1.5.2020
ID: 4815upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo vnútra žiada občanov, ktorí sa vracajú na Slovensko zo zahraničia a chcú povinnú izoláciu stráviť v domácom prostredí pod dohľadom tzv. smart karantény, aby sa na to pripravili už pred cestou k hraničnému priechodu so Slovenskou republikou a nie až priamo na hraniciach.

Vláda

Štátna tajomníčka I. Brocková diskutovala so zástupkyňou administrátora USAID B. Glick o spoločných rozvojových projektech

26.5.2020 - Štátna tajomníčka Ingrid Brocková absolvovala telefonický rozhovor so zástupkyňou administrátora Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID) Bonnie Glick. Hlavnou témou bola spolupráca v oblasti rozvojovej spolupráce a možnosti jej ďalšieho prehĺbenia. „Oceňujem dynamiku našej spolupráce v regióne Západného Balkánu a Východného partnerstva, zhmotnenú do podoby dvoch konkrétnych projektov v Moldavsku a Severnom Macedónsku,“ uviedla štátna tajomníčka.

Ján Budaj: Spolupráca so župami musí byť intenzívnejšia


26.05.2020 - Minister životného prostredia SR Ján Budaj prijal všetkých osem predsedov slovenských samospráv. Na stretnutí rezonovali témy postavenia krajov v procese prechodu na klimaticky neutrálne hospodárstvo, posilnenie kompetencií samospráv v zákone o odpadoch, ovzduší, ako aj lepšia spolupráca

Podpora nákupu elektromobilov pokračuje, prvé dotácie sú už vyplatené

26. 05. 2020 - Ministerstvo hospodárstva SR pokračuje v dotačnom projekte na podporu nákupu batériových elektrických a plug-in hybridných elektrických vozidiel. Rezort ho na začiatku apríla pre situáciu spôsobenú koronakrízou dočasne pozastavil. „Našou snahou je teraz zrýchliť celý proces posudzovania a schvaľovania žiadostí. Do konca mája plánujeme posúdiť žiadosti, ktoré sú už na ministerstve. V júni by prišli na rad tie, ktoré v súčasnosti administratívne overuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA),“ vysvetlil štátny tajomník MH SR Karol Galek.

Ministerstvo školstva zverejnilo termíny a podmienky skúšok na osemročné vzdelávacie programy a podmienky konania ďalších skúšok na stredných školách

27.05.2020 - Prijímacie skúšky na osemročné vzdelávacie programy budú tento rok v dvoch termínoch – 15.-16. júna a 18.-19. júna 2020. Prijímacie skúšky na osemročné vzdelávacie programy, ktoré si vyžadujú overenie talentu sa uskutočnia 17. júna 2020. Žiaci, ktorí sa budú uchádzať o štúdium v osemročnom vzdelávacom programe sa o prijatí alebo neprijatí na strednú školu dozvedia do 24. júna 2020.

Vedenie agrorezortu rokovalo s Radou poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv

27.05.2020 - Na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) sa v utorok uskutočnilo prvé rokovanie aktuálneho vedenia agrorezortu s vedením Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv (RPPS). Diskutovalo sa o dopadoch pandémie COVID-19, vplyve sucha i o dopade novej Spoločnej poľnohospodárskej politike EÚ na slovenský agrosektor.

Na rozhodnutie o prípadnom ukončení núdzového stavu potrebuje ústredný krízový štáb hlbšiu analýzu

28. 05. 2020 - Potrebujeme hlbšiu analýzu toho, či môže štát fungovať bez núdzového stavu alebo ho má vláda nechať preventívne vyhlásený. Ako informoval premiér Igor Matovič, dohodol sa na tom ústredný krízový štáb vo štvrtok 28. mája 2020.  

Pri jedno či dvojdňovom opustení Slovenska vám polícia na hraniciach potvrdí čas odchodu - majte pripravený formulár

27. 05. 2020 - Od 21. mája 2020  platí  opatrenie týkajúce sa krátkodobého pobytu v zahraničí: povinnosť karantény (štátnej, domácej) alebo predloženia negatívneho testu na COVID-19 sa nevzťahuje na osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktorí vycestujú do Maďarska, Poľska, ČR, Rakúska, Chorvátska, Slovinska, Švajčiarska a Nemecka a vrátia sa na Slovensko do 24 hodín.

Stiahnite a aktivujte si aplikáciu eKaranténa predtým, ako idete na hranicu!

27. 05. 2020 - Ministerstvo vnútra žiada občanov, ktorí sa vracajú na Slovensko zo zahraničia a chcú povinnú izoláciu stráviť v domácom prostredí pod dohľadom tzv. smart karantény, aby sa na to pripravili už pred cestou k hraničnému priechodu so Slovenskou republikou a nie až priamo na hraniciach. Samotné stiahnutie aplikácie nie je postačujúce. Musíte prejsť celým procesom registrácie a aktivácie. Celý postup a podrobné informácie nájdete na https://korona.gov.sk/ekarantena/.

Justičná akadémia SR otvára ďalšie odborné kurzy anglického jazyka

27. 5. 2020 - Justičná akadémia Slovenskej republiky ponúka možnosť zlepšiť svoje znalosti odbornej právnickej terminológie a komunikáciu prostredníctvom interaktívnych kurzov anglického jazyka. Odborné jazykové kurzy sú určené pre sudcov, prokurátorov a justičných zamestnancov (vyšších súdnych úradníkov, justičných čakateľov, právnych čakateľov prokuratúry), ktorí chcú nadviazať na základné znalosti anglického jazyka s cieľom zlepšiť svoje komunikačné schopnosti s použitím odbornej právnickej terminológie v anglickom jazyku.

Od pondelka obnovujeme vlaky zadarmo pre všetkých žiakov a študentov

28.5. 2020 - Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal podpísal rozhodnutie, ktorým sa od 1. júna 2020 obnoví bezplatná železničná doprava pre všetkých žiakov a študentov. „V pondelok sa vrátia žiaci do škôl, preto opäť spúšťame aj vlaky zadarmo, tak ako sme sľúbili. Verím, že sa bude epidemiologická situácia už len zlepšovať a postupne budeme môcť obnoviť aj medzinárodnú dopravu,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.

Mičovský: Fyzické násilie na poliach nestrpíme

28.05.2020 - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský a generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Tibor Guniš dnes informovali, že fyzické násilie na poliach nebude ďalej tolerované. Agrorezort aj agentúra začali s prípravou opatrení, ktoré násilníkov odstrihnú od poľnohospodárskych podpôr.

Minister obrany J. Naď sa pozrel na reálny stav útvarov v Nitre a Seredi

28.05.2020 - Minister obrany SR Jaroslav Naď sa v rámci pracovného výjazdu pozrel na reálny stav vojenských útvarov v Nitre a Seredi. Spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Danielom Zmekom navštívili Ženijný prápor v Seredi, 12. mechanizovaný prápor a Protilietadlovú raketovú brigádu v Nitre.

Upozornenie pre prijímateľov podielu zaplatenej dane z príjmov (2 % z dane)

28. 5. 2020 - Redakcia Obchodného vestníka upozorňuje, že prijímateľ, ktorému správca dane na jeho účet previedol v roku 2018 súhrn podielov zaplatenej dane z príjmov za rok 2017 vyšší ako 3 320 eur, je povinný zverejniť podľa § 50 ods. 13 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v platnom znení presnú špecifikáciu ich použitia do 16 mesiacov od zverejnenia prehľadu prijímateľov zostaveného Finančným riaditeľstvom Slovenskej republiky podľa stavu k 31. 12. 2018.

M. Klus a veľvyslanec Spojeného kráľovstva A. Garth: Aj po brexite zostávame blízkymi partnermi

28.5.2020 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v stredu (27. mája 2020) prijal veľvyslanca Spojeného kráľovstva Andyho Gartha. Išlo o ich prvé oficiálne stretnutie po nástupe M. Klusa do funkcie štátneho tajomníka rezortu diplomacie. Na úvod stretnutia sa obaja partneri vzájomne informovali o epidemiologickej situácii vo svojich krajinách a tiež o postupe vlád v súvislosti s uvoľňovaním alebo zavádzaním reštrikčných opatrení.

Počas domáceho dištančného vzdelávania sa zapojilo do e-testovania až 14 000 žiakov základných a stredných škôl

29.05.2020 - V čase dištančného vzdelávania počas koronavírusovej pandémie využilo v apríli a máji ponuku elektronických testovaní až 14 000 žiakov základných a stredných škôl na Slovensku. Celkovo žiaci vyplnili viac ako 26 000 e-testov z rôznych typov gramotností, matematiky, vyučovacích a cudzích jazykov. Tie pripravil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). Do e-testovania sa zapojilo takmer 8 400 žiakov základných škôl a viac než 5 600 stredoškolákov. Pre veľký záujem škôl je testovanie predĺžené až do polovice júna.

Minister obrany J. Naď: Aj na západnom Slovensku nás čaká veľa práce a výziev

29.05.2020 - Vedenie rezortu obrany a ozbrojených síl pokračovalo v pracovnom výjazde do vojenských útvarov, tentokrát na západnom Slovensku. Minister obrany SR Jaroslav Naď spolu so štátnym tajomníkom rezortu Marianom Majerom a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Danielom Zmekom navštívili Dopravné krídlo generála M. R. Štefánika v Kuchyni, štátny podnik Vojenské lesy a majetky v Malackách a Vojenský technický a skúšobný ústav na Záhorí.

Postupné zmierňovanie opatrení v sociálnych službách

29.05.2020 - Kompetentné inštitúcie a autority v SR boli 23.3. nútené operatívne reagovať na mimoriadnu situáciu a v záujme bezpečnosti klientov, zamestnancov aj ich príbuzných rozhodli o pozastavení poskytovania sociálnych služieb v zariadeniach sociálnych služieb s ambulantnou formou. Prísne pravidlá na ochranu tých najzraniteľnejších boli postupne v koordinácií s poskytovateľmi a zriaďovateľmi sociálnych služieb nastavené aj pre pobytové zariadenia. Vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu sa po viac ako dvoch mesiacoch opatrenia zmierňujú - a to tak v denných, ako aj v ambulantných sociálnych službách.

Predvolanie veľvyslanca Bieloruska

29.5.2020 - Veľvyslanec Bieloruska Igor Alexandrovič Leščeňa bol predvolaný na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Bol mu tlmočený protest v súvislosti so včerajším vyjadrením prezidenta Bieloruska Alexandra Lukašenka, z ktorého je zjavná dezinterpretácia okolnosti ukončenia pôsobenia Jozefa Migaša vo funkcii veľvyslanca v dôsledku jeho neprofesionálneho vystupovania.

Slovenskí vojaci plnia úlohy v prospech mieru a bezpečnosti vo svete už 27 rokov

29.05.2020 - Príslušníci Ozbrojených síl SR sa od vzniku samostatnej Slovenskej republiky podieľajú na spoločných úlohách a cieľoch v prospech mieru a bezpečnosti vo svete v rámci mierových síl OSN. V súčasnosti pôsobí pod hlavičkou OSN v mierových misiách celkovo 243 slovenských vojakov a vojačiek.  

Agrorezort presmeruje 45 miliónov na efektívne opatrenia

29. 05. 2020 - Slovenskí prvovýrobcovia, spracovatelia potravín aj lesníci získajú desiatky miliónov eur, ktoré by inak vyšli navnivoč ako nevyčerpané prostriedky aktuálneho programovacieho obdobia Programu rozvoja vidieka SR (PRV SR). Agrorezort ich presmeruje po hĺbkovom prehodnotení aktuálneho programu.

J. ORAVEC: Budeme znižovať administratívnu záťaž, podniky budú súčasťou diskusie o prijímaných opatreniach

29. 05. 2020 - O pripravovaných opatreniach na podporu podnikateľského prostredia a ďalších krokoch potrebných na obnovenie slovenskej ekonomiky po pandémii koronavírusu hovoril štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec na online webinári Britskej obchodnej komory (Britcham). Zosumarizoval tiež už existujúce opatrenia a prezentoval aktuálny stav čerpania finančných prostriedkov určených na pomoc podnikateľom.  J. Oravec bol hlavným rečníkom podujatia.

NRSR

Plénum má rokovať o úprave voľby šéfa GP a vypočuť si správu prezidentky
28. 5. 2020 - Novela upravujúca výber kandidátov a voľbu generálneho prokurátora, vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej o stave republiky, ale aj návrh, ktorým má Slovensko získať možnosť uchádzať sa o pôžičky z nástroja Európskej únie, to sú niektoré z tém, ktorými by sa mali poslanci Národnej rady (NR) SR zaoberať na ôsmej schôdzi parlamentu. Do lavíc sa zákonodarcovia vrátia v stredu 3. júna o 13.00 h. Vyplýva to z návrhu programu schôdze zverejneného na webe NR SR.

Nahlásená bombová hrozba v budove Národnej rady SR sa nepotvrdila

28. 5. 2020 - Kontrola priestorov hlavnej budovy NR SR bezpečnostnými zložkami po nahlásenej bombovej hrozbe v NR SR prebehla s negatívnym výsledkom. Všetky pracoviská NR SR a K NR SR sú opäť prístupné v plnom rozsahu od 10.40 hod. Budova parlamentu sa teda vrátila do normálneho režimu, ktorý bol v platnosti pred ohlásenou bombou.

Predseda NR SR B. Kollár počas dnešnej pracovnej cesty navštívil Maticu slovenskú, v Martine a Vrútkach rokoval s ich primátormi o podpore výstavby nájomných bytov

28. 5. 2020 - Predseda parlamentu B. Kollár počas dnešnej pracovnej cesty v Martine navštívil Maticu slovenskú a stretol sa aj s primátorom mesta Jánom Dankom. Predmetom ich spoločnej diskusie bola podpora mesta a ďalší regionálny rozvoj, vrátane spolupráce pri výstavbe a financovaní mestských nájomných bytov. Na následnom stretnutí s predsedom Matice slovenskej Mariánom Gešperom a jej členmi ocenil predseda NR SR úsilie všetkých členov odborov MS pri posilňovaní slovenských tradícií a kultúry. Podpora výstavby nájomných bytov bola aj témou ďalšieho dnešného stretnutia predsedu B. Kollára s primátorom Vrútok Branislavom Zacharidesom.

Prezident

Prezidentka podpísala zákon o organizácii činnosti vlády a ústrednej štátnej správy

25.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová 25. mája 2020 podpísala zákon zo 14. mája 2020, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.    

Prezidentku zaujíma, ako sa vysporadúvame s dlhotrvajúcim suchom

27.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa bude od štvrtka 28. mája 2020 v rámci regionálneho výjazdu na východnom Slovensku zaujímať o to, ako sa vysporadúvame s dlhotrvajúcim suchom. Dopady klimatickej krízy negatívne zasahujú poľnohospodárov, našu potravinovú sebestačnosť, ale aj krajinu a lesy. Prezidentka sa stretne s expertmi SHMÚ, farmármi, zástupcami chránených krajinných oblastí aj starostami z regiónu a v rámci svojej cesty poukáže aj na inšpiratívne riešenia tohto problému. Prezidentka navštívi Senianske rybníky, Pavlovce nad Uhom, Kladzany a prejde sa k Morskému oku. Presný program prezidentky počas výjazdu je uvedený v kalendári.

Prezidentka diskutovala v TV Markíza

27.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová diskutovala v utorok 26. mája 2020 v mimoriadnej relácii TV Markíza. Hovorila aj o tom, čo nám ukázala súčasná kríza a ako sa z nej môžeme poučiť.

Píše prezidentka: Poučme sa z toho, čo nám ukázala kríza

27.05.2020 - Kríza, ktorá nás zastihla, má svoje tragické dopady na zdravie a životy ľudí. Ale má aj svoje pozitívne stránky. Ukázalo sa, že keď ako spoločnosť máme rovnaký cieľ, dokážeme veľké veci.
Prejavili sme veľkú dávku súdržnosti, solidarity a disciplíny. Dokázali sme veľmi rýchlo zareagovať na hrozbu, veľmi rýchlo sme si uvedomili, že nie sme ohrození iba my, ale aj naši blízki, uvedomili sme si, že naše nemocnice hroziaci nápor chorých nemusia zvládnuť. Boli sme ochotní prijať obmedzenia a správali sme sa naozaj príkladne.

Mestské včely sú už aj v Prezidentskej záhrade

27.05.2020 - V záhrade za Prezidentským palácom sú od utorka 26. mája 2020 inštalované včelie úle. Kancelária prezidenta SR sa tak pridala k projektu Centra environmentálnej a etickej výchovy ŽIVICA Mestské včely. Ochrana životného prostredia patrí medzi kľúčové priority prezidentky Zuzany Čaputovej a Kancelária prezidenta SR už prijala sériu opatrení, ktoré majú environmentálny charakter. V tomto smere chce byť inšpiráciou aj pre ďalšie štátne inštitúcie.

Prezidentka sa na Zemplíne zaujíma o dopady sucha

28.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v rámci regionálneho výjazdu na Zemplíne zaujíma, ako sa vysporadúvame s dlhotrvajúcim suchom, ktoré Slovensko zasiahlo. Vo štvrtok 27.mája 2020 prezidentka navštívila areál Senianskych rybníkov, stretla sa so starostami Senného, Iňačoviec a Blatnej Polianky, s predsedom poľnohospodárskeho družstva GAMA Michalom Žolnom v Pavlovciach nad Uhom aj s expertmi SHMÚ pri vodomernej stanici Svinický Potok vo Svinici.

Prezidentka podpísala zákon o zájazdoch

28.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala 27. mája 2020 zákon z 20. mája 2020, ktorým sa dopĺňa zákon č. 170/2018 Z. z. o zájazdoch, spojených službách cestovného ruchu, niektorých podmienkach podnikania v cestovnom ruchu a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 119/2019 Z. z.  

Prezidentka vystúpi v NR SR so správou o stave republiky

28.05.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpi v piatok 5. júna 2020 v NR SR so správou o stave republiky. Bude to jej prvé vystúpenie pred poslancami parlamentu.

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk