4.3.2024
ID: 6021upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, sa budú uplatňovať doterajšie premlčacie doby, a to 20 rokov. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Rokovali o nej v skrátenom legislatívnom konaní. Nová legislatíva má byť účinná od 15. marca, kedy má nadobudnúť účinnosť "veľká novela" Trestného zákona schválená 8. februára.

Vláda

Nové pravidlá dopravného značenia budú výsledkom práce odborníkov z viacerých oblastí

26. 02. 2024 - Účinnosť novely Vyhlášky MV SR č. 30/2020  Z. z. o dopravnom značení, ktorá mala vstúpiť do platnosti 1. apríla 2024, sa posúva do roku 2029. O dôvodoch tohto kroku na tlačovej konferencii v pondelok 26. februára 2024  informovali minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik a riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia PZ Rastislav Polakovič. 

Tlačová správa Slovenskej obchodnej inšpekcie a Správcu zálohového systému ku kontrole jednorazových obalov na nápoje

27. 02. 2024 - Slovenská obchodná inšpekcia vykonala na základe kvalifikovaného podania Správcu zálohového systému a podnetov od spotrebiteľov a ostatnej podnikateľskej verejnosti v priebehu 2. polroka 2023 kontrolnú akciu zameranú na dodržiavanie povinností hospodárskych subjektov vyplývajúcich zo zákona o zálohovaní. Predmetom podania a podnetov bolo podozrenie na obchádzanie zákona a zneužívanie zálohového systému, ktoré má za následok poškodzovanie výrobcov nápojov registrovaných v tomto systéme ale aj spotrebiteľov, zo strany subjektov podnikajúcich v prihraničných oblastiach Trnavského a Nitrianskeho kraja. Na základe negatívnych výsledkov vyplývajúcich z vykonaných kontrol v tejto časti Slovenska, boli v druhej etape skontrolované aj subjekty v ďaších prihraničných oblastiach Slovenskej republiky.

Slovenskí ministri trvajú na vyšetrení smrti Slováka v Belgicku

27. 02. 2024 - Slovensko poslalo do Belgicka diplomatickú nótu v súvislosti s vyšetrovaním úmrtia 38-ročného Jozefa Chovanca po zásahu belgických bezpečnostných zložiek letisku Charleroi spred šiestich rokov. „Absolútne rešpektujem nezávislosť súdnej moci a nijako nechcem zasahovať do jej rozhodovacej právomoci. Každá krajina, ktorej občan prišiel o život za takýchto zvláštnych okolností, má však plné právo žiadať prešetrenie všetkých skutočností. Mám za to, že v tomto prípade sa tak nestalo,“ vyhlásil pred novinármi minister spravodlivosti Slovenskej republiky Boris Susko. „Obhajoba a pomoc občanom Slovenskej republiky v zahraničí je pre ministerstvo zahraničných vecí kľúčová. Slovenská republika sa o vyšetrovanie tejto udalosti intenzívne zaujíma a minulý týždeň v piatok sme odovzdali veľvyslankyni Belgického kráľovstva diplomatickú nótu, v ktorej sme vyjadrili naše vážne pochybnosti týkajúce sa vyšetrovania tejto tragickej smrti,“ informoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár. Obaja ministri zároveň vyjadrili vážne obavy v súvislosti s priebehom súdneho konania pri objasňovaní spomínanej tragédie.

Príspevok na starostlivosť o zdravotne znevýhodnené deti v neštátnych akreditovaných centrách pre deti a rodinu zvýšime o 40 percent

27.02.2024 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravuje legislatívnu zmenu, ktorou navýši financovanie vybraných miest v neštátnych akreditovaných centrách pre deti a rodiny (CDR). Zmena by mala platiť od 1. júla 2024. Ide o neštátne akreditované CDR, ktorých je na Slovensku 31, no iba 2 z nich poskytujú špecializovanú starostlivosť o deti s ťažkým zdravotným postihnutím, a práve tých sa spomínané navýšenie dotkne.

Minister Takáč v Bruseli: „Nastal čas prejsť od slov k činom - situácia v agrosektore je vážna a vyžaduje si cielenú a urýchlenú podporu.“

27.02.2024 - V pondelok sa minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč zúčastnil Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybárstvo AGRIFISH (26.2.). Išlo o kľúčové rokovanie európskych ministrov, ktorého cieľom bolo reagovať na pretrvávajúce protesty európskych farmárov a poskytnúť konkrétne návrhy riešení na požiadavky, ktoré z úst poľnohospodárov odznievali aj počas masívnej pondelkovej demonštrácie v Bruseli.

Bezpečné hraničné priechody sú důležité

27.02.2024 - Minister financií Ladislav Kamenický sa zúčastnil kontrolného dňa na pracoviskách finančnej správy, na troch hraničných priechodoch s Ukrajinou.Spolu s prezidentom finančnej správy Jozefom Kissom navštívili železničný priechod Maťovské Vojkovce, cestný priechod Vyšné Nemecké a hraničný priechod v Ubli.

Nové funkcionality elektronickej schránky z dielne NASES sa tešia obľube – boli aktivované viac ako 114 000-krát

27.02.2024- Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) pridala v minulom roku elektronickej schránke portálu slovensko.sk nové funkcionality. Vylepšenia výrazne pomáhajú zjednodušiť prácu s portálom slovensko.sk. Popularite sa teší aj iná, zásadná zmena, a to spustenie vzdialeného vydávania kvalifikovaných mandátnych certifikátov, ktoré orgány verejnej moci potrebujú k podpisovaniu svojich rozhodnutí.

Podnikanie spoločnosti Bosch na Slovensku ovplyvnil klesajúci dopyt

27. 02. 2024 - Podnikanie spoločnosti Bosch na Slovensku reaguje na klesajúci dopyt po elektrobicykloch. Firma preto urobila strategické rozhodnutie a nebude rozširovať svoje výrobné prevádzky, čím sa zastavili aj rokovania o potenciálnej investícii pri obci Záborské na východnom Slovensku. Bosch zároveň potvrdil, že zastavuje výrobu vo svojom existujúcom závode v Petrovanoch, čo tiež súvisí s poklesom dopytu. Ďalších viac ako tisíc zamestnancov tejto spoločnosti pracujúcich na Slovensku v inom výrobnom sektore sa tieto rozhodnutia nedotknú.

Úrad priemyselného vlastníctva povedie Pavol Gregorčok

28. 02. 2024 - Do vedenia Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky (ÚPV SR) nastupuje Pavol Gregorčok. Rozhodla o tom vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní v stredu 28. februára 2024 v Michalovciach, ktorá ho menovala za predsedu ÚPV SR.

Pavol Gregorčok vyštudoval Právnickú fakultu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Pôsobí ako advokát a od roku 2019 viedol svoju advokátsku kanceláriu.  V minulosti pôsobil aj ako predseda dozornej rady v spoločnosti Zvolenská teplárenská, a. s., či člen dozornej rady spoločnosti Slovenská konsolidačná, a. s.

Ďalšie pracovné miesta na východnom Slovensku. Vláda SR schválila investičnú pomoc pre spoločnosť Lichtgitter FRP Slovakia.

28. 02. 2024 - Ďalšia investičná pomoc smeruje do okresu Michalovce, ktorý je od roku 2018 zaradený do zoznamu najmenej rozvinutých okresov. Na návrh podpredsedníčky vlády a ministerky hospodárstva SR Denisy Sakovej vláda SR v stredu 28. februára 2024 schválila na svojom výjazdovom rokovaní práve v Michalovciach investičnú pomoc pre spoločnosť Lichtgitter FRP Slovakia s. r. o. vo výške 1,23 mil. eur, a to výlučne vo forme úľavy na dani z príjmov. Investičná pomoc podporí etablovanie nového investora na Slovensku a prinesie tak 54 nových pracovných miest v okrese s vysokou nezamestnanosťou.

Úrad priemyselného vlastníctva povedie Pavol Gregorčok

28. 02. 2024 - Do vedenia Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky (ÚPV SR) nastupuje Pavol Gregorčok. Rozhodla o tom vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní v stredu 28. februára 2024 v Michalovciach, ktorá ho menovala za predsedu ÚPV SR. Pavol Gregorčok vyštudoval Právnickú fakultu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Pôsobí ako advokát a od roku 2019 viedol svoju advokátsku kanceláriu.  V minulosti pôsobil aj ako predseda dozornej rady v spoločnosti Zvolenská teplárenská, a. s., či člen dozornej rady spoločnosti Slovenská konsolidačná, a. s.

Minister Raši: Vďaka eurofondom bude bezpečnejšie v osadách aj v obciach, kde sa nachádzajú

28.02.2024 - Posilňujeme rómske hliadky a pomáhame tak nielen marginalizovaným komunitám, ale aj majoritnému obyvateľstvu. Vďaka navýšeniu výzvy na Miestne občianske a preventívne služby (MOaPS) o milióny eur sa podarí zlepšiť bezpečnosť a zvýšiť zamestnanosť vo viac ako 400 mestách a obciach po celom Slovensku. Na tlačovej konferencii po výjazdovom rokovaní vlády v Michalovciach to povedal minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši.

Inšpirujeme kolegov zo zahraničia

28.02.2024 - Ministerstvo financií SR zorganizovalo odborné pracovné stretnutie, na ktorom odovzdávame naše skúsenosti partnerom zo zahraničia. V týchto dňoch prišli na Slovensko zástupcovia ministerstva financií a zástupcovia miestnych samospráv z Bosny a Hercegoviny, ktorým bližšie predstavujeme napríklad naše procesy pri riadení verejných financií či v oblasti auditu a kontroly. Tieto informácie budú môcť následne pretaviť do praxe u seba doma.

Envirorezort začína s tímom expertov pripravovať novú adaptačnú stratégiu

29.02.2024 - Slovensku pomôže pri príprave novej národnej stratégie adaptácie na zmenu klímy Európska komisia, ktorá spustila projekt technickej podpory. Ministerstvo životného prostredia SR začalo v tejto súvislosti spolupracovať s medzinárodným tímom expertov z organizácií a konzultačných firiem Trinomics, KRI - Inštitútu pre klímu a rozvoj, FreshThoughts Consulting, alpS a AARC. Cieľom je do konca roku 2024 pripraviť adaptačnú stratégiu, ktorá bude systémovejšia.

Slovenská vláda pripravená na revolúciu v automobilovom priemysle: Rozhodla ako pomôže automobilovému sektoru

29. 02. 2024 - Rokovať o rozšírení výroby elektromobilov, ako aj súčiastok do nich, zabezpečiť dostatok dostupnej pracovnej sily, pracovať na rozšírení prenosovej sústavy ako jedného z kľúčových faktorov pri výrobe elektromobilov, či zefektívniť proces posudzovania vplyvov na životné prostredie. To je iba niekoľko z viac ako tridsiatich úloh, ktoré vyplynuli z rokovaní Ministerstva hospodárstva (MH) SR s predstaviteľmi automobilového sektora, a ktoré dnes vláda SR rozdelila medzi jednotlivé ministerstvá. Cieľom schválených opatrení a úloh je pomoc pri prechode automobilového sektora na nové technológie, ktoré zároveň prispejú k podpore nielen ekologických iniciatív, ale zabezpečia i udržateľný rast a v dlhodobom horizonte i dostatočné pracovné príležitosti v odvetví tvoriace značný podiel na slovenskej ekonomike.  Automobilový sektor sa už dnes podieľa na exporte Slovenska na úrovni 42 %.

Ministerská konferencia Svetovej obchodnej organizácie o úprave pravidiel svetového obchodu a intenzívnejšia spolupráca v ekonomickej a obchodnej oblasti so Spojenými arabskými emirátmi

29. 02. 2024 - Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Vladimír Šimoňák v dňoch 26. – 28. februára 2024 zastupoval Slovensko na 13. ministerskej konferencii Svetovej obchodnej organizácie (WTO) v Abú Zabí. Zástupcovia 164 členských krajín WTO na nej diskutovali o reforme, ktorá zlepší fungovanie multilaterálneho obchodného systému a o budúcom smerovaní WTO.

Cieľom 13. ministerskej konferencie WTO je dosiahnuť kompromisnú dohodu na prijatie rozsiahlej reformy WTO tak, aby i naďalej ostala kľúčovou multilaterálnou obchodnou platformou schopnou vytvárať pravidlá medzinárodného obchodu a bola schopná reagovať na výzvy 21. storočia. Významnou udalosťou počas konferencie bolo aj pristúpenie Východného Timoru a Komorského zväzu, čím sa členská základňa WTO rozšírila na 166 členov.

Požiadať o hlasovací preukaz pre prvé kolo volieb prezidenta možno obec e-mailom alebo listom do pondelka 4. marca

29. 02. 2024 - Ministerstvo vnútra SR upozorňuje voličov na blížiaci sa koniec lehoty na vybavenie hlasovacieho preukazu pre prvé kolo volieb prezidenta formou elektronickej alebo listinnej žiadosti. Žiadosť je potrebné zaslať obci trvalého pobytu tak, aby bola doručená najneskôr do pondelka 4. marca. Volič môže požiadať o vydanie preukazu na prvé i druhé kolo volieb súčasne, pričom táto požiadavka musí byť zo žiadosti voliča zrejmá. V prípade druhého kola volieb je koniec lehoty na podanie žiadosti mailom alebo listom 14. marca.

Róbert Zsembera: Vysoká škola výtvarných umení je unikát. Rezort školstva jej pomôže pri zatraktívnení priestorov

29.02.2024 - Centrum slovenského výtvarného umenia či miesto, kde sa rodí budúcnosť. Aj takéto prívlastky odzneli počas návštevy delegácie rezortu školstva na pôde Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Predstavitelia vysokej školy v súčasnosti pracujú na viacerých projektoch, ktoré by mali školu posunúť ešte viac k európskym štandardom. Jedným takým je aj projekt obnovy existujúcej budovy a projekt vybudovania technologického pavilónu s unikátnymi pracoviskami a internátu s jedálňou. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže tento zámer vysokej školy podporuje.

Moderné Endoskopické pracovisko so špičkovou technikou v UNLP Košice bude pomáhať pacientom

29.02.2024 - Endoskopické pracovisko II. internej kliniky UNLP a Lekárskej fakulty UPJŠ Košice prešlo rozsiahlou modernizáciou a rekonštrukciou. Nadregionálne pracovisko tak môže zabezpečovať komplexnú diagnostickú a terapeutickú gastrointestinálnu endoskopiu pre pacientov z celého východného Slovenska. Vďaka špičkovej zdravotníckej technike a moderným prístrojom prináša najnovšie pokročilé vyšetrenia a inovatívne medicínske zákroky v prospech pacientov.

Slovensko v centre diania na globálnom kongrese o revolučných technológiách v Barcelone

29.02.2024 - Katalánska metropola sa tento týždeň premenila na epicentrum najnovších IT a telekomunikačných technológií. Jedno z najväčších svetových podujatí svojho druhu Mobile World Congress spája lídrov a vizionárov v oblasti revolučných inovácií a prináša najnovšie trendy, produkty či riešenia. Na kongrese nechýbala ani slovenská delegácia na čele so štátnym tajomníkom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Ivanom Ivančinom.

NRSR

NRSR odsúdila útok Hammasu na Izrael aj násilie na civilnom obyvateľstve

29.02.2024 - Národná rada (NR) SR odsúdila útok hnutia Hammas na Izrael a uznala právo Izraela na primeranú sebaobranu. Zároveň však parlament označil spôsob vojenskej reakcie Izraela za neprimeraný a neakceptovateľný, pričom poukázal na civilné obete. Vyplýva to z uznesenia, ktoré predložil predseda zahraničného výboru Marián Kéry (Smer-SD) a ktoré parlament v utorok schválil. Uznesenie hovorí, že parlament odsudzuje "bezprecedentný teroristický útok hnutia Hamas na Izrael". Zároveň vyzýva na okamžité zastavenie pokračujúceho ostreľovania Izraela a jeho obyvateľov, na prepustenie rukojemníkov a ich bezpečný návrat domov. Parlament tiež uznesením odsudzuje šíriacu sa vlnu antisemitizmu, vyjadruje ľútosť nad stratami na životoch a solidaritu a podporu Izraelu v jeho práve na primeranú sebaobranu.

Parlament odsúdil rezolúciu EP týkajúcu sa novely Trestného zákona

27. 02. 2024 - Národná rada (NR) SR odsúdila uznesenie Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa týkalo novely Trestného zákona a rušenia niektorých inštitúcií na Slovensku. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok poslanci schválili a ktoré na rokovanie predložil zahraničný výbor. Opozícia v reakcii predložila svoj návrh uznesenia k rezolúcii EP, ten však na hlasovaní neprešiel. Z prijatého uznesenia okrem odsúdenia rezolúcie vyplýva aj apel NR SR na europarlament, aby "svojimi ideologickými uzneseniami prestal spochybňovať výlučné právomoci členských štátov Európskej únie a prestal šíriť dezinformácie o SR". Slovenský parlament zároveň vyjadril znepokojenie nad "protislovenským konaním poslancov EP zastupujúcich slovenskú opozíciu, ktorí iniciovali a sformulovali lživý a zavádzajúci text, čím vážne ohrozili národné záujmy SR".

Poslanci otvorili utorkové rokovanie pokračovaním diskusie o daňovom bonuse

27. 02. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR otvorili v utorok 16. rokovací deň 9. schôdze pokračovaním diskusie o návrhu novely zákona o dani z príjmov. Predložili ho opoziční poslanci z klubu hnutia Slovensko, Za ľudí, KÚ. Matky detí do 15 rokov by mohli podľa návrhu získať nový daňový bonus v sume 100 eur mesačne. Platili by tak nižšiu daň z príjmu. Nárok na nový bonus by mala matka vyživovaného dieťaťa, ktoré s ňou žije v domácnosti, do dovŕšenia 15 rokov. Zákonodarcov následne čakajú ďalšie neprerokované body programu. Ide napríklad o návrh novely zákona o 13. dôchodku, o dani z príjmov a sociálnom poistení, či zákona o cenách. O 11. hodine by mali poslanci po dlhšom čase hlasovať o prerokovaných bodoch programu. Keďže nehlasovali viac ako týždeň, čaká ich niekoľko desiatok návrhov.

Pellegrini: Írsko si rovnako ako SR chce zachovať právo veta v EÚ

28. 02. 2024 - Pre Írsko je rovnako ako pre Slovensko neprijateľné, aby sa pri rozhodovaní v Európskej únii odoberalo členským krajinám právo veta. Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) sa na tom podľa vlastných slov zhodol v stredu v Dubline s írskymi predstaviteľmi. Šéf parlamentu o tom informoval na sociálnej sieti. Pellegrini rokoval s prezidentom Michaelom D. Higginsom o ruskej agresii na Ukrajine, konflikte Izraela s Palestínou či budúcnosti EÚ z pohľadu menších členských štátov, informovalo tlačové oddelenie NR SR. Stretol sa aj s predsedom Dolnej snemovne parlamentu Seánom Ó Fearghaílom a predsedom Senátu Jerrym Buttimerom.

Novela Trestného zákona vracia doterajšie premlčacie doby pri znásilnení

28. 02. 2024 - Pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, sa budú uplatňovať doterajšie premlčacie doby, a to 20 rokov. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Rokovali o nej v skrátenom legislatívnom konaní. Nová legislatíva má byť účinná od 15. marca, kedy má nadobudnúť účinnosť "veľká novela" Trestného zákona schválená 8. februára. Novelu podporilo všetkých 136 prítomných poslancov. "Uvedomujúc si spoločenskú objednávku, cieľom predkladaného návrhu zákona je, aby pri trestných činoch proti životu a zdraviu, trestných činoch proti slobode a ľudskej dôstojnosti, trestných činoch proti rodine a mládeži a trestných činoch proti iným právam a slobodám zostala zachovaná doterajšia právna úprava zániku trestnosti v dôsledku premlčania," ozrejmilo ministerstvo spravodlivosti, ktoré novelu predložilo.

P. Pellegrini: Je mi ľúto, že SR kritizujú za výzvy na mierové rokovania

29. 02. 2024 - Predsedovi Národnej rady SR Petrovi Pellegrinimu je ľúto, že Slovensko čelí kritike, lebo "si dovolí" hovoriť o potrebe aspoň sa pokúsiť vyvolať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom. Vyhlásil to po skončení parlamentného samitu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Ukrajiny v Prahe. Dodal, že ak sa do fungovania V4 začnú vnášať rozpory v dôsledku iných pohľadov vlád na určité veci, je to začiatok jej konca, informuje pražská spravodajkyňa TASR. "Je mi trochu ľúto, že Slovensko je kritizované len za to, že hoci veľmi intenzívne pomohlo vojensky od začiatku konfliktu a patrilo medzi prvé krajiny, ktoré pomohli vojenskou technikou, a aj dnes všetkými možnými prostriedkami, ktoré má ešte k dispozícii, Ukrajine pomáha, si dovolíme hovoriť o tom, že by bolo potrebné aspoň sa pokúsiť vyvolať nejaké diplomatické riešenie tohto vojnového konfliktu," povedal Pellegrini.

Prezident

Prezidentka sa na výročie vojny na Ukrajine poďakovala za solidaritu

24.02.2024 - Prezidentka Zuzana Čaputová v sobotu 24. februára 2024 pri príležitosti 2. výročia začiatku vojny na Ukrajine vyzdvihla solidaritu obyvateľov Slovenska s tými, ktorí museli z Ukrajiny pre vojnu odísť. Masívna vojenská agresia Ruska má podľa prezidentky na svedomí tisícky ľudských životov a škôd, ktorých následky bude cítiť niekoľko ďalších generácií. 

Prezidentka podpísala 3 zákony

26.02.2024 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v pondelok 26. februára 2024 tri zákony. Ich kompletný zoznam je k dispozícii v sekcii Podpísané a vrátené zákony.

Prezidentka podpísala 2 zákony

27.02.2024 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v utorok 27. februára 2024 dva zákony. Ich kompletný zoznam je k dispozícii v sekcii Podpísané a vrátené zákony.

Prezidentka podpísala 2 zákony

28.02.2024 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o sociálnom poistení a novelu zákona o štátnej podpore nájomného bývania. Kompletný zoznam s úplnými názvami zákonov je k dispozícii v sekcii Podpísané a vrátené zákony

Rozhodnutie Ústavného súdu je dobrou správou pre demokraciu a právny štát

29.02.2024 - Prezidentka Zuzana Čaputová považuje rozhodnutie Ústavného súdu o pozastavení účinnosti niektorých ustanovení novely Trestného zákona za dobrú správu pre demokraciu a právny štát na Slovensku. Systém bŕzd a protiváh zafungoval, a to je podľa prezidentky asi najdôležitejší odkaz všetkým občanom Slovenska. Pripomena však, že ide rozhodnutie o pozastavení účinnosti niektorých častí novely a nie o meritórne rozhodnutie ústavného súdu. 

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk