29.5.2014
ID: 2006

Vláda zasiahla proti úžere

​Na návrh Ministerstva spravodlivosti SR kabinet schválil najvyššie prípustné miery odplaty za spotrebiteľské úvery a pôžičky

​Vláda Slovenskej republiky prijala nariadenie, ktoré ukončí úžernícke praktiky nebankových spoločností. Návrh nariadenia vlády SR, ktorým sa vykonávajú nové ustanovenia Občianskeho zákonníka, pripravilo Ministerstvo spravodlivosti SR. Vládne nariadenie nadväzuje na schválený balík tzv. protiúžerníckych zákonov, ktorý schválila Národná rada SR v apríli.

Novela zákona okrem iného stanovuje, že odplata pri spotrebiteľských úveroch a pôžičkách nesmie presahovať najvyššiu prípustnú mieru odplaty, ktorej výšku určí vykonávací predpis vlády SR.

Vládne nariadenie stanovuje najvyššiu prípustnú mieru odplaty ako dvojnásobok priemernej ročnej percentuálnej miery nákladov bánk a pobočiek zahraničných bánk pre jednotlivé typy novoposkytnutých spotrebiteľských úverov za kalendárny štvrťrok predchádzajúci uzavretiu spotrebiteľskej zmluvy. Výnimky z tohto pravidla sa týkajú krátkodobých úverov a úverov do 100 eur, ako aj lízingových zmlúv, ktorých súčasťou je havarijné poistenie.

Pri stanovaní najvyššej prípustnej miery odplaty sa vychádzalo najmä z judikatúry súdov, ktoré už podľa platného právneho stavu poskytujú spotrebiteľom potrebnú ochranu pred úžerou. „Pri návrhu nariadenia vlády sme prihliadali na záujmy občanov a nie na záujmy nebankových spoločností. Netrápia nás zisky týchto firiem, ale životná úroveň našich občanov, ktorú predražené úvery a pôžičky často výrazne znižujú,“ povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Nová právna úprava podľa názoru MS SR zároveň vytvára dostatočný priestor pre férové a etické podnikanie v oblasti spotrebných úverov, v rámci ktorého budú môcť seriózne spoločnosti bez problémov ponúkať svoje finančné produkty.
Schválené znenie nariadenie je uverejnené na stránke Úradu vlády.


Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk