15.6.2017
ID: 3721upozornenie pre užívateľov

Ústavný súd SR zistil viacero porušení základných práv sťažovateľov

Ústavný súd (ÚS) SR zistil za obdobie rokov 2008 až 2016 viacero porušení základného práva sťažovateľov na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie. Týmto prípadom bude preto venovať zvýšenú pozornosť. TASR o tom informovala Jana Pľutová z tlačového a informačného odboru Kancelárie Ústavného súdu.

Súčasťou projektu predsedníčky ÚS Ivetty Macejkovej pod názvom Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky v konaní o sťažnostiach fyzických osôb a právnických osôb je podľa Pľutovej aj prehľad nálezov, v ktorých ÚS vyslovil porušenie základného práva sťažovateľov na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

"V priebehu monitorovaných rokov 2008 – 2016 bolo vydaných celkovo 691 nálezov Ústavného súdu vo vzťahu k porušeniu už uvedených práv. V súlade s cieľom projektu, ktorým je okrem iného efektívnejšia realizácia výkonu rozhodnutí - nálezov Ústavného súdu, je možné pozitívne zhodnotiť 626 právoplatne skončených konaní pred všeobecnými súdmi a inými orgánmi verejnej moci k 31. decembru 2016," viedla Pľutová.

Ako ďalej povedala, ÚS SR bude v tomto roku naďalej venovať zvýšenú pozornosť 65 nálezom, v ktorých bolo Ústavným súdom konštatované porušenie spomínaných práv a ktoré neboli do 31. decembra 2016 právoplatné skončené pred všeobecnými súdmi, prípadne pred inými orgánmi verejnej moci.

"ÚS SR svojou rozhodovacou činnosťou plní nezastupiteľnú úlohu ochrancu práv fyzických a právnických osôb, ktoré sa s dôverou v spravodlivé konanie obracajú na všeobecné súdy a iné orgány verejnej moci. V prípadoch, keď tieto orgány zlyhávajú, je povinnosťou Ústavného súdu hájiť záujmy jednotlivca garantované ústavou a medzinárodnými dohovormi. Zároveň je nevyhnutné súdy a iné orgány verejnej moci upozorňovať na porušenie ústavy alebo medzinárodných dohovorov, dodržiavanie ktorých by malo byť v demokratickom a právnom štáte samozrejmosťou," dodala Macejková.

Zdroj: TASR, 14.6.2017
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk