12.9.2017
ID: 3813upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavy Slovenskej akadémie vied (SAV) sa zmenia na verejné inštitúcie, upraví sa aj ich financovanie. Umožní to zákon o verejnej výskumnej inštitúcii (VVI), ktorý poslanci Národnej rady SR schválili.

Vláda

Predpis na lieky či výmenný lístok nemajú byť viac povinne papierové
4. septembra (TASR) – Zjednodušenie pacientskeho sumára v elektronickej zdravotnej knižke, umožnenie prístupu k nemu aj sestrám, či možnosť zapísať správu o ošetrení pacienta len elektronicky prinášajú zmeny z dielne ministerstva zdravotníctva v novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Rovnako má umožniť používanie len elektronických namiesto papierových predpisov na lieky, ako i výmenných lístkov. Novelu musí ešte prerokovať vláda aj parlament.

Za viaceré envirozáťaže prevezme zodpovednosť štát
6. septembra (TASR) - Za päť lokalít, na ktorých sa nachádza environmentálna záťaž, prevezme zodpovednosť štát. Ich pôvodca zanikol alebo nebolo možné určiť zodpovednú osobu. Zodpovednosť preto prevezmú rezorty životného prostredia a obrany, odsúhlasila vláda.

Systém tvorby stanovísk k návrhom aktov EÚ odborníci hodnotia pozitívne
6. septembra (TASR) -  Vláda SR vzala na vedomie Správu o stave koordinácie tvorby stanovísk a realizácie politík Európskej únie. Minister zahraničných vecí správu predkladá na rokovanie vlády každoročne do 31. augusta.

Výboru OSN bola za posledný rok proti Slovensku podaná jedna sťažnosť
6. septembra (TASR) -  V období od 1. augusta 2016 do 1. augusta tohto roka bola Výboru OSN pre ľudské práva podaná proti Slovensku jedna sťažnosť, pričom výbor zatiaľ nerozhodol o námietke SR k jej prijateľnosti. Vyplýva to z materiálu Informácia o vývoji individuálnych sťažností proti SR, ktoré prijali medzinárodné mechanizmy systému OSN v oblasti dodržiavania ľudských práv a základných slobôd. Vláda SR ho vzala na vedomie.

Vláda odsúhlasila účasť delegácie SR na VZ OSN na čele s prezidentom A. Kiskom
6. septembra (TASR) – Vláda SR odsúhlasila účasť delegácie SR na 72. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN), ktorú povedie prezident SR Andrej Kiska. Zároveň schválila štátneho tajomníka rezortu diplomacie Ivana Korčoka a stáleho predstaviteľa SR pri OSN v New Yorku Michala Mlynára za predstaviteľov slovenskej delegácie.

Z rozhodnutia Súdneho dvora EÚ nevyplýva pre SR žiaden postih

6. septembra (TASR) – Slovenská republika rešpektuje rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie, pre Slovensko však z neho nič nevyplýva a nehrozí mu žiaden postih. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Vláda schválila návrh zákona o zahraničnej službe
6. septembra (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR na rokovaní vlády predložilo návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o zahraničnej službe. Vláda ho schválila a poverila premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby ho predložil predsedovi Národnej rady (NR) SR  na ďalšie prerokovanie.


NRSR

Ústavnoprávny výbor odobril novelu o ÚPN, P. Kresák s ňou má problém
4. septembra (TASR) - Koaličný návrh novely zákona o pamäti národa, ktorý kritizuje Ústav pamäti národa (ÚPN), opozícia aj verejnosť, pôjde do pléna so súhlasom parlamentného ústavnoprávneho výboru. Novela však nezískala vo výbore jednoznačnú podporu koalície. Väčšina koaličných poslancov zaň síce hlasovala, ale poslanec Peter Kresák z Mosta-Híd sa zdržal.

E. Pfundtner stiahla svoj podpis z kritizovanej novely zákona o ÚPN

4. septembra (TASR) - Poslankyňa Národnej rady SR z Mosta-Híd Edita Pfundtner stiahla svoj podpis z návrhu novely zákona o pamäti národa, ktorú kritizuje Ústav pamäti národa (ÚPN), opozícia aj verejnosť. TASR to potvrdila Pfundtner, ktorá tak už nie je spolupredkladateľkou návrhu.

Minister školstva nemusí predložiť kroky na riešenie kauzy s eurofondmi

5. septembra (TASR) - Minister školstva nebude musieť v Národnej rade SR predložiť správu s konkrétnymi krokmi a opatreniami, ktoré rezort plánuje prijať na riešenie kauzy s eurofondmi. Poslanci totiž odmietli žiadosť poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO), ktorá chcela tento bod zaradiť do programu.

Využívanie elektronických služieb štátu sa zjednoduší
6. septembra (TASR) - Zjednodušenie podpisovania elektronických podaní, online platby kartou za elektronické služby štátu, centrálny register elektronických rozhodnutí či jednotné úradné doručovanie. Tieto zmeny prinesie novela zákona o e-Governmente. Právnu normu z dielne Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) dnes definitívne schválil parlament.

Slovensko by malo mať ucelenú právnu ochranu obetí trestných činov
6. septembra (TASR) - Slovensko by malo mať ucelenú a komplexnú právnu úpravu práv obetí trestných činov. Nový zákon pripravilo ministerstvo spravodlivosti, snaží sa tak zastrešiť podľa neho dôležitú a citlivú problematiku, ktorá je roztrúsená vo viacerých právnych normách. Nový zákon poslanci posunuli do druhého čítania.

Slovensko upraví rozsah použitia európskeho vyšetrovacieho príkazu

6. septembra (TASR) - Slovensko upraví rozsah použitia európskeho vyšetrovacieho príkazu v trestných veciach na svojom území. Poslanci NR SR totiž schválili návrh zákona z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorým sa do slovenského právneho poriadku zavádza smernica Európskeho parlamentu a Rady EÚ z roku 2014.

Ústavy SAV sa zmenia na verejné inštitúcie
7. septembra (TASR) - Ústavy Slovenskej akadémie vied (SAV) sa zmenia na verejné inštitúcie, upraví sa aj ich financovanie. Umožní to zákon o verejnej výskumnej inštitúcii (VVI), ktorý poslanci Národnej rady SR schválili.

Minister práce J. Richter zostáva vo funkcii, vláda nepadá
7. septembra (TASR) - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) ustál aj opakovaný opozičný pokus o odvolanie z funkcie pre kauzu Čistý deň. Vláda tak nepadá. Za návrh o vyslovení nedôvery dnes v parlamente hlasovalo len 61 zo 139 prítomných poslancov. Na odvolanie člena vlády treba aspoň 76 hlasov.


Prezident

Prezident A. Kiska povedie slovenskú delegáciu na 72. zasadnutí VZ OSN
4. septembra (TASR) – Delegáciu SR na 72. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN), ktoré bude otvorené 12. septembra v sídle OSN v New Yorku, povedie slovenský prezident Andrej Kiska. Uvádza sa to v materiáli, ktorý má vláda odsúhlasiť v stredu (6.9.).


Ostatné

Súdny dvor EÚ zamietol žaloby Slovenska a Maďarska na kvóty

6. septembra (TASR) - Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu zamietol žaloby Slovenska a Maďarska proti dočasnému mechanizmu EÚ na prerozdeľovanie utečencov na základe kvót. Oznámili to agentúry Reuters a APA.

Učitelia a odborníci z USA môžu odteraz jednoduchšie prichádzať na Slovensko
6. septembra (TASR) – Odborníci zo všetkých vedeckých oblastí a učitelia z USA môžu odteraz na základe zmeny v medzivládnej dohode medzi Spojenými štátmi a SR prichádzať zjednodušene na základe bezplatných neimigračných víz na slovenské inštitúcie. Pri príležitosti otvorenia nového akademického roku prestížneho Fulbrightovho programu to v Bratislave oznámil americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk