11.2.2019
ID: 4393upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Voľba ústavných sudcov bude pre budúcnosť Slovenska a dôveru ľudí v štát, demokraciu a spravodlivosť nesmierne dôležitá. Výsledok hlasovania v parlamente bude dôležitým signálom verejnosti, že je v záujme poslancov, aby sa obnovila aj dôvera v štát a jeho politické vedenie. Vyhlásil to v parlamente prezident SR Andrej Kiska. Apeloval na poslancov, aby zvolili dobrých 18 kandidátov na ústavných sudcov a avizoval, že je pripravený vymenovať deviatich bez zbytočného odkladu.

Vláda

MV SR vyhlásilo výberové konanie na post policajného prezidenta

5. februára (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlásilo v utorok výberové konanie na post prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby MV SR. Informovala o tom ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) na sociálnej sieti. "Uchádzači sa môžu prihlásiť do 8. marca 2019," ozrejmila Saková. Voľba bude prebiehať s novými pravidlami. Novela zákona o policajnom zbore podľa slov šéfky rezortu zavádza väčšiu transparentnosť do výberu nového policajného prezidenta a šéfa inšpekcie. Kandidátov bude posudzovať odborná komisia aj branno-bezpečnostný parlamentný výbor.

Vláda vyhlásila rok 2019 za Rok M. R. Štefánika

6. februára (TASR) – Rok 2019 bude Rokom Milana Rastislava Štefánika. Na návrh Ministerstva kultúry (MK) SR to na stredajšom rokovaní schválila vláda.

Slovensko víta podpísanie protokolu o prístupe Macedónska do NATO

6. februára (TASR) - Slovenská republika víta podpis protokolu o pristúpení Macedónska do NATO. Protokol o pristúpení Severomacedónskej republiky do NATO podpísalo vo štvrtok v Bruseli za prítomnosti macedónskeho ministra zahraničných vecí Nikolu Dimitrova 25 členských krajín Severoatlantickej aliancie. Podpis je posledným krokom Macedónska na vstup do aliancie.

NRSR

Poslanci môžu aj naďalej navrhovať kandidátov na prezidenta SR


5. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú môcť aj naďalej svojím podpisom navrhovať kandidáta na prezidenta SR. V pléne neprešla novela Ústavy SR, ktorou chceli predstavitelia ĽSNS poslancom túto kompetenciu odobrať.

Ústavnoprávny výbor odobril kandidatúru R. Fica na ústavného sudcu

7. februára (TASR) - Predseda Smeru-SD Robert Fico spĺňa predpoklady na výkon funkcie sudcu Ústavného súdu SR. Rozhodol o tom parlamentný ústavnoprávny výbor, čím odobril Ficovu kandidatúru na ústavného sudcu. Za hlasovalo sedem poslancov, proti boli šiesti. O expremiérovi hlasoval výbor opätovne preto, že pôvodne neprijal uznesenie. Plénum Národnej rady SR bude tak vyberať 18 kandidátov na ústavných sudcov z celkového počtu 39, 40. uchádzačka Lucia Kurilovská kandidatúru stiahla.

I. Matovič zostáva poslancom, odobratie mandátu podporilo 26 poslancov

7. februára (TASR) - Predseda opozičného OĽaNO Igor Matovič zostáva poslancom Národnej rady SR. Rozhodlo o tom plénum Národnej rady SR. Návrh na odobratie jeho mandátu podporilo len 26 poslancov. Potrebných bolo aspoň 90 hlasov.

Prezident

Voľba ústavných sudcov bude aj o obnove dôvery ľudí v štát

7. februára (TASR) - Voľba ústavných sudcov bude pre budúcnosť Slovenska a dôveru ľudí v štát, demokraciu a spravodlivosť nesmierne dôležitá. Výsledok hlasovania v parlamente bude dôležitým signálom verejnosti, že je v záujme poslancov, aby sa obnovila aj dôvera v štát a jeho politické vedenie. Vyhlásil to v parlamente prezident SR Andrej Kiska. Apeloval na poslancov, aby zvolili dobrých 18 kandidátov na ústavných sudcov a avizoval, že je pripravený vymenovať deviatich bez zbytočného odkladu.

Nemeckej kancelárke A. Merkelovej udelil prezident najvyššie štátne vyznamenanie

7. februára (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska odovzdal nemeckej kancelárke Angele Merkelovej najvyššie štátne vyznamenanie SR Rad Bieleho dvojkríža I. triedy. Kiska týmto spôsobom ocenil Merkelovej mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi Slovenskom a Nemeckom.

Prezident súhlasí so zmenami pri obsadzovaní europarlamentu

8. februára (TASR) - Ak bude Spojené kráľovstvo na začiatku volebného obdobia 2019 až 2024 členom Európskej únie (EÚ), jeden zo zvolených slovenských europoslancov sa až do termínu brexitu neujme svojho mandátu. Slovensku má totiž po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ pripadnúť jedno z britských kresiel. Vyplýva to z novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú prezident SR Andrej Kiska podpísal 7. februára.

Prezident podpísal skrátenie koncipientskej praxe s nesprávnou účinnosťou

8. februára (TASR) - Dĺžka praxe advokátskeho koncipienta by sa mala skrátiť z piatich rokov na tri roky. Problémom je však účinnosť zmeny. Prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok 7. februára podpísal novelu zákona o advokácii, ktorou skrátenie navrhlo opozičné OĽaNO, ale neodobril posunutie účinnosti.

Ostatné

Zastavme korupciu:Body nesedia ani pri ďalších projektoch, ktoré získali stimuly

5. februára (TASR) – Body, ktoré hodnotitelia rozdelili a zle zrátali, nesedia pri piatich projektoch, ktoré získali stimuly na výskum a vývoj. S týmto tvrdením prišla v utorok Nadácia Zastavme korupciu.

Tureckí a slovenskí kontrolóri sa spoločne pozrú na fungovanie samospráv

5. februára (TASR) – Turecko a Slovensko, napriek mnohým rozdielom vo veľkosti, ekonomike, kultúre či správe krajiny, našli k sebe cestu porozumenia prostredníctvom svojich najvyšších kontrolných úradov. Na utorkovom celodennom pracovnom stretnutí sa na tom zhodli predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík s prezidentom Tureckého účtovného dvora (TCA) Seyit Ahmet Baş-om, ktorý je zároveň prezidentom európskeho združenia najvyšších kontrolných inštitúcií EUROSAI.

V súčasnosti sa v slovenských väzeniach nachádza 56 osôb odsúdených na doživotie

6. februára (TASR) – V súčasnosti sa v slovenských väzeniach nachádza 56 osôb odsúdených na doživotný trest odňatia slobody. Naposledy v utorok (5. 2.) trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR právoplatne odsúdil na takýto trest trinásťkrát súdne trestaného 62-ročného Miroslava Kavického za vraždu pracovníčky nebankovej spoločnosti Ľudmily K. Kavický, pôvodom z Čiech, túto v poradí svoju druhú vraždu spáchal v roku 2011. Prvú vraždu spáchal ako mladík už v roku 1978.

Vyšetrovanie vraždy J.Kuciaka naďalej dozorujú pôvodní prokurátori

6. februára (TASR) - Prevzatie vyšetrovania prípravy vrážd prokurátorov Generálnej prokuratúry (GP) SR a advokáta bolo prerokované s policajným prezidentom aj šéfom policajnej inšpekcie. V stredu s postupom oboznámili aj dozorových prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Informovala o tom hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Novinári vyzývajú poslancov, aby odmietli novelu tlačového zákona

6. februára (TASR) – Stovky slovenských novinárov, ale aj Syndikát slovenských novinárov či Medzinárodný novinársky inštitút (IPI) vyzývajú poslancov Národnej rady SR, aby odmietli navrhovanú novelu tlačového zákona. Za neprijateľné totiž považujú opätovné zavedenie práva na odpoveď aj pre verejných činiteľov.

Preddavok na poistné v roku 2019 sa v porovnaní s vlaňajškom zvýšil

6. februára (TASR) – Preddavok na poistné v roku 2019 sa v porovnaní s vlaňajškom zvýšil o 2,94 eura. Minimálna výška preddavku pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) bez nároku na zníženú sadzbu poistného je 66,78 eura. Pre SZČO s nárokom na zníženú sadzbu poistného je to 33,39 eura.

Voľné miesta sudcov okresných súdov sa budú po tretí raz hromadne obsadzovať

6. februára (TASR) – Voľné miesta sudcov okresných súdov sa budú opäť hromadne obsadzovať. V poradí tretie hromadné výberové konanie pre obvod každého krajského súdu sa začne 27. mája o 9. h. Žiadosti je potrebné posielať do 9. apríla, a to na adresy určené pre obvod každého krajského súdu. Vyplýva to z vyhlásenia predsedníčky Súdnej rady SR Lenky Praženkovej.
 
Vyše 5000 občanov žiada vo výzve verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov

7. februára (TASR) - Verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov žiada vo výzve Nedajme si ústavný súd vyše 5000 občanov, podporilo ju tiež viac ako 20 občianskych iniciatív. Podpisové hárky výzvy odovzdali vo štvrtok parlamentu zástupcovia týchto iniciatív.

ÚS SR vybavil všetkých 92 sťažností na komunálne voľby

7. februára (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR k 6. februáru vybavil všetkých 92 sťažností na neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánov územnej samosprávy, ktoré sa konali 10. novembra 2018. Všetky sťažnosti tak vybavil v zákonnej 90-dňovej lehote. Informovala o tom vo štvrtok Kancelária ÚS SR.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk