12.9.2014
ID: 2513upozornenie pre užívateľov

Pravidlá pre záchranu finančných inštitúcií

Návrh zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu, ktorý pripravilo Ministerstvo financií SR spolu s Národnou bankou Slovenska, hovorí o tom, ako sa bude postupovať, ak banky alebo obchodníci s cennými papiermi zlyhajú a ocitnú v krízovej situácii. Straty budú ako prví znášať akcionári a veritelia bánk.

Cieľom zákona, ktorý ministerstvo predložilo do pripomienkového konania, je zaviesť do praxe spôsob riešenia situácií, keď sa banky alebo obchodníci s cennými papiermi dostanú do finančných problémov. Predloženým postupom sa má zabrániť otrasom na finančných trhoch a zabezpečí sa kontinuita základných finančných služieb zlyhávajúcej finančnej inštitúcie. Návrh zákona tak zároveň vytvára pevnejší rámec pre bezpečnosť vkladov, ktoré majú ľudia v bankách.
 
Systém krízového manažmentu pozostáva z troch fáz. V prvej fáze prípravy a prevencie nový zákon ustanovuje povinnosti finančných inštitúcií vypracovať plány ozdravenia, v ktorých sa určí spôsob a opatrenia na obnovu prevádzkyschopnosti v prípade závažného zhoršenia finančnej situácie.
 
V druhej fáze zákon stanovuje možnosť intervencie tak, aby sa vyriešila situácia finančnej inštitúcie v prípade počiatočných problémov.
 
Tretia fáza hovorí o tom, ako sa budú uplatňovať zákonom vymedzené krízové opatrenia v prípade, ak je nevyhnutné zachrániť upadajúcu spoločnosť a neexistujú žiadne iné riešenia ozdravenia inštitúcie v primeranom čase.
 
Zároveň vznikne nový Národný fond pre riešenie krízových situácií, do ktorého budú prispievať banky a obchodníci s cennými papiermi a z ktorého budú následne financované prípadné riešenia ich krízových situácií. Vybrané inštitúcie budú do fondu platiť príspevok jedenkrát ročne. V prípade nedostatku finančných prostriedkov vo fonde zákon umožňuje stanoviť povinnosť finančným inštitúciám platiť mimoriadne príspevky. Výšku ročného príspevku bude určovať Fond ochrany vkladov pre každú inštitúciu, pričom zohľadní to, v akej kondícii sa nachádza. Vznikne tiež Rada pre riešenie krízových situácií, ktorá bude rozhodovať o opatreniach a vykonávať právomoci na riešenie krízových situácií vybraných inštitúcií.
 
Rámec pre takýto systém krízového riadenia a prevencie bol vypracovaný na úrovni Európskej únie a má byť zapracovaný vo všetkých členských štátoch EÚ. Navrhovaným zákonom sa teda  implementuje do slovenskej legislatívy smernica Európskeho parlamentu a Rady o krízovom manažmente. Tá je súčasťou širšieho rámca pravidiel prijatých na úrovni EK (tzv. Single Resolution Mechanism), ktorým sa stanovuje jednotný postup riešenia krízových situácií úverových inštitúcií a určitých investičných spoločností vrátane vzniku jednotného fondu na riešenie krízových situácií. Od roku 2016 prevedie náš národný fond vyzbierané zdroje do tohto jednotného fondu a následne ich tam bude zasielať každoročne.
 
Predložený súbor opatrení je odpoveďou EÚ na nedávne otrasy spôsobené finančnou krízou, ktorá odkryla rozsiahle riziká na finančnom trhu a nedostatky vo fungovaní finančných inštitúcií. Silná vzájomná prepojenosť subjektov totiž vytvára pri ich zlyhaní hrozbu vzniku systémovej krízy, ktorej negatívne dôsledky sa následne prenášajú aj na reálnu ekonomiku.


Zdroj: Ministerstvo financií SR


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk