen delegácie pod vedením prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Hlavnými témami samitu boli posilnenie kolektívnej obrany Aliancie vrátane bezpečnosti a obranyschopnosti tzv. východného krídla NATO a budúcnosť vzťahov s Ukrajinou.

Slovenský veľvyslanec v Rusku navštívil pamätné miesta československých legionárov na Sibíri, Zabajkalsku a Ďalekom východe

13.07.2023 - Slovenský veľvyslanec v Rusku Ľubomír Rehák navštívil v priebehu leta viaceré miesta spojené s dejinami československých zahraničných vojsk v Rusku na sklonku prvej svetovej vojny. Légie, ktoré sa po transibírskej magistrále evakuovali z východného frontu prvej svetovej vojny do novovzniknutého Československa, boli vtiahnuté do ruskej občianskej vojny, kde stáli na strane zákonnej vlády, ktorá nesúhlasila s boľševickým prevratom. Ich vojenské úspechy a efektívna ochrana územia pozdĺž transsibírskej magistrály pred útokmi boľševikov spôsobili negatívne vnímanie légií, tzv. „bieločechov“ verejnosťou a rozsiahle dezinformácie o nich v sovietskej a následne aj ruskej historiografii. Pripomínanie pamiatky padlých bojovníkov za mier a slobodu je dôležité historické memento aj v dnešných časoch, keď v Európe opäť prebieha vojna.  

Záväzok 2 % HDP ako minima pre obranu nie je diktát Aliancie, ale životný národný záujem Slovenska

13.07.2023 - Obranyschopnosť je základnou funkciou štátu, od ktorej závisí jeho existencia. Bez zabezpečenia obrany neexistuje suverénny štát a prosperita v ňom. Výdavky na obranu na úrovni minimálne dvoch percent hrubého domáceho produktu sú preto nevyhnutným záväzkom v prvom rade voči našej bezpečnosti, našej krajine a jej obyvateľom. Po návrate zo summitu NATO vo Vilniuse to zdôraznil minister obrany SR Martin Sklenár.

Minister Ivan Šimko rokoval v Prahe s českým kolegom Vítom Rakušanom

13. 07. 2023 - Český minister vnútra Vít Rakušan nevidí teraz potrebu zavádzať voči Slovensku v oblasti nelegálnej migrácie radikálne kroky. Uviedol to vo štvrtok 13. júla 2023 na rokovaní v Prahe so slovenským šéfom rezortu vnútra Ivanom Šimkom. Šéf českého rezortu vnútra tak potvrdil, že kontroly na hraniciach Česko voči Slovensku aktuálne zaviesť neplánuje. „Rád by som sa poďakoval českým kolegom za  spoluprácu v oblasti nelegálnej migrácie. Osvedčili sa nám napríklad spoločné policajné hliadky vo vlakoch, ale dobrá spolupráca aj v ďalších oblastiach," povedal v úvode stretnutia minister vnútra SR Ivan Šimko.

Nové pravidlá pre cezhraničných zamestnancov, ktorí využívajú teleprácu

14.07.2023 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny uzatvorilo multilaterálnu Rámcovú dohodu o udeľovaní výnimiek v prípade cezhraničnej telepráce. Tá od 1. júla 2023 umožňuje cezhraničným zamestnancom, ktorí pracujú na diaľku formou telepráce, aby boli aj naďalej poistení v systéme sociálneho zabezpečenia v štáte sídla svojho zamestnávateľa. Dohodu k 1. júlu podpísalo 18 európskych štátov, vrátane Slovenska, Českej republiky a Rakúska. Telepráca predstavuje formu práce, ktorá umožňuje zamestnancom vykonávať svoje pracovné povinnosti z pohodlia vlastného domova alebo iného miesta mimo kancelárie zamestnávateľa. Práca sa vykonáva pravidelne v rozsahu ustanoveného týždenného pracovného času a s použitím informačných technológií.

Prezident

Prezidentka vetovala zákon o ochrane spotrebiteľa

10.07.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vetovala zákon z 20. júna 2023 o ochrane spotrebiteľa a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Navrhuje, aby Národná rada pri opätovnom prerokovaní zákon schválila bez ustanovení, ktoré podľa nej nie sú v súlade s ústavou.  Ide o body, ktoré boli do vládneho návrhu zákona pridané na základe pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu v II. čítaní, a to bez predchádzajúcej odbornej diskusie. Týkajú sa ochrany dobrého mena, občianskej cti a existencie dobrých rodinných vzťahov.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk