10.6.2019
ID: 4504upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident Andrej Kiska v utorok prijal finalistov Olympiády ľudských práv. Zagratuloval im a poďakoval sa za ich snaženie. „O 20 rokov to budete vy, kto bude viesť našu krajinu. Preto je nesmierne dôležité naučiť sa kriticky myslieť, argumentovať a vyjadriť svoj názor.“

Vláda

P. Kažimír sa bude môcť zúčastňovať rokovaní vlády SR
03.06.2019, (TASR) - Exminister financií Peter Kažimír a nový guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) bude mať stále miesto na rokovaniach vlády. Potvrdil to šéf kabinetu Peter Pellegrini (Smer-SD). Priznal, že mu Kažimír bude chýbať pre jeho zdravé názory.

Štátny rozpočet v máji so schodkom 1,524 mld. Eur
03.06.2019 - Príjmy štátneho rozpočtu oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli vyššie o 172,5 mil. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 3,3 %. Výdavky štátneho rozpočtu boli medziročne vyššie o 971,8 mil. eur (+16,3 %). Štátny rozpočet tak dosiahol ku koncu mája 2019 schodok vo výške 1,524 mld. eur. Uvedené hospodárenie znamenalo medziročné zvýšenie schodku štátneho rozpočtu o 799,3 mil. eur.

Proces uznávania dokladov medzi Slovenskom a Čínou sa zjednoduší
04.06.2019 - Vzájomné uznávanie dokladov o vzdelaní medzi Slovenskou republikou a Čínskou ľudovou republikou bude zjednodušené v prípade akademického uznávania, t. j. na účely pokračovania v ďalšom štúdiu, a to v oboch štátoch uzatvárajúcich túto dohodu.

Premiér Pellegrini sa stretol s ruským partnerom Medvedevom
05.06.2019, (TASR) – Predseda vlády SR Peter Pellegrini sa v stredu v Moskve stretol s ruským partnerom Dmitrijom Medvedevom. Počas premiérovej oficiálnej návštevy sa očakáva podpis memoranda medzi Ministerstvom hospodárstva SR a ruskou štátnou korporáciou Rosatom v oblasti využitia jadrovej energie na mierové účely. Za slovenskú stranu memorandum podpíše minister hospodárstva Peter Žiga a za ruskú generálny riaditeľ štátnej korporácie pre jadrovú energetiku Rosatom Alexej Lichačov.

Príslušníci Ozbrojených síl SR si vo Francúzsku pripomenuli viaceré významné historické výročia
Príslušníci Ozbrojených síl SR sa vo Francúzku zúčastnili spolu s predstaviteľmi vlády SR na viacerých spomienkových podujatiach, v rámci ktorých si spoločne pripomenuli 74. výročie ukončenia 2. svetovej vojny, ako aj pamiatku na generála Milana Rastislava Štefánika.

NRSR

Obchodníci zvyšujú ceny v obchodoch, ale odmietajú sa podeliť s dodávateľmi
V raste cien potravín za rok 2018 obsadilo Slovensko druhé miesto v celej Európskej únii. Zdražovanie pokračovalo aj v tomto roku. Ceny neklesli ani napriek zrušeniu mimoriadneho odvodu pre obchodné reťazce. Agrorezort upozorňuje, že na zdražovaní sa najväčšou mierou podieľajú obchodníci, ktorí zneužívajú svoju dominantnú silu na úkor spotrebiteľov a dodávateľov. Problém avizovala riešiť už aj Európska komisia, ktorá chce sprístupniť kľúčové informácie o tvorbe cien agropotravinárskych výrobkov.

Prezident

Príhovor na plenárnom zasadnutí

03.06.2019 - Prezident Andrej Kiska vystúpil s príhovorom na plenárnom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia NATO v priestoroch Bratislavského hradu.

Prezident sa stretol s vojenskými veliteľmi: Veci sa pohli, ale je čo zlepšiť
04.06.2019 - Prezident Andrej Kiska sa v rámci ukončenia svojho funkčného obdobia stretol s veliteľmi slovenskej armády. Prijal ich v Prezidentskom paláci na žiadosť najvyšších zástupcov Ozbrojených síl.

Andrej Kiska prijal finalistov Olympiády ľudských práv
04.06.2019 - Prezident Andrej Kiska v utorok prijal finalistov Olympiády ľudských práv. Zagratuloval im a poďakoval sa za ich snaženie. „O 20 rokov to budete vy, kto bude viesť našu krajinu. Preto je nesmierne dôležité naučiť sa kriticky myslieť, argumentovať a vyjadriť svoj názor.“

Prezident sa poďakoval Zastúpeniu Európskej komisie na Slovensku
04.06.2019 - Prezident Andrej Kiska poďakoval počas návštevy Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku jeho tímu za dlhoročnú aktívnu činnosť v oblasti komunikácie európskych tém. Rovnako za intenzívnu prácu v období pred voľbami do európskeho parlamentu.

Prezident Kiska na Globsecu: Potrebujeme silnú a jednotnú Európu
04.06.2019 - Prezident Andrej Kiska vystúpil s príhovorom na GLOBSEC 2019 Bratislava Forum: „After almost five years, my mandate as President of Slovakia is coming to an end. During these years, I have not missed any of the Globsecs.

Zdroje: TS Urad Vlady SR, TS Kancelária prezidenta SR, TS NR SR

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk