5.8.2014
ID: 2348

Tretia zbraňová amnestia by mala platiť od 1. decembra

Minister vnútra SR Robert Kaliňák v piatok 1. augusta 2014 avizoval v poradí tretiu zbraňovú amnestiu. Návrh príslušnej novely zákona č. 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Amnestia by mala platiť od 1. decembra 2014 do 30. mája 2015. Po úspešných dvoch amnestiách v rokoch 2005 a 2009, kedy občania odovzdali takmer osemtisíc nelegálne držaných zbraní, minister vnútra očakáva, že by sa toto číslo mohlo zaokrúhliť na desaťtisíc.

Tretia zbraňová amnestia bude trvať šesť mesiacov a rovnako ako v predchádzajúcich dvoch budú môcť občania beztrestne odovzdať svoje nelegálne držané zbrane na policajných oddeleniach. Zbrane budú podrobené balistickému skúmaniu a v zákonom stanovenej lehote budú mať možnosť si túto zbraň zlegalizovať. Ak tak neurobia, zbraň prepadne v prospech štátu. V predchádzajúcich dvoch kolách zbraňovej amnestie tak prepadlo v prospech štátu z celkového počtu 7830 odovzdaných zbraní 631 z nich. Pričom 323 z týchto zbraní patrilo do kategórie zakázaných zbraní, teda zbraní samočinných, podomácky vyrobených, vojenských zbraní alebo zbraní s tlmičom.

Ako minister vnútra Robert Kaliňák zdôraznil,  práve zbraňové amnestie pomohli  o polovicu znížiť kriminalitu páchanú so strelnou zbraňou. Konkrétne zo 440 takýchto skutkov v roku 2004 na 214 v roku 2013.

Pri treťom kole zbraňovej amnestie sa bude ministerstvo vnútra zaoberať aj balistickým registrom.  Register  -  zjednodušene nazývaný aj strelecká DNA - bude v budúcnosti nápomocný pri dokazovaní a objasňovaní trestných činov.


Zdroj: Ministerstvo vnútra SR


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk