21.9.2017
ID: 3817upozornenie pre užívateľov

Sudcovia, prokurátori a justiční zamestnanci budú mať prístup k vzdelávaniu

Sudcovia, prokurátori, súdni úradníci a iní justiční zamestnanci budú mať prístup k špecializovanému vzdelávaniu, ktoré potrebujú ku kvalitnému výkonu svojho povolania. Umožní im to národný projekt Justičnej akadémie SR financovaný z eurofondov. Výzvu naň zverejnilo ministerstvo vnútra, ktoré je riadiacim orgánom operačného programu Efektívna verejná správa.

Na projekt s názvom "Rozvoj systému špecializovaného vzdelávania sudcov a justičných zamestnancov" je vyčlenených 4.263.153,84 eura. Cieľovú skupinu tvorí 3600 ľudí, ktorí pracujú v rezorte spravodlivosti a prokuratúry. Hlavným cieľom projektu je podľa riaditeľa odboru operačného programu Efektívna verejná správa Samuela Arbeho zefektívniť súdne konania a zvýšiť kvalitu súdnych rozhodnutí, a to prostredníctvom skvalitnenia vzdelávacích aktivít a systému vzdelávania.
      
Ministerstvo vnútra totiž identifikovalo, že súčasný systém celoživotného vzdelávania je nedokonalý. "Ročne sa doň zapája málo sudcov a iných pracovníkov," konštatuje rezort v dnešnej tlačovej správe. Problémom je i nedostatok zahraničných lektorov a nedostatočná znalosť angličtiny a následne s tým spojený nízky prenos zahraničnej praxe.
      
Povinnosť sudcov všeobecných súdov všetkých stupňov prehlbovať si svoje vzdelanie je v slovenskej legislatíve zakotvená od roku 2008. "Nepretržité kvalitné vzdelávanie sudcov a justičných zamestnancov je jedným z dôležitých predpokladov kvalitných súdnych rozhodnutí a vymáhateľnosti práva," uviedla generálna riaditeľka sekcie európskych programov ministerstva vnútra Adela Danišková. Povinnosť vzdelávať sa však majú okrem sudcov aj prokurátori či iní justiční zamestnanci.
      
Sudcovia a iní zamestnanci rezortu a prokuratúry budú pri vzdelávaní rozdelení do menších skupín podľa súdnej agendy, informuje ministerstvo vnútra. V rámci celoživotného vzdelávania zabezpečí Justičná akadémia SR 60 trojdňových špecializovaných vzdelávacích podujatí v rodinnom práve pre 600 účastníkov, 139 dvojdňových podujatí pre plánovaných počet 5560 účastníkov a 60 jednodňových špecializovaných podujatí pre 2400 sudcov, prokurátorov a justičných zamestnancov.
      
Organizované budú aj špecializované dvojdňové výročné konferencie, prípravné vzdelávanie pre justičných čakateľov a právnych čakateľov prokuratúry a jazykové vzdelávacie podujatia v odbornej právnickej terminológii v anglickom a francúzskom jazyku. Akadémia zorganizuje pre sudcov a justičných zamestnancov aj zahraničné stáže, a to buď skupinové alebo individuálne.


Zdroj: TASR, 12. 9. 2017
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk