29.6.2015
ID: 2947upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Notári sa už v budúcnosti zrejme nebudú môcť vyhnúť disciplinárnemu potrestaniu, ak porušia pravidlá výkonu svojho povolania. Postarať sa o to má novela zákona o notároch a notárskej činnosti, ktorú poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

NÁRODNÁ RADA

Uchádzači o verejnú funkciu nebudú povinne zverejňovať osobné údaje
23. júna (TASR) - Uchádzači o verejnú funkciu, úspešní aj neúspešní, nebudú mať povinnosť zverejňovať svoje osobné údaje. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž nepodporili návrh novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám od Eriky Jurinovej, Igora Hraška a Miroslava Kadúca (všetci OĽaNO).

Ochrana ľudí pred zápachom a pokutovanie znečisťovateľov neprešlo
23. júna (TASR) - Zámer chrániť ľudí pred zápachom a pokutovať znečisťovateľov opozičným poslancom opäť neprešiel. Podobne ako vlani parlament aj dnes odmietol novelu zákona o ovzduší z dielne Mikuláša Hubu (nezaradený) a Jána Mičovského (OĽaNO). Poslanci v nej navrhovali chrániť občanov pred neprípustnou mierou obťažovania zápachom a dať možnosť skupine najmenej 20 obyvateľov obťažovaných zápachom obrátiť sa na obvodný úrad životného prostredia.

Ochrana subdodávateľov pri verejnom obstarávaní sa zvyšovať nebude
23. júna (TASR) - Možnosti uplatnenia sankcií voči dodávateľom, ktorí si riadne a včas vôbec alebo v podstatnom rozsahu nesplnili povinnosti voči subdodávateľom, sa rozširovať nebudú. Plénum Národnej rady SR dnes totiž nepodporilo návrh novely zákona o verejnom obstarávaní od Gábora Gála (Most-Híd).

Okruh údajov o správcoch reštrukturalizácií sa nerozšíri
23. júna (TASR) - Opoziční poslanci zo strany SaS Eugen Jurzyca a Jana Kiššová dnes neuspeli s návrhom, aby sa rozšíril okruh údajov o správcoch zapisovaných do zoznamu správcov reštrukturalizácií.

Poslanci odmietli kvóty na utečencov, chcú pomôcť na báze dobrovoľnosti
24. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes deklaratórne odmietli zavedenie povinných kvót, na základe ktorých sa majú podľa návrhu Európskej komisie prerozdeliť do štátov EÚ utečenci nachádzajúci sa v Taliansku a Grécku. Vyplýva to z uznesenia NR SR, ktoré dnes 125 hlasmi schválili členovia snemovne. Parlament zaviazal prezentovať tieto závery aj premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a členov vlády. Predseda vlády bude o téme hovoriť na summite európskych lídrov v Bruseli vo štvrtok a piatok (25. a 26.6.).

Právna istota pri úkonoch vykonávaných pred notárom sa má zvýšiť
25. júna (TASR) – Notári sa už v budúcnosti zrejme nebudú môcť vyhnúť disciplinárnemu potrestaniu, ak porušia pravidlá výkonu svojho povolania. Postarať sa o to má novela zákona o notároch a notárskej činnosti, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Ľudoví liečitelia budú môcť naďalej za svoju činnosť brať peniaze
25. júna (TASR) - Ľudovým liečiteľom, mastičkárom, bylinkárom či naprávačom, ktorí za svoju činnosť berú od ľudí peniaze, napokon väzenie hroziť nebude. Plénum NR SR dnes nepodporilo pozmeňujúci návrh k vládnej novele Trestného zákona, ktorý počítal s väzením až na osem rokov, ak si za svoju činnosť nechajú zaplatiť. Autorom návrhu bola Slovenská lekárska komora (SLK) a Ústavnoprávny výbor NR SR ho hlasmi poslancov Smeru-SD ho odporučil schváliť aj v pléne.

Oblasť ľudských práv sa presunie na ministerstvo spravodlivosti
25. júna (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti bude od septembra zodpovedať za generálnu kompetenciu tvorby a realizácie štátnej politiky v oblasti ľudských práv. Vyplýva to z novely kompetenčného zákona, ktorú dnes 79 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Verdikt o novom spôsobe voľby riaditeľov škôl poslanci opäť odložili
25. júna (TASR) - Definitívny verdikt parlamentu o novom spôsobe voľby riaditeľov verejných škôl sa zase odkladá. O novele školského zákona sa malo pôvodne hlasovať minulý týždeň, pre veľký počet predložených pozmeňujúcich návrhov sa to presunulo na dnes. Líder Mostu-Híd Béla Bugár však dnes požiadal o ďalší odklad na utorok (30.6.). Podľa jeho slov sa ešte rokuje o podpore niektorých zmien. Aj poslanci Mostu-Híd totiž navrhli viacero pozmeňujúcich návrhov.

Poslanci posilnili ochranu detí a tradičnej rodiny
26. júna (TASR) - Zlepšenie podmienok ochrany detí a zvýšenie významu stabilného prostredia rodiny tvorenej otcom a matkou. To sú hlavné ciele novely zákona o rodine, ktorú dnes 98 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Do právnej normy pribúda od januára uznanie spoločnosti, že pre všestranný a harmonický vývin dieťaťa je najvhodnejšie stabilné prostredie rodiny tvorenej otcom a matkou dieťaťa. Snahou novely tiež je, aby umiestňovanie detí do ústavnej starostlivosti bolo najkrajnejším riešením v oblasti rodinnej politiky.

Zákonný zákaz pre štát selektovať médiá neprešiel
26. júna (TASR) - Zákaz pre všetky orgány verejnej moci obmedzovať prístup jednotlivým médiám k informáciám sa zavádzať nebude. Plénum NR SR dnes nepodporilo návrh novely tlačového zákona, ktorý predložil predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan. Reagoval tak na informačné embargo zo strany vlády voči Denníku N.

Zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov je v druhom čítaní
26. júna (TASR) - Zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov je v druhom čítaní. Poslanci ho tam posunuli dnes. Právna norma má zaviesť nové druhy štátnej služby. A to stálu štátnu službu a krátkodobú štátnu službu. Zmeny by sa mali prejaviť aj v platoch vojakov.

Poslanci odobrili pristúpenie k zákazu používania kazetovej munície
26. júna (TASR) - Slovenská republika by mala pristúpiť k medzinárodnému Dohovoru, ktorý zakazuje používanie kazetovej munície. Poslanci NR SR dnes tento krok odobrili 128 hlasmi, posledné slovo bude mať ešte prezident SR Andrej Kiska. Pre Slovensko by tak od 1. januára budúceho roka boli záväzné jednotlivé články Dohovoru, ktoré napríklad hovoria o zákaze používania kazetovej munície, ako aj jej vyvíjaní, vyrábaní, skladovaní či prevedení na iných.


PREZIDENT

Vydávanie elektronických preukazov poistenca sa posunie
26. júna (TASR) - Elektronické preukazy poistenca sa začnú vydávať neskôr, ako sa plánovalo. Pôvodne sa tak malo stať od septembra tohto roku, termín sa však posúva na jún 2016. Prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok (25.6.) podpísal novelu zákona o omamných látkach, cez ktorú poslanci posunuli aj vydávanie elektronických preukazov.


Pozn.:

Parlamenty SR a ČR odmietajú kvóty na migrantov
22. júna (TASR) – Vedenia parlamentov Česka a Slovenska sa dnes na spoločnom zasadnutí v Třešti (okres Jihlava) zhodli na tom, že zásadne odmietajú riešenie problémov migrantov v Európskej únii v podobe povinných kvót navrhovaných Európskou komisiou. Česko a Slovensko pomáhali, pomáhajú a budú pomáhať riešiť krízu s migrantmi na základe dobrovoľnosti, zdôraznili.

MZ SR: Platy zdravotníkov v štátnych nemocniciach má upraviť nový zákon
23. júna (TASR) - Platy zdravotníkov v štátnych nemocniciach by mal od januára budúceho roka upraviť nový zákon. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR dnes po mesiacoch príprav na rokovaní odvetvovej tripartity oznámilo, že na budúci týždeň predloží do legislatívneho procesu zákon o spoločnom odmeňovaní všetkých zdravotníckych pracovníkov. Ten chcelo pôvodne dotiahnuť už vlani.

Maďarsko dočasne pozastavilo platnosť Dublinskej dohody o migrantoch
23. júna (TASR) - Maďarsko jednostranne dočasne pozastavilo platnosť úpravy Európskej únie známej pod označením Dublinská dohoda alebo Dublin III., čo v praxi znamená, že krajina neprijme viac na svoje územie ani utečencov, ktorí sa cez jej územie dostali do iných štátov únie.

ÚS: Dvaja odmietnutí kandidáti na ústavných sudcov vzali sťažnosti späť
23. júna (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR dnes zastavil konanie vo veci sťažnosti dvoch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých vlani odmietol do funkcie vymenovať prezident SR Andrej Kiska. Odmietnutí kandidáti Ján Bernát a Imrich Volkai v uplynulých dňoch vzali svoje sťažnosti späť. Na dnešnom pojednávaní to oznámila predsedníčka II. senátu ÚS Ľudmila Gajdošíková.

MS SR je prvým ministerstvom s prestížnym titulom hodnotenia kvality
26. júna (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky (MS SR) získalo ako prvé slovenské ministerstvo prestížny titul „Efektívny používateľ modelu CAF“. Titul, ktorý je všeobecne uznávaný v celej Európe, zaraďuje MS SR medzi európske organizácie verejnej správy s aktívnym prístupom k hodnoteniu kvality.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk