4.11.2019
ID: 4622

Investície do podnikových dlhopisov vedia poraziť infláciu

4aaece32d5719360d67227c1c3ff0fba/J&T Banka 12_300.png
Zdroj: J&T Banka, a.s.

Peniaze, ktoré majú ľudia uložené v bankách, strácajú pri aktuálnej, takmer trojpercentnej inflácii hodnotu. Ich znehodnocovaniu sa dá zabrániť investovaním do akcií či do podnikových dlhopisov. No pri spomaľovaní svetovej ekonomiky môže aj hodnota akcií dočasne klesať, čo nie každý investor dokáže akceptovať. Atraktívnymi sú v takejto situácii korporátne dlhopisy. „Vzhľadom na podstupované riziko ponúkajú pomerne zaujímavé zhodnotenie,“ vysvetľuje v rozhovore riaditeľka J&T Banky na Slovensku Anna Macaláková.

Oplatí sa v dnešnej situácii, keď globálna ekonomika spomaľuje a existujú rôzne neistoty od obchodnej vojny až po brexit, vôbec investovať?

Najhoršie investičné rozhodnutie je neinvestovať vôbec. Tvrdila by som to, aj keby bol makroekonomický výhľad trikrát horší ako dnes. Z dlhodobého hľadiska platí, že úročenie na bežných účtoch a zvyčajne ani na termínovaných vkladoch nedosahuje ani úroveň rastu cien. Ľudia, ktorí majú peniaze uložené takto, prakticky chudobnejú. Každým dňom si za ne kúpia menej a menej. Špeciálne dnes, v časoch dynamicky rastúcej inflácie, ktorá sa blíži k trojpercentnej hladine.

Dlhodobé štatistiky hovoria jasnou rečou. Za posledných sto rokov priniesli americké akcie nominálny výnos takmer 10 percent ročne, po očistení o miestnu infláciu je to 6,5-percentný ročný zisk. Štátne dlhopisy sa v čistom zhodnotili o dve percentá. Rovnako tak výnosy podnikových dlhopisov aj po započítaní poplatkov súvisiacich s ich kúpou, držbou a so zdanením s veľkou rezervou porážajú infláciu.

Je lepšie investovať pravidelne alebo skôr čakať na správny okamih?


Rozhodne je dobré investovať systematicky, teda pravidelne a dlhodobo. Hlavnou výhodou takéhoto prístupu je priemerovanie cien, ktoré z dlhodobého hľadiska rastú v dôsledku technologického pokroku či demografického vývoja.

Kto v pravidelných intervaloch investuje rovnakú sumu, kupuje vo fázach rastu menej jednotiek daného aktíva, keďže je zvyčajne drahšie, v obdobiach krízy však zasa viac, lebo je lacnejšie. Hospodársky cyklus a vývoj na akciových trhoch sa totiž viac-menej kopírujú. Cyklus sa pritom opakuje, len nie je jasné, kedy nastane dno, expanzia, rozmach, kontrakcia, pokles a recesia.

Pravidelné investovanie je teda bezpečnejšie...


Presne tak. Investor má totiž akoby viac výstrelov a nie jediný ako v prípade jednorazovej investície, keď existuje riziko, že nakúpi akurát na vrchole trhu a z dlhodobého hľadiska nezoptimalizuje zhodnotenie. Systematicky triafať vrcholy a dná nedokáže ani ten najväčší investorský mág.

Výkyvy na akciových trhoch sa v posledných dvoch rokoch začali objavovať častejšie, najmä pre obchodné spory medzi Pekingom a Washingtonom.

Áno, no z dlhodobého pohľadu sa prakticky všetky poklesy na trhoch ukázali ako takmer bezvýznamné korekčné periódy rastového trendu. Sú prirodzenou vlastnosťou akciových trhov. S investovaním je jednoducho späté vyššie riziko a častejšie výkyvy cien ako so sporením. Za toto riziko je však investor odmenený potenciálne vyšším výnosom.

Štatistiky ukazujú, že čím dlhší je investičný horizont, tým vyššia je pravdepodobnosť, že peniaze vložené do akcií alebo dlhopisov prinesú kladný výnos, a to aj napriek obdobiam kríz či neistôt.

Je pre ľudí v období krízy ťažké zachovať chladnú hlavu a investície v čase, keď ich cena padá, nevybrať?

Zo psychologického hľadiska je naozaj ťažké zvládnuť dočasný pokles hodnoty investície o 10 či 15 percent. Vždy je potrebné myslieť na dodržanie investičného horizontu a nepredávať práve vtedy, keď je to najmenej výhodné. Práve naopak, v čase krízy je dobré investovať, teda akoby „nakupovať v zľave“.

Ak je však niekto citlivejší na riziko, optimálnym riešením by preňho mohol byť práve nákup vybraných podnikových dlhopisov, špeciálne z československého regiónu.

Prečo práve tieto podnikové dlhopisy?

Pretože vzhľadom na podstupované riziko ponúkajú atraktívne zhodnotenie. Porážajú infláciu a pritom ich ceny nepodliehajú veľkým výkyvom. Vyznačujú sa nízkou volatilitou, takže na ich ceny negatívne nevplývajú ekonomické či politické šoky z diania na svetových trhoch.

V podstate sú akousi „oázou“ investičného pokoja. Česko-slovenský trh korporátnych dlhopisov je relatívne izolovaný od diania vo svete, nie je v ňom prítomných veľa inštitucionálnych investorov a väčšina investorov drží dlhopisy do splatnosti.

Platí to predovšetkým pre vybrané expandujúce firmy z česko-slovenského regiónu so silnými bilanciami a zaujímavými podnikateľskými nápadmi.

Dodatočnou výhodou investovania do lokálnych firiem a projektov je podpora domácej slovenskej ekonomiky.
 
Na čo si dávať pri investovaní do podnikových dlhopisov pozor?
 
Pri kúpe akéhokoľvek dlhopisu je potrebné brať do úvahy finančné zdravie emitenta, jeho schopnosť generovať hotovosť a z neho vyplývajúcu schopnosť splácať záväzky, výhľad do budúcnosti, smerovanie sektora a ekonomiky ako takej.
 
Ak sa  človek úplne nevyzná v investovaní, je vhodné obrátiť sa na finančného poradcu či bankára. Ten by mal jednak vedieť fundovane poradiť a vysvetliť možnosti investovania do dlhopisov, rovnako tak však aj vysvetliť riziká s ním späté.



© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk