22.4.2024
ID: 6057upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

dcb206e672d24c1bd78d2670a63e7ff3/imagePreview.jpg
Zdroj: shutterstock.com

Návrhom nového zákona plní rezort školstva záväzok z programového vyhlásenia vlády, a to vytvoriť podmienky pre moderný, praktický a efektívny systém celoživotného vzdelávania. „Cieľom je uľahčiť ľuďom prístup k vzdelaniu v každom veku, dať druhú šancu tým, ktorí majú nedostatočnú kvalifikáciu a zároveň vytvoriť zrozumiteľný systém pravidiel aj pre zamestnávateľov,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Vláda

Štátny tajomník Ivančin na neformálnej Rade EÚ pre telekomunikácie: Kvalitné širokopásmové pripojenie je nevyhnutné na podporu inovačnej ekonomiky

15. 04. 2024 - Zodpovednosť používateľov v online priestore, ekonomická bezpečnosť a nedávno zverejnená „biela kniha“, ktorá sa zaoberá potrebami digitálnej infraštruktúry Európy, boli témami neformálneho zasadnutia Rady pre dopravu, telekomunikácie a energetiku (časť telekomunikácie) v Louvain-la-Neuve. Belgické predsedníctvo EÚ ho usporiadalo  v dňoch 11. a 12. apríla 2024. Predsedali mu podpredsedníčka vlády Belgicka Petra de Sutter a tajomník vlády Belgicka pre digitalizáciu Mathieu Michel. Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník MIRRI SR pre informatizáciu Ivan Ivančin.

Poznáme výhercov siedmeho hackathonu: Tímy predstavili v Bratislave inovatívne riešenia registrov kultúrnych subjektov

15. 04. 2024 - Projekt inovatívnych hackathonov Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR má svojich víťazov. Opäť prilákal množstvo odborníkov a nadšencov z IT sféry, aby pomohli zefektívniť procesy verejnej správy. V bratislavskom Binariu tímy počas 12. a 13. apríla vymýšľali riešenia hackathonu na tému ,,Registre kultúrnych subjektov”. Tri víťazné tímy získali aj finančnú odmenu, spolu vo výške 6000 eur.

Konferencia k výzvam programu CERV 2021-2027: Príležitosť pre žiadateľov o financie a kvalitné riešenia pre Slovensko

16. 04. 2024 - Národný kontaktný bod programu CERV 2021-2027 (Občania, rovnosť, práva a hodnoty) v Slovenskej republike pozýva na úvodnú konferenciu pre potenciálnych žiadateľov o možnostiach čerpania finančných prostriedkov. Informačné stretnutie k aktuálnym i plánovaným výzvam sa bude konať 26. apríla 2024 v Hoteli Bôrik v Bratislave. Cieľom je posilniť účasť občianskych organizácií v programe a zlepšiť kvalitu projektových žiadostí.

Rezort obrany vyzýva ľudí, aby nelietali dronmi nad vojenskými objektmi a infraštruktúrou

16. 04. 2024 - S príchodom teplého počasia a zlepšovaním poveternostných podmienok Vojenská polícia každoročne zaznamenáva zvýšený počet preletov civilných dronov nad vojenskými objektmi a vzdušným priestorom vojenských letísk. Ministerstvo obrany preto vyzýva, aby držitelia dronov nerealizovali prelety nad vojenskými objektmi a infraštruktúrou. Rezort obrany zároveň pripomína, že je zakázané lietať nad vojenskými objektmi a v okruhu troch námorných míľ (cca 5,6 km) od referenčného bodu vojenského letiska.

Trinásty ročník IT Fitness Testu je tu: začína sa najväčšie testovanie digitálnych zručností v strednej a východnej Európe

16. 04. 2024 - Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania SR (Digitálna koalícia) dnes spustila trinásty ročník IT Fitness Testu. V najrozsiahlejšom testovaní digitálnych zručností si budú môcť úroveň svojich digitálnych zručností opätovne otestovať všetci žiaci a učitelia základných a stredných škôl na Slovensku, v Česku, Maďarsku, Poľsku, a aj na Ukrajine.

Predseda NS SR na medzinárodnej právnej konferencii v Brazílii

16. 04. 2024 - Predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Ján Šikuta sa v dňoch 9.- 12. apríla 2024 zúčastnil na oslavách a medzinárodnej právnej konferencii pri príležitosti 35. výročia založenia Najvyššieho súdu Brazílie. Do Brazílie pricestoval na pozvanie Marie Therezy de Assis Moura, predsedníčky Najvyššieho súdu Brazílie. Predseda Najvyššieho súdu SR J. Šikuta tiež uskutočnil pracovné bilaterálne rokovania s predsedníčkou Najvyššieho súdu Brazílie M.T. de Assis Moura a ministrom spravodlivosti a verejnej bezpečnosti Brazílie Enriquem Ricardom Lewandowskim. 

Štátne spoločnosti MH Manažment a MH Teplárenský holding majú nové vedenia

16. 04. 2024 - Ministerstvo hospodárstva SR, ako jediný akcionár spoločnosti MH Manažment, a. s. , ktorej dcérskou spoločnosťou je zároveň MH Teplárenský holding, a. s., menovalo nových členov predstavenstva uvedených spoločností. V piatok 12. apríla 2024 sa tak predsedom predstavenstva spoločnosti MH Manažment stal Ján Kluch, ktorý v minulosti pôsobil aj ako investičný kontrolór v spoločnosti Enel, či na Ministerstve vnútra SR ako riaditeľ odboru rozpočtu a financovania. Podpredsedom predstavenstva spoločnosti MH Manažment sa zároveň stal Róbert Spál, ktorý pôsobí v advokátskej praxi a od roku 2011 ako predseda dozornej rady v Trnavskej teplárenskej spoločnosti, a. s.

Hasiči dostali 41 nových vozidiel Kia Sportage Gold

17. 04. 2024 - Generačná obmena autoparku výrazne zlepší mobilitu príslušníkov Hasičského a záchranného zboru pri výkone služobných povinností, zvýši bezpečnosť hasičov a prinesie finančnú úsporu. Vozidlá s lepšími úžitkovými vlastnosťami postupne nahradia morálne zastarané služobné vozidlá.

Dobrá správa. Slovensko získalo po 10.rokoch nových dlhopisových investorov zo Švajčiarska

18.04.2024 - Slovensku sa dnes podarilo predať dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov švajčiarskych frankov. Dobrou správou je to, že o naše dlhopisy prejavili záujem švajčiarskí investori a po 10 rokoch sa nám tak podarilo diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako je euro.

Úrad inšpekčnej služby v minulom roku obvinil 92 príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov

18. 04. 2024 - O výsledkoch a opatreniach vykonaných na Úrade inšpekčnej služby vo štvrtok 18. apríla 2024 informoval riaditeľ inšpekcie Branislav Zurian. „Mojím cieľom je zefektívniť prácu inšpekcie a podľa ukazovateľov za posledné dva roky bola reorganizácia úradu a personálne zmeny nevyhnutné. Posledná štruktúra inšpekcie bola neprehľadná, komplikovala prácu a tým spomaľovala  procesy,“ konštatoval riaditeľ  Branislav Zurian.

Oznámenie o vyhlásení výzvy LIFE 2024

18. 04. 2024 - Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako Národný kontaktný bod pre program LIFE 2021-2027 informuje o vyhlásení výzvy na predkladanie žiadostí o grant v rámci programu pre životné prostredie a ochranu klímy LIFE 2021-2027, ktorú vyhlásila Európska komisia s celkovou alokáciou 571 mil. €. Výzva je vyhlásená samostatne pre jednotlivé oblasti podpory a typy projektov. Výzva sa týka tzv. štandardných akčných projektov, akčných grantov, strategických integrovaných projektov, strategických projektov na ochranu prírody, projektov technickej pomoci, operačných grantov a prípravných projektov na podporu ad hoc legislatívnych a politických priorít (PLP).

OECD nám nastavila zrkadlo, ako sa na Slovensku (ne)uplatňovala ochrana životného prostredia

18. 04. 2024 - Transformácia zelenej ekonomiky, lepšie manažovanie odpadov, rýchlejšie budovanie vodárenskej infraštruktúry či zachovanie biodiverzity v kontexte zmeny klímy. To boli hlavné témy rokovania podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu s Fabriziou Lapecorellovou, zástupkyňou generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Stretli sa vo štvrtok na pôde ministerstva životného prostredia v Bratislave pri príležitosti oficiálneho zverejnenia hodnotiacej správy OECD o environmentálnej výkonnosti Slovenska.

Minister Juraj Blanár chce zintenzívniť spoluprácu pri ochrane detí v zahraničí

18. 04. 2024 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár prijal 16. apríla 2024 v Bratislave komisára pre deti Jozefa Mikloška. S cieľom poskytovať lepšiu ochranu a predchádzať prípadom ohrozujúcim práva detí v zahraničí má rezort diplomacie záujem zintenzívniť spoluprácu v oblasti ochrany detí a mládeže. 

SR podporuje aktívnu úlohu EÚ pri znižovaní napätia na Blízkom východe

18. 04. 2024 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok sa dnes (16. apríla 2023) zúčastnil prostredníctvom videokonferencie neformálnej diskusie ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie k mimoriadnej situácii na širšom Blízkom východe. V rámci diskusie podporil jednotnú reakciu EÚ, ktorá musí aktívne prispievať k upokojeniu situácie po bezprecedentnom útoku Iránu na Izrael a zdôraznil potrebu návratu k mierovému riešeniu sporov.

Ministerstvo školstva pripravilo nový zákon o vzdelávaní dospelých

18. 04. 2024 - Návrhom nového zákona plní rezort školstva záväzok z programového vyhlásenia vlády, a to vytvoriť podmienky pre moderný, praktický a efektívny systém celoživotného vzdelávania. „Cieľom je uľahčiť ľuďom prístup k vzdelaniu v každom veku, dať druhú šancu tým, ktorí majú nedostatočnú kvalifikáciu a zároveň vytvoriť zrozumiteľný systém pravidiel aj pre zamestnávateľov,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

Najväčšia výzva z Programu Slovensko podporí verejnú dopravu v regiónoch: 350 miliónov eur prinesie nové trate, inteligentné semafory aj záchytné parkoviská

18. 04. 2024 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR spolu s rezortom dopravy podporia prostredníctvom novej výzvy z Programu Slovensko 2021 -2027 rozvoj verejnej dráhovej dopravy. Vďaka výzve Podpora rozvoja udržateľnej mobility mimo Bratislavského samosprávneho kraja budú môcť sídla zmodernizovať či vybudovať nové trate dráhovej mestskej hromadnej dopravy (MHD).

Slovensko podporuje mierové úsilie Turecka

18. 04. 2024 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár prijal v pondelok 15. apríla 2024 nového mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Tureckej republiky na Slovensku Erkana Özorala. Šéf slovenskej diplomacie ocenil úsilie Turecka aktívne prispievať k hľadaniu mierových riešení v prípade aktuálne prebiehajúcich konfliktov.

Na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch dáme 350 miliónov z eurofondov

18. 04. 2024 - Ministerstvo dopravy SR vyhlásilo výzvu z Programu Slovensko 2021-2027 zameranú na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v slovenských regiónoch. Mestá, obce, župy, ale aj dopravné podniky a dopravné spoločnosti môžu získať peniaze napríklad na nové ekologické autobusy, električky, výstavbu záchytných parkovísk, zastávok, ale aj na modernizáciu električkových tratí. Výzva bude otvorená až do vyčerpania rozdeľovanej sumy 350 mil. eur, najneskôr však do decembra 2029.

NRSR

Vzniknúť má elektronický register kandidátov vo volbách

17. 04. 2024 - Údaje o kandidátoch vo voľbách sa majú zverejňovať v novom elektronickom registri. Jeho zavedenie má pomôcť odstrániť chybovosť na zoznamoch zaregistrovaných kandidátov aj na hlasovacích lístkoch. Zároveň má uľahčiť prístup k údajom o kandidátoch verejnosti. Vznikne tiež priestor na sociologické výskumy a vyhľadávanie v zoznamoch zaregistrovaných kandidátov. Vyplýva to z vládnej novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú v stredu schválila Národná rada (NR) SR.

Zvýšenie dotácie na podporu humanitárnej pomoci prerokuje zrýchlene

17. 04. 2024 - Vládny návrh novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom v stredu poslanci. Maximálna suma dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu by sa mala touto legislatívnou zmenou zvýšiť na 1500 eur. Novela zároveň zavádza osobitné podmienky pre poskytnutie dotácie v prípade živelnej pohromy, katastrofy, havárie alebo teroristického útoku, v dôsledku ktorých bol vyhlásený núdzový stav alebo mimoriadna situácia. "V tomto prípade sa navrhuje vždy pri vyhlásení núdzového stavu alebo mimoriadnej situácie poskytnúť dotáciu najviac v sume 1500 eur, čo sa môže v priebehu rozpočtového roka viackrát opakovať, ak dôjde k ďalšej mimoriadnej udalosti," uviedlo ministerstvo práce v dôvodovej správe.

Slovensko a Česko by mali uzavrieť novú zmluvu o štátnej hranici

17. 04. 2024 - Slovensko a Česko by mali uzavrieť novú zmluvu o štátnej hranici. Nové znenie má priniesť zjednodušenie schvaľovacieho procesu a sprístupnenie aktualizovaných údajov o štátnej hranici v hraničnom dokumentárnom diele, ktoré je verejne prístupné. Uzavretie zmluvy v stredu odsúhlasili poslanci Národnej rady (NR) SR. Hraničné dokumentárne dielo, ktoré je v súčasnosti možné aktualizovať až po ukončení komplexného preskúšania celej štátnej hranice, viac nebude súčasťou medzinárodnej zmluvy. Vyhotovované bude aj naďalej, ale ako technický dokument hraničnej komisie. "Tým sa zjednoduší a výrazne urýchli zverejňovanie aktualizovaných údajov o štátnej hranici," vysvetlilo ministerstvo vnútra, ktoré návrh predložilo.

Príprava strategických investícií sa má zrýchliť

17. 04. 2024 - Príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, i tých, ktoré patria do transeurópskej dopravnej siete (TEN-T), by sa mala zrýchliť. Umožniť to má vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu TEN-T, ktorý Národná rada (NR) SR v stredu posunula do druhého čítania. Poslanci o návrhu rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanci vzali na vedomie výročnú správu o členstve v EÚ

17. 04. 2024 - Od vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ) chýba ucelená stratégia cieľavedomého presadzovania Slovákov v európskych inštitúciách. SR tak patrí medzi najslabšie zastúpené členské štáty, pokiaľ ide o obsadzovanie riadiacich a rozhodovacích pozícií. Vyplýva to z Výročnej správy o členstve Slovenskej republiky v Európskej únii za rok 2023, ktorú v stredu vzala Národná rada (NR) SR na vedomie.

Novela ZP má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu

18. 04. 2024 - Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, by sa mali zmeniť. Vyplýva to z návrhu novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania. Nadobudnutie účinnosti novely sa navrhuje od 1. augusta.

Centrálny informačný systém štátnej služby má riešiť samostatný zákon

18. 04. 2024 - Centrálny informačný systém štátnej služby (CISŠS) sa má komplexne dobudovať a upraviť na základe samostatného zákona. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili zákon o CISŠS, ktorým sa dopĺňa aj zákon o štátnej službe. Úrad vlády (ÚV) SR ako predkladateľ materiálu pripomenul, že v súčasnosti je spustená pilotná prevádzka časti CISŠS, pôvodne rátajúca s postupným zaraďovaním ďalších častí. "Systém je potrebné dobudovať, pričom je potrebné zohľadniť skúsenosti z aplikačnej praxe i legislatívne zmeny," uvádza ÚV. "Modifikácia existujúceho právneho rámca je jednou zo základných podmienok dosiahnutia plnej funkčnosti a spustenia komplexnej prevádzky centrálneho informačného systému," dodal.

Centrálny informačný systém štátnej služby má riešiť samostatný zákon

18. 04. 2024 - Centrálny informačný systém štátnej služby (CISŠS) sa má komplexne dobudovať a upraviť na základe samostatného zákona. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili zákon o CISŠS, ktorým sa dopĺňa aj zákon o štátnej službe. Úrad vlády (ÚV) SR ako predkladateľ materiálu pripomenul, že v súčasnosti je spustená pilotná prevádzka časti CISŠS, pôvodne rátajúca s postupným zaraďovaním ďalších častí. "Systém je potrebné dobudovať, pričom je potrebné zohľadniť skúsenosti z aplikačnej praxe i legislatívne zmeny," uvádza ÚV. "Modifikácia existujúceho právneho rámca je jednou zo základných podmienok dosiahnutia plnej funkčnosti a spustenia komplexnej prevádzky centrálneho informačného systému," dodal.

Od tohto roka bude 13. dôchodok plnohodnotnou dôchodkovou dávkou

18. 04. 2024 - Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili. "Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila," uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

Ochrana hospodárskej súťaže sa upraví v súlade s nariadením DMA

18. 04. 2024 - Zákon o ochrane hospodárskej súťaže sa upraví v súlade s európskym nariadením o spravodlivých a súťažeschopných trhoch digitálneho sektora (Digital Markets Act, DMA). Návrh novely definitívne schválili vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR. Cieľom nariadenia je doplniť presadzovanie práva hospodárskej súťaže na digitálnych trhoch.

Poslanci vo štvrtok večer diskutovali o zmenách vo Fonde na podporu umenia

18. 04. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere štvrtkového rokovania venovali novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU), ktorá je v druhom čítaní. Šéf Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) vysvetľoval v pléne dôvody zmien, ktoré presadzuje cez pozmeňujúci návrh z výboru. Po novom by o poskytnutí peňazí mala rozhodovať rada fondu, nie jeho riaditeľ. Opozičný poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ) hovorí o politickom ovládnutí FPU.

Prezident

Prezidentka sa vo Varšave rozlúčila s poľským prezidentom Andrzejom Dudom

16.04.2024 - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v utorok 16. apríla 2024 v rámci série rozlúčkových zahraničných ciest Poľsko. Po rokovaní s prezidentom Andrzejom Dudom zôraznila, že za posledných päť rokov sa naše krajiny viac zblížili, nielen v rámci posilňovania vzájomných vzťahov, ale tiež pri hľadaní odpovedí na globálne výzvy, ktorým čelíme.

Prezidentka vymenovala a povýšila generálov ozbrojených síl

18.04.2024 - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 18. apríla 2024 vymenovala a povýšila generálov ozbrojených síl. Plukovníka Aurela Sabóa prezidentka vymenovala za brigádneho generála a brigádnych generálov Jaroslava Kráma a Juraja Štefanku povýšila do hodnosti generálmajora. Prezidentka v príhovore zdôraznila, že generáli svoje schopnosti zdokonaľovali na pôdach zahraničných škôl a inštitúcií, v štruktúrach Severoatlantickej aliancie, či v medzinárodných mierových misiách. K ich práci patria riadiace a manažérske schopnosti a tiež ochota odovzdávať svoje poznatky a skúsenosti ďalším generáciám. Podľa prezidentky patria nielen medzi špičkových ľudí Ozbrojených síl, ale zosobňujú ich previazanosť so spojeneckými vojskami Severoatlantickej aliancie. 

Deň narcisov: Prezidentka podporila zbierku Ligy proti rakovine

18.04.2024 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala vo štvrtok 18. apríla 2024 v Prezidentskom paláci zástupcov a dobrovoľníkov Ligy proti rakovine pri príležitosti Dňa narcisov. 

Žlté narcisy podľa prezidentky dodávajú nádej a pomáhajú všetkým, ktorí statočné bojujú s onkologickými ochoreniami. Prezidentka ocenila aj prácu tisícok dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, bez ktorých by sa zbierka nedala organizovať.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk