11.5.2017
ID: 3691upozornenie pre užívateľov

ÚS SR posúdi ústavnosť zmrazenia platov ústavných činiteľov

Ústavnosť novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorá je účinná od začiatku tohto roka, posúdi Ústavný súd SR. Návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára v tomto smere ÚS prijal na ďalšie konanie. Nevyhovel však jeho návrhu na pozastavenie účinnosti ustanovení zákona.

Novela prijatá NR SR zmrazuje platy na úrovni roka 2011 u ústavných činiteľov ako sú prezident, poslanci, členovia vlády či predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Nevzťahuje sa na generálneho prokurátora, predsedníčku Súdnej rady SR, sudcov ÚS SR a ostatných sudcov.

Podľa Čižnára ekonomický rast v posledných rokoch a každoročné zvýšenie priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR neodôvodňujú prijatie takýchto úsporných opatrení, ktoré sa prijímajú v čase ekonomickej krízy. Pripomína, že plat poslanca NR SR je referenčnou veličinou na účely určenia platových pomerov ústavných činiteľov aj ďalších štátnych činiteľov.

"Namietam ústavnosť vyznačenej právnej úpravy vo vzťahu k všetkým ústavným činiteľom a štátnym zamestnancov, ktorí sú dotknutí predmetnou právnou úpravou. Takúto právnu úpravu považujem za neprípustný zásah do ústavne garantovaného princípu právneho štátu," uviedol Čižnár v návrhu.

Zdroj: TASR, 10.5.2017

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk