5.10.2015
ID: 3046upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident SR Andrej Kiska ani na druhýkrát nepodpísal novelu zákona o verejnom obstarávaní. Informovala o tom kancelária hlavy štátu. Poslanci Národnej rady (NR) SR na začiatku aktuálnej schôdze prelomili jeho predchádzajúce veto bez zohľadnenia pripomienok k právnej norme. Novela tak platí aj bez podpisu prezidenta v podobe, ako bola schválená.

VLÁDA

Na rozhodnutie o relokácii žiadateľov o azyl podá SR žalobu 
30. septembra (TASR) - Slovensko napadne na Súdnom dvore v Luxemburgu rozhodnutie Rady Európskej únie o prerozdelení 120.000 utečencov medzi členské štáty únie. Na jej podanie bude mať čas takmer tri mesiace od jeho zverejnenia vo vestníku EÚ. Zverejnené bolo vo štvrtok 24. septembra. Vláda sa dnes na výjazdovom rokovaní v Nitre zaoberala podaním žaloby podľa článku 263 Zmluvy o fungovaní únie.

Pre Nitriansky kraj odsúhlasila takmer osem miliónov eur
30. septembra (TASR) - Vláda dnes na výjazdovom rokovaní v Nitre vyčlenila takmer osem miliónov eur pre Nitriansky kraj.

Premiér spolu s dvomi ministrami navštívi na budúci týždeň Kubu
30. septembra (TASR) - Premiér Robert Fico bude od 7. do 10. októbra na oficiálnej návšteve Kuby. Do Havany pricestuje na základe pozvania kubánskej vlády. V ére samostatnej SR pôjde vôbec o prvú návštevu na tejto úrovni v slovensko-kubánskych vzťahoch. Návrh na jej uskutočnenie dnes schválila vláda na svojom výjazdovom zasadnutí v Nitre.

PREMIÉR: Vláda na podanie žaloby nepotrebuje mandát Národnej rady SR
30. septembra (TASR) - Vláda nepotrebuje mandát Národnej rady SR na podanie žaloby súvisiace s rozhodnutím Rady Európskej únie o prerozdelení 120.000 utečencov. Vyhlásil to po výjazdovom rokovaní exekutívy v Nitre premiér Robert Fico (Smer-SD). Kabinet sa dnes nezaoberal obsahom žaloby, iba uložil úlohu na jej vypracovanie.


NÁRODNÁ RADA

Nový zákon má zefektívniť a zrýchliť verejné obstarávania
29. septembra (TASR) - Zefektívnenie a urýchlenie verejného obstarávania prostredníctvom povinnej elektronizácie, väčšia flexibilita, zníženie administratívnej záťaže či uľahčenie prístupu malým a stredným podnikom na trh. To sú hlavné ciele nového zákona o verejnom obstarávaní, ktorý do slovenského právneho poriadku preberá viaceré nové európske smernice z tejto oblasti. Právnu normu, ktorá nahrádza tú doterajšiu z roku 2006, dnes poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Účinná má byť od apríla budúceho roka.

Možnosť pre ÚS SR posielať verdikty elektronicky je v druhom čítaní
29. septembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR by mal dostať možnosť doručovať rozhodnutia, predvolania či iné písomnosti doručované do vlastných rúk aj elektronicky, ak o to účastník konania požiada. V novele zákona o organizácii ÚS SR to navrhujú poslanci vládneho Smeru-SD Jana Laššáková, Róbert Madej, Otto Brixi, Boris Susko, Anton Martvoň, Viera Kučerová a Anna Vitteková. Právnu normu dnes plénum posunulo do druhého čítania.

Zákaz schvaľovať nepriame novely zákonov plénum podporuje
29. septembra (TASR) - Legislatívna prax, keď poslanci cez zmenu zákona novelizujú aj iné nesúvisiace právne normy, čiže využívajú tzv. nepriamu novelizáciu, by už mala byť minulosťou. Novelu rokovacieho poriadku Národnej rady SR, ktorá takýto postup zakazuje, dnes posunuli poslanci parlamentu do druhého čítania.

Spotrebitelia majú byť viac chránení v súdnych konaniach
29. septembra (TASR) - Zvýšenie ochrany spotrebiteľov v súdnych konaniach pred všeobecnými súdmi a boj proti úžere. To je hlavným cieľom novely Občianskeho súdneho poriadku, ktorú dnes parlament poslal do druhého čítania. Na rokovanie ju predložili poslanci vládnej strany Smer-SD.

Zmeny v dovolenkách starostov sú v druhom čítaní
29. septembra (TASR) - Starostovia na Slovensku by mali mať nárok na priznanie dovolenky podľa Zákonníka práce v rozsahu, ako majú zamestnanci obce. V novele zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest to navrhujú poslanci NR SR Ľubomír Petrák a Igor Choma (obaja Smer-SD). Petrák je starostom Hurbanovej Vsi, Choma primátorom Žiliny. Právnu normou dnes parlament posunul do druhého čítania.

Etický kódex má zakázať poslancom prijímať dary aj urážať konkurenciu
29. septembra (TASR) - Správať sa slušne, rešpektovať dobré mravy, neprijímať dary z titulu funkcie či zdržať sa prejavov, ktoré narúšajú osobnú dôstojnosť iných poslancov. Aj tieto zásady sú v návrhu Etického kódexu poslanca Národnej rady SR, ktorý je súčasťou novely rokovacieho poriadku NR SR. Tú dnes poslanci posunuli do druhého čítania. Za porušenie Etického kódexu má hroziť poslancovi pokuta do výšky 500 eur a o jej uložení musí rozhodnúť Mandátový a imunitný výbor NR SR.

Poslanci podporujú, aby stranám pri nejasnostiach radila štátna komisia
29. septembra (TASR) - Politické strany a kandidáti by mali mať možnosť v prípade nejasností svojho konania vo vzťahu k zákonu o podmienkach výkonu volebného práva obrátiť sa na štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán a požiadať ju o stanovisko. Takúto možnosť navrhuje novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorá je v druhom čítaní.

Zastavenie konania voči poslancovi pri nedostatku hlasov je v 2. čítaní
29. septembra (TASR) - Disciplinárne konanie voči poslancovi Národnej rady SR sa má automaticky zastaviť zo zákona, ak Mandátový a imunitný výbor NR SR nedokáže nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných poslancov schváliť trest ani zastavenie konania. S novým postupom počíta návrh novely rokovacieho poriadku od Petra Pellegriniho, Miroslava Číža a Jany Laššákovej (všetci Smer-SD), ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Poplatok za rozvoj z dielne poslancov Smeru prešiel do druhého čítania
29. septembra (TASR) – Možnosť pre obce a mestá zaviesť poplatok za výstavbu na svojom území je bližšie k uvedeniu do praxe. Zákon o miestnom poplatku za rozvoj, ktorý predložili poslanci Národnej rady SR za vládny Smer-SD Igor Choma a Richard Raši, dnes totiž parlament posunul do druhého čítania. Výhrady k nemu má Inštitút urbánneho rozvoja.

Poslanci odobrili dohovor o ochrane detí pred sexuálnym vykorisťovaním
29. septembra (TASR) - Predchádzanie sexuálnemu vykorisťovaniu a sexuálnemu zneužívaniu detí a boj proti nemu, ochrana práv takýchto detských obetí a podporovanie vnútroštátnej a medzinárodnej spolupráce proti sexuálnemu vykorisťovaniu a zneužívaniu detí. To je účel medzinárodného Dohovoru Rady Európy o ochrane detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, ktorý dnes 130 hlasmi odobrili poslanci NR SR. Posledným krokom bude jeho ratifikácia prezidentom SR.

Novelu, ktorá má 6. október stanoviť za pamätný deň, plénum podporuje
29. septembra (TASR) - Ustanoviť 6. október ako pamätný deň s názvom Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie. To je cieľ návrhu novely zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Autorom návrhu je poslanec Viliam Jasaň (Smer-SD).

Plénum podporuje posilnený dohľad nad informačno-technickými prostriedkami
29. septembra (TASR) – Parlament by mal mať posilnený externý dohľad nad používaním informačno-technických prostriedkov (ITP), a to cez komisiu. Nové pravidlá prináša návrh zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím ITP, ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Ministerstvo školstva pre zber citlivých údajov plánuje zmeniť zákon
30. septembra (TASR) - Minister školstva Juraj Draxler má poslancom školského výboru do konca novembra priniesť informáciu o tom, ako dopadol zber citlivých informácií o žiakoch a rodičoch a na čo sa vyzbierané údaje použijú. Rozhodol o tom školský výbor na utorkovom večernom rokovaní (29.9.).

Model policajnej inšpekcie treba zmeniť
30. septembra (TASR) – Policajná inšpekcia pôsobí legálne, v jej fungovaní sú však potrebné zmeny. K takémuto záveru dospeli trestní sudcovia Najvyššieho súdu, ktorí sa v utorok (29.9.) zišli v rámci mimoriadneho kolégia.

Výber policajných šéfov cez výberové konanie je v druhom čítaní
30. septembra (TASR) - Vrcholové funkcie na ministerstve vnútra a v Policajnom zbore (PZ) sa majú po novom obsadzovať prostredníctvom výberového konania. Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnej službe, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Ministerstvo vnútra si od tohto kroku sľubuje zvýšenie transparentnosti.

Plénum podporuje, aby sa pokuty za závažné prekročenie rýchlosti zvýšili
30. septembra (TASR) - Zmeny v tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, úprava pokút za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti, povinné prilby pre deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojenom tyčou s vodiacim bicyklom, či zmena podmienok odhlásenia vozidla. Tieto novinky prinesie novela zákona o cestnej premávke, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Tá upravuje aj zákon o priestupkoch.

Nezákonne vyvezené kultúrne bohatstvo sa má vrátiť späť na Slovensko
30. septembra (TASR) - Zabezpečiť navrátenie všetkých predmetov kultúrnej hodnoty na územie štátu, z ktorého boli nezákonne vyvezené, či už sú súčasťou verejných alebo iných zbierok. To je cieľ zákona o archívoch a registratúrach, ktorý dnes poslanci NR SR schválili 128 hlasmi s účinnosťou od novembra.

P. Hrušovský neuspel, zákon o lobingu v pléne opäť neprešiel
30. septembra (TASR) - Slovenská legislatíva sa o zákon o lobingu rozširovať nebude. Poslanci NR SR dnes totiž nepodporili návrh Pavla Hrušovského (KDH) na schválenie takejto právnej normy, ktorá mala dať lobingu jasné pravidlá. KDH s podobnou iniciatívou neuspelo ani v rokoch 2014 a 2013.

Herne sa budú môcť aj naďalej prevádzkovať pri školách
30. septembra (TASR) - Herne sa budú môcť aj naďalej prevádzkovať v blízkosti škôl. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o hazardných hrách, ktorou chcelo KDH zakázať prevádzkovanie herní pri školách. Zároveň chceli dať obciam možnosť regulovať prevádzkovanie herní z vlastnej iniciatívy.

KDH neuspelo s pokusom obmedziť politické nominácie do knižníc
30. septembra (TASR) - Politické nominácie na riadiace funkcie v slovenských knižniciach sa neobmedzia. Poslanci dnes totiž odmietli novelu zákona o knižniciach z dielne KDH.

Poslanci odobrili vznik Slovenskej asociácie horských sprievodcov
30. septembra (TASR) - Presadzovať a chrániť práva a záujmy svojich členov, ochraňovať ich stavovskú česť a podieľať sa na zvyšovaní ich odbornej úrovne je cieľom Slovenskej asociácie horských sprievodcov. Jej vznik dnes odobrili poslanci Národnej rady SR schválením pozmeňujúceho návrhu k vládnej novele zákona o Horskej záchrannej službe. Jeho autormi sú poslanci za Smer-SD Peter Šuca, Jaroslav Baška a Rastislav Čepák.

Deti do 15 rokov budú povinne nosiť na zjazdovkách prilbu
30. septembra (TASR) - Lyžiari a snoubordisti mladší ako 15 rokov budú na zjazdovke od 15. novembra povinne nosiť ochrannú prilbu. Zároveň budú musieť na svahoch mať reflexné prvky. Túto povinnosť zavádza novela zákona o Horskej záchrannej službe (HZS), ktorú dnes 82 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Nosenie prilby má prispieť k zníženiu úrazovosti a zvýšeniu bezpečnosti na lyžiarskych tratiach.

Majetkové priznania by mali byť podrobnejšie, priznávať sa majú aj dary
30. septembra (TASR) - Majetkové priznania verejných funkcionárov by mali byť podrobnejšie ako doteraz a podávať by ich mali všetci činitelia volení parlamentom. Okrem iného by mali priznávať aj požičané veci a dary nad 4000 eur. Zmeny má priniesť novela ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov (o konflikte záujmov), ktorú dnes poslanci posunuli do druhého čítania.

Eurovýbor žiada opätovné preskúmanie verdiktu o povinných kvótach
1. októbra (TASR) - Návrh Európskej komisie zaviesť povinné kvóty by sa mal opätovne preskúmať. Myslí si to parlamentný výbor pre európske záležitosti, ktorý preto na svojom zasadnutí prijal námietku.

I. Uhliarik neuspel, sprísnenie reklamy na tabak neprešlo
1. októbra (TASR) - Riziko zneužitia informácie o konkrétnom tabakovom výrobku na reklamné účely sa nezníži. Poslanci Národnej rady SR dnes neposunuli do druhého čítania novelu zákona o reklame, ktorá tomu mala zabrániť. Predkladal ju exminister zdravotníctva a poslanec za KDH Ivan Uhliarik.

Ústavnoprávny výbor sa pozrie na podmienky zvolania grémia
1. októbra (TASR) - Ústavnoprávny výbor NR SR sa pozrie na podmienky zvolávania poslaneckého grémia. Oznámil to dnes predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Výbor má vysvetliť, čo znamená pojem "bezodkladne", ako aj poskytnúť stanovisko, či od požiadavky až do zvolania grémia, ako aj počas jeho rokovania, má byť prerušené zasadnutie pléna.

Bilbordy budú môcť naďalej brániť vo výhľade na národné kultúrne pamiatky
1. októbra (TASR) – Bilbordy budú môcť naďalej brániť vo výhľade na národné kultúrne pamiatky a parky. Z križovatiek a miest totiž nezmiznú, keďže parlament dnes odmietol novelu zákona o cestných komunikáciách.

Odmeny pre notárov pri dedičských konaniach sa znižovať nebudú
1. októbra (TASR) - Odmeny notárov pri dedičských konaniach sa znižovať nebudú. Poslanci Národnej rady SR dnes nepodporili návrh novely Notárskeho poriadku, ktorú predkladal opozičný poslanec Alojz Hlina (KDH).

Na železničných staniciach nebudú dvojjazyčné tabule
1. októbra (TASR) - Na železničných staniciach a zastávkach sa nebudú nachádzať dvojjazyčné tabule. Plénum parlamentu dnes odmietlo novelu zákona o dráhach, cez ktorú sa to pokúšala presadiť opozičná strana Most-Híd.

Hodnotenie práce sudcov ministerstvo spravodlivosti nebude zverejňovať
1. októbra (TASR) - Hodnotenie práce slovenských sudcov nebude prístupné verejnosti. Poslanci Národnej rady SR dnes túto možnosť nepodporili v návrhu novely zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú predkladala podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská.

Financovanie menšinových kultúr sa možno zmení, návrh Mostu je v 2.čítaní
1. októbra (TASR) - Financovanie menšinových kultúr sa zrejme zmení. Parlament dnes totiž posunul do druhého čítania návrh zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín z dielne Mostu-Híd.

Dôchodcovia a invalidi nebudú oslobodení od čistenia chodníkov pred domom
1. októbra (TASR) - Dôchodcovia, invalidi či ťažko zdravotne postihnutí nebudú oslobodení od povinnosti čistiť chodníky pred svojím domom od snehu alebo ľadu. Poslanci Národnej rady SR dnes odmietli novelu zákona o cestnej premávke, ktorá im to mala umožniť.

Vyplácať zlaté padáky vo firmách s účasťou štátu bude naďalej možné
1. októbra (TASR) - Zlaté padáky bude možné naďalej vyplácať. Nezmení sa ani spôsob vyberania zástupcov štátu vo firmách s kvalifikovanou majetkovou účasťou SR. Poslanci Národnej rady SR dnes nepodporili návrh zákona z dielne poslancov OĽaNO, ktorý to mal zmeniť.

Advokátskym koncipientom sa prax neskráti
1. októbra (TASR) - Advokátski koncipienti nebudú mať skrátenú dĺžku praxe z piatich rokov na tri. Poslanci v parlamente dnes nepodporili návrh novely zákona o advokácii, ktorá im mala zjednodušiť prístup k slobodnému povolaniu advokáta. Návrh predkladal podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslav Kadúc (OĽaNO). Kadúc chcel, aby bolo možné do praxe advokátskeho koncipienta započítať aj prax vyššieho súdneho úradníka či inú právnu prax.

Poslanci neobmedzili prácu vo verejnej správe do 63. roku života
1. októbra (TASR) - Práca vo verejnej správe nebude obmedzená do 63. roku života. Plénum parlamentu dnes nepodporilo novelu zákona o štátnej službe z dielne OĽaNO, ktorá to presadzovala.

M. R. Štefánik nedostane štátny sviatok, Ľ. Kaník s P. Osuským neuspeli
2. októbra (TASR) - Pamätný deň vzniku Československej republiky (28.10.) sa nezmení na štátny sviatok na počesť Milana Rastislava Štefánika. Parlament totiž odmietol novelu zákona o štátnych sviatkoch z dielne opozičných poslancov Národnej rady SR Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) a Petra Osuského (SaS).

Rozdeľovanie obcí nedostane nové pravidlá
2. októbra (TASR) - Rozdeľovanie obcí nedostane nové pravidlá. Národná rada SR totiž neschválila úpravu podmienok na odčlenenie konkrétnej časti obce z dielne poslanca za OĽaNO Martina Fecka.

D. Lipšic neuspel s návrhmi na pomoc ľuďom so ZŤP
2. októbra (TASR) - Osobný asistent naďalej nebude môcť sprevádzať dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím (ZŤP) aj v škole počas vyučovania. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorou chcel Daniel Lipšic (nezaradený) upraviť aj školský zákon.

Plénum odmietlo trestnú zodpovednosť firiem z dielne D.Lipšica a I.Matoviča
2. októbra (TASR) - Poslanci Daniel Lipšic (nezaradený) a Igor Matovič (OĽaNO) neuspeli so svojím návrhom zaviesť trestnú zodpovednosť právnických osôb. Parlament dnes ich návrh zákona odmietol. Trestanie firiem za spáchanie trestných činov rieši aj vládny návrh, ktorý snemovňa nedávno posunula do druhého čítania.


PREZIDENT

Nepodpísal novelu o verejnom obstarávaní, norma aj tak platí
30. septembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska ani na druhýkrát nepodpísal novelu zákona o verejnom obstarávaní. Informovala o tom dnes kancelária hlavy štátu. Poslanci Národnej rady (NR) SR na začiatku aktuálnej schôdze prelomili jeho predchádzajúce veto bez zohľadnenia pripomienok k právnej norme. Novela tak platí aj bez podpisu prezidenta v podobe, ako bola schválená.


Pozn.:

SÚDNA RADA: Posúdi možnosť disciplinárneho stíhania Š. Harabina
28. septembra (TASR) – Súdna rada sa bude zaoberať otázkou možného vyvodenia disciplinárnej zodpovednosti voči bývalému predsedovi Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi. Jej členovia sa na tom dohodli na dnešnom zasadnutí.

SÚDNA RADA SR: Z 19 kandidátov na sudcov neprešiel preverovaním jeden
28. septembra (TASR) – Práca Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý preveruje kandidátov na sudcov, priniesla prvé výsledky. Súdna rada SR na dnešnom neverejnom zasadnutí na základe jeho podkladov schválila z 19 ašpirantov na post sudcu iba 17. Informovala o tom predsedníčka rady Jana Bajánková. Uviedla, že iba 17 kandidátov splnilo predpoklady na sudcovskú spôsobilosť. Ohľadne jedného rada prerušila konanie a NBÚ požiada o doplnenie údajov. Zvyšný kandidát predpoklady na sudcovskú spôsobilosť nesplnil.

KOZ SR sa zatiaľ nedohodla na zvýšení platov štátnych zamestnancov
28. septembra (TASR) - Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR sa dnes so zástupcami vlády nedohodla na výške platov zamestnancov vo verejnej správe a v štátnej službe v budúcom roku.

NKÚ si posvieti na spoločensky závažné podozrenia
28. septembra (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) sa rozhodol reagovať na spoločensky závažné podozrenia. Spustil prípravu na kontroly, ktoré vykonajú kontrolóri príslušných expozitúr. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

J. DUBOVCOVÁ: Zásah polície v Medveďove nemožno považovať za primeraný
28. septembra (TASR) – Až do momentu, keď boli použité putá voči cudzincom, bol zásah dôvodný, hoci neprofesionálny. Následné použitie pút, osobná prehliadka a prehliadka ubytovacích priestorov predstavuje neoprávnený zásah do práva na nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia a tiež práva na ľudskú dôstojnosť. Uviedol to na dnešnom brífingu právny expert Kancelárie verejného ochrancu práv Juraj Jando pri hodnotení zásahu polície v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove dňa 3. septembra tohto roka.

SÚDNA RADA: Hranica pre zánik funkcie by mala byť jednotná pre všetkých sudcov
29. septembra (TASR) – Súdna rada víta iniciatívu prezidenta SR Andreja Kisku na zmenu ústavy ohľadom automatického zániku funkcie sudcu dovŕšením stanoveného veku. Jej členovia sa na tom uzniesli na pondelkovom (28.9.) zasadnutí.

NS SR: Trestných sudcov povedie Libor Duľa
29. septembra (TASR) – Štefana Harabina nahradí v čele trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu Libor Duľa. Rozhodli o tom členovia kolégia v dnešných voľbách.

NS SR: Policajná inšpekcia je zákonná
29. septembra (TASR) – Inšpekcia ministerstva vnútra môže naďalej stíhať policajtov bez obáv, že jej kauzy zmetie zo stola súd. Trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu dnes potvrdilo jej legálnu pôsobnosť. Trestní sudcovia na mimoriadnom zasadnutí zvolanom predsedníčkou Najvyššieho súdu (NS) SR Danielovou Švecovou riešili situáciu, že na zákonnosť policajnej inšpekcie existujú na ich súde dva rôzne názory. Podarilo sa im prijať právoplatné stanovisko.

RE: Za sudkyňu Európskeho súdu pre ľudské práva zvolili Alenu Poláčkovú
29. septembra (TASR) - Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) dnes oznámilo, že zvolilo Alenu Poláčkovú za sudkyňu na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v mene Slovenskej republiky.

ÚS by mal o návrhu prezidenta SR na výklad ústavy rozhodovať v novembri
30. septembra (TASR) – Predpokladaným termínom rozhodovania o návrhu prezidenta SR Andreja Kisku na výklad ústavy v súvislosti s jeho právomocou vymenovať sudcov Ústavného súdu je prvá polovica mesiaca november. Informoval o tom dnes Ústavný súd (ÚS) SR.

MS SR: Probační a mediační úradníci prešli na krajské súdy, dôvodom je ESMO
1. októbra (TASR) – Zavedenie Elektronického systému monitoringu osôb (ESMO) na súdy si vyžiadalo organizačnú zmenu. Všetci probační a mediační úradníci sú oddnes štátnymi zamestnancami krajských súdov. Postarala sa o to vyhláška ministerstva spravodlivosti.

MV SR spustilo služby elektronickej matriky
1. októbra (TASR) – Matrika už nemá iba podobu hrubých rukou písaných kníh. Od dnešného dňa oficiálne existuje i v elektronickej podobe. Do platnosti vstúpila novela zákona o matrikách, vďaka ktorej je možné úkony týkajúce sa matriky vykonávať už aj pomocou elektronickej komunikácie.

Sudcovia Harabin,Dohňanský,Šimonová čelia návrhu na disciplinárne konanie
2. októbra (TASR) – Predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová podala vo štvrtok 1. októbra návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudcom a bývalým členom senátu trestnoprávneho kolégia NS SR Štefanovi Harabinovi, Viliamovi Dohňanskému a Gabriele Šimonovej. Podľa predsedníčky sa totiž všetci traja sudcovia dopustili závažného disciplinárneho previnenia. Na dnešnom brífingu o tom informoval hovorca súdu Boris Urbančík.

ÚS: S námietkami predpojatosti voči dvom sudcom prezident SR neuspel
2. októbra (TASR) – O sťažnosti Gabriely Šimonovej v súvislosti s postupom prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý ju vlani odvolal z postu členky Súdnej rady SR, bude rozhodovať I. senát Ústavného súdu (ÚS) SR v pôvodnom zložení. S námietkou predpojatosti voči dvom členom tohto senátu – Petrovi Brňákovi a Milanovi Ľalíkovi prezident Kiska neuspel.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk