29.8.2014
ID: 2458

Odstránenie transpozičného deficitu

Do polovice tohto roka neprebralo Slovensko do svojho vnútroštátneho právneho systému. Vláda prijala opatrenia na odstránenie nedostatkov.

Na existenciu nesplnených povinností upozornil vedúci Úradu vlády SR. Najviac bude musieť doháňať ministerstvo hospodárstva, ktoré mešká s transpozíciou smernice Rady o energetickej efektívnosti, smernice Rady, ktorá upravuje smernicu o energetickej efektívnosti z dôvodu pristúpenia Chorvátska do EÚ a smernice Európskej komisie meniacej smernicu, ktorá určuje zoznam výrobkov obranného priemyslu.
     
V prvých dvoch prípadoch transpozičný deficit odstraňuje návrh zákona o energetickej efektívnosti, ktorý schválila vláda na svojom zasadnutí (20.8.). V zvyšnom prípade príslušný výnos ministerstva, ktorým sa vydáva zoznam výrobkov obranného priemyslu, prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním.
     
Zaostáva aj ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, ktoré zatiaľ iba čiastočne transponovalo Smernicu Európskeho parlamentu a Rady dopĺňajúcu smernicu o minimálnej úrovni prípravy námorníkov. Potrebné je ešte prijať výnos, ktorý ustanoví podrobnosti o získaní odbornej spôsobilosti člena lodnej posádky. Legislatívny proces sa ešte nezačal.
     
Ministerstvo spravodlivosti neprevzalo včas smernicu Európskeho parlamentu a Rady o práve na informácie v trestnom konaní. Novely Trestného zákona a Trestného poriadku riešiace časť tejto problematiky už prešli medzirezortným pripomienkovým konaním. Potrebné bude upraviť aj zákon o európskom zatýkacom rozkaze - tu legislatívny proces ešte nezačal. Transpozičná lehota uplynula 2. júna 2014.
     
Ministerstvo životného prostredia v termíne do 14. februára 2014 neprebralo smernicu Európskeho parlamentu a Rady o odpade z elektrických a elektronických zariadení. Legislatívny proces ohľadom nového zákona o odpadoch, ktorý rieši aj túto problematiku, rezort v auguste prerušil. Návrh zákona bol predložený na vnútrokomunitárne pripomienkové konanie.
     
V prípade piatich smerníc začala Európska komisia voči Slovenskej republike už aj konanie pre neplnenie zmluvných povinností, keď nám zaslala formálne oznámenie. „Tam, kde sa legislatívny proces ešte nezačal, je potrebné urýchlene konať a predložiť návrhy právnych predpisov ihneď na rokovanie vlády,“ konštatuje v materiáli vedúci Úradu vlády SR.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk