27.3.2023
ID: 5709upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Súčasťou pokuty, ktorú vodiči osobných automobilov uhradia za jazdu bez diaľničnej známky, by mohla byť aj 365-dňová diaľničná známka platná od termínu zaplatenia. Vyplýva to z návrhu novely zákona o diaľničnej známke poslanca Tomáša Tarabu (nezaradený), ktorý Národná rada (NR) SR posunula v stredu do druhého čítania. Vodič osobného vozidla by tak nemusel uhradiť najskôr pokutu a následne poplatok za diaľničnú známku.

Vláda

Ako rozvinúť potenciál občanov zo znevýhodnených rómskych komunít v ekonomike Slovenska

18. 03. 2023 - Dobré skúsenosti so zamestnávaním Rómov v rôznych typoch firiem na Slovensku a hľadanie ciest ako potenciál občanov zo znevýhodnených rómskych komunít rozvinúť v ekonomike Slovenska ešte viac a systematicky, bolo témou piatkového workshopu v Košiciach. Podujatie v medzirezortnom formáte zorganizovalo Ministerstvo hospodárstva SR v spolupráci so splnomocnencom vlády SR pre rómske otázky Jánom Herom, Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstvom práce sociálnych vecí a rodiny SR a Ministerstvom spravodlivosti SR.

MŽP SR podáva pomocnú ruku Banskej Štiavnici

20.03.2023 - Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) odovzdalo do bezodplatného užívania budovu bývalého generálneho riaditeľstva Slovenského vodohospodárskeho podniku mestu Banská Štiavnica pre účely Základnej umeleckej školy v Banskej Štiavnici. Priestory historickej budovy budú slúžiť na vzdelávanie študentov, predovšetkým výtvarného, hudobného, literárno-dramatického a tanečného odboru. Informoval o tom dnes minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý navštívil Banskú Štiavnicu po ničivom požiari historických budov a pamiatok, zapísaných na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Nezamestnanosť vo februári klesla vo všetkých krajoch

20.03.2023 - Ukazovateľ vývoja nezamestnanosti PDU dosiahol vo februári hodnotu 4,40 percenta a medzimesačne klesol o 4 stotiny percentuálneho bodu. Počet ľudí bez práce klesal vo všetkých krajoch. K pokračovaniu pozitívneho vývoja na trhu práce môže dopomôcť aj novinka, ktorú rezort práce spustil pred pár dňami – projekt Podpora udržania pracovných návykov.

V uplynulom týždni požiadalo o dočasné útočisko v SR 603 osôb

20. 03. 2023 - Ministerstvo vnútra na dennej báze sleduje a vyhodnocuje udalosti súvisiace s napadnutím Ukrajiny a jeho dopady na Slovensko. Hraničnými priechodmi  prešlo v uplynulom týždni  (13. - 19. marec 2023) na vstupe do Slovenskej republiky 15 152  osôb. O dočasné útočisko požiadalo 603 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v uplynulých dňoch 15 196 osôb.

Vzácne dokumenty v Slovenskom banskom archíve v Banskej Štiavnici sa podarilo uchrániť pred zničením

20. 03. 2023 - Požiar v Banskej Štiavnici v sobotu 18. marca 2023 zasiahol čiastočne aj Slovenský banský archív v pôsobnosti ministerstva vnútra, ktorého hlavná budova sa nachádza v susedstve centra sobotného požiaru - pri turistickej atrakcii „Banka lásky". Vďaka včasnému zásahu hasičov a úsiliu zamestnancov aj dobrovoľníkov sa podarilo uchrániť pred zničením vzácne archívne dokumenty, ktorých časť patrí do zoznamu UNESCO. Dôsledky požiaru preskúma na mieste reštaurátorsky tím.

Minister spravodlivosti Viliam Karas sa včera zúčastnil Konferencie ministrov v Londýne

21. 03. 2023 - Minister spravodlivosti Viliam Karas sa včera zúčastnil Konferencie ministrov v Londýne – Podpora Medzinárodného trestného súdu a jeho vyšetrovania situácie na Ukrajine. Viliam Karas: ,,Som velmi rád, že som mohol informovať o konkrétnej podpore zo strany SR pri vyšetrovaní vo forme vyslania expertov. Verím, že zločiny páchane na Ukrajine raz budú mať koncovku aj v podobe spravodlivých rozsudkov nad ich strojcami. Som rád, že som dnes mohol byť účastný na dôležitých diskusiách o podpore úloh ICC pri vyšetrovaní vojnových zločinov.“ Konferenciu organizovalo Ministerstvo spravodlivosti UK. Hlavnou témou bolo vyšetrovanie situácie na Ukrajine, zbieranie dôkazov a koordinácia ďalšej podpory ICC Ukrajine.

Uznávanie vzdelania ukrajinských pediatrov sa zjednodušuje

21. 03. 2023 - Podmienky na uznávanie vzdelania ukrajinských pediatrov na Slovensku sa zjednodušujú. Zmeny umožnia plnohodnotné zapojenie pediatrov z Ukrajiny, ale aj z tretích krajín, ak budú mať záujem, do nášho zdravotného systému. „Vytvorili sme systém, ako zvýšiť počet pediatrov v ambulanciách na Slovensku,“ informoval dočasne poverený premiér Eduard Heger, ktorý je aktuálne poverený riadením Ministerstva zdravotníctva SR. Ukrajinskí pediatri budú môcť absolvovať skúšku spôsobilosti v ukrajinskom alebo ruskom jazyku. Po úspešnom absolvovaní skúšky spôsobilosti budú môcť nastúpiť na dočasnú odbornú stáž a pracovať v ambulanciách alebo nemocniciach, ako absolventi slovenských lekárskych fakúlt.

Veľvyslanec B. Pavlovič odovzdal poverovacie listiny lotyšskému prezidentovi

21.03.2023 - Veľvyslanec Branislav Pavlovič odovzdal v utorok 21. marca 2023 poverovacie listiny do rúk prezidenta Lotyšska Egilsa Levitsa. Oficiálne sa tak ujal funkcie mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Slovenskej republiky v Lotyšskej republike.

I. Brocková prijala ukrajinského kolegu Perebyjnisa: Je v slovenskom záujme, aby sa náš východný sused stal súčasťou európskej rodiny

21.03.2023 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková uskutočnila 20. marca 2023 v Bratislave politické konzultácie s námestníkom ministra zahraničných vecí Ukrajiny Jevhenom Perebyjnisom. Ich témou boli vzájomné vzťahy, mierový vzorec Volodymyra Zelenského, podpora Ukrajiny v boji proti ruským agresorom či jej eurointegračné ambície.

Ministerstvo vnútra rozosiela deťom a ľuďom nad 65 rokov prihlasovacie doklady pre systém eZdravie

21. 03. 2023 - Ministerstvo vnútra začalo znovu doručovať zásielky s občianskym preukazom bez podoby tváre, ktorý slúži ako prihlasovací prostriedok do systému elektronického zdravotníctva eZdravie. Adresátmi sú občania starší ako 65 rokov a deti mladšie ako 15 rokov, ktorí nie sú držiteľmi OP s čipom.

Minister Káčer v Bruseli: Aby sme Ukrajine efektívne pomohli aj vo vojenskej oblasti, potrebujeme konať rýchlo a využiť všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii

22.03.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer sa v pondelok 20. marca 2023 v Bruseli zúčastnil na zasadnutí Rady Európskej únie (EÚ) pre zahraničné veci. Hlavnými témami rokovania ministeriek a ministrov členských štátov Únie bola ruská vojna proti Ukrajine i zhoršujúca sa socioekonomická a politická situácia v Tunisku.

Podpora reforiem na Slovensku

22.03.2023 - Európska komisia (EK) sa pre rok 2023 rozhodla z Nástroja technickej pomoci (TSI) podporiť 12 projektov a prideliť im celkové financovanie vo výške 5,8 milióna eur. EK v septembri minulého roku vyhlásila výzvu na predkladanie projektov v rámci TSI, ktorý je pokračovateľom Programu na podporu štrukturálnych reforiem (SRSP). Slovensko sa do TSI v októbri zapojilo s 23 projektami v kumulatívnej hodnote 10 146 900 eur, z ktorých EK vybrala 12 najlepších v celkovej výške 5,8 milióna eur.

Polícia má dve nové špeciálne vozidlá, vďaka výbave môžu zachrániť život

22. 03. 2023 - Policajný zbor má  k dispozícii dve nové špeciálne vozidlá. Vďaka ich výbave bude môcť posádka zachrániť život napríklad účastníkom vážnej dopravnej nehody, ak sa na miesto dostane skôr ako záchranári a pôjde o sekundy. Špeciálne automobily dnes policajtom odovzdali minister vnútra Roman Mikulec, štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty a prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

Spolupráca so samosprávami pri výzve na podporu vzniku nových ambulancií je kľúčová

22.03.2023 - Pandémia ochorenia COVID-19 prehĺbila problém s nedostatkom ambulantných lekárov. Rezort zdravotníctva preto v snahe stabilizovať sieť a pomôcť vytvoriť nové ambulancie v nedostatkových okresoch vyčlenil z Plánu obnovy a odolnosti 10 miliónov eur na pomoc začínajúcim všeobecným lekárom pre dospelých aj deti a dorast. Aj keď vyhodnotenie siete ambulantných poskytovateľov vznikalo striktne na základe analýz a zozbieraných dát z celého Slovenska, bez podpory a praktického pohľadu samosprávnych krajov by výzva nemohla byť úspešná. Spolupráca ministerstva so samosprávnymi krajmi a odbornou verejnosťou je pri implementácii investície zameranej na podporu otvárania nových všeobecných ambulancií v nedostatkových oblastiach Slovenska nesmierne dôležitá.  Práve to bol dôvod, prečo ministerstvo iniciovalo spoluprácu na výzve so samosprávami hneď od začiatku, teda od prípravy metodiky, ktorá určuje kde a v akej výške by mali byť príspevky alokované, až po doplňujúce informácie, ktoré ponúka konkrétna obec.


Slovensko dostalo od USA ponuku na 12 nových bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper

22.03.2023 - Minister obrany SR Jaroslav Naď potvrdil, že časť avizovanej kompenzácie za poskytnutie trinástich - pre Slovensko nepoužiteľných, lietadiel MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany KUB sa týka ponuky Spojených štátov amerických na dvanásť nových, moderných bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper spolu s príslušenstvom, výcvikom pilotov a technikov a k tomu sofistikované rakety AGM-114 Hellfire II.

Slovensko potvrdilo pripravenosť: minister Naď rokoval s eurokomisárom Bretonom o možnostiach zvýšenia výroby munície pre Ukrajinu

22.03.2023 - Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes (22. marca 2023) privítal spolu s vedením spoločnosti v priestoroch zbrojárskeho podniku ZVS Holding v Dubnici nad Váhom komisára pre vnútorný trh EÚ Thierryho Bretona. Delegácia rokovala o konkrétnych možnostiach navýšenia produkcie delostreleckej munície určenej pre Ukrajinu. Počas návštevy dubnického závodu sa eurokomisár bližšie oboznámil so stavom výrobných kapacít slovenského obranného priemyslu a potrebami pre jeho ďalšie rozšírenie.

Upozorňujeme na nárast dezinformácií o falšovaní tohtoročných volieb do NR SR

22. 03. 2023 - Policajný zbor vo svojej výročnej správe o dezinformáciách na Slovensku ešte začiatkom februára tohto roka uverejnil prognózu, podľa ktorej sa jedným z hlavných dezinformačných naratívov v roku 2023 stanú tvrdenia o sfalšovaných voľbách. Táto predpoveď sa začína v posledných týždňoch napĺňať, keď prominentní tvorcovia hoaxov začínajú s uvedeným naratívom experimentovať v súvislosti s tohtoročnými voľbami do Národnej rady SR. Nejde pritom o myšlienku, ktorá by mala svoje korene na Slovensku, jej domáci šíritelia sa inšpirujú Spojenými štátmi americkými.

Envirorezort si pripomína Svetový deň vody

22.03.2023 - Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) sa pripája pri príležitosti osláv Svetového dňa vody do celosvetovej kampane Organizácie spojených národov s názvom „Buď zmenou“ (Be the change), ktorá vyzýva ľudí, aby podnikli vo svojom živote kroky na zmenu spôsobu využívania, spotreby a hospodárenia s vodou. Tému pre Svetový deň vody každoročne vyhlasuje OSN, ktorá sa tým prihovára národom po celok svete.

Stanovisko MŽP SR k poslaneckému návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny Tomáša Tarabu, Štefana Kuffu a Filipa Kuffu

22.03.2023 - Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) si ctí súkromné vlastníctvo a považuje ho za nedotknuteľné. MŽP SR však odmieta návrh novely zákona o ochrane prírody poslancov Tomáša Tarabu, Štefana Kuffu a Filipa Kuffu, ktorá paralyzuje ochranu prírody na Slovensku. Ak sa poslanecký návrh zákona schváli, jeho dôsledkom nebude lepšia ochrana prírody, životného prostredia, ani lepšia ochrana vlastníckeho práva, ale znemožní sa ochrana európsky významných území. Prípadné schválenie novely poškodí v konečnom dôsledku aj vlastníkov pozemkov, keďže skomplikuje vyplácanie náhrad za prípadné obmedzenia.


Národná kultúrna pamiatka Berggericht zostane zachovaná

23.03.2023 - Budova Berggerichtu v správe Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici, ktorú zasiahol ničivý požiar počas uplynulého víkendu, nemá narušenú statiku a nebude nutná jej kompletná asanácia. Požiarom bola postihnutá predovšetkým strecha a krov Berggerichtu. Vyplýva to zo statického posudku, ktorý zabezpečilo Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) spolu so Slovenským banským múzeom, ktorého je zriaďovateľom. Zhorená strecha budovy je dočasne prekrytá ochrannou fóliou.

Vicepremiérka Remišová: Na spoločné cezhraničné projekty medzi krajinami v strednej Európe pôjde 75 miliónov eur z programu Interreg Stredná Európa

23.03.2023 - Podporujeme spoluprácu medzi krajinami strednej Európy. V novom programovom období sme vyhlásili už druhú výzvu z programu Interreg Stredná Európa v objeme 75 miliónov eur. Eurofondy z tohto programu pôjdu na zelené investície či lepšiu dopravu vo vidieckych regiónoch. Výzva je určená pre verejný a súkromný sektor vrátane malých a stredných podnikov, neziskové či medzinárodné organizácie. Záujemcovia môžu získať podporu napríklad na projekty na zvyšovanie odolnosti voči následkom klimatickej zmeny, projekty podporujúce udržateľnú spotrebu a obehové hospodárstvo, na ochranu prírody a rozvoj inovácií, ale aj na vylepšenie dopravnej siete.

Politickí riaditelia rezortov diplomacie krajín V4 a Japonska sa zhodli na potrebe jednoty a vytrvalosti pri podpore Ukrajiny

23.03.2023 - Pri príležitosti predsedníctva Slovenskej republiky vo Vyšehradskej skupine sa 23. marca 2023 uskutočnili na pôde slovenského rezortu diplomacie konzultácie politických riaditeľov ministerstiev zahraničných vecí krajín V4 a Japonska. Okrem spolupráce V4+Japonsko rokovaniu dominovala vojna Ruska proti Ukrajine a jej globálne dopady. Partneri sa zhodli na potrebe jednoty a vytrvalosti pri podpore Ukrajiny v jej boji za zachovanie štátnosti, ako aj pri zmierňovaní globálnych dopadov ruskej agresie. V tomto kontexte je japonská úloha mimoriadne dôležitá, keďže tento rok predsedá skupine G7.

Prvé štyri stíhacie lietadlá MiG-29 sú už na Ukrajine

23.03.2023 - Prvé štyri stíhacie lietadlá MiG-29 boli bezpečne odovzdané ukrajinským ozbrojeným silám. Presun realizovali ukrajinskí piloti, a to za pomoci slovenských vzdušných síl, ukrajinského personálu a ďalších zložiek, ktoré zabezpečovali bezpečnosť presunu či potrebnú dokumentáciu. „Ďakujem všetkým zapojeným zložkám za fantastickú profesionálnu prácu. Slovensko stojí na správnej strane a týmto gestom sme sa ako krajina zapísali veľkými písmenami do moderných svetových dejín, ktoré hovoria o včasnej pomoci, úprimnej solidarite a veľkosti národa,” uviedol minister obrany Jaroslav Naď a zopakoval, že Ukrajine poskytujeme pre nás nepotrebnú techniku, ktorú si v našich podmienkach nevieme opraviť.

Cirkvi a náboženské spoločnosti môžu žiadať o kompenzácie vysokých cien energií

23. 03. 2023 - Cirkvi, náboženské spoločnosti a právnické osoby, ktoré odvodzujú svoju právnu subjektivitu od cirkví alebo náboženských spoločností, môžu od 23. marca 2023 žiadať o kompenzácie vysokých cien elektrickej energie a zemného plynu. Dnešným dňom je taktiež možné žiadať o kompenzácie vysokých cien elektrickej energie a zemného plynu za mesiac február 2023 pre všetky subjekty vykonávajúce hospodársku činnosť, ako i vybrané subjekty verejnej správy. Zároveň je naďalej možné podať žiadosť o kompenzácie vysokých cien energií za mesiac január 2023. Všetky informácie sú dostupné na webovom sídle ministerstva energodotacie.mhsr.sk.

NRSR

Kollár chce pre problémy okolo dovozu obilia z Ukrajiny kontrolu bezcolnej zóny

19. 03. 2023 - Problémy spojené s dovozom lacného ukrajinského obilia chce predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) riešiť kontrolou bezcolnej zóny. Zhodli sa na tom s predsedom Senátu Poľskej republiky Tomaszom Grodzkim počas nedeľňajšieho rokovania vo Vysokých Tatrách. Kollár upozornil, že pokiaľ sa situáciu nepodarí vyriešiť, bude to slovenských poľnohospodárov decimovať. Problém sa podľa Kollára netýka len slovenských, ale aj poľských, maďarských či bulharských roľníkov. "Pokiaľ túto situáciu spoločne nevyriešime, môže nastať obrovský problém už po tejto žatve. Preto potrebujeme vytvoriť spoločný tlak na Európsku komisiu, aby z krízového fondu, v ktorom je 500 miliónov eur, vyčlenili balík a umožnili kontrolu bezcolnej zóny. Aby ukrajinské obilie cez našu krajinu prechádzalo a neostávalo tu," uviedol s tým, že vo veci zastávajú spolu s Grodzkim spoločné stanovisko.

Zaviesť by sa mohla povinná tretia hodina telesnej výchovy na ZŠ

21. 03. 2023 - Vyučovací predmet telesná a športová výchova by mohla byť povinným predmetom na základných školách (ZŠ) v rozsahu minimálne troch hodín týždenne a na stredných školách dve hodiny týždenne. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Predložili ju poslanci za OĽANO. Výnimku by mali podľa návrhu základné školy, ktoré majú menej ako päť tried, keďže sa predpokladá, že nemajú telocvičňu. "Predmetná právna úprava umožňuje školám vyučovať telesnú a športovú výchovu nad minimálny rozsah napríklad prostredníctvom zvýšenia cez voliteľné (disponibilné) hodiny," uviedli poslanci v dôvodovej správe.

Zverejňovať by sa mohli zápisnice z volieb, opozičná novela je v 2. Čítaní

22. 03. 2023 - Obce by mohli byť povinné zverejňovať zápisnice o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku na internete. Vyplýva to z novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva z dielne poslanca Eduarda Kočiša (nezaradený), ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.
Zápisnice by podľa návrhu mali byť verejne prístupné komukoľvek. Poslanec v návrhu žiada, aby sa zo zápisníc dalo môcť robiť výpisy, odpisy a fotokópie, napríklad na vyžiadanie pre členov týchto komisií. Zároveň by podľa návrhu mal byť Štatistický úrad SR povinný zverejňovať zápisnice okresných volebných komisií.

Predĺžiť by sa mohol nárok na vdovský dôchodok po policajtovi či vojakovi

22. 03. 2023 - Vdova po policajtovi alebo vojakovi by mohla mať nárok na výplatu vdovského výsluhového dôchodku počas dvoch rokov od úmrtia manžela. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov z dielne Martina Čepčeka (nezaradený), ktorú poslanci v stredu posunuli do druhého čítania. Obdobie vyplácania vdovského dôchodku by sa malo podľa návrhu predĺžiť z jedného na dva roky po úmrtí manžela. Po uplynutí tejto doby by mohla mať vdova nárok na výplatu vdovského výsluhového dôchodku aj v prípade, ak dovŕšila vek 57 rokov a vychovala jedno nezaopatrené dieťa.

Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky by mohla obsahovať aj jej úhradu

22. 03. 2023 - Súčasťou pokuty, ktorú vodiči osobných automobilov uhradia za jazdu bez diaľničnej známky, by mohla byť aj 365-dňová diaľničná známka platná od termínu zaplatenia. Vyplýva to z návrhu novely zákona o diaľničnej známke poslanca Tomáša Tarabu (nezaradený), ktorý Národná rada (NR) SR posunula v stredu do druhého čítania. Vodič osobného vozidla by tak nemusel uhradiť najskôr pokutu a následne poplatok za diaľničnú známku. "Máme za to, že v mnohých prípadoch sa tieto subjekty dopustili porušenia povinnosti z nedbanlivosti, napríklad zabudli vykonať úhradu za prepadnutú diaľničnú známku a podobne," vysvetlil Taraba.

Skaziteľné potraviny bude možné prevážať iba v autách s osvedčením

23. 03. 2023 - Prevoz skaziteľných potravín by mal byť v budúcnosti možný iba v špecializovaných prostriedkoch určených na takúto prepravu. Autá by mali mať osvedčenie od takzvanej technickej služby overovania. Vyplýva to z návrhu zákona o dopravných prostriedkoch a prepravných prostriedkoch používaných na prepravu skaziteľných potravín, ktorý Národná rada (NR) SR posunula vo štvrtok do druhého čítania. "Cieľom predkladaného návrhu zákona je zabezpečenie vydávania poverenia na vykonávanie skúšok dopravných prostriedkov alebo prepravných prostriedkov a osvedčovania dopravných prostriedkov alebo prepravných prostriedkov podľa dohody ATP a vydávania príslušných dokladov pre dopravné prostriedky alebo prepravné prostriedky podľa dohody ATP," uviedlo v predkladacej správe ministerstvo dopravy.

Na trhovisku by mal byť oddelený tovar z vlastnej produkcie od kúpeného

23. 03. 2023 - Na trhovisku by mal byť oddelený tovar z vlastnej produkcie od kúpeného tovaru. Vyplýva to z návrhu novely zákona o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtok do druhého čítania. Návrh predložil nezaradený poslanec Patrick Linhart. "Správca trhoviska by mal organizačne rozdeliť trhovisko, tržnicu a priestor pre príležitostný trh tak, že bude viditeľne označený priestor, kde sa predávajú výrobky len z vlastnej produkcie a výrobky získané nákupom alebo iným spôsobom od inej fyzickej osoby alebo právnickej osoby," spresnil predkladateľ v návrhu novely zákona. Za nedodržanie ustanovení zákona sa navrhuje sankcia do výšky až 8000 eur.

Prezident

Prezidentka požiadala premiéra stiahnuť kandidatúru Martina Klusa

23.03.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala vo štvrtok 23. marca 2023 premiéra Eduarda Hegera, aby vláda stiahla nomináciu poslanca Martina Klusa na kandidáta za člena Európskeho dvora audítorov. Na možné reputačné riziká pre Slovensko prezidentka upozornila premiéra vopred, hoci vláda pre schválenie nominácie nepotrebovala prezidentkin súhlas.

Prezidentka zrušila svoj program zo zdravotných dôvodov

21.03.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová zrušila zo zdravotných dôvodov svoj pracovný program na utorok 21.3.2023 a stredu 22.3.2023.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk