3.8.2020
ID: 4860upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Uľahčenie práce prokurátorov a sudcov, ktorí pracujú na trestných veciach s medzinárodným prvkom či zlepšenie spolupráce medzi slovenskými justičnými orgánmi a zahraničnými partnermi. To boli hlavné témy rokovania zástupcov ministerstva spravodlivosti a generálnej prokuratúry s predsedom Eurojustu.

Vláda

Rezort obrany predložil nové požiadavky na rádiolokátory, podmienkou je kvalita, transparentnosť a zapojenie domáceho obranného priemyslu
24.07.2020 - Rezort obrany pokročil v riešení zdedenej alarmujúcej situácie s 3D rádiolokátormi po tom, čo minister obrany SR Jaroslav Naď upravil súťaž, ktorú na ne vypísalo ešte predchádzajúce vedenie rezortu. Dôvodom boli otázky týkajúce sa transparentnosti procesu, na ktorý dostal minister obrany aj niekoľko oficiálnych medzinárodných sťažností. Súčasné vedenie rezortu obrany preto predložilo nové, transparentnejšie a pre SR výhodnejšie súťažné podmienky, a to plne v súlade s aktuálnymi požiadavkami Ozbrojených síl SR.

Rating zostáva, ale s výkričníkom
24.07.2020 - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) potvrdila Slovensku rating na rovnakej úrovni „A+“, ale súčasne zmenila stabilný výhľad na negatívny. Hodnotenie agentúry podľa Ministerstva financií SR realisticky odráža ekonomickú situáciu, v akej sa Slovensko ocitlo v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Štátny tajomník pre národnú politiku Maďarska Árpád János Potápi na stretnutí s Monikou Filipovou
24.07.2020 - Štátna tajomníčka ministerstva školstva Monika Filipová rokovala so štátnym tajomníkom pre národnú politiku Maďarskej republiky Árpádom Jánosom Potápim o národnostnom školstve, verejnej správe a zahraničnej politike. Árpád János Potápi navštívil ministerstvo školstva v rámci svojej pracovnej cesty po Slovensku.

Ministerka Remišová predstavila zámer štátneho IT centra, vzniknúť by mohlo v Košiciach
24. 07. 2020 - Inovačný a technologický potenciál východného Slovenska by mal štát využívať lepšie. Na návšteve Košíc to skonštatovala podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Spolu s premiérom Igorom Matovičom sa stretli s predstaviteľmi klastra Košice IT Valley, navštívili obec Kechnec a tamojší priemyselný park a stretli sa tiež so zástupcami IT firmy WireCard, ktorá sa presadila na globálnom trhu.

Vodíkový potenciál ukáže Slovensko aj na svetovej výstave v Dubaji
24. 07. 2020 - Vodík sa môže stať energonosičom budúcnosti. Slovensko chce jeho potenciál využiť aj na budúcoročnej svetovej výstave Expo Dubaj a predstaviť svetovej verejnosti ucelený vodíkový program a aktivity, ktoré sa v tejto oblasti na Slovensku rozbehli. „Pre svetovú pandémiu sa konanie tohto medzinárodného významného podujatia posunulo o rok. Slovensko tak má priestor doplniť národný pavilón aj o prezentáciu tejto dynamicky rozvíjajúcej sa oblasti,“ vysvetlil vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík.

Minister Budaj sa obrátil na NAKA, aby preverila miliónovú odmenu
25.07.2020 - Ministerstvo životného prostredia preveruje zmluvy o poskytovaní právnych služieb, v ktorých bola dojednaná podielová odmena, ale o jej oprávnenosti možno pochybovať. Za predchádzajúceho vedenia ministerstva životného prostredia vyplatili štátni vodohospodári advokátke E.S. podielovú odmenu za vyše 1,6 milióna eur. Minister životného prostredia Ján Budaj nechal nakladanie s verejnými prostriedkami preveriť a zistenia postúpil Národnej kriminálnej agentúre.

Metodické usmernenie k možnosti použitia kapitálových výdavkov ŠR
27.07.2020 - Metodické usmernenie MF SR k možnosti použitia kapitálových výdavkov štátneho rozpočtu rozpočtovaných na rok 2018, ktoré neboli použité do 31. decembra 2020. Zákonom č. 198/2020 Z. z., ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia zasiahnutým opatreniami na zamedzenie šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19, ktorý nadobudol účinnosť 21. júla 2020, bol novelizovaný v čl. XL zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 67/2020 Z. z.“). V ustanovení  § 33a ods. 1 zákona č. 67/2020 Z. z.  je úprava použitia kapitálových výdavkov štátneho rozpočtu rozpočtovaných na rok 2018, ktoré nebolo možné použiť do 31. decembra 2020.

Slovensko bude mať dvoch mládežníckych delegátov SR pri OSN
27.07.2020 - Výberová komisia zložená zo zástupcov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, AKRAM-u - asociácie krajských rád mládeže, IUVENTY a poslednej mládežníckej delegátky SR pri OSN Petry Pauerovej 22. júla 2020 rozhodovala o mládežníckých delegátoch Slovenskej republiky pri OSN.

Inovatívne výrobky a služby môžu získať Cenu ministra hospodárstva
27. 07. 2020 - Podnikatelia, ktorí v minulom roku uviedli na trh inovatívny výrobok či službu, sa môžu prihlásiť do súťaže o Cenu ministra hospodárstva SR Inovatívny čin roka 2019. Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík informoval, že aj takýmto spôsobom chce pomôcť podnikaniu na Slovensku a ocenením podnikateľov motivovať. „Na Slovensku sa všeobecne výrazne ťažšie podniká ako 15 rokov dozadu a pre inovácie to platí obzvlášť," zdôraznil. Práve táto súťaž je podľa neho „dobrý spôsob, ako upozorniť na niečo, čo má zmysel, čo je dobrý nápad, čo pomôže v budúcnosti“.

Zástupcom Slovenska v Európskej prokuratúre bude Juraj Novocký
28. 07. 2020 - Zástupcom Slovenska v Európskej prokuratúre (EPPO) bude prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký. V Európskej prokuratúre (EPPO) má svojho zástupcu každý členský štát participujúci na nariadení, pričom hlavou inštitúcie je známa rumunská prokurátorka Laura Codruta Kövesi. Mandát Juraja Novockého je na šesť rokov, pričom sa môže predĺžiť nanajvýš o tri roky.

B. Gröhling: Chceme odstrániť byrokraciu na školách
28.07.2020 - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pripravuje balík opatrení, ktorý odstráni zbytočnú byrokraciu na školách a uľahčí ich fungovanie.
„Chceme, aby hlavnou náplňou práce učiteľov bolo odovzdávať vedomosti a aby náplňou práce riaditeľov bola v prvom rade starostlivosť o školu. Nadmernú administratívu v ich práci chceme minimalizovať, aby svoj čas prioritne venovali vzdelávaniu svojich žiakov a rozvoju školy,“ hovorí minister školstva Branislav Gröhling.

Rezort obrany začal s prípravou novej Obrannej stratégie SR na medzirezortnej úrovni
28.07.2020 - Pod vedením štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR Mariana Majera sa dnes v priestoroch rezortu obrany uskutočnilo prvé rokovanie medzirezortnej pracovnej skupiny, ktorá začala s prípravou novej Obrannej stratégie SR. Jej príprava vyplýva rezortu obrany z úloh júlového rokovania vlády SR spolu s vypracovaním novej Bezpečnostnej stratégie SR.

Minister Mičovský víta postupy nového vedenia v štátnom podniku LESY SR
29.07.2020 - Nové vedenie štátneho podniku LESY Slovenskej republiky (LESY SR) v týchto dňoch vypovedalo rámcové zmluvy, ktoré boli uzatvorené bývalým manažmentom na úrovni generálneho riaditeľstva. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) Ján Mičovský víta všetky kroky, ktoré prispejú k efektívnemu a transparentnému obchodovaniu v tomto podniku do budúcnosti. Agrorezort pripraví nové zásady obchodnej politiky s drevnou hmotou.

Mičovský pritvrdil v boji s africkým morom ošípaných
29. 07. 2020 - MPRV SR zintenzívňuje opatrenia na boj proti Africkému moru ošípaných. Zameriava sa pritom na najvýznamnejšieho šíriteľa nákazy – diviačiu zver. Agrorezort zdvojnásobuje odplatu za odovzdané vzorky z diviakov a v prípade nedostatočného lovu požiada o súčinnosť ozbrojené zložky Slovenskej republiky.  Rezort apeluje aj na drobnochovateľov, ktorým odporúča vykonať domáce zabíjačky.

Minister Budaj otvoril náučný chodník do jednej z najvýznamnejších ľadových jaskýň na svete
29.07.2020 - Minister životného prostredia Ján Budaj dnes otvoril vynovený náučný chodník do Dobšinskej ľadovej jaskyne. Obnovenú turistickú atrakciu mu pomáhal slávnostne sprístupniť Daniel Baláž, poverený vedením Štátnej ochrany prírody. Stalo sa tak symbolicky pri príležitosti 150. výročia od jej objavenia.

Vicepremiérka Remišová po hodnotení IT projektov: Ušetriť sa dajú desiatky miliónov eur
30. 07. 2020 - Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová predstavila odborné zhodnotenie 53 národných projektov v rámci prioritnej osi 7 „Informačná spoločnosť“.  Kľúčovými kritériami pri ich hodnotení bola transparentnosť, efektivita a zmysluplnosť, ale aj pripomienky IT komunity. Výsledkom hodnotenia je, že 48 projektov si vyžaduje zásadné či menšie úpravy, 5 projektov ministerstvo navrhuje stopnúť.

Odstraňovanie envirozáťaže PCB látkami po Chemku Strážske bude stáť viac ako 5 miliónov eur
30. 07. 2020 - Na ministerstve vnútra sa vo štvrtok 30. júla 2020 uskutočnilo stretnutie šéfov rezortov vnútra Romana Mikulca,  životného prostredia Jána Budaja a pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jána Mičovského.  

Ministerstvo vnútra rozhodlo o zrušení projektov a verejného obstarávania v oblasti informačných technológií
30. 07. 2020 - Ministerstvo vnútra pristúpilo k prehodnoteniu doterajších zmlúv a projektov v oblasti informačných technológií. Na tlačovej konferencii vo štvrtok 30. júla 2020  o tom informoval štátny tajomník MV SR Ján Lazar.

Na Slovensko sa v roku 2019 prisťahovalo 7016 ľudí, odišlo 3384 obyvateľov
30. 07. 2020 - Na územie Slovenskej republiky sa vlani prisťahovalo 7016 ľudí a vysťahovalo sa 3384 obyvateľov. Vyplýva to z publikácie Štatistického úradu My v číslach - Zahraničné sťahovanie 2019. V prípade prisťahovaných išlo najmä o občanov SR (4530), Českej republiky (408), Maďarska (369) a Ukrajiny (283).

Minister obrany J. Naď sa iniciatívne podrobil bezpečnostnej previerke na stupeň utajenia "Prísne tajné", a to aj napriek tomu, že oprávnenie mu vyplýva z funkcie
30.07.2020 - Minister obrany SR Jaroslav Naď sa iniciatívne podrobil bezpečnostnej previerke na najvyšší stupeň utajenia – „Prísne tajné“, a to aj napriek tomu, že ako člen vlády SR je osobou s osobitným postavením vo vzťahu k utajovaným skutočnostiam a oprávnenie na oboznamovanie sa s nimi mu teda automaticky vyplynulo už po vymenovaní do funkcie.

Slovensko zinkasuje 35 miliónov, predkupné právo na nákup akcií VSE si neuplatní
30. 07. 2020 - Slovensko si neuplatní predkupné právo na nákup 49 percent akcií spoločnosti Východoslovenská energetika (VSE) Holding, a. s. Tie plánuje kúpiť koncern E.ON od skupiny RWE ako súčasť ich celosvetovej dohody. E.ON už na Slovensku vlastní 49 percent akcií v Západoslovenskej energetike (ZSE), a. s. Štát za neuplatnenie predkupného práva zinkasuje od koncernu 35 miliónov eur a ďalšie výhody, informoval vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. „Snažili sme sa niečo vyjednať a nie je to málo. Za neuplatnenie svojho predkupného práva dostane Slovensko slušnú sumu," zdôraznil minister. Obe strany v súvislosti s touto dohodou podpísali memorandum.

Rokovanie s Eurojustom na ministerstve spravodlivosti
31. 07. 2020 - Uľahčenie práce prokurátorov a sudcov, ktorí pracujú na trestných veciach s medzinárodným prvkom či zlepšenie spolupráce medzi slovenskými justičnými orgánmi a zahraničnými partnermi. To boli hlavné témy rokovania zástupcov ministerstva spravodlivosti a generálnej prokuratúry s predsedom Eurojustu.
 
Občania sa môžu opäť uchádzať o dotáciu až do výšky 8 800€ na zateplenie rodinného domu
31. 07. 2020 - Ministerstvo dopravy a výstavby SR pre veľký záujem zo strany majiteľov rodinných domov dnes vyhlásilo ďalšiu, v poradí siedmu výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku na zateplenie starších rodinných domov. Žiadosti bude možné podávať elektronicky od 2. septembra 2020. Záujemcovia tak majú mesiac času na ich prípravu.

Navrhované zmeny v zákone o štátnom občianstve zmierňujú podmienky, za ktorých dochádza k jeho strate
31. 07. 2020 - Ministerstvo vnútra 31. júla 2020 predložilo do  medzirezortného pripomienkového konania návrh novely zákona č. 40/1993 Z. z. o štátnom občianstve. Jeho hlavnou ideou je zmierniť podmienky, za ktorých prichádza ku strate občianstva.  

Minister Budaj pri príležitosti Svetového dňa strážcov: Ochrana prírody nemôže byť rizikovým povolaním
31.07.2020 - Dnes si pripomíname Svetový deň strážcov (World Ranger Day). Jeho cieľom je poukázať na ich úlohu pri ochrane prírody, či záchrane miznúcich druhov rastlín a zvierat. Tento deň je aj spomienkou na ochranárov zabitých alebo zranených pri výkone ich práce - len v minulom roku ich vo svete prišlo o život rekordných 212.


NRSR

Prezidentka nepodpísala novelu o dôvodoch odvolávania komisárov pre deti
31. 07. 2020 - Bratislava 31. júla (TASR) - Dôvody na odvolávanie komisára pre deti a komisára pre zdravotne postihnutých sa zatiaľ neupravia. Novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím sa v piatok rozhodla prezidentka SR Zuzana Čaputová nepodpísať a poslala ju späť do Národnej rady (NR) SR.

Prezidentka vetovala novelu zákona o elektronických komunikáciách
31. 7. 2020 - Prezidentka SR Zuzana Čaputová nepodpísala novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Oznámila to počas piatkového vyhlásenia v Prezidentskom paláci. Právna norma mala umožniť Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v "červených" krajinách.

Prezidentka nepodpísala novelu zákona o prokuratúre, vrátila ju do NRSR
31. 07. 2020 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora. Oznámila to počas piatkového vyhlásenia v Prezidentskom paláci. Hlava štátu vrátila novelu na opätovné prerokovanie Národnej rade (NR) SR, lebo je presvedčená o protiústavnosti niektorých častí. Ak parlament prelomí prezidentkino veto, Čaputová sa obráti na Ústavný súd SR.


Prezident

Prezidentka navštívila Banskobystrický kraj
28.07.2020 - Prezidentka SR Zuzana Čaputová nedávno vo svojej správe o stave republiky vyzvala, aby sme sa nevracali do stavu pred koronou, ale aby sme sa z nej poučili cestou napred. Aj jej dvojdňový regionálny výjazd do Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) má byť toho dôkazom.

Potenciálu sociálnej ekonomiky by štát mal venoval náležitú pozornosť
29.07.2020 - Regionálny výjazd prezidentky Zuzany Čaputovej po Banskobystrickom kraji pokračoval v stredu 29. júla 2020 návštevou firmy v Banskej Bystrici, ktorá dokáže po kolaudácii novej linky spracovať ročne 1 miliardu PET fliaš. Táto linka a 100 nových zelených pracovných miest sú výsledkom investície 13 miliónov eur. Fľaše sa tu spracujú na PET vločky, z ktorých sa ďalej tvoria vlákna pre textílie do áut, koberce či módu a regranulát, z ktorého zase vyrábajú nové fľaše.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk