4.12.2023
ID: 5940upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Štát pomôže ľuďom pri splácaní úverov. Návrh zákona o pomoci pri splácaní úveru na bývanie, ktorý pripravilo Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s ministerstvom financií, dnes schválila vláda SR. Nový príspevok v podobe štátnej sociálnej dávky poskytne štát a prispeje tak občanovi na zvýšenú splátku úveru na bývanie, maximálne do výšky 150 eur mesačne.

Vláda

Ďalšia pokuta pre MIRRI SR za projekty bývalého vedenia, tentoraz ide o tablety pre seniorov

28.11.2023 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) čelí ďalšej pokute. Tentokrát za projekt „Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a distribúcia senior tabletov“, ktorý ministerstvo spustilo počas pôsobenia Veroniky Remišovej. Pri realizácii projektu unikli osobné údaje viacerých seniorov, ktorí sa do projektu zapojili. Problém so zverejnenými osobnými údajmi však bol aj pri desiatkach rôznych zmlúv, ktoré ministerstvo zverejnilo v Centrálnom registri zmlúv. Za pochybenia dostalo MIRRI SR pokutu v celkovej výške 8 600 eur.

Rovnaké pravidlá pre ľudí so zdravotným postihnutím v celej EÚ

28.11.2023 - Inkluzívne a jednotné podmienky pre osoby so zdravotným postihnutím v rámci celej Európskej únie. To je cieľom novej Smernice o Európskom preukaze a parkovacom preukaze pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorú navrhuje Európska komisia. Slovensko podporuje jej prijatie a zároveň potrebu zabezpečenia jednotných pravidiel v rámci EÚ, ktoré prispejú k efektívnemu a inkluzívnemu zapojeniu týchto osôb do spoločnosti.

Slovenský veľvyslanec bol prvýkrát menovaný čestným akademikom španielskej diplomatickej akadémie

28.11.2023 - Slovenský veľvyslanec v Madride Juraj Tomaga sa ako prvý slovenský ambasádor v Španielsku stal čestným akademikom španielskej Diplomatickej akadémie. Vo svojom príhovore sa veľvyslanec Tomaga poďakoval za uznanie doterajších aktivít v prospech slovensko-španielskych vzťahov a osobitne spomenul dve mená. Prvým je Estanislao de Grandes Pascual, ktorý bol prvým veľvyslancom Španielska na Slovensku a Eduard Kukan, ktorý ako prvý slovenský minister zahraničných vecí navštívil Španielsko v apríli 1994. Obaja postavili základy moderných slovensko-španielskych vzťahov.

Verejne pripomienkovanie projektu „Obnova tlačového HW na súdy a MS SR“

28. 11. 2023 - Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky sprístupňuje na verejné pripomienkovanie projektovú dokumentáciu k investičnému projektu „Obnova tlačového HW na súdy a MS SR“. Cieľom investičného projektu „ Obnova tlačového HW na súdy a MS SR“ je doplnenie a obnovenie tlačového HW dostupného koncovým užívateľom v prostredí súdov a MS SR potrebného k úspešnému plneniu agendy. V súčasnosti je viacero súdov nepripravených z hľadiska tlačového HW spracovávať agendu v  prijateľnom časovom období, či už z dôvodov zmien súdnej mapy, alebo nedostatočného vybavenia spôsobeného nedostatkom financií a postupnej chybovosti starších zariadení.  Súdy uviedli ako jeden z faktorov  zvyšujúce sa náklady na opravu zariadení, ktoré  často presahovali cenu nových zariadení s dlhšou životnosťou.

Štátny tajomník Rastislav Chovanec: Brazília je významný politický a ekonomický partner Slovenskej republiky v Južnej Amerike

29.11.2023 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec prijal 29. novembra 2023 mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Brazílskej federatívnej republiky v Slovenskej republike Gabriela Boff Moreiru.

Pomôžeme ľuďom pri splácaní úverov na bývanie

29.11.2023 - Štát pomôže ľuďom pri splácaní úverov. Návrh zákona o pomoci pri splácaní úveru na bývanie, ktorý pripravilo Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s ministerstvom financií, dnes schválila vláda SR. Nový príspevok v podobe štátnej sociálnej dávky poskytne štát a prispeje tak občanovi na zvýšenú splátku úveru na bývanie, maximálne do výšky 150 eur mesačne. Pomoc je určená pre nízkopríjmové domácnosti, ktorým pre nárast úrokových sadzieb hrozí, že nezvládnu splácať svoje bývanie. Do platnosti má vstúpiť od 1. januára 2024 a prvýkrát tak bude vyplatená vo februári pre januárových žiadateľov.

Štátny tajomník Chovanec v Prahe: Pozornosť našich diplomatov sa presunie na ekonomické a inovačné záujmy Slovenska

29.11.2023 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec sa 28. novembra 2023 zúčastnil na medzinárodnej konferencii Visegrad4Business v Prahe. Za účasti štátnych tajomníkov rezortov diplomacie krajín V4 a dvoch stoviek podnikateľov boli na konferencii, zorganizovanej Radou slovenských exportérov, prediskutované otázky podporných nástrojov štátnych a neštátnych aktérov v oblasti proexportnej politiky. Panelisti z krajín V4 upozornili na riziko zaostávania regiónu v digitálnej transformácii a v produktivite.

Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť vypočul kandidáta na prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka

29. 11. 2023 - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok v stredu 29. novembra 2023 predložil Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť na verejné vypočutie kandidáta na funkciu prezidenta Policajného zboru. Za policajného prezidenta navrhuje šéf rezortu vnútra plk. Mgr. Ľubomíra Soláka, ktorého 15. novembra 2023 poveril výkonom dočasne neobsadenej riadiacej funkcie prezidenta Policajného zboru.

Mestský súd Bratislava IV. zamietol ďalší návrh neodkladného opatrenia zo strany policajta postaveného mimo služby

29. 11. 2023 - Mestský súd Bratislava IV. uznesením z 27. novembra 2023  zamietol návrh na nariadenie neodkladného opatrenia voči rozkazu ministra vnútra o postavení mimo služby v PZ  v prípade ďalšieho z  vyšetrovateľov  NAKA plk. Mgr. Pavla Ďurku, naposledy funkcionára ÚIS. Sudkyňa v tomto prípade vylúčila právomoc civilného súdu s odkazom na rozhodnutie kompetenčného senátu Najvyššieho súdu SR, ktorý pokladá za dlhodobo a stabilne judikovaný názor.

Minister Raši po prvej eurofondovej vláde: Na dočerpanie starých eurofondov máme len mesiac, pri nových by sme si mali brať vzor od susedných štátov

29.11.2023 - „Eurofondové vlády budeme organizovať pravidelne, a to raz mesačne. Okrem pravidelného monitoringu eurofondov sústredíme aj vysokú mieru kooperácie a koordinácie. Regionálny rozvoj chceme postaviť na odstraňovaní často zbytočných bariér, a preto sa v najbližšom období sústredíme na Mapu verejných investícií; zosúlaďovanie často nekoordinovaných výziev s rôznorodými podmienkami pre prijímateľov z rôznych investičných nástrojov a zjednotenie prístupu miestnej štátnej správy a to okresných úradov,” uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.

Vláda zmenila sporné ustanovenia zákona o envirozáťažiach

29.11.2023 - Vládny kabinet dnes schválil novelu zákona o environmentálnych záťažiach. Právnu úpravu, ktorá pomôže naštartovať sanáciu environmentálnych záťaží, predložil na rokovanie vlády podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. Dôvodom novely zákona o environmentálnych záťažiach je predovšetkým vypustiť problematické ustanovenia, ktoré umožňujú neoprávnené vymáhanie finančných prostriedkov vynaložených na sanáciu nehnuteľností, na ktorých sa nachádza environmentálna záťaž.

Splnomocnencom vlády pre hraničné vody sa stal Vladimír Novák

29.11.2023 - Staronovým splnomocnencom vlády SR pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách so susednými štátmi bude Vladimír Novák. Vo funkcii vystrieda Romana Havlíčka. V stredu o tom rozhodol vládny kabinet na návrh podpredsedu vlády a ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu

Zmena na pozícii štátneho tajomníka agrorezortu

29.11.2023 - Na ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nastala zmena na pozícii štátneho tajomníka. Mária Marušku, ktorý sa presúva na rezort kultúry, nahradí vo funkcii Jozef Smatana. „Teším sa na spoluprácu s pánom Smatanom a ďakujem pánovi Maruškovi. Hoci bol u nás krátko, našli sme spoločné témy ako pomôcť slovenskému poľnohospodárstvu. Verím, že v tom budeme pokračovať aj s novým štátnym tajomníkom,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč.

Predstavili sme pomoc s hypotékami

29.11.2023 - Ministerstvo financií SR predstavilo návrh pomoci pri náraste splátok hypoték po refixácii. Pomoc budú môcť čerpať ľudia už za rok 2023, no pomoc zo strany štátu príde aj v nasledujúcich rokoch. Ide však len o návrh. Definitívne bude pomoc účinná až po schválení v Národnej rade Slovenskej republiky. Pre ľudí, ktorým v roku 2023 po refixácii hypotéky skokovo narástli úroky a tak aj splátka, pomôže ministerstvo financií formou daňového bonusu. Štát klientovi preplatí 75 % z nárastu splátky a to až do maximálnej výšky 150 € mesačne (1 800 eur ročne).

Na Slovensku pôsobí 2700 mestských a obecných policajtov

30. 11. 2023 - Ministerstvo vnútra ako gestor zákona o obecnej polícii bude venovať náležitú pozornosť potrebám a návrhom mestských a obecných polícií v tomto volebnom období. Povedal to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vo štvrtok 30. novembra 2023 počas prvého dňa  XXII. snemu Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska, ktorý sa koná na Štrbskom Plese. Programom snemu sú okrem iného informácie o činnosti jednotlivých krajských sekcií združenia a výročná správa, s ktorou účastníkov oboznámil prezident združenia Ján Andrejko. Na sneme majú byť tiež volení členovia komisií a ďalších orgánov združenia náčelníkov obecných a mestských polícií.

Plavba na Dunaji bude bezpečnejšia, plynulejšia a komfortnejšia

30.11.2023 - Každoročne sa plavebnými komorami Vodného diela Gabčíkovo preplaví vyše 15-tisíc lodí, 6 miliónov ton tovaru a do 500-tisíc osôb. Plavebné komory boli pritom v nepretržitej prevádzke od roku 1992 s výnimkou bežnej údržby a odstraňovania havárií. Komory napustili a vypustili viac ako 100-tisíckrát. Vďaka európskemu projektu prešli modernizáciou pravá aj ľavá plavebná komora, ktoré opäť slúžia medzinárodnej vodnej doprave. Vynovenú ľavú plavebnú komoru oficiálne odovzdal do užívania podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba spoločne s predsedom vlády SR Robertom Ficom, ministrom dopravy Jozefom Rážom a dočasne poverenou generálnou riaditeľkou štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Janou Ježíkovou.

Ďalšia výzva z Programu Slovensko sa zameriava na vodozádržné opatrenia a na ochranu pred povodňami

30.11.2023 - Ministerstvo životného prostredia SR dnes vyhlásilo ďalšiu výzvu na čerpanie finančných prostriedkov v rámci nového programového obdobia pre roky 2021 – 2027. Výzva vytvára možnosť žiadať o poskytnutie finančných prostriedkov z Programu Slovensko na financovanie vodozádržných opatrení na adaptáciu na zmenu klímy v sídlach a krajine a/alebo ochranu pred povodňami.

Novým štátnym tajomníkom envirorezortu je Štefan Kuffa

30.11.2023 - Vládny kabinet na stredajšom rokovaní odvolal Štefana Kuffu z pozície štátneho tajomníka Ministerstva kultúry SR a zároveň ho vymenoval za štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR. Štefan Kuffa tak nahradí Jozefa Smatanu, ktorého vláda odvolala z funkcie štátneho tajomníka envirorezortu a zároveň vymenovala za štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Inžinieri zo slovenskej firmy Sensoneo prispeli do prioritného projektu rumunskej vlády v oblasti recyklácie nápojových obalov vývojom brilantného IT riešenia

30.11.2023 - V rumunskej Bonţide sa 27. novembra 2023 konalo slávnostné otvorenie prvého regionálneho centra pre zber a triedenie nápojových obalov, ktoré je významným krokom v rámci spustenia systému zálohovania vratných obalov v Rumunsku. IT špecialisti zo slovenskej firmy Sensoneo prispeli do tohto významného projektu rumunskej vlády v oblasti cirkulárnej ekonomiky vývojom výnimočného IT riešenia, navyše nyvrhnutom a implementovanom v rekordne krátkom čase. Regionálne centrum v Bonțide je len začiatkom. Postupne sa plánuje otvorenie ďalších 16 podobných centier, pričom každé z nich prispeje k tomu, aby sa Rumunsko stalo ekologickejšou krajinou.

Štátny tajomník Chovanec prijal veľvyslankyňu Španielska: Ekonomická spolupráca má značný potenciál rozvoja

30.11.2023 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec prijal 29. novembra 2023 veľvyslankyňu Španielskeho kráľovstva Loreu Arribalzaga Ceballosovú. Rokovali predovšetkým o ekonomickej dimenzii zahraničnej politiky, pričom ocenili úroveň hospodárskej spolupráce. Rastislav Chovanec vyzdvihol spoluprácu v sektore automobilového priemyslu, infraštruktúry, energetiky a obrany a upozornil na možnosti jej ďalšieho rozvoja v oblasti smart-cities a inovácií.

Minister Blanár po rokovaní NATO: Slovensko bolo, je a bude spoľahlivý spojenec

30.11.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa zúčastnil na dvojdňovom rokovaní ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré sa konalo 28. a 29. novembra 2023 v Bruseli. Po rokovaní minister uviedol, že pre Slovensko je kľúčové pokračovať v posilňovaní kolektívnej obrany.

V špeciálnej výzve Seed Money Facility z Interreg Programu dunajského regiónu pôjde na spoločné nadnárodné projekty 3,6 milióna eur

30.11.2023 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) podporuje spoluprácu medzi krajinami v dunajskom regióne a odpovedá tak na ich spoločné výzvy. V novom programovom období vyhlasujeme ďalšiu – špeciálnu výzvu z Interreg Programu dunajského regiónu v objeme 3,6 milióna eur.

ZSSK a bratislavské letisko majú nové vedenie

30. 11. 2023 - Ministerstvo dopravy odvolalo včera (streda 29. novembra) celé predstavenstvo Letiska M. R. Štefánika. Rovnako tak sa v týchto dňoch menia aj členovia predstavenstva Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Novým generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva bratislavského Letiska M. R. Štefánika sa stal Dušan Novota, ďalšími členmi predstavenstva sú Juraj Vágner a Zdenka Roháľová. Na bratislavskom letisku bol k včerajšiemu dňu z funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa odvolaný Dušan Keketi, ktorý sa stal splnomocnencom vlády SR pre cestovný ruch a šport. V predstavenstve končia aj ďalší členovia – Gabriel Domšitz, Denisa Kontárová a Jaroslav Víťazka. Štvrtá pozícia zostáva nateraz neobsadená. Všetci noví členovia predstavenstva sú vymenovaní do funkcií na šesť mesiacov, pričom ministerstvo dopravy čoskoro vyhlási na tieto pozície výberové konanie.

Rozhodnutie ÚRSO o cenách plynu je škandalózne

30. 11. 2023 - Slovenské domácnosti nebudú za plyn platiť viac ako v minulom roku. Postup Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý vydal cenové rozhodnutie skôr, ako vláda rozhodne o kompenzáciách pre ceny domácností nie je akceptovateľný a rezort hospodárstva bude musieť prehodnotiť fungovanie tohto úradu. Ministerstvo hospodárstva SR má pripravené všetky potrebné kroky na to, aby vláda už na prvom decembrovom rokovaní schválila nariadenia, ktoré garantuje slovenským domácnostiam stabilné ceny plynu. Nekoordinovaný postup nominantov predchádzajúcej vlády na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví nie je v súlade s politikou a štandardmi, ktoré presadzuje súčasné vedenie rezortu. Rovnako príde k zmenám aj v práci samotnej spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ktoré pod novým vedením zmení v roku 2024 stratégiu nákupu plynu tak, aby bola výhodnejšia pre slovenské domácnosti.

Štátny tajomník Kamil Šaško rokoval s čelnými predstaviteľmi významných jadrových spoločností na Svetovej jadrovej výstave v Paríži a zúčastnil sa rokovania krajín jadrovej aliancie

30. 11. 2023 - V Paríži sa konal piaty ročník Svetovej civilnej jadrovej výstavy (WNE), kde sa prezentovali najdôležitejší hráči sektora jadrovej energie, vrátane slovenských spoločností JAVYS a VUJE. Na WNE 2023 sa zúčastnil štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Kamil Šaško, ktorý rokoval s vedením významných spoločností EDF, Framatome, Westinghouse, Assystem, Newcleo, Gifen a ďalšie.

Ďalšia výzva ministerstva školstva z Programu Slovensko podporí odborné vzdelávanie a vzdelávanie dospelých

01.12.2023 - Tlačové správy - Ministerstvo - Foto: shutterstock FacebookZdieľať
Rezort školstva vyhlásil novú výzvu pre národný projekt s názvom „Zavedenie manažérstva kvality v odbornom vzdelávaní a príprave a vzdelávania dospelých.“ Jej cieľom je zmena prístupu k zabezpečovaniu kvality vzdelávania a vytvorenie potrebných nástrojov – napr. zavedenie sebahodnotenia v školách či prípravy akčných plánov, ktoré stavajú na vlastných zisteniach a smerujú k zlepšovaniu sa. Dôležitou súčasťou projektu je najmä prepojenie dôležitých partnerov – štátu, regionálnej samosprávy, či zamestnávateľov.

Zamerané na odborné vzdelávanie a prípravu. Výzva ministerstva školstva z Programu Slovensko smeruje k podpore centier excelentnosti

01.12.2023 - Tlačové správy - Ministerstvo - Foto: shutterstock FacebookZdieľať
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo výzvu pre národný projekt s názvom Centrá excelentnosti odborného vzdelávania a prípravy (CEOVP). Realizovať ho bude Štátny inštitút odborného vzdelávania ako rozpočtová organizácia MŠVVaŠ SR na celom území Slovenska. Indikatívna výška finančných prostriedkov alokovaných na výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku je 13 247 803 eur zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu plus (ESF+). Ministerstvo školstva tak ako jeden z prvých rezortov spúšťa podporu v novom programovom období prostredníctvom Programu Slovensko.

NRSR

Minister vnútra M. Šutaj Eštok ostáva vo funkcii, poslanci ho neodvolali

29. 11. 2023 - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ostáva vo funkcii. Za návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo v stredu len 61 poslancov Národnej rady (NR) SR zo 136 prítomných. Na odvolanie bolo potrebných 76 hlasov. Opozícia chcela ministra odvolať za čistky vo vedení polície, ako aj za porušovanie zákona pri postavení vyšetrovateľov mimo služby. Vláda s vyslovením nedôvery nesúhlasila. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) po hlasovaní ukončil 4. schôdzu NR SR.

Prezident

Prezidentka vystúpila na Human Forum v Banskej Bystrici

28.11.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v utorok 28. novembra 2023 na 10. ročníku ľudskoprávneho fóra Human Forum v Banskej Bystrici. Podľa prezidentky sa toto podujatie vypracovalo na jedno z najvýznamnejších na výmenu názorov a skúseností občianskej spoločnosti na Slovensku. Občianska spoločnosť tvorí podľa prezidentky ekosystém, ktorý potrebuje byť rozmanitý a prepojený, aby mohol správne fungovať.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk