7.8.2023
ID: 5822

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo financií Slovenskej republiky (MF SR) predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o takzvanej dorovnávacej dani. Zámerom je zabezpečiť minimálne zdanenie príjmov podnikateľov nachádzajúcich sa na Slovensku, ktorí sú členmi nadnárodnej skupiny podnikov alebo veľkej vnútroštátnej skupiny, dorovnaním ich dane na výšku 15 %. Ide o transpozíciu európskej smernice a zároveň implementáciu tzv. Piliera 2 iniciatívy OECD k reforme medzinárodného zdaňovania.

Tragická smrť bývalého štátneho tajomníka Dušana Veliča nás hlboko zasiahla
31.07.2023 - S hlbokým zármutkom sme pred chvíľou prijali správu, že dnes pri dopravnej nehode v Bratislave tragicky zahynul bývalý štátny tajomník pre regionálny rozvoj, profesor Dušan Velič. Dušana Veliča sme si vážili ako kolegu a človeka pre jeho odbornosť a zanietenosť. Po vyše dvojročnej misii vo funkcii štátneho tajomníka nášho ministerstva zanechal za sebou kus práce v presadzovaní nových a férových pravidiel regionálneho rozvoja. Bol to výborný kolega, priateľ, odborník, profesionál, ktorý si svojím ľudským prístupom vedel získať srdcia a vždy hľadal cesty, ako povzbudiť a prispieť k vyriešeniu aj tých najzložitejších problémov.

Bilancia štátneho rozpočtu k 31.7.2023
01.08.2023 - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu júla 2023 schodok vo výške 3 114,1 mil. eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli príjmy štátneho rozpočtu vyššie o 1 636,3 mil. eur (+15,7 %). Výdavky štátneho rozpočtu boli pri medziročnom porovnaní tiež vyššie, a to o 3 461,0 mil. eur (+29,6 %). Uvedené znamenalo medziročné zhoršenie hospodárenia štátneho rozpočtu o 1 824,7 mil. eur (+141,5 %).

Fakultná nemocnica Nitra bude mať nového riaditeľa
01.08.2023 - Na základe rozhodnutia ministra zdravotníctva SR dochádza k zmene vo vedení Fakultnej nemocnice Nitra. Od 2. augusta 2023 sa novým riaditeľom nitrianskej nemocnice stane Michal Fajin. Šéf rezortu zdravotníctva rozhodol o vymenovaní Michala Fajina na základe jeho predchádzajúcich manažérskych skúseností v zdravotníctve. V rokoch 2017 až 2019 pôsobil v pozícii generálneho riaditeľa Národného ústavu reumatických chorôb – Piešťany. V roku 2019 sa stal generálnym riaditeľom Prírodných jódových kúpeľov Číž a.s. a Špecializovanej nemocnice FBLR sv. Michala. Po vzájomnej dohode s ministrom dnešným dňom končí vo funkcii Fakultnej nemocnice Nitra jej doterajší riaditeľ Marian Korytiak.  
 
Premiér Ľudovít Ódor poverený riadením rezortu vnútra sa stretol s trenčianskymi hasičmi
01.08.2023 - redseda vlády SR poverený riadením MV SR Ľudovít Ódor v utorok 1. augusta 2023 v rámci pracovnej cesty v Trenčianskom kraji navštívil Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne, vrátane hasičskej stanice, ktorá je jedinečná činnosťou potápačskej  skupiny a ambulancie HaZZ v špecializovanom odbore urgentná medicína. Predseda vlády a štátny tajomník MV SR Ľubomír Šablica si za prítomnosti prezidenta HaZZ Pavla Mikuláška prezreli areál hasičskej stanice, výjazdovú techniku a vybavenie, ktoré je súčasťou hasičskej stanice tohto typu.

Stretnutie so stálou delegátkou UNESCO veľvyslankyňou Annou Plassat Muríňovou
02.08.2023 - V pondelok 31. júla 2023 prijala ministerka kultúry Slovenskej republiky Silvia Hroncová stálu delegátku SR pri UNESCO veľvyslankyňu Annu Plassat Muríňovú a generálnu tajomníčku Slovenskej komisie pre UNESCO  Ľubicu Erdelskú. Spoločne rokovali o prioritách Slovenska vo vzťahu k UNESCO v najbližšom období.

Viac kompetencií pre samosprávne kraje
02.08.2023 - Ministerstvo financií SR (MF SR) plánuje dať vyšším územným celkom (VÚC) do rúk novú kompetenciu. Tentoraz pri regulácii cien služieb, ktoré dopravcovia platia prevádzkovateľom autobusových staníc. Súčasné ceny týchto služieb totiž nie sú žiadnym spôsobom regulované a môžu byť neprimerane vysoké. Ide napríklad o cenu za vjazd autobusov na stanicu, za čas, ktorý tam autobus strávi či za parkovanie. Ministerstvo financií plánuje rozšíriť takzvaný zoznam tovarov a služieb miestneho významu, ktorých ceny už dnes VÚC môžu „regulovať“. Po cenách za parkovanie, pohrebné služby či napríklad čistenie ulíc, by mala najnovšie do zoznamu pribudnúť možnosť regulácie cien služieb autobusových staníc poskytovaných pre dopravcov.

Žiadosť o voľbu poštou treba doručiť na ministerstvo vnútra najneskôr do stredy 9. augusta 2023
02.08.2023 - Ministerstvo vnútra SR pripomína blížiaci sa koniec lehoty na podanie žiadosti o voľbu poštou pre septembrové parlamentné voľby. Žiadosť musí byť podaná aj doručená na ministerstvo vnútra najneskôr 9. augusta 2023, teda v stredu budúci týždeň. Lehotu (52 dní predo dňom konania volieb) stanovuje zákon o podmienkach výkonu volebného práva.

Ministerstvo práce zlepšuje podmienky pre koordináciu rodinnej politiky
02.08.2023 - Zlepšovanie podmienok pre koordináciu rodinnej politiky a efektívnejšiu tvorbu strategických riešení podpory rodín bude od 2. augusta 2023 úlohou novovzniknutého odboru stratégie a koordinácie rodinnej politiky. Ministerstvo práce tak plní svoj dlhodobý zámer z Národného strategického rámca na podporu rodiny a demografického vývoja do roku 2030.

Slováci, ktorí odopreli prípadnú obranu SR so zbraňou v ruke, dostávajú poštou vyrozumenia
02.08.2023 - Na Slovensku prebehla na začiatku roka masívna dezinformačná kampaň s cieľom vystrašiť verejnosť údajnou mobilizáciou, v dôsledku čoho sa mnohí rozhodli podať „Vyhlásenie o odopretí mimoriadnej služby“ so snahou odrieknuť prípadnú účasť na aktívnej obrane štátu.
Občanom, ktorí podali uvedené vyhlásenie, sú v týchto dňoch v súlade so zákonom doručované rozhodnutia príslušných okresných úradov. Vo väčšine prípadov úrad vyhláseniam vyhovie a rozhodne o zaradení do evidencie občanov, ktorí majú povinnosť v čase vojny alebo vojnového stavu vykonať inú službu namiesto mimoriadnej služby, teda alternatívnu službu.

Minister Sklenár si pripomenul Pamätný deň rómskeho holokaustu
02.08.2023 - Minister obrany SR Martin Sklenár si dnes pietnym aktom kladenia vencov v Múzeu SNP v Banskej Bystrici pripomenul Pamätný deň rómskeho holokaustu. Tento deň sa viaže na udalosti, ktoré sa odohrali v noci z 2. na 3. augusta v roku 1944, kde pri likvidácii najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov v Osvienčime Brezinke zahynulo takmer tritisíc mužov, žien a detí.

Na digitálne a inovačné vouchery pre podniky je k dispozícii 20 miliónov eur
02.08.2023 - Pomôcť podnikom pri inováciách a digitalizácii je zámerom dvoch výziev na predkladanie žiadostí o finančný príspevok na podporu spolupráce podnikateľských subjektov a vedecko-výskumných pracovísk, ktoré vyhlásil Úrad vlády SR, sprostredkovateľom je Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). Na digitálne a inovačné vouchery, ktoré môžu pokryť až 85 % oprávnených výdavkov, je vyčlenených 20 miliónov eur. Cieľom oboch výziev je mobilizovať súkromný sektor, aby investoval do výskumu, vývoja a inovácií. Podpora financovaná z Plánu obnovy a odolnosti SR umožní  zvýšiť podiel inovačných podnikov a uľahčí prenos znalostí, technológií a inovácií.

Aj profesionálni vojaci môžu prispievať svojim rodičom prostredníctvom rodičovského dôchodku
03.08.2023 - Rodičia príslušníkov Ozbrojených síl SR majú tiež nárok na rodičovský dôchodok. Umožňuje im to schválená zmena zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Vzhľadom na špecifiká výsluhového zabezpečenia je však systém poskytovania týchto dôchodkov odlišný. Pre získanie nároku na rodičovský dôchodok je potrebné, aby príslušníci Ozbrojených síl SR vyplnili písomné vyhlásenie profesionálneho vojaka a doručili ho Vojenskému úradu sociálneho zabezpečenia v termíne do 31. augusta 2023. Bližšie informácie a požadované dokumenty sú zverejnené v Metodickom usmernení VÚSZ na stránke www.vusz.sk alebo www.vusz.mil.sk.

Inšpekcia v sociálnych veciach eviduje nárast prijatých podnetov
03.08.2023 - Inšpekcia v sociálnych veciach Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR realizovala počas prvých ôsmich mesiacov od svojho vzniku takmer 100 dozorov a prijala takmer 200 oznámení. Cieľom inšpekcie je prispieť k ochrane práv a záujmov osôb odkázaných na pomoc a zvyšovanie kvality poskytovanej pomoci prostredníctvom overovania plnenia zákonných povinností rôznych subjektov.
V priebehu posledných týždňov eviduje inšpekcia nárast počtu prijatých oznámení. Tie vo väčšine prípadov upozorňujú na nízku kvalitu a nedostatky pri poskytovaní pomoci v sociálnych veciach alebo nerešpektovanie práv klientov a možné zlé zaobchádzanie.

Zonácia Národného parku Veľká Fatra predstavuje príležitosť pre región
03.08.2023 - Správa Národného parku Veľká Fatra dnes predstavila verejnosti návrh zonácie národného parku, ktorý je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Podľa riaditeľa národného parku stanovenie jasných pravidiel v jednom z najvzácnejších území Slovenska ukončí dvadsaťročné obdobie sporov medzi výstavbou, lesníkmi a ochranármi. Rovnako pomôže aktívnejšie zasiahnuť voči negatívnym javom, ktoré komplikujú život chráneným druhom, návštevníkom aj miestnym obyvateľom. Do tretice, zonácia umožní okolitému regiónu postaviť svoj ekonomický rast na udržateľných a predvídateľných základoch.

Slovenskí študenti získali zlaté medaily v Medzinárodnom turnaji mladých fyzikov (IYPT)
03.08.2023 - Na Medzinárodnom kole turnaja mladých fyzikov (IYPT) v pakistanskom meste Murree sa s podporou MŠVVaŠ SR zúčastnilo aj slovenské družstvo študentov stredných škôl. Jeho vystúpenie bolo tento rok mimoriadne úspešné, počas celého trvania súťaže sa držal na popredných priečkach a nakoniec sa mu podarilo postúpiť do finále medzi tri najlepšie krajiny, a tým získať zlaté medaily.

V zálohovaní nápojových obalov sme na dobrej ceste naplniť ciele stanovené pre rok 2023
03.08.2023 - V prvom polroku sa do systému zálohovania vrátilo 490 miliónov nápojových fliaš a plechoviek, od spustenia zálohovania sa vyzbieralo už 1,3 miliardy obalov. Miera návratnosti nápojových obalov do systému zálohovania, vychádzajúca z dát za prvý polrok 2023, dosiahla úroveň 88%. Ak berieme do úvahy údaje od spustenia zálohového systému sme na úrovni miery návratnosti 77%. Vyplýva to zo Správy o činnosti Správcu zálohového systému k zhodnoteniu jeho aktivity v prvom polroku 2023. Zálohovanie na Slovensku je z tohto pohľadu na dobrej ceste naplniť ciele stanovené pre celý kalendárny rok – návratnosť na úrovni 80% . Počas prvého polroka tohto roku sa vyzbieralo 490 miliónov nápojových obalov. Od spustenia zálohovania na Slovensku (1.1.2022) sa vrátilo do systému zálohovania už viac ako 1,3 miliardy fliaš a plechoviek.

Rokovala rozšírená pracovná skupina pre manažment medveďa hnedého
03.08.2023 - Na ministerstve životného prostredia včera zasadala pracovná skupina pre manažment veľkých šeliem v Slovenskej republike, zameraná na manažment medveďa hnedého. Cieľom rokovania bolo dosiahnuť efektívnu a intenzívnu spoluprácu všetkých organizácií, ktoré spoločnými krokmi dokážu znížiť riziká stretu človeka a medveďa. Na stretnutí pracovnej skupiny tak boli zastúpení predstavitelia ministerstva životného prostredia, agrorezortu, obrany, samospráv, farmárov, včelárov, ochranárov, zásahových tímov, poľovníkov a ďalších aktérov.

Rezort hospodárstva poskytne podnikom na podporu inovácií a technologického transferu 65 mil. eur
03.08.2023 - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pristúpilo k navýšeniu alokácie výzvy pre podnikateľské subjekty na podporu inovácií a technologického transferu v rámci operačného programu Integrovaná infraštruktúra, a to z pôvodných 15 mil. eur na 65 mil. eur. Dôvodom navýšenia je využitie disponibilných finančných prostriedkov operačného programu na realizáciu čo najväčšieho počtu projektov.
Cieľom rezortu hospodárstva je prostredníctvom výzvy OPII-MH/DP/2022/9.5-35 podporiť realizáciu inovačných opatrení v mikro, malých, stredných aj veľkých podnikoch, výsledkom ktorých bude inovácia produktu alebo výrobného procesu. Nenávratne poskytnuté finančné príspevky sú určené na obstaranie výrobných zariadení a zariadení na poskytovanie služieb, technologických celkov a i. Výzva svojím zameraním prispieva k plneniu špecifického cieľa operačného programu Integrovaná infraštruktúra v oblasti rastu výskumno-vývojových a inovačných kapacít v priemysle a službách.
 
NLC – mimoriadny úspech rezortného výskumu v oblasti lesníctva
03.08.2023 - Projektový zámer Centra excelentnosti LignoSilva, ktoré je súčasťou jedinečnej inštitúcie s komplexnou ponukou služieb súvisiacich najmä s lesom a lesným hospodárstvom, Národného lesníckeho centra (NLC) patriaceho pod  Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, zaznamenal veľký úspech. Ako jediný projekt na Slovensku bol pozvaný k príprave grantu s Európskou výskumnou agentúrou v rámci výzvy Teaming for Excellence Horizon-Widera-2022-Access-01 vo výške takmer 15 miliónov EUR. Získanie týchto prostriedkov je podmienené  komplementárnym financovaním  projektu v rovnakej výške z národných zdrojov.

Otvárame diskusiu o spotrebných daniach na alkoholické nápoje
03.08.2023 - Rôzne sadzby, rôzne formuláre či rôzny výpočet. Aj takto v súčasnosti vyzerá náš daňový systém. Ministerstvo financií SR síce robí pravidelné systémové zmeny, no tie následne často prejdú ďalšími zmenami v NR SR. Rovnako to platí napríklad aj pri spotrebných daniach na alkoholické nápoje.
Aj v tejto oblasti za ostatné roky pribudlo viacero inštitútov, ktoré sa riadia rôznymi pravidlami. Ide napríklad o súkromného výrobcu destilátu, malý liehovar či malého výrobcu piva. Čo subjekt, to iné pravidlá. A práve takáto rozdrobenosť robí v našom daňovom systéme neporiadok. Problémy má štát aj podnikatelia s byrokraciou a dopláca na to aj finančná správa, pre ktorú sa kontroly stávajú čoraz náročnejšie.

MF SR navrhuje globálnu minimálnu úroveň zdanenia na Slovensku
03.08.2023 - Ministerstvo financií Slovenskej republiky (MF SR) predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o takzvanej dorovnávacej dani. Zámerom je zabezpečiť minimálne zdanenie príjmov podnikateľov nachádzajúcich sa na Slovensku, ktorí sú členmi nadnárodnej skupiny podnikov alebo veľkej vnútroštátnej skupiny, dorovnaním ich dane na výšku 15 %. Ide o transpozíciu európskej smernice a zároveň implementáciu tzv. Piliera 2 iniciatívy OECD k reforme medzinárodného zdaňovania.

Plán obnovy a odolnosti: policajti zo Žiliny, Košíc, Trenčín a Banskej Bystrice dostali nové vozidlá
04.08.2023 - Policajti si v piatok 4. augusta 2023 prevzali ďalších 30 nových  plug-in hybridných vozidiel zakúpených zo zdrojov Plánu obnovy a odolnosti. Nákupom najmodernejšej techniky určenej primárne pre Policajný  zbor dochádza k postupnému omladeniu vozového parku, zároveň sa znižujú náklady na servis a údržbu.  

Investičná stratégia Ministerstva spravodlivosti SR
04.08.2023 - Cieľom Investičnej stratégie Ministerstva spravodlivosti SR je zrýchliť prípravu investičných projektov v rezorte a zvýšiť ich kvalitu. Je súčasťou širšej reformy verejných financií, ku ktorej sa vláda SR prihlásila programovým vyhlásením na roky 2021 – 2024 a potvrdila ju Plánom obnovy a odolnosti SR. Súčasťou zmien je nový spôsob prípravy investícií na základe analyticky podložených priorít a pravidelne aktualizovaných investičných plánov. Štandardizované procesy a skorý výber vhodných projektov zabezpečia transparentnosť a lepšie podmienky na rozhodovanie. Od roku 2021 sa zároveň zaviedol nulový štartovací rozpočet pre nové kapitálové výdavky – do rozpočtu verejnej správy sa zaraďujú iba pripravené a spoločensky návratné investície.

Bezpečné letné prázdniny: princípy ochrany detí pri rôznych aktivitách
04.08.2023 - Aj počas letných prázdnin je dôležité vytvárať také podmienky pre deti, aby sa cítili bezpečne. Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch prináša princípy preventívnych opatrení ako v rámci určitej organizácie, skupiny, klubov, či mimoškolských aktivít chrániť deti pred činmi, ktoré predstavujú riziko pre ich bezpečnosť. Cieľom týchto opatrení nazývaných aj „safeguarding“ je vytvárať a udržiavať bezpečné prostredie a kultúru v priestoroch, kde deti trávia čas.

Sezóna zberu lesných plodov je v plnom prúde. Envirorezort apeluje na zodpovedné správanie sa v chránených územiach
04.08.2023 - Ministerstvo životného prostredia aj počas aktuálnej letnej turistickej sezóny upozorňuje na nelegálny zber lesných plodov, predovšetkým čučoriedok, malín, brusníc, jahôd či húb. V národných parkoch a ďalších chránených územiach, kde platí tretí a vyšší stupeň ochrany, je zber lesných plodov možný len na vyhradených miestach a pre vlastnú spotrebu. Rovnako je umožnený vlastníkom, správcom alebo nájomcom pozemkov, a to za podmienky, že táto činnosť je vykonaná na pozemkoch v ich vlastníctve, správe alebo nájme v týchto územiach. Národné parky spoločne s políciou pripravujú akcie proti nelegálnym zberačom lesných plodov, ktorí zber vykonávajú pre komerčné účely.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk