30.10.2023
ID: 5901upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky odsudzuje akýkoľvek násilný zásah do fyzickej, či psychickej integrity ktoréhokoľvek občana Slovenskej republiky. O to viac, pokiaľ je takou osobou sudca pri výkone svojej rozhodovacej činnosti. Ministerstvo spravodlivosti zváži prijatie potrebných legislatívnych, či iných opatrení tak, aby bol zabezpečený riadny a bezpečný výkon rozhodovacej činnosti všetkých sudcov Slovenskej republiky.

Vláda

LPS bude mať nové dočasné vedenie, generálny riaditeľ odchádza na vlastnú žiadosť piatok 20. októbra 2023

Doterajší generálny riaditeľ Letových prevádzkových služieb Martin Kabát končí vo funkcii k dnešnému dňu. Dočasne ho nahradí dlhoročný zamestnanec LPS Tomáš Špavelko. „Vážim si príležitosť, ktorú som dostal a dnes už bývalým kolegom veľmi pekne ďakujem za spoluprácu. Riadiť štátny podnik bola náročná, ale aj nesmierne obohacujúca skúsenosť. Podnik sme úspešne previedli cez pandémiu Covid 19, zaviedli sme moderné procesy riadenia a výrazne zlepšili jeho hospodárenie. Prijal som novú profesionálnu výzvu a môjmu nástupcovi prajem, aby našiel v novom vedení ministerstva oporu tak, ako ja v tom súčasnom aj predchádzajúcom,“ povedal Martin Kabát.

Tretia výzva envirorezortu z Programu Slovensko za takmer 187 miliónov eur je určená na sanáciu environmentálnych záťaží

23.10.2023 - Ministerstvo životného prostredia SR dnes vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 – 2027. V poradí tretia výzva envirorezortu z Programu Slovensko je zameraná na sanáciu území, ktoré boli v minulosti kontaminované predovšetkým priemyselnou, vojenskou, banskou, dopravnou či poľnohospodárskou činnosťou. Na tento účel je vo výzve alokovaných vyše 186 miliónov 666-tisíc eur.

Verejné prerokovanie návrhu strategického dokumentu „Plán manažmentu povodňového rizika- aktualizácia 2021“

23.10.2023 - Ministerstvo životného prostredia SR oznamuje, že dňa 09.11.2023 v čase 10:00 - 14:00 sa v kongresovej sále Okresného úradu Banská Bystrica, Námestie Ľudovíta Štúra 1, Banská Bystrica, uskutoční verejné prerokovanie návrhu Plánu manažmentu povodňového rizika v čiastkových povodiach SR– aktualizácia 2021.

Európska komisia otvorila tretiu vlnu výziev v programe Nástroj na prepájanie Európy – CEF Digital

24.10.2023 - V rámci programu Nástroj na prepájanie Európy – časť digitál (CEF Digital), otvorila Európska komisia tretiu vlnu výziev na predkladanie projektových návrhov v hodnote vyše 240 miliónov eur. Ich cieľom je posilniť zavádzanie ultrarýchlych, bezpečných a udržateľných digitálnych infraštruktúr.

Piaty hackathon MIRRI SR zameraný na pomoc v regiónoch má svojho víťaza: Riešenie, ktoré dokáže merať okamžitú spotrebu elektrickej energie v objektoch mesta Prešov

24.10.2023 - Prešovský hackathon pozná svojho víťaza. Od piatka do soboty 15 tímov z celého Slovenska hľadalo digitálne inovatívne riešenia na tému „Digitálne dvojča mesta Prešov“. Sériu hackathonov financovaných z plánu obnovy organizuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v spolupráci s Campus Cowork.

M. Wlachovský v Luxemburgu: Situácia na Blízkom východe je znepokojujúca, nestrácame však zo zreteľa ani pokračujúcu ruskú agresiu na Ukrajine

24.10.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský sa 23. októbra 2023 zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC) v Luxemburgu. Ministerky a ministri zahraničných vecí členských štátov Únie ostro odsúdili útoky Hamasu na území Izraela, vyzvali na upokojenie situácie, prepustenie rukojemníkov a ocenili vytvorenie humanitárneho koridoru pre dodávky pomoci civilnému obyvateľstvu v pásme Gazy.

Systémy protivzdušnej obrany MANTIS natrvalo posilnia ochranu slovenského neba

24.10.2023 - Ozbrojené sily SR si dnes v priestoroch 11. brigády vzdušných síl OS SR v Nitre prevzali počas slávnostného ceremoniálu systémy protivzdušnej obrany MANTIS, ktoré posilnia ochranu východnej hranice s Ukrajinou zabezpečovanú silami a prostriedkami OS SR. Odovzdanie sa uskutočnilo za účasti ministra obrany SR Martina Sklenára, zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Ľubomíra Svobodu, ako aj zástupcu náčelníka Bundeswehru generálporučíka Markusa Laubenthala a ďalších pozvaných hostí.

Nové generálske hviezdy pre piatich profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR

24.10.2023 - Piati profesionálni vojaci Ozbrojených síl si dnes v Grasalkovičovom paláci v Bratislave prevzali z rúk prezidentky SR a hlavnej veliteľky Ozbrojených síl SR Zuzany Čaputovej dekréty o vymenovaní a povýšení. V súlade s plánom vnútorného členenia a zabezpečenia OS SR boli za účasti ministra obrany SR Martina Sklenára a náčelníka Generálneho štábu OS SR gen. Daniela Zmeka vymenovaní do prvej generálskej hodnosti brigádny generál plukovník gšt. Martin Kuterka a plukovníčka Beáta Hanušniaková.

Novým ministrom MIRRI SR sa stal Richard Raši

25.10.2023 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR povedie Richard Raši. Do čela rezortu ho dnes vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Richard Raši má dlhoročné skúsenosti vo vrcholovej i komunálnej politike. Vyštudovaný lekár bol ministrom zdravotníctva i primátorom mesta Košice. V rokoch 2018 – 2020 pôsobil ako podpredseda vlády pre investície a informatizáciu.

Nový minister financií Ladislav Kamenický: Prioritou je príprava rozpočtu

25.10.2023 - Prezidentka SR v stredu 25. októbra vymenovala novú vládu SR. Vedenie Ministerstva financií SR po Michalovi Horváthovi opätovne prebral Ladislav Kamenický, ktorý už ministerstvo riadil v rokoch 2019 - 2020.
Najvyššou prioritou nového ministra bude rozpočet. "Prostredie ministerstva financií dôverne poznám. Už teraz však môžem povedať, že nás čaká náročná práca. Najväčšia výzva bude príprava programového vyhlásenia vlády a úplne kľúčovou prioritou bude zostavenie riadneho štátneho rozpočtu," povedal minister financií Ladislav Kamenický po prevzatí rezortu.

Ministerstvo práce pomáha domácnostiam a obciam zasiahnutým zemetrasením na východe Slovenska

25.10.2023 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR reaguje na prírodný živel - zemetrasenie, ktoré postihlo východné Slovensko. Najviac zasiahnutým obciam a mestám v podobe poškodených budov, domov a iného majetku rezort práce poskytne dotáciu na podporu humanitárnej pomoci. Dodnes eviduje žiadosť o túto dotáciu od 1 obce a ďalších 226 žiadostí od obyvateľov, ktorí sa ocitli v krízovej životnej situácii. Ministerstvo práce jednotlivé žiadosti priebežne spracúva a vyhodnocuje.

Ministerka Denisa Saková: Prvá žena na čele Ministerstva hospodárstva SR

25. 10. 2023 - Ministerstvo hospodárstva SR povedie prvá žena v histórii rezortu, ministerka Denisa Saková. Menovaná do funkcie bola v stredu 25. októbra 2023 spolu s ostatnými členmi vlády prezidentkou Slovenskej republiky Zuzanou Čaputovou. Najdôležitejšími prioritami novej ministerky Denisy Sakovej bude zabezpečenie stabilných cien energií pre domácnosti, podnikateľský či verejný sektor. Nemenej dôležitou prioritou bude i podpora vedy, výskumu a inovácií, ktoré sú podľa nej nevyhnutným predpokladom pre rast konkurencieschopnosti slovenských firiem na trhu.

Novým ministrom vnútra je Matúš Šutaj Eštok

25. 10. 2023 - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová vymenovala v stredu 25. októbra 2023 novú vládu SR. Ministrom vnútra SR sa stal Matúš Šutaj Eštok. Po  parlamentných voľbách preberá rezort vnútra  z rúk dočasne povereného riadením MV SR Ľudovíta Ódora, premiéra úradníckej vlády SR.

Stanovisko Ministerstva spravodlivosti v súvislosti na nedávny útok na sudkyňu

26. 10. 2023 - Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky odsudzuje akýkoľvek násilný zásah do fyzickej, či psychickej integrity ktoréhokoľvek občana Slovenskej republiky. O to viac, pokiaľ je takou osobou sudca pri výkone svojej rozhodovacej činnosti. Ministerstvo spravodlivosti zváži prijatie potrebných legislatívnych, či iných opatrení tak, aby bol zabezpečený riadny a bezpečný výkon rozhodovacej činnosti všetkých sudcov Slovenskej republiky.

Minister práce Erik Tomáš: Môj prvý krok vo funkcii je pomoc ľuďom postihnutým zemetrasením

26.10.2023 - Novovymenovaný minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš sa ujal svojej funkcie a začal podnikať prvé kroky na pomoc ľuďom. Jeho kľúčovou prioritou v najbližších dňoch bude nájsť zdroje na pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením na východe Slovenska. Najviac zasiahnutým obciam a mestám už rezort práce poskytuje dotáciu na podporu humanitárnej pomoci.

Novým ministrom životného prostredia je Tomáš Taraba

26.10.2023 - Ministerstvo životného prostredia SR v novovymenovanej vláde Roberta Fica vedie Tomáš Taraba. Nového ministra životného prostredia a zároveň podpredsedu vlády SR vymenovala do funkcie prezidentka SR Zuzana Čaputová 25. októbra 2023. Ambíciou ministra je riadiť envirorezort odborne, hrdo a najmä slušne. Prioritou bude transparentnosť, efektívne a systémové využívanie finančných prostriedkov na ochranu životného prostredia, ktoré zlepšia kvalitu životného prostredia a prinesú prosperitu slovenského vidieka.

Ministerka zdravotníctva sa zoznamovala so zamestnancami úradu

26.10.2023 - Po včerajšom vymenovaní do funkcie ministerky zdravotníctva SR si Zuzana Dolinková prezrela priestory ministerstva a zoznámila s jeho zamestnancami. Diskutovali najmä o problémoch, ktoré jednotlivé sekcie a odbory riešia, ako aj o nasledujúcich krokoch v ďalších dňoch. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková vo štvrtok, deň po nástupe do funkcie, absolvovala prehliadku budovy jej nového rezortu. Postupne si prešla väčšinu sekcií ministerstva zdravotníctva a osobne sa stretla so zamestnancami v priestoroch ich kancelárií. Tí jej priblížili hlavné témy, ktoré bude potrebné riešiť v najbližšom čase.

T. Drucker: Záleží mi na tom, aby veci, ktoré fungujú pokračovali

 26.10.2023 - Zmena vzdelávania detí a žiakov na základných školách, skvalitnenie stredného odborného vzdelávania, zabránenie odlivu mozgov či zlepšenie inklúzie a desegregácie – to sú hlavné priority ministra školstva Tomáša Druckera, ktorým sa chce po svojom nástupe venovať. Rovnako poukázal na potrebu riešenia generačnej chudoby, ktorá je podľa neho v kritickom stave. Medzi dôležité témy, ktorým sa chce novovymenovaný minister venovať patrí zmena vzdelávania detí a žiakov na základných školách – kurikulárna reforma.

Agrorezort má nové vedenie

26.10.2023 - Novovymenovaný minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) Richard Takáč posilňuje tím svojich najbližších spolupracovníkov. Dnešným dňom sa funkcie ujme nová generálna tajomníčka služobného úradu (GTSÚ) agrorezortu, ktorou je JUDr. Kristína Vavríková. Novým štátnym tajomníkom sa stal Ing. Vladimír Vnuk. Obaja majú bohaté skúsenosti zo štátnej správy aj rezortu pôdohospodárstva, ktoré sú predpokladom opory pre ministra Takáča.
 
Neformálne zasadnutie Rady EÚ pre telekomunikácie: Slovensko si uvedomuje, že technologická suverenita Únie znamená príležitosť na rozvoj ekonomiky

26.10.2023 - V rámci španielskeho predsedníctva EÚ sa v dňoch 23. a 24. októbra 2023 uskutočnilo v Leóne neformálne zasadnutie Rady pre dopravu, telekomunikácie a energetiku (časť telekomunikácie), ktorej predsedala prvá viceprezidentka a ministerka hospodárstva a digitalizácie Španielska Nadia Calviño. Slovenskú delegáciu viedol veľvyslanec Slovenskej republiky v Španielsku Juraj Tomaga.

Výzvy na predkladanie žiadostí o NFP v rámci Fondu malých projektov v rámci Programu Interreg Poľsko – Slovensko 2021-2027

26.10.2023 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky (MIRRI SR) ako Národný orgán v mene Riadiaceho orgánu – Ministerstva fondov a regionálnej politiky Poľskej republiky pre program cezhraničnej spolupráce Interreg Poľsko – Slovensko oznamuje, že správcovia Fondu malých projektov (FMP) vyhlásili výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok v rámci FMP.

Kamil Šaško a Vladimír Šimoňák novými štátnymi tajomníkmi ministerstva SR

26. 10. 2023 - V stredu 25. októbra 2023 prebehlo prvé zasadnutie členov novej vlády, ktorí boli menovaní v rovnakí deň prezidentkou Slovenskej republiky Zuzanou Čaputovou. Na rokovaní vlády boli taktiež na návrh podpredsedníčky vlády SR a ministerky hospodárstva Denisy Sakovej schválení noví štátni tajomníci Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Stali sa nimi Kamil Šaško a Vladimír Šimoňák.
 
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok odvolal prezidenta PZ Štefana Hamrana

26. 10. 2023 - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok podľa paragrafu 33a, odseku 8 zákona č. 73/1998 Z. z. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru vo štvrtok 26. októbra 2023 odvolal z funkcie prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana. Minister mal vážne výhrady voči vnášaniu politických a osobných postojov do výkonu funkcie policajného prezidenta, čo je v príkrom rozpore s tým, že každý príslušník polície sa má pri svojej práci riadiť výlučne zákonom. Zároveň mal výhrady aj voči dlhodobo nedostatočnej činnosti polície v konaní voči nelegálnej migrácii, ktorá predstavuje reálny problém pre Slovenskú republiku.

NRSR

Parlamentné výbory poznajú svojich predsedov

25. 10. 2023 - Výbory Národnej rady (NR) SR už poznajú svojich predsedov. Zvolení boli na stredajšej ustanovujúcej schôdzi parlamentu na základe dohody, že koalícia obsadí 12 predsedníckych postov a opozícia sedem. Predsedom Ústavnoprávneho výboru NR SR bude Miroslav Čellár (Hlas-SD). Do čela Výboru NR SR pre financie a rozpočet zvolilo plénum Jána Blcháča (Hlas-SD). Výbor NR SR pre európske záležitosti povedie Ján Ferenčák (Hlas-SD), šéfkou Výboru NR SR pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport sa stala Lucia Kurilovská (Hlas-SD) a Výbor NR SR pre kultúru a médiá povedie Roman Michelko (SNS).

Poslanci zvolili za podpredsedov parlamentu Blahu, Žigu, Danka a Šimečku

25. 10. 2023 - Poslanci Národnej rady (NR) SR na stredajšej ustanovujúcej schôdzi zvolili štyroch podpredsedov parlamentu. Sú nimi Ľuboš Blaha (Smer-SD), Peter Žiga (Hlas-SD), Andrej Danko (SNS) a Michal Šimečka (PS). V tajnom hlasovaní bolo platných 142 hlasov. Za zvolenie Blahu bolo 82 poslancov, proti 28, 32 sa zdržali. Žigu volilo 88 zákonodarcov, proti bolo 24, zdržali sa 30 poslanci. Danka podporilo 83 poslancov, proti boli 11 a 48 sa zdržali. Šimečku volilo 92 poslancov, proti hlasovalo 29 a 21 sa zdržali.

Poslanci pokračujú v rokovaní, náhradníci za členov vlády zložili sľub

25. 10. 2023 - oslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v rokovaní na ustanovujúcej schôdzi. Poslanecký sľub zložili náhradníci za členov vlády, ktorých vymenovala do funkcií prezidentka SR Zuzana Čaputová. Za členov vlády zo Smeru-SD nastúpili do parlamentu Andrej Sitkár (za Roberta Fica), Ivan Hazucha (za Roberta Kaliňáka), Michal Lukša (za Ladislava Kamenického), Igor Válek (za Richarda Takáča), Boleslav Lešo (za Juraja Blanára), Zuzana Plevíková (za Borisa Suska). Nominantov Hlasu-SD nahradili Štefan Gašparovič (za Erika Tomáša), Miroslav Čellár za (za Zuzanu Dolinkovú), Jozef Cech (za Richarda Rašiho), Peter Slyško (za Petra Kmeca), Samuel Migaľ (za Denisu Sakovú), Ján Hrubý (za Tomáša Druckera) a Alena Nováková za (Matúša Šutaja Eštoka).

 
Predsedom parlamentu sa stal P. Pellegrini

25. 10. 2023 - Predsedom Národnej rady (NR) SR sa stal líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. V tajnej voľbe mu hlas odovzdalo 131 poslancov, na zvolenie ich potreboval minimálne 76. Pellegrini, ktorý sa stal druhým najvyšším ústavným činiteľom, nahradil vo funkcii šéfa NR SR Borisa Kollára zo Sme rodina. Kollár odovzdal Pellegrinimu vedenie ustanovujúcej schôdze a Národnej rady SR. Pellegrini mu poďakoval za korektnú spoluprácu v minulom volebnom období. Potom sa postavil pred plénum a predniesol svoj prvý prejav z postu šéfa parlamentu. Poďakoval sa poslancom, ktorí ho do funkcie zvolili.

Strany a hnutia si na ustanovujúcej schôdzi vytvorili poslanecké kluby

25. 10. 2023 - Politické strany a hnutia si na stredajšej ustanovujúcej schôdzi Národnej rady (NR) SR vytvorili poslanecké kluby. Klub Smeru-SD povedie Ján Richter, klub Progresívneho Slovenska Martin Dubéci. Predsedom klubu Hlas-SD bude Róbert Puci, poslanecký klub Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia povedie Michal Šipoš, KDH Martina Holečková, SaS Branislav Gröhling a SNS Andrej Danko. Najsilnejším klubom v NR SR je Smer-SD (42 poslancov). Nasledujú Progresívne Slovensko (32 poslancov), Hlas-SD (27 poslancov). Nasledujú kluby Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia (16 poslancov), KDH (12 poslancov), SaS (11 poslancov) a SNS (desať poslancov).

Poslanci zriadili prvé dva výbory, mandátovému bude šéfovať M. Saloň

25. 10. 2023 - Poslanci Národnej rady (NR) SR zriadili Mandátový a imunitný výbor NR SR a za jeho predsedu zvolili v tajnom hlasovaní Mariána Saloňa (Smer-SD), podporilo ho 143 poslancov. Parlament zároveň zriadil Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Za jeho predsedníčku zvolili Veroniku Remišovú (OĽANO a priatelia), hlasovalo za ňu 83 poslancov. Oznámil to končiaci predseda NR SR Boris Kollár zo Sme rodina, ktorý vedie schôdzu.

Začala sa ustanovujúca schôdza, novozvolení poslanci na nej zložia sľub

25. 10. 2023 - Dosluhujúci predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) otvoril v stredu ustanovujúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR. V úvode rokovania zaznela štátna hymna. Novozvolení poslanci na schôdzi zložia sľub a ujmú sa mandátu. Zvoliť majú aj nového predsedu a podpredsedov parlamentu. Utvoria si kluby a parlamentné výbory. Poslanci skladajú v úvode schôdze sľub do rúk dosluhujúceho predsedu. Sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života."

Predseda NR SR P. Pellegrini: Národná rada sa musí stať dôstojnou reprezentantkou štátu nielen doma, ale aj vo svete

26. 10. 2023 - Predseda parlamentu a líder HLASu Peter Pellegrini vyslovil spokojnosť nad priebehom ustanovujúcej schôdze ako aj vytvorenie orgánov parlamentu. " Ďakujem za dôveru, ktorú som získal od 131 poslancov. Želám si, aby sme boli skutočne radou Národnou: takou, ktorá myslí na celý národ, nielen na jeho časť. A zároveň takou, za ktorú sa národ nemusí hanbiť, ale naopak, ktorá mu dáva dôvody, aby bol na svoj zákonodárny zbor hrdý," uviedol predseda NR SR."

Prezident

Prezidentka sa poďakovala premiérovi Ľudovítovi Ódorovi a jeho vláde

24.10.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v utorok 24. októbra 2023 ministerky a ministrov odchádzajúcej vlády odborníkov a povereného premiéra Ľudovíta Ódora. V krátkom príhovore prezidentka zdôraznila, že mandát vlády bol časovo ohraničený a krátky a jej úlohou bolo okrem riadenia rezortov upokojiť situáciu a naplniť niekoľko míľnikov, ktoré si určila vo svojom programovom vyhlásení.
 
Prezidentka vymenovala novú vládu Roberta Fica

25.10.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala v stredu 25. októbra 2023 novú vládu Roberta Fica. V príhovore pred novými ministerkami a ministrami zdôraznila, že základný zákon nášho štátu jej ukladá, aby svojím rozhodovaním zabezpečovala riadny chod ústavných orgánov.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 

 

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk