31.5.2017
ID: 3708upozornenie pre užívateľov

ÚS potvrdil zrušenie tzv.Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta M.Kováča

Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR dnes potvrdilo aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi.

"Predseda Okresného súdu Bratislava 3 deň nasledujúci po dni vydania nálezu Ústavného súdu SR v Zbierke zákonov SR opatrením v zmysle rozvrhu práce Okresný súd Bratislava 3 na tento rok pridelí vec náhodným výberom pomocou technických prostriedkov novému zákonnému sudcovi, nakoľko sudca, ktorý vo veci rozhodoval pred jej zrušením, už nie je činný na Okresnom súde Bratislava 3," uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak.

"ÚS SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na neverejnom zasadnutí pléna 31. mája 2017 rozhodol: Uznesenie NR SR č. 570 z 5. apríla 2017 o zrušení článku V a článku VI rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky z 3. marca 1998 o amnestii uverejneného pod číslom 55/1998 Z. z., rozhodnutia predsedu vlády Slovenskej republiky zo 7. júla 1998 o amnestii uverejneného pod číslom 214/1998 Z. z. a rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky v konaní o milosť pre obvineného zo dňa 12. decembra 1997 je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky," povedala hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.

K rozhodnutiu pripojili podľa jej slov odlišné stanoviská k výroku Milan Ľalík a Peter Brňák a odlišné stanoviská k odôvodneniu Ivetta Macejková, Ľudmila Gajdošíková a Lajos Mészáros.

Na otázku o úniku informácie z neverejného zasadnutia pléna pred vydaním oficiálneho stanoviska Ferencová uviedla, že poskytla oficiálnu informáciu a viac sa k ničomu nebude vyjadrovať.

Plénum v súčasnosti tvorí len desať z celkového počtu 13 sudcov z dôvodu nevymenovania chýbajúcich sudcov prezidentom SR Andrejom Kiskom. Tento stav podľa ÚS zvyšuje riziko, že plénum z procesných dôvodov nebude môcť rozhodnúť ani v prípadoch, ktoré majú spoločensky mimoriadne veľký význam, keďže pri hlasovaní o veci nebude dosiahnutá nadpolovičná väčšina.

Poslanci Národnej rady SR 5. apríla zrušili amnestie Vladimíra Mečiara z 3. marca a 7. júla 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Dosiahli to prijatím uznesenia, za ktoré hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu zmena Ústavy SR.

Zdroj: TASR, 31.5.2017

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk