15.1.2024
ID: 5972upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Vláda SR schválila návrh zákona, ktorý predstavuje pomoc pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Na príprave legislatívy pracovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) v súčinnosti s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (MPSVaR SR).

Vláda

Vďaka chystaným zmenám sa minimálna mzda ku koncu volebného obdobia môže šplhať k úrovni 1000 Eur

06.01.2024 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny už na začiatku nového roka začalo intenzívne pracovať na legislatíve, ktorá upraví mechanizmus výpočtu minimálnej mzdy. Zmena by mala nastať v tom, že sa minimálna mzda automaticky stanoví ako 60% priemernej mzdy, pokiaľ sa sociálni partneri nedohodnú inak.

Taraba sa dohodol so Šutajom Eštokom na užšej spolupráci

08.01.2024 - Zrýchlenie práce enviropolície a s tým súvisiace šetrenie verejných zdrojov, efektívnejšie postupy pri odhaľovaní environmentálnych záťaží, ale aj nastavenie krízového manažmentu pri eliminácii medveďov. To boli hlavné témy pracovného rokovania podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom.

Prezidentské voľby 2024 - prehľad dôležitých lehôt

09. 01. 2024 - Prvé kolo volieb prezidenta SR sa uskutoční v sobotu 23. marca 2024.  Termín volieb oznámil v pondelok 8. januára 2024 predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Prípadné druhé kolo volieb sa bude konať v sobotu 6. apríla 2024. Druhé kolo volieb sa koná do 14 dní od prvého kola v prípade, ak ani jeden z kandidátov nezíska potrebnú väčšinu hlasov voličov. Do druhého kola volieb postupujú dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet platných hlasov.

Boj s cenami potravín pokračuje

10.01.2024 - Vláda SR na dnešnom rokovaní schválila návrh zákona, ktorý predstavuje pomoc pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Na príprave legislatívy pracovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) v súčinnosti s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (MPSVaR SR).

Strategická investícia do transformácie slovenského automobilového priemyslu smerom k elektromobilite

10.01.2024 - Podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková predložila v stredu 10. januára 2023 na rokovanie vlády návrh na poskytnutie investičnej pomoci pre spoločnosť Kia Slovakia, s. r. o. v hodnote 29 950 000 eur vo forme úľavy na dani z príjmov, ktorý vláda schválila. V rámci realizácie investičného zámeru sa spoločnosť zaviaže k vynaloženiu oprávnených nákladov v hodnote 107 901 358 eur v období rokov 2024 až 2028, pričom musí zachovať 3 693 existujúcich pracovných miest.

Vláda vymenovala prednostov štyroch okresných úradov

10. 01. 2024 - Podľa § 2 ods. 2 zákona č. 180/2013 Z. z. o organizácii miestnej štátnej správy prednostu okresného úradu vymenúva a odvoláva vláda Slovenskej republiky na návrh ministra vnútra. Vláda s účinnosťou od 12. januára 2024 vymenovala prednostov okresných úradov v Kežmarku, Svidníku, Levoči a v Snine. Zároveň odvolala ich predchodcov, a to k termínu 11. január 2024.

Zoznamy kandidátov vo voľbách v budúcnosti voliči nájdu na jednom mieste v elektronickom registri

10. 01. 2024 - Voliči sa jednoduchšie a rýchlejšie dostanú k informáciám o kandidátoch pre všetky druhy volieb. Umožní to návrh novely zákona č. 10/2014 o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý v stredu 10. januára 2023 schválila vláda SR. Návrh na zmenu legislatívy predložil na rokovanie kabinetu  minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok.

Ministerstvo spúšťa zjednodušenú výzvu pre všeobecných lekárov a pediatrov s navýšenou sumou príspevku až do výšky 80-tisíc eur vyplácaných jednorazovo

10. 01. 2024 - Ministerstvo zdravotníctva aktualizovalo a zjednodušilo výzvu na podporu otvárania nových všeobecných ambulancií v nedostatkových regiónoch. Nová výzva je flexibilnejšia a zohľadňuje pripomienky lekárov a lekárok, ako aj samosprávnych krajov. Aktuálne je na opatrenie vyčlenených viac než deväť miliónov eur. Navýšená suma príspevku sa bude prijímateľom vyplácať jednorazovo.  

Vláda schválila 13. dôchodok. Po prvýkrát bude riadnou dôchodkovou dávkou

10.01.2024 - Vládny kabinet schválil na dnešnom rokovaní vyplatenie plnohodnotného 13. dôchodku všetkým poberateľom dôchodkových dávok. Vláda bude zároveň môcť vyplatiť 13. dôchodok aj predčasne, ak to bude v danej situácii potrebné. „Ten najzaujímavejší údaj je, že starobný 13. dôchodok bude vo výške 606,30 Eur. Každý jeden starobný dôchodca dostane pred Vianocami 13. dôchodok v tejto výške“, potvrdil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Vláda schválila finančnú stabilizáciu Slovenského vodohospodárskeho podniku

10.01.2024 - Poplatky za užívanie vôd už ďalej nebudú poukazované na účet Environmentálneho fondu. Na dnešnom rokovaní o tom rozhodol vládny kabinet. Ten odobril nariadenie vlády, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 755/2004 Z. z., ktorým sa ustanovuje výška neregulovaných platieb, výška poplatkov a podrobnosti súvisiace so spoplatňovaním užívania vôd v znení neskorších predpisov.

M. Šimkovičová: Spolupráca medzi Slovenskom a Čínou v oblasti kultúry má potenciál

10.01.2024 - Spolupráca medzi Slovenskou republikou a Čínskou ľudovou republikou v oblasti kultúry má potenciál. Na dnešnom stretnutí sa na tom zhodli ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová a čínsky veľvyslanec Cai Ge. Obe strany sú naklonené myšlienke podpísania programu spolupráce na roky 2024 – 2028. V tomto roku si krajiny navyše pripomínajú 75. výročie nadviazania diplomatických vzťahov.

Minister Raši: Od nášho nástupu sa nám podaril rekord v čerpaní eurofondov

10.01.2024 - Na konci dobiehajúceho programového obdobia malo Slovensko vyčerpaných necelých 91 % eurofondovej alokácie určenej na roky 2014 – 2020. Ku koncu decembra tak ostávalo dočerpať ešte 1,39 miliardy eur „starých“ eurofondov. Čerpanie sa po nástupe novej vlády zlepšilo. Dnes pred rokovaním vlády o tom informoval minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.

K otvoreniu zrekonštruovaného Kina Lumière zostáva posledný krok

10.01.2024 - Rekonštrukcia priestorov Kina Lumière – kina Slovenského filmového ústavu (SFÚ) je dokončená, od jeho otvorenia delí návštevníkov už len jeden krok. Kolaudačný proces sa začal v polovici decembra za účasti dotknutých subjektov. SFÚ splnil všetky podmienky a v tejto chvíli čaká na vydanie kolaudačného rozhodnutia.

Nové vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne

10.01.2024 - Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková dnešným dňom odvolala súčasné vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a.s. na čele s generálnou riaditeľkou a predsedníčkou predstavenstva Ľubicou Hlinkovou. Na pozíciu generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva VšZP, a.s vymenovala od 11. januára 2024 Michala Ďuriša. 

NCZI má nového riaditeľa

10.01.2024 - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková dnes dňa 10.1.2024 odvolala z funkcie riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií Mgr. Petra Lukáča, PhD. Od štvrtka 11.1.2024 inštitúciu dočasne, až do ukončenia riadneho výberového konania, povedie Mgr. Pavol Vršanský.

Počet návštevníkov SND v roku 2023 lámal rekordy

11.01.2024 - Slovenské národné divadlo má za sebou mimoriadne úspešný rok. Vďaka rastúcej diváckej priazni prišlo v roku 2023 do novej budovy SND najviac návštevníkov za posledných 15 rokov. To sa odrazilo aj na tržbách zo vstupného, ktoré boli najvyššie v histórii divadla. Slovenské národné divadlo v roku 2023 odohralo 664 predstavení, ktoré spolu videlo takmer 275-tisíc návštevníkov. To je historicky najvyšší počet návštevníkov v novej budove SND od jej otvorenia. Od roku 2008 do roku 2023, keď malo SND väčšinu sezón k dispozícii dve budovy, bola priemerná návštevnosť v Slovenskom národnom divadle 253-tisíc návštevníkov. Do priemeru nie sú započítané dva covidové roky.

Minister Raši: Bývalá ministerka Veronika Remišová spôsobila štátu zlým manažmentom spoločnosti Slovensko IT škodu vo výške takmer 3 milióny eur

11.01.2024 - Zlé manažérske rozhodnutia bývalého vedenia Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) urobili zo spoločnosti Slovensko IT hanbu štátneho IT a eldorádo pre vyvolených. Týmto časom je však koniec. Nový šéf tejto spoločnosti má teraz náročnú úlohu – zastaviť tvorbu straty, postaviť Slovensko IT na nohy a efektívne túto spoločnosť riadiť.

Riaditeľ Správy Tatranského národného parku odstupuje z funkcie

11.01.2024 - Peter Olexa rezignoval na post riaditeľa Správy Tatranského národného parku (TANAP). Urobil tak po medializácii údajného uznania viny vo veci prečinu z pytliactva. Pri výberovom konaní na pozíciu riaditeľa Správy TANAP Peter Olexa predložil aktuálny výpis z registra trestov, ktorý neobsahoval žiaden záznam, čím splnil podmienku bezúhonnosti.

Slovenský inštitút v Prahe otvoril jubilejný rok 30. výročia vzniku výstavou súčasnej slovenskej ženskej maľby

11.01.2024 - Prvou výstavou v jubilejnom 30. roku Slovenského inštitútu v Prahe je výstava štyroch súčasných maliarok s názvom  Organic development.  V kurátorskej koncepcii Jany Babušiakovej sa predstavujú tri slovenské maliarky Žofia Dubová, Kristína Mésároš, Patrícia Koyšová a česká hostka Iveta Stehlíková. Vernisáž sa konala vo štvrtok 11. januára v priestoroch Slovenského inštitútu v Prahe na Hybernskej 1 za účasti veľvyslankyne Slovenskej republiky v Českej republike Ingrid Brockovej a riaditeľky Slovenského inštitútu Ľubice Krénovej.  

Minister Juraj Blanár prijal veľvyslankyňu Palestíny

11.01.2024 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár prijal 11. januára 2024 veľvyslankyňu Palestínskeho štátu Safu Chaldíovú zastupujúcu oficiálnu palestínsku administratívu vedenú Organizáciou pre oslobodenie Palestíny. Partneri sa popri témach vzájomnej kultúrnej, ekonomickej a akademickej spolupráce venovali predovšetkým situácii v Pásme Gazy. Počas trvania aktuálneho konfliktu medzi teroristickou organizáciou Hamas a Izraelom zahynulo v Gaze už viac ako 23-tisíc civilistov, do zajatia bolo vzatých 250 rukojemníkov, vyše 100 z nich naďalej nie je na slobode.

NRSR

Poslanci pokračujú v schôdzi, rokujú o návrhu zrušiť ÚŠP

8. 1. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú od pondelka rána v 6. schôdzi NR SR. Vrátili sa k novele Trestného zákona, ktorá predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Rokovanie začínajú diskusiou k návrhu vlády, aby sa o novele rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Do rozpravy sa písomne prihlásilo 58 poslancov. Po odsúhlasení skráteného konania by mali poslanci rokovať o novele v prvom a následne aj v druhom čítaní. Nasledovať by mal návrh na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a ďalšie rokovanie o tejto novele v prvom a druhom čítaní. Na programe schôdze je ešte viac ako 20 bodov, medzi nimi aj poslanecké návrhy zákonov.

Diskusia o zrýchlenom režime k Trestnému zákonu bude pokračovať i v stredu

9. 1. 2024 - Diskusia k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona bude v Národnej rade (NR) SR pokračovať aj v stredu (10. 1.) ráno. Prihlásených je ešte zhruba 40 rečníkov písomne, po nich sa budú môcť hlásiť poslanci ústne. Diskusii aj v utorok dominovali vyjadrenia opozície. Jej predstavitelia sa zhodujú, že takéto závažné zmeny by mali prejsť riadnou diskusiou a legislatívnym procesom.

Poslanci v stredu večer debatovali k téme voľby šéfa volebnej komisie

10. 1. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili stredajšie rokovanie debatou k návrhu na voľbu predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Pokračovať v diskusii majú vo štvrtok (11. 1.) od 9.00 h. Následne majú pokračovať v diskusii k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona, o ktorom debatujú už od pondelka (8. 1.). Vo štvrtok čaká poslancov aj tradičná hodina otázok. Hlasovať sa nebude. Najbližšie hlasovanie bude až budúci týždeň v utorok (16. 1.).

Rokovanie bude pokračovať v piatok ráno, poslancov čaká kompetenčný zákon

11. 1. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili 15. rokovací deň 6. schôdze Národnej rady (NR) SR. Dňu opäť dominovala diskusia o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Prihlásených je ešte viacero poslancov. V piatok (12. 1.) ráno by mali zákonodarcovia začať diskusiu o novele tzv. kompetenčného zákona, ktorý vetovala prezidentka Zuzana Čaputová. Trvať by mala 12 hodín. Návrh, ktorý hovorí aj o zriadení nového ministerstva cestovného ruchu a športu, prezidentka vetovala s viacerými výhradami k jeho ustanoveniam aj k legislatívnemu procesu.

Aj štvrtkovému rokovaniu má dominovať debata o novele Trestného zákona

11. 1. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali štvrtkové rokovanie dokončením debaty k návrhu na voľbu predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Predseda sa bude voliť až na budúci týždeň v utorok (16. 1.). Dovtedy sa v NR SR hlasovať nebude. Počas štvrtka by sa mali poslanci venovať už len diskusii k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona, o ktorom debatujú už od pondelka (8. 1.). V rozprave vystupujú v drvivej väčšine opoziční poslanci. Vo štvrtok čaká poslancov aj tradičná hodina otázok.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk